Thursday, 31 January 2013

Everybody can fly...

AirAsia buat promotion bertubi-tubi... jadi sajelah kalau tak ter'click' and survey kan...mesti ramai yang cam tu...

Tapi ramai yang sedia maklum kalau nak promo ticket, kena ikut tarikh Airasia bukan tarikh kita... kalau ramai-ramai ... lagi lah susah nak book sebab limited availability... 

Jadi memang kena grab cepat-cepat kalo ade promo... memang berbaloi-baloi... 

Sape yang nak bercuti luar negara tu memang murah sangat...tapi kalau  pengiraan untuk kami cam ni lah pulak...

        murah+murah+murah+murah+murah+murah+murah = mahal..... hehehe

Jadi tak payahlah ke luar negara... kita balik kampung jer lah... hehehe

Tiket mungkin murah tapi final pay boleh sakit jiwa juga ... kalau check in luggage... ambil hot seat.. etc-etc...

Jadi untuk remain murah kami tak check in luggage...and biar Airasia locate dulu kami punya seats... untung-untung seat yang dia locate tu.. diletak in one group so... tukar mana yang perlu je..yang terpecah group tu... 

Our total payment for seven people pergi balik cuma RM404 saje... murah kan?... excited sangat...

Since kita nak bawa hand luggage jer... kalau saya dan Mr H je yang bawa beg... confirmlah tak cukup baju nak pakai kat kampung... jadi kami decided nak beli beg sorang satu...jadi semua bawa  beg masing-masing... senang gitu...

chomel kan?... saya suke...
kami beli dari a friend so boleh dapat murah sikit...tapi hakikatnya...beli beg lagi mahal dari ticket kapal terbanglah... hehehe..masa nak beli beg tu, Dhia cakap" mama papa ni beria sangat, macamlah nak pergi Paris..." tapi tak pe lah, beg kan long lasting... manalah tahu suatu hari nanti sampai kita anak beranak kat Paris... hehehe...

By the way kalo sape berminat nak beli beg ni... boleh order dengan saya...sila ke page Hardshell Luggage for kids.

Mari kita tengok aksi-aksi si kecil nak balik kampung... 


Adegan menguap no 1...


Adegan menguap no 2...



Adegan menarik beg...


Adegan menolak beg...


Ohhh nooo Aiz don't stop.... jalan terus.. terus... huahua...


    Ohh yes better behave.. we are about to take off... boleh caya ke?


See... I have told you... mana boleh dok diam lama-lama...


Fuhh!.. lega dah sampai... luckily it was only domestic destination... kalau poei oversea... poning kepalo den dengan kerenah si kecik berduo tu dalam kapal torbang...hehehe.

Monday, 28 January 2013

This cake is pretty..

...pretty ugly.. Hahaha . Walaupun ugly tapi sedap .. Hehe. Sekali ngaap sudah habis .. Mr H pun tak sempat nak makan .. Saya pun tak sempat nak buat siaran ulangan.. Bila balik opis .. tgk dah habis. First time buat birthday cake untuk birthday anak .. menggunakkan whatever in the fridge..

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Friday, 25 January 2013

Mak Teh Mee Udang @ Kuala Sepetang

Before balik KL, kami lunch dulu kat Kuala Sepetang yang famous dengan seafood... sepanjang jalan banyak kedai seafood tapi kami direcommend untuk mencuba Restoran  Mak Teh.

Little ladies posing...
Yummy... nampak mee tak? hehehe...
 Memang sedap... kami makan tak pandang kiri kanan...

Before pergi Kuala Sepetang.. ade kawan suruh cuba ni kat town Taiping...




Sedap juga... saya tak berapa gemar popia basah... kalau boleh masuk tekak tu.. kira sedaplah tuu... hehehe

Wednesday, 23 January 2013

Night Safari @ ZooTaiping


Bandar Taiping memang cantik malam-malam ... penuh dengan neon... tapi sorry tak de photos... kami nak ke zoo taiping tapi round jap kat town... cari port makan malam.

Night safari open sampai pukul 11 malam benornya tapi kami takut kalo berenti makan kat town , lambat pula nak ke zoo... jadi kami decided nak dinner kat  zoo je...


Kat sini makanannya sempoi-sempoi aje... nasi goreng, mee goreng, sup etc... tapi nasi goreng kampung yang kami order boleh tahan sedapnya.

