Wednesday, 26 September 2012

Anak Dara Sembunyi dalam Bilik...

 
Bosannya bilik little ladies.. Ade sape-sape nak bagi idea deko ? With zero budget ... Hahaha

Kosong je bilik ni .. Macam tak de ape ape... langsir pun tarak . Tapi mak oii kalau dia orang main .. nak pijak lantai pun tak de space ... kena mak dia bising - bising dulu baru nak kemas . Silap- silap end up bibik yang kemas ( bukan mak nye hehehe)

3 dara pingitan sekarang dah pandai kunci pintu bilik ... entah apa yang dia orang buat kat dalam tu .. Rahsia ke atau menyelamatkan diri dari superhero Aiz .. Si Daneen pun dah pandai komplot dah sekarang nih... Join kakak tak bagi Aiz masuk bilik ... Masa ni lah nak rasa Aiz lari dapatkan saya sambil menangis dan mengadu .. Kalau tidak jangan harap.. Susah nak pegang dia ... Apatah lagi nak peluk ..

Dhia sekarang suka nak explore jahit-jahit... siap jual bookmark cross stitch nama... pandai pulak dia charge kalau 3 huruf 50 sen , kalau lebih satu huruf tambah 10 sen, laku juga dua tiga... sekarang tak nampak pulak dia buat... agaknya dah malas.Selalu kalau kunci bilik dia dok menjahitlah tu... dia takut saya marah.... saya bukan marah dia jahit tapi marah dia sepah-sepah jarum dan gunting... bahaya tu... bayangkan kalau dapat kat Aiz... boleh jadi senjata tu...

Saya tak boleh nak marah lebih-lebih sebab teringat masa kecil-kecil saya menyorok dalam stor... jahit baju anak patung... lagi dasyat pasal siap zipzap tepi kain pakai api lilin... bila tunduk-tunduk... bukan saje tepi kain terbakar... rambut pun siap terbakar juga... nasib baik mak tak perasan ... hehehe

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Monday, 24 September 2012

Eja Nasi Kukus

Sape suka makan nasi kerabu?... eh apa hal pulak dengan nasi kerabu... tajuk kan nasi kukus... ee elah..

Haaa gerai ni  di Cheras Jaya... dekat junction menghala ke masjid... kira best lah ade gerai ni sebab dia menjual waktu petang ke malam... penyelamat di kala tak tahu nak suruh bibik masak apa untuk dinner... bibik pun sekarang dah fed up tanya nak masak apa... saya asyik tanya dia balik... " entahlah Bik... nak masak apa ye?... ape punya majikan... hahaha.

Nasi kukus dia memang sedap... murah pulak tu.. sebungkus RM4 je... boleh suruh letak sambal lebih ke, kuah lebih ke... pilih ayam bahagian kegemaran... no problem..

Tapi saya nak cerita pasal nasi kerabu sebenarnya...ehh sebelum tu nak cakap sup perut,sup daging... mee /mihon sup pun superb.... sedap sedap sedap..

Okay... berbalik kepada nasi kerabu...


Nasi kerabu ni banyak jenis sebenarnya... asal silah nasi kerabu masa zaman saya kecik-kecik comel dulu... cuma nasi putih yang dimakan dengan ulam, sambal kelapa dan sambal tumis... jangan lupa sedikit budu... walaupun sedikit ianya main ingredient tau... so jangan nak skip ye... hehehe.

Lepas tu bila saya dah besar sedikit... kira zaman anak dara sunti yang ayu... nasi kerabu putih bertukar jadi kaler kuning... wangi nasi kerana dicampur kunyit dan serai...bahan lain masih lagi sama... macam nasi kerabu putih.

Lepas tu bila saya meningkat remaja... yang tersangat cutenye...tiba-tiba nasi kerabu jadi kaler biru... terre betul tukang improvise pakai bunga warna biru yang ade tumbuh menjalar kat pagar... tapi bukan morning glory tau .... jangan nak memandai... kang mabuk pulak.... entahlah apa nama bunga tu... kita selalu panggil bunga nasi kerabu je... hehehe. Bahan -bahan lain selain ulam ada sedikit bertukar, sambal kelapa di asingkan ikannya, jadi ada juga sambal ikan... haa tengok gambar kat atas tu ada dua periuk sambal, sambal kelapa dan sambal ikan. Selain tu ada juga sambal cili dan serbuk lada hitam. Dan yang paling penting budu....

