Sunday, 28 October 2012

Strawberry Muffin

Selamat Hari Raya Aidil Adha semua...

Wah semua raya sakan ye... masak sedap-sedap pastinya...

This year we all raya tak balik kampung... sob sob sob....

Tapi tak delah rasa sangat sebab mother in law datang sini beraya...

Bila kekawan dok updet betapa jemnya jalan... rasa lega... kita orang boleh stretch kaki tangan berlunjur atas katil  ... hehehe

Tapi memang tak sama beraya kat sini dengan kat kampung...

Now just nak share resepi mudah ni... oii confirm kalau tak mudah... lazy chef ni tak kuasa nak masak hihihi...

Ni peristiwa sebelum raya ye... peristiwa raya nanti kita update lain kali ye...

Bahan-bahannya Cik Senah ye....


200gm butter
2 cwn tepung naik sendiri
1.5 cawan gula ( kalau tak suka manis... kurangkan sikit )
2 sudu besar jem strawberry
1 cawan susu segar strawberry
1 biji telur
1 sudu teh esen vanilla

 
Korang putar jelah ikut aturan biasa... butter dan gula.... masuk telur... campak tepunng ... done!
Actually adunan ni tak banyak sangat..dapatlah sorang dua ketul i.e 16 biji lebih kurang coz i letak tak banyak ... pakai mufffin cup yang besar tu... jadik tak delah muffin top....

Nape masak muffin... wah kononnya nak dinner ala-ala kat Kenny Rogers tu...yang muffin dia sedap gile tu...


lebih kurang lah tu... muffin homemade ni pun sedap juga tau... cubalah...

Monday, 22 October 2012

Texas Steakhouse @ Bandar Tun Hussein Onn

Happy Birthday to Mr H... dengan doa mendapat umur yang panjang dan berkat... sihat sentiasa dan bahagia selalu...

So on the night a day after his actual birthday ... on weekend and after penat sepetang pasang langsir bilik little ladies (Birthday boy kena dera ye... ciann)... barulah berpeluang nak celebrate and makan-makan... nak makan  western food dan yang terdekat adalah disini...

Ambiance kedai memang nice dengan signboard besar berlampu.. mamang boleh nampak dari jauh.. ala-ala gaya cowboy... sangat menarik. Tapi sayang terdelete pulak gambarnya... cuma ade gambar si kecil ni tengah pilih menu...

tak payah susah-susah... mama yang pilih menunya ye...

Errrm... macam-macam menu ade tapi kami ( mak budak dan budak-budak) end up pilih makan mix steak yang ade ketiga-tiga jenis steak ( hehe sebab nak cuba semuanya... bukan tamak!)... ayam, daging dan lamb... besar juga portionnya... saya makan tak habis sepinggan. Harga mix steak RM16.90.



Mr H ordered lamb chop berharga RM13.90 dan chicken wing untuk budak kecik yang sibuk memilih.... last-last mak dia yang order ..sori sayang...time ni still kena ikut cakap mamalarr tak boleh buat decision lagi.... hehehe.

Plate Mr H
Semua orang pilih air buah yang besar gila gelas dia... RM3.80 segelas.  Macamana taste makanan? eerrr agak plain pada saya... tawar je daging.. ayam .. lamb... kalau tuan kedai terbaca ... harap dapat buat penambahbaikan terhadap mutu makanan... ia tak sepatutnya rasa macam frozen food but original recepi tuan kedai... barulah ade umphh!!...



So Mr H dapat ini from little ladies berdua tu... Dhia minta duit lebih ( dari mama... mana aci!) nak beli pen untuk papa... sambil dia bersungut tiap-tiap tahun dia bagi pen... dan Ayra penat melukis dan buat card macam biasa juga tapi lebih creative sebab kali ni card dia ada windowlah pulak.... hehehe nice...

Harap Mr H suka apa yang saya bagi... tahun ni saya agak pokai... hehehe


Bila semua sibuk bagi hadiah kat Mr H, Rizq yang cuma wish je papa dia birthday mula rasa tak sedap

.... jadi dia tanya saya...

Rizq : Mama rasa Rizq patut bagi hadiah apa kat papa?

Mama : Entahlah... apa pun boleh

Rizq : Mama rasa patut kah kita bagi wife baru kat papa

Mama: Speechless....

Pada masa tu saya bukan fikir Mr H... tapi Rizq ada hati nak tukar mamanya dengan orang lain..

Lepas tu sakan dia gelak...oiii !!!main-main ye!

Dah pandai melawak ye sekarang.... seriously i don't like your joke this time...

Saturday, 20 October 2012

Reading Leisure

Mr H now must reached Shah Alam already to watch final football match .. And I bought myself few magazines for my self entertainment ... now wait a minute ...ape kaitan pula Mr H dengan my reading .. Adakah Mr H yang sebenarnya pengacau utama dan bukan budak-budak ni... Must be lah... Hehehe

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Friday, 19 October 2012

Impian Rimba Resort @ Hulu Langat

Baru-baru ni ada program opis kat tempat ni... saje nak promote untuk sesape yang nak bercamping atau nak berfamily day atau  bercuti sambil tukar-tukar angin suasana kampung dekat dengan KL.