Lepas makan, terus pegi beli ticket... satu ticket harganya RM16 ... kalau untuk warga emas dan kanak-kanak dapat 10% discount.

Dah settle beli ticket.. kami tunggu keretapi ...( not really keretapi... more of a kepala truck tarik fews gerabak)... masa menunggu tu boleh tahan lama... ade kot 40 minutes... untuk dapat naik ketapi tu...ade small kiosk selling pop corn etc untuk jajan sambil tunggu... ade juga orang yang tak sabar.. depa jalan kaki jer...

Haa.. nampak tak kangaroo tu?

Night safari memang best... suasana malam yang sejuk... sambil mencuba nak tengok binatang dalam gelap... kami snap gambar tapi tak nampak ape lah...



Jauh juga kami round-round satu zoo... banyak binatang... ada harimau... gajah... buaya... zirafah... kuda belang... ade yang nampak, ada yang tak nampak... dah tidur atau masih berjaga...

My MIL tak berapa approve we all bawa budak pergi night safari... katanya malam-malam, keras kat tempat macam tu... knowing her saya dah boleh agak daa...ada betul juga yang dia cakap tu... tapi tak pe lah kan...since dah bawa dia sekali... sure dah macam-macam doa dia dah baca... jadi selamatlah kami... hehehe.

Casavilla Traveller Lodge @Taiping

Eh eh dia sambung balik cerita Taiping.... hehehe... pengetahuan nih... so tak pe lah kalo citer basi pun ... betul tak?

Okay since we did not plan this visit... jadi amat susah nak cari hotel yang provide family room... eerr...with budget price...

Tetapi biasanya kalo budget hotel, banyak yang provide family room ... cuma tak leh lah nak harap facilities macam 5 star hotel siap dengan swimming pool bagai. Pada saya kalau untuk " on the go" trip... okay je nak dok budget hotel... lagi pun nak tidur malam je kan... bukan nak pergi santai-santai kat hotel jer.

Since kami sampai agak lewat petang kat taiping dan plan pulak nak pegi Night Safari kat  Zoo Taiping ... this hotel is considered good enough... we booked a room with a double king size beds.


The room was big and clean...
including the bathroom...


and the price was only RM170 per night... but the room has no windows .... you know why?
because the view.... is perkuburan .... heee seram...

Saya tak tahu pun... so tak de lah kena usik... kalau tahu... tak tahulah... hehehe

Anak saya pun kecik2 lagi... kat rumah pun malam2 tidur berempat satu katil... saya , Aiz, Daneen dan of course lah Mr H... jadi 2 king size beds cukuplah untuk kami bertujuh... tidaklah kami tahu my beloved MIL nak ikut serta...jadi bila berlapan....

Tak pe.. tak pe... bisa di atur sihh!

Nak tukar bilik lain dah penuhlah pula... so have to make do dengan ape yang ada...

MIL bagitau dia nak tidur dengan anak... saya ingat anak saya... rupanya anak dia... hehe bengap betul le menantu dia nih ... hehehe

Jadi saya tidur dengan Ayra, Dhia, Daneen dan Aiz ( lima orang satu katil!)... Mr H tidur dengan mak dia dan Rizq... okay je pun... saya bukan besar mana pun ( ehemmm !).

Tapi masa tidur tu saya rasa tak selesa.... bukan sebab ramai... tapi spring katil tu... terasa pula kat badan... err sejak bila saya jadi princess and the pea nih?? ... hehehe... jadi kalo sape nak tidur hotel bertilam empuk... this is not the place.

Lepas tu si Aiz tidur punyalah lasak... jadi saya beralih tidur kat kaki budak-budak... budak-budak kan pendek( errr termasukla mak budak)... ala lagi pun dah nak subuh daaa... boleh bantai sambung tidur jap... hehehe

Lepas tu MIL bangun tengok menantu tidur kat kaki katil... dia pun cakap... alahai kesian kat menantu dia nih... hehehe macamlah i tidur semalaman cam tu... tapi I sengih je lah kan.... mengiakan yang I ni menantu mithali .... hehehe.

