Thursday, 29 November 2012

Durian Feast @ Batu Pahat

Sekarang dah cuti sekolah... saya plan awal-awal lagi... kali ni kami tak balik kampung macam selalu...

Kami balik kampung orang lain... hehehe

Sebetulnya dah lama tak ke Selatan... kebetulan Biras ajak singgah rumah dia... yang ada kebun durian...

Apa lagi kann... pucuk dicita ulam mendatanglah...kami semua kecuali Ayra memang suka makan durian...



Sesampai je ... dah tersedia pulut durian... emmm sedap... terima kasih tuan rumah... semangat kami makan jadi tak hingat nak snap gambar ke hapa... melahap je kerjanya... harap tuan rumah tak seriklah dengan kami... hehehe.


Haa... seddapnye... tatkala insert gambar ni pun ... air liur meleleh...tap...tap... kasi lap sikit... hehehe

Banyak betul durian kat sini... sepanjang jalan pun banyak gerai durian... and RM2 je per kilo!... macam ni tokey durian crepe tadak masalah...



Ini rumah Atuk Fahim.... besar rumah atuk Fahim... Aiz buat macam rumah atuk dia sendiri... tak dok diam..tengoklah nak snap gambar pun susah... Fahim elok je... Aiz tak reti dok diam... mama pakai hp je snap gambar... kenalah dok diam-diam... hp mama ni kan canggih...

Malam ni kami bermalam disini... esoknya nak gerak ke JB lak....


Tuesday, 20 November 2012

Cerita sedih atau Cerita happy?

Saya ada satu cerita sedih dan satu cerita happy...

Yang mana satu nak cerita dulu?

You all nak dengar cerita sedih ke atau cerita happy ?

Tapi orang cakap kalau berita gembira... hebah-hebahkan

Kalau cerita sedih... simpan aje

Tapi cerita sedih saya membantutkan cerita happy pula...

Jadi macam mana nak cerita?

Sebab itulah sekarang blog ini senyap sunyi...

Monday, 12 November 2012

Nak bawa ke tak nak bawa...?

Satu kebiasaan di hari minggu... saya dan Mr H akan keluar shopping barang dapur...sometimes its fun to do the groceries... sometimes we wish we can avoid and do other interesting activities....

Normally we spend 2 hours at the hypermarket... itu kalau yang biasa pergi... dah tahu mana letak barang... kalau gatal nak test/tukar angin kat hypermarket yang tak biasa... jawabnya lagi lama masa nak complete the shopping.... almaklum kami shopping banyak ... sebab ramai kannn... and selalu kononnya shopping stock for 2 weeks so that kami tak perlu buat groceries the next week.... tapi selalunya almost every week juga kami bertamu dihypermarket tu. Can you imagine... 2 hours tu kami split tau... Mr H pergi beli barang basah... lauk pauk yang smelly smelly tu... saya pula kat bahagian kering... yang kadang-kadang ade kain baju tu... hehehe pandai tak saya?

Selalunya part yang paling susah adalah masa nak keluar rumah... bila si kecik juga nak ikut..Mr H selalu against me kalau saya kedip-kedip mata nak bawa budak tu... yelah kita kan working mum... dah lah weekdays tinggal mereka pergi kerja... weekend pun kena tinggal juga... sedih tau jiwa mak budak...

Satu hari, agaknya kuat sangat saya kedip-kedip mata... Mr H agreed to bring this boy with us...

Seronok saya tolak troli with my boy in it.... but only for 15 minutes... then he started...

nak... nak...@#@##!!
 
Tunjuk nak itu... nak ini.....

Bila tak beli.... dia pun start...

alololo....
menangis... hayayo.... lepas tu meraung.... mak budak cuba rescue... bagi cokelat bagai... makan dulu... bayar belum... huhuhu..... Mr H pun start jeling- jeling.... saya tak boleh nak kedip mata dah...

Jom baliklah....
Bersusah-susah kami penuhkan troli tu... penuh jugalah kan...

Jadi untuk saya ... lebih baiklah tak bawa...kerana

1. 2 jam... dah jadi 3 jam
2. Saya membeli barang yang bukan dalam list
3. Kesian mak bapak lain yang terganggu dengan raungan budak kecik tu.
4. mendapat jelingan Mr H yang bermaksud ... " I've told you"...





 
 
 


Sunday, 4 November 2012

One year already...

Pejam celik, pejam celik... hari ni cukup setahun saya berblog... tak sangka masa terlalu pantas ye...

Tiadalah ape-ape yang saya harapkan dari berblog ini.... sekadar berkongsi pengalaman... ye ke? itu cakap nak sedap hati tu.... hehehe

Yang sebenarnya... kalaulah saya ramai followers berjuta... hehehe... dan iklan nuffnang boleh bagi saya extra ribu riban.... wallah beeessstnye.... itulah harapan...

