Thursday, 28 February 2013

Coconut shake original @ Klebang Melaka

Minggu lepas tak ade apa-apa pun yang special ... tapi kami decided nak bercuti dihujung minggu di Melaka. Terus minggu lepas menjadi sesuatu yang special... hehe.

Kami pergi tiga family... seperti biasa ... adik bongsu Mr H joint the trip... dia ni kan, pernah dok sekali dengan kitaorang masa dia bujang dulu... itu yang mostly kalau nak buat ape-ape... mesti komplot sama-sama... dah jadi part of family.

Kami tempah bunglow D'faro Afamosa, tapi bunglow tu private own... jadi harga lebih murah berbanding dengan pihak resort. Tapi check in time macam hotel juga... check in pukul 2, check out pukul 12 tghari.

So kami ke Klebang dulu sementara check in sebab kami sampai sana lebih kurang pukul 12.30 tengahari. Bila search kat tenet tertahu pasal coconut shake ni... dan kawan biras pun mengeshorkan juga kami ke sana.

Kalau dari KL , kedai Coconut Shake ni ade kat belah kanan jalan.. kalau dah nampak stesyen minyak Caltex.. confirmlah anda terlepas, sila u-turn balik macam kami ye.. hihi , memang mudah boleh terlepas sebab kat tepi jalan tu cuma nampak warung ni...



Yang ini sebenarnya kira macam drive thru untuk sesape yang nak tapau aje... kalau nak makan dan minum kena masuk ke dalam. Saya kira tapak kedai ini adalah rumah tokey coconut shake inilah... luas compound rumahnya... siap ada parking area yang besar ...


hemm semua yang parking tu adalah customer... memang sendatlah kedai makan ni... mat saleh Perancis pun datang sini gak... potpet2 dia berborak dgn anaknya... yang saya faham cuma nasi lemak... masa tu dia tanya anaknya nak makan nasi lemak agaknya ... kuikui.


Sesampai jer.. little ladies nak ke tandas dulu... biasalah kan... baik bereskan dulu ... nanti tengah ngap depa request ke tandas.. hilang pulak selera mak budak ( boleh bilang dengan jari selera mak budak hilang...jarang benar hilangnya... haha). Huiih lama betullah depa buat business... lepas sorang-sorang... nasib baik kat sebelah tandas ada arnab ni... layannn.


Inilah rupanya coconut shake tu... memanglah sedap... ade pulak ais krim vanilla satu scope kat atas tu. Kat sini nasi lemak bungkusnya pun sedap sangat.. selain dari tu cuma ada makanan ringan-ringan yang siap dibungkus seperti mihun goreng,mee goreng etc. Beraneka kuih muih juga ada dijual dengan harga 3 biji RM1 ringgit. Coconut shake seperti dalam gambar tu berharga RM1.50, dan nasi lemak pula RM1.20 sebungkus. A very fulfilling cheap lunch I would say.

Tuesday, 26 February 2013

Jom kepci

Today is tuesday .. tapau snack platelah .. Yum yum .

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Monday, 25 February 2013

Cucu bertamu...

Ya betul ... cucu saya nak datang...( cakap kat diri sendiri... betul ke saya dah ada cucu? jawab kat diri tu balik...ya betul dah bercucu... so sedar diri ler sikit... hihi)

Ya cucu saya yang comel tapi serius tu nak datang rumah untuk lunch...

Jadi saya bersemangatlah nak memasak... ada hati nak cuba resepi baru... ermm chicken lemon ...


mudah jer nak buat rupanya...
Saya ambil resepi dari sini http://blogchef.net/chinese-lemon-chicken-recipe/ . Tapi masa pergi kedai beli barang... saya confident ada tepung jagung kat rumah... rupanya saya tertukar dengan tepung kastard... haiyooo.. camne ni? padam semangat memasak separuh... hehe. Nasib baik selongkar... punya selongkar terjumpa tempung tempura NONA, jadi saya gantikan tepung jagung dengan tepung tempura dan kiub ayam ganti chicken broth tu.

Sesape yang tak gemar part dada ayam macam seisi rumah saya.. bolehlah cuba hasiskan stok dada ayam dengan resepi ni... in sya Allah ... mereka-mereka dan mereka yang berebut drumstick tu akan makan dan memuji-muji... eh eh sedapnya... hehe

Selain dari tu saya juga masak sayur campur, ikan bawal emas goreng dan sup ekor..


sayur campur...

kalau takde gambar tu... maknanya tukang ngambil gambar tengah sibuk ngap... jadi itu je lah gambarnya yang ada...beuntunglah kau sayur campur... kata sup ekor...hihi 

Untuk dessertnya... saya buat ni...


tiramisu without the caffein...and with additional serbuk biskut marie... hemtam ajelah

Nak tengok gambar cucu saya yang comel tu? kenapa ?... tak percaya dia comel?


