Friday, 28 December 2012

A date with Mr H ..


Agaknya Mr H lebih sayang kat saya lepas masak-masak tu..

Memanglah penat tapi I did enjoy doing something for the one I love .. For friends that I just get to be close with ..

For he and I had a date after office hour the next day, and the movie that I chose ..

I know that he did that because of me... because for him to watch breaking dawn part 2.. is so not him.. hahaha

Ye lah when women tell stories and men tell facts ( orang lelaki yang kata) .. Its hard for him to understand the story .. He did not even watch the first part..

So because it was a date ... Tak pe lah if I need to "tell stories" and do some explanations throughout the movie.. hehehe.

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Brunch @ our house..




Kekawan Mr H... kekawan saya lah juga kann... dok usha-usha Mr H buat gathering makan-makan...
So terjadilah peristiwa ini...
Meh layan gambar- gambar yang sempat diambil.... menggunakan hp canggihku...
Main dish adalah nasi arab kabsa... tapi tak ambillah pulak gambar nasi arab tu...
Nasi arab ini adalah permintaan kawan-kawan ... angkara Mr H upload gambar kat fb masa raya haji hari tu...
Jadi saya masak nasi ayam kabsa.... kenapa tidak nasi kambing kabsa?.... agak-agak... raya hari tu, sape punya lagi menjadik? ...Haa!...sebab tu lah .... hehehe.
Tapi saya masak juga lamb curry bagi hilang kempunan sesapa nak makan kambing tu... boleh gak cicah dengan chapati dari Mat chapati yang gebu tu... errr bukan Mat yang gebu... tapi chapati dia memang tergebu... hihihi
Tapi satu yang saya discover.... susah nak masak banyak kalau periuknya kecik.... now I understand why mama selalu bising kalau datang KL...
Saya perasan periuk saya dah cukup besar... rupanya kocikk aje... kaedahnya  nasi arab tu saya masak pakai 3 periuk... huhuhu... bab yang itu paling mencabar hari tu...
Majlis bermula pukul 10am ... ngam-ngam pukul 10 siap semuanya ... tinggal nak tunggu tamu ....
Errr.... salah eja lah pulok... hehehe
Last time... masa raya haji tu juga... saya first time buat chocolate cheese brownies... lepas dah siap masak... rasa pelik je... lorrr saya lorek corak atas cheese tu satu hala je... beropol macam langsir jadiknya.. haa inilah baru betul lorek macam orang lain buat... hahaha.
Cabaran kedua adalah ... nak control superhero ni....hihi 

.


Thursday, 27 December 2012

Terjebak..

Semalam kann member's day kat Aeon ..

Tulong... tulong ..!

Kalau tak dapat bonus dalam masa terdekat...

Makcik pengsaannn...


Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Another exciting project...

I will be busy cooking...
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Wednesday, 26 December 2012

Tugas yang mengujakan...



Anak buah Mr H... anak buah saya jugalah kan... dah nak kawen... alhamdulillah bertemu jodohnya...
Bila adiknya sibuk bertanyakan pasal hantaran... tup-tup mulut ni meng'offer'kan diri untuk buat hantaran...
Arakian sampailah barang-barang bersama dulangnya...
Saya cuma ada dua hari untuk shopping dan siapkan... maklumlah kita ni bekerja... kebetulan hujung tahun ni sibuk bebenorlah pulak...
Ye ye je lah saya ye, confident habis...
Lepas tu buat pula si Aiz tak berapa sihat ... merengek je dia... tak nak berenggang dengan saya... hai cabaran betul...
Tapi dah menyanggupkan diri... kesianlah kalau tak buat... terimalah seadanya apa yang termampu ye Lan...
Mak Lang ni part timer pun tidak... full timer jauh sekali... sajer buat-buat pro jer... tapi terima kasihlah kerana beri kepercayaan untuk Mak Lang buat ye...hehehe
Ho ho ho... sempena christmas time... tema pun krismas lah ye... hahaha... dah kawen hujung tahun... itu jelah yang senang nak cari dalam masa yang limited.
Harap Lan suka lah hasil kerastangan Mak Lang ni ye...
Alhamdulillah siap juga dalam masa 2 hari...


Monday, 24 December 2012

All about Pool

Kalau breakfast kat Pulai Spring, can choose to eat outdoor facing the big swimming pool with nice view of golf course...

but then ade risikonye...