Bila saya meningkat dewasa ... yang muda belia... nasi kerabu kuning dan nasi kerabu biru dimergekan... sebab tu kadang-kadang ade nasi kerabu biru yang ada sambal tumis... tapi tak de serbuk lada hitam... macam yang dijual di Yati Ayam Percik.... ini disebabkan peminat nasi kerabu kuning yang fanatik dan tidak boleh terima ketiadaan sambal tumis....

Untuk pengetahuan ..banyak lauk pauk yang boleh dicombine dengan nasi kerabu... antara yang fofularr adalah.. ayam percik, daging bakar, ikan goreng tepung, solok lada, bawang jeruk, telur masin dan keropok... ehhhhs sedapppnyeee...

Dekat gerai ni nasi kerabu yang dijual adalah nasi kerabu biru original.... saya sangat suka rasa sambal cili yang pedas-pedas manis dan pedas lada hitam... sebenarnya susah nak jumpa nasi kerabu jenis ni... banyak yang kerabu yang dimerge tu... sedap juga tapi feel dia lain. Nasi kerabu kosong kat gerai ni ...  ade a small slice of telur masin and keropok berharga RM2 sahaja. Tapi dia tak de macam-macam lauk, cuma daging goreng atau boleh je makan dengan ayam goreng nasi kukus.

Jom makan nasi kerabu kat sini yum... yum...

Thursday, 20 September 2012

Nasi Ayam Recycle

Last sunday was the last day for Syawal... last open house... we had 3 invitations ... wow just nice ... one for breakfast... one for lunch and one for dinner...yahoo bibik boleh cuti masaklah...

But manalah kita tahu... house no 1 menu was nasi dagang... house no 2 nasi dagang... house no 3 also nasi dagang... waaaa nasi dagang memang sedappp... tapi tak laratlah pulak kalau dari breakfast sampai dinner makan nasi dagang... hehehe.

Sorry lah bibik please cook something else for dinner... sup pun sedap... so bibik kira cuti separuh jelah ye.... sedapnya makan nasi putih, sup ayam dan ikan bawal goreng cicah kicap...

walaupun dah pulun makan kat 3 buah rumah... kami perasan masih lapar lagi... masih suruh bibik masak... tak reti-reti nak diet... sup bibik berbelen jadinya.

Hari senin cuti ganti hari Malaysia...plan nak dok rumah jer...sebab semalam seharian kesana-sini beraya ... sakan saya beraya .... sebab tu puasa 6 jadi 3 hari je... saya ingat kalau puasa 3 hari ... mana tahu kot dapat pahala macam puasa setengah tahun ke... berangan... puasa 3 hari dapat 3 hari je lah ... hehehe... tak pe, ade rezeki cuba lagi tahun depan... insyaAllah.

Belum setengah hari si Ayra mengadu boring.. boring... Haiya... dia tak tahu ke badan mak dia lenguh sana sini ... pijak lantai pun rasa macam pijak batu... pasal semalam beraya sakan... sambil layan superhero Aiz... rumah orang buat macam rumah sendiri...

Ayra dok ajak pergi belikan basikal... pasal sudah janji nak bagi.. hadiah dapat no 1 periksa kat sekolah KAFA. Saya pujuk sabarlah, kita pegi petang nanti lagi pun, nak belikan Kak Dhia kura-kura. Muka dia masam terkulat-kulat... boring tahap gaban lah tu.... saya ajak jom  buat nasi ayam dengan mama untuk lunch...ehhh rajin pulak saya.... muka Ayra terus ceria... nak tolong saya masak-masak.

ehhh apa nak susah... sup ayam kan dah ada, tinggal masak nasinya dan goreng ayam je... Ayra tolong saya kupas bawang dan tumbuk pakai lesung batu... suka dia dapat main lesung batu... saya pun suka... pasal ramai pembantu... boleh saya goyang kaki , menompang dagu... hehehe...

ade orang tu ingat bukan nasi ayam... tapi nasi arab... banyak dia makan... hahaha

Lepas beli basikal terus ke pet shop...nak beli kura-kura kecil... ini cubaan kali kedua nak beli kura-kura untuk Dhia...tapi tak tahulah kenape ye kat kedai yang ini pun dah habis stock juga... weiii laku kura-kura ye...

