Thursday, 28 March 2013

Balik kg lagi..

Saya memang merancang untuk tidak balik kg cuti sekolah ni ...

Tapi sudahnya 2 kali balik kg dalam minggu ni.

Itu yang dikatakan kita merancang, Allah yang menentukan ..

Semuga roh Tok Wan ditempatkan bersama orang-orang yang soleh... Al fatihah

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Wednesday, 27 March 2013

Apam Polkadot

Saya mencongak-congak menu untuk candy buffet Fatma...saya fikir comelnya apam polkadot diletak sebagai satu menu... maklum warna menarik boleh pula mengikut warna tema yang kita nak. Tetapi saya tak boleh sedap-sedap order, nanti budget saya lari... jadi saya ingat nak cuba masak sendiri... hemm kalau anak buah saya tak suruh buat candy buffet tu... sampai sekarang pun saya tak reti nak buat, bagus kann.

So saya mesti testing buat dulu apam ni sebelum majlis betul tak?... kalau tak menjadi masih boleh cuba sampai jadi atau tukar plan hehehe. First time buat saya pakai resepi guna sukatan cawan... masalahnya  saya tak lah ikut betul-betul sukatan cawan tu... ada yang saya bubuh penuh... ada pula yang terkurang... bahan pun tak cukup... saya memandai ganti dengan apa yang ada. Acuan pun tak ada, saya guna cup ubat batuk yang memang terkumpul banyak kat rumah... kaedahnya bila ada penyakit tak sabar... bila rasa semangat nak mencuba meluap-luap... kena bersegera sebelum datang malas ( selalunya bukan malas datang... tapi malas yang tak pergi-pergi... ngehngeh)


macam-macam size dan corak...
Percubaan pertama yang bukan saje tak cantik... tapi juga tak sedap... untung anak ramai, tak adelah banyak saya sedekah kat encik tong. Bebudak tu sambil makan sambil bagi komen... mengalahkan judge masterchef... huhuhu.

Juri sulung bagi nasihat " mama kena betul-betul ikut sukatan... macam Rizq buat pancake hari tu, bila betul-betul ikut sukatan, baru mnjadi".... hohoho... malas betul nak panjat kerusi mengambil penimbang kat atas lemari yang dah berdebu... hehehe. Tetapi saya ikut nasihat beliau... saya beli bahan yang tak cukup, saya beli acuan yang disaran.... saya betul-betul ikut resepi, saya ayak tepungnya... errr tapi... boleh pula saya tak jumpa cari full cream milk yang saya beli, jadi saya ganti dengan evaporated milk... rupanya Mr H sorok dari sikecil berdua yang pantang nampak susu dalam kotak tu... mesti minta minum... sekotak boleh habis sekejap aje. Kaedahnya masih derhaka... sikitlarr.

Acuan yang betul...

Practice makes perfect...
Exploring the possibilities...
Kali kedua saya buat untuk birthday Aiz... saya buat sehari sebelum majlis... masih elok keesokkanya. Saya ambil resepi dari Kak Ita Masam Manis (tq).

siap untuk ke A&W... warna tema Thomas...

Second time buat... juri cakap "haaa ... sedap macam kat kedai..." so saya kira percubaan saya sudah berhasil....

Purple, white and baby blue theme...for candy buffet...
Masak sendiri kepuasannya tidak terhingga... cuma kadang-kadang kemalasan menguasai kepuasan.... hehehe.

Friday, 22 March 2013

Hello Kitty candy Buffet for dear Fatma Layla


Happy Birthday Fatma... finally the day has come ...

So I had finished preparing  few things... cuma tinggal nak masak-masak je.

Saya planned nak buat cupcake dan apam polkadot ... on top of pavlova yang mummy Fatma requested

Ingat nak masak malam lepas balik office tetapi macam penat dan peninglah pulak..so bangun pagi jer lah ... harap sempatlah... kena kejar buat sebelum budak kecik berdua tu bangun tidur...

Terkocoh-kocoh jugak saya... tapi buat-buat cool jer... kalau saya gelabah nanti Mr H lagi gelabah... kalau takat gelabah jer takpe... kalau dia start berleter ... tu yang tak tahan... hehe.

Finally semua siap ngam-ngam pukul 12.30 tghari... itupun atas bantuan Abg Rizq, Kak Dhia, Ayra dan Mr H... Mr H tu bising-bising... tangan dia gerak sama... tu yang okay tu... hehehe.

Few weekends saya spent untuk survey, shopping, planning, thinking, printing, ordering, and making... cehhh macam project besar-besaran... kekekeh... ye ye je lah... tapi betullarr ... kusyuk gila kerut-kerut kening kat opis tu... rupanya dok fikir dalam hotak... err riben kitty nanti nak warna purple atau silver...hehehe.

Pas tu ... bila boss tiba-tiba panggil... habis terbantut khayalan.... huish potong stim betullah...

Akhirnya khayalan bakal menjadi kenyataan... huish suspen takut tak menjadik...

Jomlah layan gambar-gambar candy buffet si amatur ini..


Mummy Fatma minta tema white and purple..

can u read the ryhme...?

 It says...

Fatma Layla is one today...
As sweet as candy...
As cute as kitty...
The love of mummy and daddy...

Macam tak percaya pulak... siap reka rhyme tu... hehehe ( jom naik bakul angkat sendiri...ngehngeh). Mr H cakap awat skema gila bahasa... hahhh potong stim lagi...!



Dari jauh mummy Fatma beli goodie ni...