Dia dah start tunjuk-tunjuk....

uihh nun Abg Rizq bekfast sorang2... tak muat meja lewtew... ramaikannn... hihihi
Dah bangun pulak dah...

It's time to go then... tak leh lah mak budak nak melahap sakan...


Puas hati Aizzz.?.... tapi this time Aiz macam tak berani nak ke big pool tu... dia dok je kat tepi-tepi... celup-celup kaki.... tadi ye ye jer nak mandi ekk.... tak pe lah senang sikit mak budak jaga... hehehe...

Lepas mandi kami kemas barang untuk check out.... dan terus ke Wisma Yakin untuk pekena ni sebelum balik KL...


Kacang pool?... ape ke benda kacang pool tu... ni first time try.... oklah kann... sebab kami orang kelantan dok KL... tapi ade orang Batu Pahat tu... pun tak pernah makan juga... tak masuk akal ... hihihi...

Inilah rupanya kacang pool...


Di makan bersama roti ni....



Sedap... saya suka... saya suka!!...

Slurppp pulak cendol durian ni....



Wallah...kenyang sangat.... that was the lunch for that day...

Bye-bye JB... we will definitely come again... insyaAllah.





Sunday, 23 December 2012

Legoland Suatu Waktu Dahulu

Uuihhh tak habis lagi cerita legoland??...

Almost... almost... cuma terkenang sewaktu ketika dahulu...

Jeng jeng... usaha menggeledah album lama ... dan jumpalah gambar ni...

baru kawen ni...
Dan kami berangan...

bersama lima orang anak lego.... kuang-kuang kuang...
Bila dah beranak pinak nanti... nak lah bawa anak-anak kami ke Legoland....

Bersama lima orang anak orang... ehhs anak sendiri maksudnye ... hihi

Nasib baiklah Malaysia dah ada Legoland... tercapai jugalah hajat kami... kuikuikui....

Wednesday, 19 December 2012

Legoland Malaysia



Lama betul I simpan entry Legoland ni... banyak gambar nak upload... masa pula tidak mengizinkan.

When I planned nak ke legoland... which was done few months earlier ... I cuma fikir nak pergi hujung tahun waktu cuti sekolah... tidak terfikir langsung waktu- waktu macam tu biasanya musim hujan.

Bila dah hampir tarikh yang dipilih ke sana tiba... asyik hujan je kat KL dan khabarnya di belah selatan juga hujan... on the way ke Batu Pahat pun hujan lebat sangat... hampir tak nampak jalan.

Ticket dah beli kan... jadi tawakal je lah... dalam hati doa janganlah hujan masa nak ke Legoland nanti....

Tetapi bila hari tersebut tiba... hujan yang biasanya di belah petang... tiba-tiba bantai start di pagi hari pula... ingatkan nak pergi awal-awal pagi... lepas tu kalau hujan petang pun, hopefully dah cover satu Legoland dan balik bila hujan lebat turun...

Terdetik di hati... ohh Allah tidak makbul doa saya.... :-(

Demi anak-anak, percutian harus diteruskan.... selepas bersarapan di Pulai Spring... terkocoh-kocoh kami berangkat sebab nak singgah workshop tampal tayar dulu...





Jadinya sesampai saje di Legoland ... kami beli baju hujan dan payung... RM seratus lebih juga habis...Saya cakap dekat Dhia... inilah souvenir kita dari legoland... jangan minta souvenir lain ye... bukan ape ... macam tak sanggup jer nak beli... key chain pun sampai RM19 seketul...hehehe

Mr H suruh saya beli baju hujan size kanak-kanak utk saya.... well hello!!... I am an adult okay...


Hokk Alah... sudahnya pakai baju hujan gabak... labuh sampai ke buku lali... hehehe
Nasib baik  sekejap jer hujan... lepas tu berenti... tak sanggup rasanya nak berbaju hujan tu... sungguh rimas dan panas...
Layanlah gambar perjalanan kami menerokai legoland.... mak oiii... 6 ekar you... larat kerr?


Budak- budak que nak naik rides... punye panjang... mak budak tak payahlarr...


Seriouslyy... you all... takkan lah I gayat... takat naik rides macam tu... ehhss...


Can you sport me in the picture?.... banyakklah... I'm not Lego okay... hihi... cantik kann..
Riuh... budak-budak dok ...wahh! .... wow!... wehh... Mak budak join sekali...