Mama and Fatma and baby... layan mandi small pool..janji enjoy ye dak?

Agak-agak lah uols... kalau neneknya a.k.a Tok Langnya pun comel... dah tentu-tentu cucunya pun comel ( kalau mama dia baca ni ... harus pengsan bangun balik pengsan 7 kali... hehehe)

Fatma darling... janganlah siyess sgt...takut tok lang nengok...

Dan part yang paling best... saya dapat project baru... nak buat candy buffet utk birthday Fatma... baru lepas dapat order sticker hello kitty... macam comel jer hello kitty tu ... sesuai dengan Fatma... so rasanya saya nak buat tema hello kitty... boleh ye Sofea... auntie ambil tema Sofea nih... sure okay kan ... gimme 5! 
 
Tatkala saya menulis ni... Fatma with Mummy and Daddy tengah buat umrah... harap kalian dapat umrah yang mabror dan sihat walaufiat semuanya... penting tu untuk sihat especially baby Fatma... nanti baru best nak celebrate birthday... sihatlah semuanya termasuk orang yang menulis ni.. aminnn..

Sunday, 24 February 2013

Personalised sticker - hello kitty ..

5cm x 3cm cuma 40 sen satu . Min order 100 keping sahaja .

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Thursday, 21 February 2013

DIY with Mr H

Mr H kalo balik kampung ... jadi Mr Handy...

Kalo dok KL jadi Mr Hubby?... pun jadi Mr Handy juga... kihkih

Habis tu lemari solek tu dah rosak sape nak baiki kann kalau bukan dia... entah macam mana ensel pintu a.k.a cermin meja solek tu boleh terpenggal( tercabut/tertanggal) ... yang pasti bukan I yang ganas tu .. ( eh sapelah nak mengaku kann... cari nahas!)

Amatlah bahaya kalo dibiarkan begitu sahaja...

Jadi saya setuju Mr H nak ekjas dengan menampal cermin yang tercabut tu kat dinding aje...


I think it looks better...

Haa... macam ni, dan shelf yang asalnya dibelakang cermin tu dijadikan wall shelf kat sini...



I dah lama nak letak wall shelf  kat atas meja tu... wallah suka sangat, jimat duit ... tak payah beli daaa...


Alang-alang tu ... suruhlah Mr H gantung gambar kat atas katil ( ehem btw cadar baru tu..hehe)... dah berkurung frame gambar tu kat dalam stor, hampir nak rosak bingkainya... nasib baik Mr H pandai repair... kenalah kann ... kalau nak bini dia happy...

Frame tu saya beli kat ikea... dan potong kain batik berharga RM12 untuk letak kat dalam tu... hehe tak kuasa nak spend byk-byk beli gambar... dasar cheapskate... hihi... asal sedap mata memandang, ade I kisah...



Tuesday, 19 February 2013

Esok...

Pernah tak uolls dengar jokes pasal esok?

Esok is a kind of trick...

So kalau dalam business, nak bagi diskaun... tapi tak ikhlas... tambah je perkataan esok kat label big sale tu... jadi cam ni " Big Sale for tommorrow 50% discount "

lepas tu bila customer claim the discount... cakaplah... " Encik, discount ni untuk besok... encik datang besok ye" ... and then bila dia datang besok... cakap lagi cam tu... so tak yah bagi discount terus... haa clever tak businessman tu...

Tapi jokes tu benar-benar telah berlaku..... menyebabkan seorang ibu kebuntuan...

Jumaat lepas Daneen bagitahu saya cam ni " Mama... cikgu cakap esok cuti "...

Sabtu lepas dia cakap lagi cam tu... okaylah kan... hari ahad memanglah cuti...

Tapi  bila hari ahad dia cakap lagi macam tu... macam mana saya nak jawap... kalau kata ya ... nanti hari Isnin tak pergi sekolah pulak budak ni.... heeeelp..

Cikgu oh cikgu... mesti cikgu tak pernah dengar jokes discount tu kann ... bahayalah cikgu... cikgu mesti berhati-hati kalau cerita kat budak tadika yang lurus macam Daneen... waaaawaaa... cam ne nak handle niii...

Parents : Parents must be smarter than the kids... hehe

Apa saya jawab...?

Uols tahulah kan budak-budak memang 110% percaya apa yang cikgu cakap... berani nak kata TAK! and Daneen kalau dia tak setuju... mengamuk... tak sanggup nak layan.