Akhirnya terlanjur ke pet shop,  saya belilah ni .... untuk letak dalm tangki Blunie yang dah kosong tu...

awat semua beratur kat atah tu... ? tak cukup oksigen ke?
Saya cakap kat Ayra... mama beli 6 ekor untuk ganti Blunie... Ayra jawab Blunie tak de ganti... huhuhu... penat saya pujuk ... tak nak juga jadi tuan ikan baru tu...saya tanya... habis tu sape nak jaga ikan-ikan ni?... boleh dia jawab... mama lah jaga... arakian terdengar dek ikan-ikan akan siapa tuan barunya... keesokkan harinya terus mati 3 ekorrr... kuang kuang kuang!..

Wednesday, 19 September 2012

Kempunan

Dhia suka sepah-sepah buku nota dia.. jadi bukan salah saya kalau saya terbaca kan . Wahhh tengoklah nama kura-kura panjang betul listing .. Masa mangandung dia dulu , nak bagi nama kat dia tak de panjang listing cam ni .. Hehehe . Tapi nape ye nama tompok .. macam nama kucing lak kan.. Siannn dia kemmpunan nak pet ... Jom lah kita pi pet shop..
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Monday, 17 September 2012

Cekodok Bawang Sempoi

Kuih ni sangatlah sempoi tetapi sangatlah sedap... macam-macam version ade... pelbagai pulak namanya... ada yang panggil cucur, cekodok atau jemput-jemput. Haa mari saya share vesion saya pulak...

Anak-anak saya suka makan cekodok ni termasuklah si Dhia yang cerewet bab makan dan si Ayra yang tak makan buah dan sayur...

Mula -mula potong sayur-sayur dan bawang besar...biasanya saya pakai daun bayam...tapi kali ni bayam tak de... pakai je kankung kat belakang rumah.. sedap juga..
 
 
anak dara dah pandai potong...heee sukee..
 
Lepas tu sediakan mangkuk besar untuk letak tepung... saya campur tepung naik sendiri dan tepung gandum biasa, susu tepung dan bolehlah ditambah ikan bilis atau udang....
 
bilis yang dah last kopek... taruk banyak lagi terasa
Letaklah garam secubit, dan masukkan air... texture pekat sikit dari adunan lempeng... dah siap apa lagi...goreng daaa...
 
bestnye... makan berebut...
Garing di luar, lembut di dalam... mari kita tengok sape yang makan banyak...
 
Ehh kata tak suka sayur?
Haaa... macam ni je kalau nak suruh si Ayra makan sayur...tapi  khasiat minyak dah melebihi khasiat sayur rasanya... hehehe
 
 


Sunday, 9 September 2012

Mana Vase Aizzzz?

Happy anniversary to me and Mr H...


Received this from beloved Mr H... cerrr... teka dah berapa tahun kami kawen? ... hint-hint the roses...

Pas tu bawak balik rumah ... nak deco dinning table yang kosong... kosong..kosong...

Carik vase nak letak.... satu pun tak de... sume dah pecah... angkara superhero Aiz....sebab tu lah rumah sekarang seakan kosong... kosong...


Nasib baik sekarang baru lepas raya... banyak balang cookies yang dah kosong... kosong... kosong...

Taruk je lah dalam tu... kira seni juga... walaupun kalau bertanding sure dapat markah kosong...kosong..kosong..

(nyanyi macam Najwa ye..hehehe)

Friday, 7 September 2012

Open House + Aqiqah + Birthday

Saya sibuk buat doorgift berbagai sebab nak buat majlis aqiqah untuk Aiz... dah 2 tahun lebih umurnya  tapi belum aqiqah lagi... maklum tahun lepas sibuk renovate rumah, masa dia baru lahir kami buat cukur jambul, siap marhaban bagai tapi tak buat aqiqah sekali pulak. Jadi kami bercadang nak adakan aqiqah untuk dia, kebetulan dekat pulak dengan birthday kakaknya yang confirm every year jatuh on public holiday... pas tu raya pulak... kira cum open house raya lah sekali.