No.... Aiz, tak payahlah tolong pakcik lego tu panjat-panjat....


Aizz... dengar cakap papa ye... kang papa masuk Aiz kat tong sampah ni....


Alololo... Aiz merajukkkk.... jalan kat rel keretapi daaa....
Kalau ye pun merajuk... kita makanlah dulu... orang cakap... pizza dan lasagna kat sini sedap...


Tapi kat restaurant ni tadaklah pulak pizza... nasi ayam adalah....rupanya pizza bukan kat sini tapi jauh lagi dekat dengan studio 4D tu...


Jadi makan jelah ape yang ada... Mr H pilih Fish and Chips dan saya....


makan spagghetti .... yang saya rasa tak berapa sedap... tambah pula makan dalam pinggan plastik... mana ada feel...
But be prepared food in here is not cheap... satu kepala boleh sampai RM 20.


Chef... chef... mama saya cakap, chef masak tak sedap.... dia masak lagi sedap...
Eh tak.. tak... mama saya tak buat sendiri pun sos spaghetti tu... dia pakai makcik kimball punya sos
Mama saya memang macam tu... chef layan je lah... hahahaha...


Ni kat studio 4D... punya panjang que... tapi nak juga tengok...


Daneen dah bersedia dengan spec 3D... abis tu nape cakap 4D... ohhh pasal bila filem tu ade salji and windy... econ and fan kat dalam studio tu pun blowing sakan bagi rasa macam dalam filem tu..itulah yang dikatakan 4D....
Best... best.. tumbs up untuk yang ini except for hero and heroin yang tak kacak dan cantik... maklumlah bersegi-segi muka depa... kena buat plastic surgery tu... hehehe...
Lepas tengok 4D memang kami cadang nak balik tapi Ayra nak sangat pergi castle ni.... nak cari prince hensem katanya...


Ayra ..Ayra... kalau kat sini semua orang bersegi-segi je nak... lepas tu keras macam plastik jer ... mana nak hensemnye... hehehe
Jom lah kita balik nak...
Seharian kami di sana.... walaupun jauh berbatu-batu... sampai labu betis mak dengan pak  pun keras macam batu..budak-budak ni steady je jalan..
sorang pun tak mengadu penat... yang paling heran ... si Aiz... Jalan kaki ... macho je tak minta dokong...
Cuaca pula mostly redup je sepanjang hari... wallah thats the best weather ever... coz kalau panas lah ... sure tak cukup bekal air yang kami bawa... thirsty all the times...
Selalu dengar orang cakap Allah tahu apa yang terbaik untuk kita... memang betul sangat-sangat... mengapa harus mencurigai... Allah ampunkan saya...




Thursday, 13 December 2012

Legoland e-ticket



So we purchased our ticket online which give some discount if we choose a fixed date. It was easy to puchase, but it took 2-3 days for Lego to response... so don't be panic (like me.. wahaha).



Legoland will email you the e-ticket, all you have to do is print and bring the ticket with you... jangan tinggal pulak... haru tak leh masuklah nanti...




Monday, 10 December 2012

6 Corner @ Senibong

So after a visit to JPO, we headed to Senibong for they said kalau dah sampai Johor tapi tak makan seafood kat sini... your visit tak sah... eh mana boleh macam ni...

From Skudai to Senibong rasa macam jauh sangat... atau kami dah kelaparan... hehehe.

Sebelum ke Johor , saya memang google tempat ni and terbaca tentang this restaurant... so walaupun banyak  restaurant ... bersusun-susun... dan semua pelayan setiap kedai menawarkan pakej masing-masing, kami carik juga 6 Corner ni...


Haaa... dah jumpa pun ... ianya terletak di tengah-tengah deretan....
Saya dan biras cari port yang baik untuk kami melantak... kami pilih untuk duduk bersila , makan kat meja jepun... di wakaf ... so that kalau budak-budak dah tak larat nak layan kami melantak dek kerana mengantuk..bolehlah baringkan jerr... bagus punya planning... tapi ruang perut agak terkepit sikit pada kedudukan begitu... hahaha.

Sememtara kami menyelesakan diri... Mr H dan adiknya pergi pilih menu yang hendak di ngap,,,

elok jer korang beratur ye... 
Mr H pilih ikan merah... yang di masak tiga rasa... harga menu ni RM120 ...

ikan merah  ke ni?? awat tak merah?
and they were recommended with this type of crab... katanya lagi sedap dari ketam bunga...