Harapaannn.... haraaaapan menjadi laaayuuu..... ( korang nyanyi ye ... ni lagu ni)

Tetapi.... saya tetap bersyukur ada orang yang sudi membaca coretan saya... memberi komen yang membangun dan menyuntik semangat berblog... terima kasih tidak terhingga... saya tak pandai nak buat peraduan atau ape.... saya adalah saya... sekiranya coretan pengalaman boleh memberi sedikit perkongsian ilmu atau sekadar menghiburkan anda di hari yang suram... sudah cukup bermakna buat saya....saya happy kalau buat orang happy... itu yang penting.

Saya cuma ingin jadi sebahagian dari dunia blog yang banyak membuka mata saya ... memberi mengetahuan... sumber maklumat dan menghiburkan saya . Berblogging mengubah persepsi saya sekurang kurangnya dalam bab masak-memasak....

Saya sebenarnya malas amat memasak... saya cuma memasak bila saya rasa nak makan sesuatu tapi tak de jual lak kat kedai... macam saya kat oversea dulu.... and saya rajin sangat memasak sebab baru lepas kahwin so mestiya saya nak impress suami dan jadi isteri solehah... habis takut kawan-kawan bujang saya masa tu dek kerana beratnya tanggungjawab jadi isteri... hehehe... tapi kalau kita bukan diri kita yang sebenar... ia tak kekal lama... hehehe..Saya masak sebab anak-anak minta... sambil puji mama masak sedap... nak motivate saya masak leetew...

Sekarang saya masak sebab saya seronok masak... sebab saya masak dengan kawan-kawan kat blog... macam masak ramai-ramai gitu... cuma kat rumah masing-masing...

Macam sekarang ni kawan-kawan blog semua dok pakat buat durian crepes... saya pun rasa nak buat juga... cuma tak dan dan nak gi beli durian... tapi sebab seronok sangat dengan benda alah crepe ni... saya buatlah crepe a.k.a lempeng kampung untuk breakfast.... goreng garing-garing... pas tu cicah gula.... pun sedap juga...


Lepas tu saya buat juga mee goreng segera... sebab lempeng sajer mana cukup... kenape mee goreng segera? itulah... sebab saya teringin nak makan... bukan sebab saya malas nak masak benda lain... saya dah berubah sikitlah kannn....


sedap tau... tengok budak-budak ni melahap...


Haa terliur tak? Adelah yang masuk dapur bancuh tepung tu... hehehe.


Thursday, 1 November 2012

Suasana AidilAdha

Aduyaii dah masuk November baru nak update pasal raya... ermm dah basi tapi nak update juga... tak kira...hihihi

Tahun ini semua adik beradik saya beraya kat kampung... oh sedih-sedih... tinggalkan saya sorang-sorang kat sini...

Tapi semua adik beradik Mr H beraya kat sini... pasal mother in law beraya kat KL kerana nak melawat adik ipar yang kemalangan hari tu...ingat tak story masa kenduri aqiqah tu?

Agak misteri juga kejadian accident kat Kuala Lipis tu... biras yang drive boleh pulak nampak jalan lain yang besar dan terang benderang.. tapi sebenarnya tak de jalan pun tapi gaung... huh berdiri bulu roma... akibatnya adik ipar yang baru melahirkan anak ketiga patah 4 tulang rusuk, retak 4 tulang rusuk dan few other places... sampai sekarang dia kena pakai braces... baju besi untuk support badan dia... yang magiknya... baby yang baru 3 minggu(baby Alex)... melambung (agaknya) dan elok je landing atas dashboard depan ayah dia yang tersungkur di stering... baby tu asalnya duk dekat mamanya di seat belakang... tidak cederapun , in fact elok je kain selimut berbalut ditubuhnya... masyaAllah... Allah maha kuasa dan maha mengetahui...

So di pagi raya kami sekeluarga berposing-posing sesama sendiri... sebelum pergi ambil MIL kat rumah kakak Mr H... layanlah gambar raya ni...

Mak budak tak pakai tudung pulak... kasi blurr sikit...
 
saya tidak pendek cuma tak berapa tinggi...
agaknya sape lagi tinggi... bapa atau anak?
For Daneen, posing means ...  peace...
 
me..my son and my cucu, Fatma yang comel... halamakkk dah tua rupanya...
 

Juadah pagi Raya....
Wah first time saya buat chocolate cheese brownies....
 
Juadah raya kedua....nasi kabsa
First day raya lepas ambil MIL.... semua adik kakak datang beraya kat rumah kami except family baby Alex .. wah busy tuan rumah...
Second day pulak saya dan Mr H lawan masak nasi kabsa.. Mr H buat lamb Kabsa... saya buat chicken Kabsa... agak-agak sape punye lagi sedap... hehehe... rasanya sos tu yang paling sedap... Mr H yang blend... sebab tu sedap.. ( dia yang cakaplah kan...). Dah siap masak kami tapau bawak pegi rumah baby Alex ... beraya di sana pula...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...