Saturday, 19 January 2013

Minggu sakit sekeluarga


Minggu yang paling mencabar bermula dengan ahad lepas.Bila Ayra start muntah pada tengahari tu. Lepas tu Daneen pula mengadu sakit perut.. dan masa temankan Ayra ke klinik, Daneen pula start muntah. Masuk ubat muntah ikut vontot .. tapi masih lagi mereka muntah2. Malam tu tidur kami terjaga lagi sebab terdengar Rizq start muntah. Terus bawa dia pula ke hospital tapi dibenarkan balik. Hari Isnin, nampak. Ayra dan Daneen macam baik sikit, cuma Rizq cirit pula. Pukul 5 pagi hari selasa Aiz melompat dari katil.. Dia pegi muntah dalam tong sampah dalam bilik ..( Cutenye dia cari port nak muntah).. Oh nooo sorang lagi .. Tak lama lepas tu Dhia pula mengadu sakit perut dan muntah. Ok now semua lima- lima dah sakit .. Rumah dah jadi hospital. Aiz memang susah nak makan ubat so kena tahan kat spital .. Nak masuk drip tu pun kena 6 orang kerjakan, jarum yg dah masuk boleh keluar balik bila superhero tu melawan, ehss ganas sungguh baby mama ni .. nasib baik the next day tu dia dah ok .. tapi saya dan Mr H pula yang sakit .. ingatkan dah settle tapi semalam hari jumaat, Ayra muntah balik dan Rizq pula demam .. hemm inilah ujian namanya.. Harap-harap ujian ni seminggu je lah .. kalau tidak, salahlah tajuk n3 ni .. :-(
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Monday, 14 January 2013

Dari Alor Setar ke Taiping

The next day ...pagi-pagi lagi masing-masing bersiap untuk ke majlis akad nikah...



Lepas akad nikah... rombongan pengantin lelaki sempat lagi pergi ronda-ronda Alor Setar....



Singgah Pekan Rabu... cuci mata sambil pekena laksa kedah.... beli kerepek dan asam jawa tanpa biji... katanya tadak kat tempat lain...

Tapi masa terhad kerana nak bersanding pulak lepas zohor... selesai upacara kami bergegas pula ke Taiping.. nak kenal bandar yang klasik tu







Kalau tengok stesen keretapi ni...confirmlah memang klasik sangat... hehehe

Saturday, 12 January 2013

Ikan Bawal Goreng @ Pen Mutiara Penang

Apa-apa N3.. Penang... Alor Setar... Taiping adalah N3 qada 2012... hehehe ... makcik sibukkk ... nak buat camne...

Okay al- kisah anak buah yang kawen hari tu... dapat orang Kepala Batas Alor Setar... jadi berangkatlah kami ke sana... Depa ni antara kes... jumpa sat... berkenan... terus kawen... bukan yang merancang bertahun punye type... jadi semuanya segera.. hehehe ... termasuklah rancangan mengikut rombongan ni.... semua last minute arrangement, macam cara buat hantaran tu juga...

On the way ke sana kami plan nak pi makan bawal goreng... almaklum very famous wooo kat belah sana... tapi kami bertolak agak lewat dari KL jadi sampai pun lambat.... by the time kami sampai dah pukul 3 petang... hemm confirmlah semua bawal sudah dibaham... dok dalam perut orang dah time la ni.... pusing-pusing kami jumpa restoran Pen Mutiara Butterworth, outlet Taman Selat...


 Restoran ni popular dengan kari kepala ikan... tapi sebab bawal goreng dok ade dalam kepala kami... kami tetap pilih menu set bawal goreng...time tu dah dekat pukul 4 petang... nasib baik ade lagi bawal goreng kat sini...kalau tak .... melelehlah air liur kami... kempunan..




Ikan bawal besar yang segar... berkuahkan kari ikan yang kaw... dicicah dengan sambal kicap pekat... ummpp ... sedap... harga satu set adalah RM7.

Lepas kekenyangan... kami bawak budak-budak naik feri... dah dekat dengan jeti kan..




Tapi mereka tak dibenarkan keluar kereta...

Qila (cousin little ladies) ... first time naik feri... 
Dah sampai kat Pulau... hujan lah pulak... and the traffic was bad... jadi kami cuma pusing-pusing penang


Singgah beli jeruk dan biskut tanbum... lepas tu naik jambatan ke tanah besar balik...

Friday, 11 January 2013

Serious or joking?