Meh I tunjuk gambar bilik...

2 singgle beds ...

and 1 double bed...

Ini bilik yang I dapat... bilik cam ni RM200 per nite... kalau small family... satu bilik dah cukup...
boleh tahan besar...


Ade air-cond tapi tv nye cinonet je... sebab kalau pegi sini semata dok dalam bilik tengok tv memang rugi... sebab kita sepatutnya...


menikmati keindahan alam yang menghijau....


menyedut udara segar... dan mendengar alunan merdu air yang mengalir ....

ini tai chi ke? ... ke joget lambak?... hehehe

dan beriadah sambil bermesra sesama teman...

Kalau pergi  group pakage untuk kursus etc, sekali dengan 6 kali makan , per head charge RM180 per head... siap dengan bbq kambing golek... itu harga yang kita orang dapatlah... ketika itu...

 salah satu bentuk penginapan...

Kat dalam cuma ada satu kedai /pondok kecil jual jajang... so peminat jajang kalau nak variaties kena beli siap-siap kat luar...

Ape lagi... jom ke Impian Rimba hujung minggu ni... :-)

Saturday, 13 October 2012

Akhirnya

Setelah sekian lama.. Tingkap bilik little ladies berlangsir juga ... Thanks to Mr H .. Mr hubby +handy ..
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Friday, 12 October 2012

Kacang Botol ku..

Waduhhh busy betul lately... usahkan nak jengok blog orang... blog sendiri tak terjengok... rindu sangat nak berblogwalking...

Nak hilang kerinduan berblog... curi masa kejap update kebun sekankang kera...

Ni haa... happy sangat sebab kacang botol belakang rumah dah berbuah...

Jeng jejeng...

dua ketul jerr...
Terrer betul bibik tanam pokok daun sup ni... leh hidup... sekali sekala nak masak sup... tak yah beli daun sup...


Dan pokok betik kesayangan... yang tak berenti berbuah... pelawas sembelit ku... muahh sayang dia...


Alhamdulillah rezeki...

Monday, 8 October 2012

Gotong Royong

Betullah tajuk tu... bukan gotong royong kat sekolah tapi kat rumah... Ayra yang request....

Dia faham ke ape itu gotong royong... pasal dia excited sangat-sangat bila saya kata ok.... ( saya yang patut excited pasal.... yelah gotong royong... penat sama di kongsi)...

Tapi Ayra memang macam tu... masa lahir... orang lain nangis... dia senyum dulu, baru nangis... putih bersih masa lahir macam sudah dimandikan....berapa kali saya tanya dah dimandikan ke baby ni?... katanya belum...

Ayra yang sweet tak banyak kerenah... tak banyak cakap... banyak berfikir... cakap bila perlu sahaja.. bila dia masuk tadika... dapat nombor satu... kakaknya Dhia tak percaya sampai sudah... macam mana budak pendiam tak petah berpidato(menjawab) macam dia boleh dapat nombor satu.... satu hari Dhia dok geleng-geleng kepala dia jerr... Dhia pun masa tadika ( kenapa masa tadika jerr?) dapat nombor satu jugak... tapi itu memang sudah dapat diramalkan.

Ayra yang tidak suka meminta... bila saya belikan dia baju .... dia cakap mama tak payah beli... dia dah ada banyak baju sebab ambil baju kak Dhia yang dah kecik... kalau dia minta apa-apa.... mungkin sebenarnya orang lain yang hendak barang tu... tapi mempolitikkkan Ayra...

Ayra yang selalu redha... suatu hari dia terkena air panas... sebab nak buat susu sendiri ( oppps... minum susu lagi tau... ) lepas tu kulit dia melecur.. jadi warna pink... nampak macam ngeri juga... tapi dia pujuk saya pulak... dia cakap ... dia rasa jari dia lebih cantik sekarang sebab warna pink....Ayra...Ayra...mama harap Ayra sweet sampai bila-bila... jangan bila besar Ayra berubah pulak...

ade yang memerhati....
Kalau nak gotong royong biarlah gempak sikit.... Mr H lepas subuh sambung tidur... qada tidur weekdays masa weekend... saya biar jer dia ... pasal kita orang ade plan... nak gotong royong cat dinding pakai cat balance yang Mr. H nak buat spare. Mr H tu kan Mr perfectionist... memang lambat lah nak tunggu dia buat apa...saya pulak kurang sabar ... nak cepat aje... cat tak cukup pun bantai cat juga...

Bila dah siap... Mr H nak marah pun... nasi dah jadi buburlah kan... hehehe... ala I nakal sikit jerrr... takpe lah kan...