Sebulan bulan Ramadhan saya dah sibuk survey caterer sana sini... tapi banyak yang dah tak terima tempahan kerena dah fully booked... memang keramatlah tarikh tu. Sudahnya saya ambil caterer asing-asing.Untuk nasi minyak, ambil dari sini  http://pesonarasacatering.blogspot.com , untuk kambing golek pulak dari sini http://www.kambingpanggang-bangi.com.my/. Kerusi meja pulak sewa dengan En Nasir dekat kawasan kejiranan kami. Birthday cake pulak dari http://lyndsdelight.blogspot.com/

Malam sebelum majlis dekat pukul empat pagi saya tidur... diawal malam saya sibuk kemas rumah mana yang patut, lepas tu sambung buat doorgift yang tak settle lagi, lepas tu masak sup, bolognese sos dan cupcakes..untuk bake up kalau-kalau tak cukup makanan yang ditempah... wah memang sibuk saya... itu baru nak kenduri kecil-kecilan... macamanalah nanti kalau nak kahwinkan anak.... mesti berganda-ganda sibuknya... nasib anak kecik-kecik lagi... hehehe.

dapat idea deko cuppies masa tgk mashmallow chomel ni....

Baru dapat tidur sejam dua... berbunyi pulak hp, ingatkan alarm tapi memang phone call... yang menelepon pulak biras saya... kalau orang terdekat telepon pada waktu-waktu begitu memang saya berdebar-debar... takut ade emergency....  .Bila Mr H serious dengan muka berkerut-kerut... confirm ada masalah. Rupanya adik ipar saya kemalangan di Kuala Lipis ... agak teruk... masyaAllah.... tidak keruan terus...

Mr. H buat decision untuk segera kesana tetapi saya tidak setuju... saya bimbang keselamatan Mr H yang cuma lelapkan mata 2 jam ( saya sayangkan Mr H... sudah semestinya)... bimbang takut dia pulak ditimpa masalah... berserta dengan kenduri kami yang hampir nak bermula..selepas ditimbang-timbang kami minta adik-beradik lain gerak dulu ke sana... kami akan menyusul selepas majlis...

Bila dah jadi macam tu ... sudah pasti tidak boleh tidur lagi ... jadi kami teruskan bersiap-siap untuk berkenduri... hp sentiasa disisi untuk dapatkan perkembangan terkini... saya sibukkan diri dengan siapkan setting tempat makan dan kerah anak blow belon dengan rainbow... nasib baik ada sorang adik ipar husband and wife,  tolong kami sementara yang lain dah ke Kuala Lipis.

atas meja ada balang kerepek, sweets and ballon sebagai penyeri...

candy and cake station

closer view

Birthday cake minnie dah jadi mickey ....but still comel
cookies and kuih station

nasi minyak station


kambing golek station


Tetamu yang dah mula tiba...
Bila dah makin ramai tetamu... dah tak sempat nak snap photos dah... kaum keluarga pulak ramai yang tak ade kerana dah ke Lipis. Jadi agak tak menang tangan jugaklah tuan rumah... kehulu kehilir menyempurnakan majlis. Harap-harap semua semua tamu yang hadir berpuashati walaupun terkurang layanan...









Monday, 3 September 2012

Doorgift

Things that made me busy the whole week last week....

gula-gula



and this...
mentos and fridge magnet
and  this....

another mentos
and this....
put all small packs in this big pack
and this...


all together now ...

untuk anak-anak chomels ....
Every night during last week,  after Aiz and Daneen off to bed.... this is what I did. Stay up late sometimes up to 3 am...sampai bila the next morning rasa besar kepala dari badan... nasib lepas raya everyone masih with mood raya and still warm up to kerja keras balik... bolehlah I layan mamai tu kat office... nak buat camne... I memang suka benda chomel-chomel ni...itu yang sanggup tu... tak peduli Mr H cakap apa... hahaha
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...