Ayra : sedap lah mama , tapi Ayra tak nak makan kepala dia

Mama : kenapa? ( Hish membazir je)

Ayra : Ustazah cakap, kalau makan kepala ikan, nanti cepat lupa ( muka serious giler)

Mama : Ayra... Itu bahululah ( budak ni biar betul)

Parents : jangan cepat melatah..

Ayra : ikan ni tadak tulanglah

Mama : hemm ( budak ni buat lawak rupanya.. ) Hihihik...

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Tuesday, 8 January 2013

Scone

Ohho masih lagi boring nak makan asian breakfast .. paksa mama masak English breakfast pulak ye ..

Peti ais tu almost kosong .. dah tak de benda dalam palstik nak bukak masuk microwave.. benda dalam tin pun habis juga .. habis macam mana? Telur pun ade sebiji je .. hehe.

Ehh budak- budak ni buat bunyi-bunyian lah (bunyi tak puas hati)...ehs terpaksa tengok ape ada utk buat dah akhirnya kita berbreakfast dengan scone jerr .. taruk strawberry jem.. with tea... gaya-gaya english gitu..

Resipi Scone:-

2 1/2 cwn tepung self raising
200g butter
4 sudu besar gula halus
1/2 cwn susu sejat
Sebiji telur
Slice of lemon
1/4 sudu kecil soda bikarbonat

Gaul tepung,gula, soda dgn butter sejuk yg dipotong kecil2 - jadik macam serbuk roti

Perahkan lemon ke dalam susu, masuk telur dan pukul dan terus masukkan ke dlm tepung dan uli . Kalau lembik .. Tambah tepung sampai tak melekat kat tgn .

Bakar - 170 'c lebih kurang 20 min.

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Saturday, 5 January 2013

How we spent our new year - Part 2

New year morning... bangun pagi tanya nak makan apa kat budak-budak.... depa cakap... boringlah mama asyik makan roti canai... atau nasi lemak jerr..

Ooo boring ye... hari ni mama buat western breakfastlah...


Apa nak susah... buka tin ... masuk microwave.... buka plastik... masuk microwave... haa senangkan... hehehe...

The only thing yang usaha lebih sikit cuma scramble egg tu jerr... hihi

Sebelum pegi cuci rumah... krew kena makan kenyang-kenyang dulu....

Then lepas dah habis cuci ...ajak derang bbq pulak...

Mula -mula set up place... kali ni kami tukar selera nak bbq kat rooftop( kami panggil rooftop...macam tinggi je ye... hehhe). Sebab rumah kami terletak tinggi sikit dari rumah yang lain, jadi view boleh nampak rumah lain kat bawah dan neon di seberang  highway... kalau new year... boleh nampak bunga api... tapi saya silap timing... patutnya buat semalam... baru ade bunga api...tapi Mr H kerjalah pula.


Saya dah perap ayam one day earlier...ini resepi sendiri... sebenarnya masuk je bahan yang ada kat dapur... derang kata sedap... jadi bolehlah share....

Asian BBQ chicken

Seekor ayam
sebiji bawang besar
selabu bawang putih
2 inci halia
4 sudu besar madu ( honey with lime)
2 sudu besar kicap pekat manis
1 sudu kecil serbuk jintan manis
1 sudu kecil lada putih
1 sudu kecil lada hitam
garam secukup rasa


Ayam  yang sedang dibakar oleh ...


Tukang bakar kita yang rajin... chef Rizq... hehehe


Tengah dok syok bakar... tiba-tiba ade bunga api besar... cantikkkk sangat ... for few minutes..adalah beberapa das. hijau...merah.. kuning... tapi tak sempat nak snap gambar bunga api tu...kalau snap pun rasanya dengan hp canggih ni... tak nampak apa juga ... hehehe.. semua orang dok wow.. wow... tapi Aiz lari pulak masuk dalam rumah ...aikk ... hilang macho... takut bunga apai rupanya...

krew cuci rumah daa sampai...
Selain kawan Rizq... Mak Su, Pak Su pun join sekali... Mak Su bawa buah mangga dari Batu Pahat... besar gilerr... kebas tangan nak memotongnye... hehehe... lepas makan ayam.... nasi goreng... spaghetti. ..potato wedges and fries.. kita makan rojak buah pulak... and penutupnya adalah dessert kek batik mak su dan ais krim vanilla... jadi cuba bagitahu... kalau antara azam tahun baru yang mungkin unrealistic... adalah azam yang nak kurus sikit tu... huhuhu.