Masa hari Ahad tu saya jawab macam ni... " Ye Daneen esok cuti... tapi hari Isnin sekolah tau..."

Masa hari Isnin pula saya cakap ... " Ye Daneen , esok cuti tapi hari ni sekolah ..."

Fuhhh nasib baik... dia agree to that...

Believe me setiap hari dia cakap kat saya... esok tak sekolah... hemmm nasib baik saya clever.. kann kann...

Friday, 15 February 2013

Little Ladies' Room Make-up

Uolls ingat tak saya shopping bedsheet sampai penuh troli hari tu....ermm ni nak tayanglah ni... jangan mare..

Sebab tu tajuk N3 ni make- up je.. alaaa tak kan lah nak cakap makeover kalau takat tukar cadar je... hahaha


Sebelum...


Selepas...

Ehh... walau tukar cadar... sebelum tu kena mengemas dulu... haissh budak-budak ni suka sepah-sepah buku derang... serabut betul menengoknya. Jadi saya beli lemari comel warna pink yang BerPINTU, dan masukkan semua buku kat dalam tu, haa barulah tak serabut... tapi syaratnya janganlah bukak tengok  dalam tu... hihi



Chewahhh hero ni depa tangan... macam cakap "okay its done"... macamlah dia yang mengemas...hihi... menyibuk adalah...



Ewah-ewah kepenatan semuanya ye... tergolek segenap penjuru... yang betul-betul penat mama ni haa... bukan takat penat badan... mulut ni sekali  ( membebel acara wajib... wahaha).

Wednesday, 13 February 2013

Le Pak Le Pak CNY

Ye memang kami lepak kat rumah je CNY break... kami tak sanggup nak menempuh jem.... dengar cerita sana sini jem bagai nak rak... tak pe lah kami dok rumah jerr.

Cuti 4 hari... emmm nak buat apa ye? tidur sepuas-puasnya?

Ingat boleh sangat sambung tidur pagi-pagi... rileks tak yah buat apa-apa...

Jangan nak mimpi... si Daneen pagi-pagi lagi dah mengamuk suruh buat kek..kek Barbie pulak tu... macam yang dia tengok kat youtube tu... macamlah mama dia ni terror sangat... jadik macam kek Ayra macam hari tu bolehlah... hahaha.

Tapi Daneen kalau bab mengamuk memang tak leh lawanlah... cakap tak cukup bahan pun bukan dia faham... hatta gula pun tinggal secawan jer ... hemm camne ni... rasa-rasa saya pun nak mengamuk juga... boleh gitu...

Ahhh tak tahan betul dengar rengetannya... gasaklah buat jer lah ... lagi pun boleh saya try gadget saya yang baru ni...



Sementara kek masak... prepare untuk breakfast dulu... tuna sandwich dan keropok lekor... imported from Ganu kita...

time ni Daneen dah senyum daa...

Meh, zoom sikit bagi korang terliur....


Ayra dan Dhia sibuk tanya... kita tak nak gi mana-mana ke cuti ni?.. haiyooo berapa kali mau cakap... kita lepak kat rumah jerr..

Sekoyong-koyong Ayra masuk dalam rumah... ambil tikar.. tak pe mama... kita picnic kat rumah pun tak pe..





Sambil makan sambil layan mereka berpicnic...menunggu sesuatu di dalam oven....



Haa dah masak pun kek coklat... ehh ni kek ke? brownies kot... atau errr bingka coklat... kuang-kuang-kuang... tak kisahlah ... asalkan Daneen fikir itu kek dan tak mengamuk lagi...


Tuesday, 12 February 2013

Ayam Penyet

Sup ayam berbelen lagi ... Kali ni nak tukar selera , masak nasi ayam penyet pula. Yok bibik kita masak ayam penyet ... Bibik geleng kepala cakap tak tahu. "Lol, bibik kan orang Jawa, masakan ngak tahu.. ( Eh pasal pe pulak saya cakap Indon).

Tak pe bik , meh saya carik resepi kat tenet.Hemm macam-macam style masak ayam penyet rupanya. Saya pilih resepi yang paling ringkas .. sesuai dengan jiwa malas saya nih hehehe. Yang penting sambalnya mesti sedap dan terangkat .. baru saya tahu secret ingredient sambal ayam penyet ..rupanya diletak bilis , patutlah sedap .

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Saturday, 9 February 2013

Maggi Ketam @ at home


Untuk mengingatkan balik maggi ketam saya sedap ... saya masaklah, lepas tu masa makan tu, sibuk tanya semua orang .. haa sedap tak ?