Eee ngerilah I tengok u...ntah-ntah you pun ngeri tengok I ... thehehe..
Ketam macam ni first time kami makan...kalau tengok rupanya... macam nak makan kereta kebal... tak lepas I ni... ketam bunga tu pun Mr H kena tolong kopekkan, kalau yang ni lagi-lagilah...


Ketam ni di masak dengan  telur masin... sedap giler rasa masakan ni... tapi kalau pilih ketam bunga rasanya lagi senang nak makan dan barulah puas menikmatinya..tapi terpulanglah atas selera dan kegagahan masing-masing ...hehehe.




Antara menu lain yang dipilih adalah butter prawn and sotong goreng tepung... sedap-sedap belaka...
Tapi punyalah sedap makan seafood ... tadak sape pun sentuh sup sayur tu... membazir jerr..memang rasa bersalah.. tapi perut dah penuh sangat...minta maaf ye sup sayur... sobsobsob...


Macam mana perut tak penuh... masa dok menunngu main menu sampai... jap-jap ade orang hantar otak-otak, lepas tu hantar pula jelly kelapa... lepas tu hantar pulak kacang rebus... ingat semua percuma... rupanya kena bayar... hehehe ... banyaklah sangat percuma ... hehehe

Untuk stater sajer kami kehabisan RM28 and main menu pulak RM308... but that was not the total damage for the night....


uhh sajerlah nak bagi keluar balik segala kalori+kolestrol yang masuk tadi... sabar ye Mr H...

Friday, 7 December 2012

JPO - Johor Premium Outlets

Nak ke mana kita  hari ni ye ?... orang dok bercerita tentang barang-barang berjenama... murah kat sini... kenalah pegi kann... mak budak lebih excited dari yang lain...

Pulai Spring ade sediakan free shuttle... tapi bila dah ramai-ramai dengan si kenit ... baik pergi sendiri... tadi pun dah nampak sigboard ke JPO dari highway... senang kot nak redah sendiri....

Hujan dah turun... bergerimis... musim hujung-hujung tahun ... musim tengkujuh... hujan je lah semedang... dalam hati doa... janganlah hujan esok... crucial nak nice weather esok ni...

Rimas juga kalau hujan kat JPO ni ... pasal tadak parking berbumbung.... outlay bangunan ni pun banyak open space courtyard... payah juga kalo hujan...shaded walkway pun limited.

Kami yang kelaparan belum lunch lagi decided untuk attack JPO food court dulu... wahh nice and cozy ... banyak choice of food juga...


Harga? emm boleh tahan jugalah... of course bukan harga gerai... hehehe... nak-nak dekat dengan singapore kann


Bila dah banyak choice tak tahu pula nak makan ape ye... last-last budak-budak ni makan burger seketul sorang, adalah fries and salad.... jadi harga pun berbelas ringgit seketul. Luas juga food court ni... bila dah kenyang budak-budak dah tak reti dok diam pulak... kena cepat-cepat keluar ni... haru nanti....hehehe


Ok time untuk cuci mata... lebih baik lalu kat luar-luar aje.... kalau masuk kang budak-budak ni pegang- pegang barang buat macam kat pasar malam... kesianlah kat sales girls yang tak larat nak jeling-jeling dan berdebar-debar... hemm mak budak ni lagilah berdebar kann...

Tapi korang percaya ke mak budak boleh tahan lalu tepi intai sipi-sipi.... hehehe
Mestilah masuk juga kannn....
Lepas masuk, cepat pula keluar... nape ye? Lol ... lepas discount pun harga ribu riban lagi... maklumlah berjenama... kann... mak budak kena main kutu dululah.. hehehe

Uihhh tak laratlah nak jalan ... besar kawasan ni.... kalau datang berdua je dengan Mr H ... ok lah... tapi kalau dah bawak budak-budak... hemm depa penat... kita lagilah penat layan depa...

lepakk jap...
Actually kalau betul-betul datang untuk shopping... and pandai cari boleh dapat good bargain juga... walaupun kami cuma datang jalan-jalan  tengok tempat... sempat jugalah rembat few things for us...after discount, memang cheaper dari outlet kat KL ...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...