Tuesday, 1 January 2013

How we spent our new year - Part 1

 Ade part-part pulak entry kali ni.... banyak benar benda yang kami buat dalam sehari sampai nak kena pecah-pecah pulak entry ni....

Apa pun saya ucapkan selamat tahun baru untuk semua yang sudi jenguk saya disini... hidup saya tambah meriah dengan kehadiran anda semua... tq. Semuga impian dan azam tahun ini mejadi kenyataan buat semua...aminnn.

Azam saya?... ermmm besar perkataan "azam" tu... takut saya nak pakai...hehehe

Saya berharap saya dapat menjadi hamba Allah yang lebih baik tahun ini... dengan itu sndirinya saya akan menjadi isteri... ibu...anak... kawan ... kakak...adik...pekerja... yang lebih baik... ermmm tak leh lah harap je ye ... kena usaha juga...semuga Allah mempermudahkan.

Kejap tadi Rizq dah ke sekolah... dia jalan kaki hari ni , tak nak naik bas... nak saing dengan kawan lah tu... Tahun ni dia form 3... PMR... saya yang seram...

Dhia pula darjah 5... anak dara mama tu... dah semakin matang sekarang... dah boleh diharap... Ayra pulak naik darjah 2... hemm tak sabar-sabar nak ke sekolah... minggu yang terakhir cuti ... asyik membilang hari je bila sekolah nak mula. Saya tak hantar mereka ke sekolah ... sebab bukan first year... tapi kejap lagi saya nak kena hantar Daneen yang baru ke kindy.... nasib baik kelas pukul 12.30 tengahari... tak bangun lagi makcik tu... hihihi

Tinggallah Aiz dengan Bibik...aman sikit Bik ye? hehehe...

Okay membebel pulak saya... dah lari topik ni...

On the 1.1.2013... kami ke rumah sewa... pasal on the last day of 2012... mereka telah keluar setelah diberi kata dua... nak bayar sewa atau nak keluar... dah la bagi sewa under market value... tak bayar pula... jadi setelah bersabar beberapa bulan... akhirnya kami sudah hilang sabar...

Jadi kami kena pergi bersihkan rumah ... sebab tenant baru nak masuk dalam minggu ni....

Mr H nak panggil cleaner untuk bersihkan rumah ... tapi last minutes... cuti pulak tu... tak de orang nak buat... Nasib baik tercetus idea nak bagi duit poket kat kawan-kawan Rizq tolong kami...ingatkan kerja tak lah berat mana... takat nak mop lantai...

Tetapi... uhh sakit jiwa betul bila tengok rumah hampir hancur.... ini rumah pertama kami.. banyak kenangan kat sini...


Ini bilik Rizq... Mr H and I lukis ni kat dinding... heheh kelakar... kononnya nak buat mural... tapi tak mampu nak upah ... jadi guna bakat terbenam masing-masing...

So bila rumah jadi macam ni...




Eewww ini rumah ke tong sampah?... gambar toilet lagi tak sanggup nak letak... worst than the worst of public toilet... you all imaginelah sendiri... Saya rasa selama 2 tahun mereka menyewa.. mereka tak pernah bersih rumah ni... berdaki dan berkulat berinci-inci... saya tak boleh bayangkan ade manusia yang boleh hidup dalam keadaan begitu...  Allah amat mencintai kebersihan... jadi sebagai orang islam... saya rasa sangat malu...sebab saya bagi sewa dekat orang islam...

Separuh hari kami bertungkus lumus membersihkan rumah... baiki mana yang perlu... kunci semua hilang ... kena ganti baru... pintu rosak... paip rosak... sink runtuh... bil tak bayar...OMG!

Memang tak best cerita tahun baru ni... maaflah ye...

Dah bayar upah budak2 bawa dia orang pergi lunch.... semua penat dan lapar sangat-sangat...


licin semua makan... asam pedas ikan sedap kat sini rupanya... Selera Utara Pandan Indah...

malam ni kita bbq ye... itu kita cerita kat part 2... tak sanggup nak combine cerita best dengan tak best...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...