Lepas habis cat... reward budak-budak mandi kolam palstik tu... sambil suap makan mihun goreng... berselera semua... penat dan lapar agaknya... hehehe

Sudah mandi sambung balik gotong royong....


the makeover...Ila tells all... hehehe
Eh macam cukup jer cat tu.... hehehe... sebenarnya dinding yang tak cat tu ...I cover dengan lemari tu... hehehe... pecah rahsia...

Budak -buadak pun sambung balik kerja kat bilik mereka...

Saya nak masuk tapi kunci...

Ewah... ade label tu....
 

Betul ke mengemas tu... kerr main?


Friday, 5 October 2012

Welcome to the family

Akhirnya dapat beli kura-kura kecil untuk Dhia ... Ape nama dia agaknya ... Tompok ? Hahahaha ..
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Tuesday, 2 October 2012

Mari Susun Kereta..

Jangan salah faham.. susun kereta mainan... bukan kereta betul...

Aiz suka sangat main kereta... dia suka susun kereta... berjujuk-jujuk( mari belajar loghat kelate) atau sebaris.

nape Aisy... tak cukup keta nak susun?

Kalau dia susun , dia akan pastikan betul-betul aligment ... tayar dan belakang kereta kena sama semuanya... barisan mesti lurus betul-betul...



Saya beli kereta kecik-kecik ni kat Tesco... rasanya 3 hinggit lebih... boleh beli banyak sikit sebab murah... baru puas nak susun... tapi kereta hotwheel yang dua kat tepi tu Abang Rizq punya, beli waktu dia baya Aiz dulu... masih ada lagi dia simpan.... boleh kasi kat adik dia yang beza umur 12 tahun.... amazing... hehehe.

Monday, 1 October 2012

Domatadi....

Ape ke nama tajuk entry tu... haaa ... kalau you all nak tahu... itu nama kuih baru tau ....

Storynya macam ni....

Al kisah Rizq ajak kawan-kawan main chess kat rumah...dia tengah gila main chess lah pulak sekarang... tak tau kenapa bila dekat-dekat nak exam macam ni dia develop new hobby lah pulak... nak marah pun orang cakap chess boleh develop brain ... orang pandai main chess biasanya terrer math... ye ke?... meh kita tengok math dia boleh score tak nanti...

Lama kawan-kawan dia tak datang rumah... sebab Rizq banyak spend masa terperuk dengan laptopnya... sekali sekala duduk kat laman ambil udara segar... bagus juga dari duduk je dalam bilik... bila kawan-kawan Rizq datang saya pun teruja... mestilah nak jamu makan...



Masa dia cakap kawan-kawan dia nak datang lebih kurang 3 hari sebelum hari kejadian... saya pun berangan nak masak... ermmm nak buat steamboat tomyamlah...hemm besar cita-cita... lepas tu betukar jadi mihun goreng lak... lepas tu bertukar  jadi speggeti lak ..tapi tak challenging lah pulak hihihi... lepas tu konon nak buat cup cakelah...so di hari kejadian saya decide nak buat kuih tuppp...tak pernah buat ni... berani saya...

So setelah ambil recepi kat ternet.. saya pun startlah uli... bahan semestinya tak ikut sukatan... main ikut rasa je...rasa-rasa banyak ni... rasa- rasa ok dah ni... macam tulah saya... tak reti-reti nak beli penimbang... padahal bukan mahal mana pun ... tak sampai 20 hinggit pun ( yg murah tu...yang mahal pun ade). So petang tu hujan gerimis lah pulak..mestilah rasa lapar... saya intai adunan saya .. tak naik pun sekali ganda macam dalam recepi... ni confirmlah salah sukatan ke ape.... saya dah tak boleh tunggu... nanti balik pulak kawan-kawan Rizq...

Ape lagi ... saya pun start goreng... tepung melekat-lekat... saya tarik panjang ... janji ade benda nak makan.... anak dara yang tercium bau... datang meluru ke dapur... sorilah nak ... kuih tuppp... tak menjadi... Dhia ambil seketul dan makan terus puji kata sedap... biar benar budak ni....

Kalau sedap ... kita bagi nama lain lah.... macam-macam nama keluar... akhirnya nama yang Ayra bagi di ambil...

Nama asal : Donut
Nama baru : Domatadi yang bermaksud donut mama tak jadi... hehe



Saya suruh Rizq hidang , belum sekejap dah datang balik untuk siaran ulangan... Rizq yang sweet talker tu cakap sedap... tapi dia sweet talker... tak leh pakai sangat ayat dia tu... tapi bila Dhia yang lurus bendul, mulut tak de insurance tengah congak-congak nak jual kat sekolah 30 sen satu... haaa confirmlah sedap tu...

Walaupun sedap ... sekali tu jelah saya buat... kenapa tak nak buat?.... bukan malas tau.... cummma saya tak tau sukatannyalahhh.....



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...