Mr H cakap .. berani ker nak cakap tak sedap? Hehe

Hok aloh tak payah cakaplah ... Kalau memasing makan bertambah.. mestilah sedap kan kann? Hehehe

Resepi maggi ketam

5 bungkus maggi kari meletup.
Sebiji bawang holland besar
5 ulas bawang putih
Air secukupnya
Sayur kubis dan sawi
sebiji tomato besar
Setangkai daun kari
Sedikit daun kunyit ( potong halus)
Sedikit daun sup
Cili besar dan cili padi ( saya tak letak takut budak kepedasan, tapi kalau letak, saya rasa lagi menyengat)
Lauk - ketam (utama) , boleh tambah udang, sotong, ayam etc
Garam dan gula

Cara:
1.Tumis bawang, daun kunyit dan daun kari
2. Masukkan air , mendidih je masuk sayur dan lauk, serbuk perasa maggi kari
3. Masuk perasa tambahan - garam dan gula
- meenya saya masak dan toskan , asingkan takut kembang .. nak makan baru letak.

Wallah dah siap!

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Thursday, 7 February 2013

@ My Place...

Kalau kat rumah saya....


Nasi berlauk Kak Wok...

 
Tepung bukuh...a.k.a Puteri Dua Sebilik...
Breakfast heavy duty jugak... lepas makan nasi... makan kuih lagi... burghh! Alhamdulillah...

Banyak cabaran kalau datang sini...


Dalam lemari ade pinggan mangkuk....

Atas meja memanglah ade pinggan mangkuk...

bawah kerusi pun ade pinggan mangkuk jugak... haiyooo!!!

Rasa- rasa ade Aiz nak tengok je semua tu?...

Tapi heran .... memang dia tak sentuh pun... ini sudah magik... tahu kenapa...?

Pasal lagi seronok duk luar rumah....

kejar ayam api Tok Ma terlepas....


Atau tengok burung merak Tok Ki yang menunjuk-nunjuk...

Atau main masak-masak dengan kakak-kakak...


Penuh menan kat rumah Tok Ma...

Aiz usaha senyap-senyap punggah menan masuk dalm beg dia... hehe

Jadi apa salahnya kalau Aiz bawa balik separuh kat KL....kann Tok Ma?


merenung nasib ...hihi

Tapi apakan daya, Tok Ma tak kasi... sob sob...

Mr H kalau kat rumah saya sibuk jugak... Tok Ki suruh dia baiki pintu reban ayam...

Pas tu ... Tok Ma suruh pegi pasar beli ulam...


Saya pun sibuk...

Sibuk shopping tudung kat sini...



Sorry office mates... lepas ni seminggu I pakai tudung baru... walau tak berapa matching dengan baju lama... hehehe asal dapat pakai... bagi uolls semua jeles... pasal I beli murah-murah...hihihi..

Sibuk makan... pasal Tok Ma masak macam-macam... mesti penat...



Jadi kami belanja makan maggi ketam kat sini...supaya Tok Ma tak payah masak lagi..

Tersohor maggi ketam ni... berlambak orang post dalam belog... tapi saya perasan angkat bakul sendiri... buat announcement, ibu-ibu, bapak-bapak... maggi ketam saya masak lagi sedap... ulalala...

Berakhirlah percutian kami balik kampung... penuh dengan acara makan-makan... santai-santai... nasib baik Air Asia  timbang berat beg aje, kalau dia timbang berat badan... confirm kena tambah bayar ... hehehe



@ His Place

Selalunya kalau kat rumah Mr H....




Breakfast heavy duty...yum yum...

Mr H  lalu kat depan sekolah dia ... and mesti cakap... "Haa... inilah sekolah papa.." telling you... setiap kali lalu situ... and itu adalah laluan ke rumahnya... bayangkan... hehehe.

So masa TKC was relocated (sob-sob..) Mr H tanya kenapa tak bawa budak-budak kat sekolah... and cakap " Haa anak-anak, inilah sekolah mama".... because TKC was not on the way to my home my dear... thats why...



and Mr H mesti nak amik gambar taliair kat depan rumah dia... tak tahulah apa yang special sangat taliair tu... hihi.






oh yang ini kait kat pasar...bukan kat pokok hehe
 And Mr H selalu sibuk .... sibuk kait buah... tukar lampu rosak... tebang pokok... ziarah sedara mara yang sakit etc-etc

Tapi walau dalam sibuk Mr H masih lagi layan anak-anak ( mak budak tumpang sekaki) pergi pantai ...makan seafood celup...


 
and  main layang-layang ...


sorang satu ye... dasat korang pau mama ye... hikhik....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...