This cupcake is the last menu I made that noon... Mr H tolong tabur manik kat atas tu...
Few days before  the party saya terfikir nak buat pavlova 2 tingkat.... silap besar pi cerita kat Mr H ... kesian member dok fikir 2 tingkat pakai stand macam kek 2 tingkat... pas tu dia dok imagine camne ntah... dia rasa impossible nak buat camtu... penat explain... tak faham jugak... kira ade juga kes yang tak tercapai dek akal Mr H yang bijaksana itu...
Macam ni lah Yang... bukan complicated macam yang u fikir tu...
Cute like kitty kann... jom Fatma potong kek

ooiih ramainya yang nak tolong Fatma tiup lilin...

Tapi yang paling brilliant yang saya prepare ialah bottle of bubbles as one of the goodies...


You see... semua budak-budak sibuk dok meniup buih tu... jadi mak budak bolehlah melahap sakan..pasal tuan rumah pun masak sedap-sedap semuanya...



ada chocolate fountain somemore...yum yum

Fatma and Mummy both were so pretty in purple...

Happy first birthday Fatma laling... semoga membesar menjadi anak yang solehah... happy , healthy and wealthy...

Ermmm sape pulak nak buat party ni ... bosanlah tadak project... hihihi..

Sunday, 17 March 2013

DIY goodie bag

Hello adik adik... cumi dan ciki...

Jom kita buat goodie bag untuk party...

Bahan-bahan yang diperlukan adalah...

2 jenis gunting...
kertas warna, brown bag , gunting dan gam...

Pastikan adik-adik tahu guna gunting ye... tajam tu... nanti mak marah......tanggung sediri ye...

Lepas tu suruh lah sesape yang tahu pakai words printkan label lebih kurang macam ni...


Apa lagi, potonglah label tu... dan lekatkan kat kertas warna... lepas tu potong pula kertas warna tu... guna gunting bergerigi... herot sikit pun tak nampak sangat... ekekeh

Lipat bawah brown bag untuk senang dirikan bag tu nanti...

Tampal label dekat brown bag ( brown bag acik beli kat kedai bahan kek)



hemmm dah kering gam tu, bolehlah letak all  goodies kat dalamnya... pastikan cukup , separuh masuk bag, separuh lagi masuk mulut kecik... ( waaa ... lari budget acik!)



taadaaa....


reyok petok ehhh... yg penting isinya, bukan bag tu...

atau boleh buat cam ni... pakai masking tape ...



okay selamat mencuba... tata.. titi..tutu...

Sangat penyayang ..

Memang saya sangat penyayang orangnya ..

Buktinya .. tgk jam dinding tu dah jadi tray !!

Walau dah rosak 'sayang' nak buang .. ehs ehs ..

Saya sukalah amat tgk program house deco kat channel life inspired tu ..( Kalau Aiz dan Daneen bagi tukar channel lar). Host one of the program tu bagi satu ilmu , kalau nak deco coffee table letak semua perhiasan tu dlm tray .. senang nak angkat semua brg tu kalo nak pakai meja for serving coffee etc . Itu pasal jam rosak tu sudah jadi tray skrg ni hehehe .. Alaaa sementara nak kena buang tu saya practice je la apa yg saya belajar .. walau agak tersasar .. hehe

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Wednesday, 13 March 2013

Aiz's 3rd Birthday @ A&W

Sebelum ni tak pernah buat party pun untuk Aiz's birthday... cuma celebrate kat restoran atau beli kek makan sekeluarga je. Semua anak pun saya tak celebrate besar-besar masa derang kecik setahun dua macam tu... pasal depa pun kecik lagi... tak hingat pun kalo tak tunjuk gambar... heheh... ( alasan nak mengelak buat parti). Bila dah 3 tahun baru buat birthday party... atau pun bila depa dah reti nak demand... atau pun kebetulan memang nak buat makan-makan... hehehe, tapi tetaplah diingati tarikh istimewa setiap anak... sememangnya hari kelahiran mereka adalah hari yang bahagia dan bermakna.


So last sunday genaplah Aiz 3 tahun... sememangnya angka 3 ni banyak makna dalam kelahirannya maka harus dicelebratelah... Aiz lahir 10.3.2010, pada pukul 3 ptg, seberat 3.3 kg dan bilik kami kat hospital tu  pun bilik 301...

Initially kami nak buat kat KFC... tapi penuhlah pulak... ramai pulak orang pilih tarikh tu ekk... nasib baik kat A & W kosong lagi... lepas confirmed date party, bayar deposit RM200... saya pun sibuk menjemput ahli keluarga je... maklum keluarga kami ramai... kalau jemput semua kenalan, confirm tak cukup ruang A &W tu... hehe. Since jemputan lebih kurang 45 orang, kami pilih package B , Package B ni sesuai untuk 40 orang jadi kami top up lagi extra 5 meals. Package B berharga RM400, lepas top up dan tax jumlahnya mencecah hampir RM500.... wah detail engko citer... bukan pe... untuk rujukan sape nak buat birthday party... sebab saya before buat pun sibuk juga surf tenet utk dapat info. 

tetamu yang hadir...

Weekend sebelum majlis, saya sibuk menyiapkan personalised goodies for kids and little candy buffet sebab A& W bagi bawa jajan... but strictly no outside food macam mee goreng dan seangkatan denganya.

Daneen tepi sikit... tak nampak train Thomas mama...
Haa... hebat tak train hasil kerastangan saya?.. thehehe





Punya busy menyiapkan semua tu sampai tak sedar Mr H bawa Aiz pegi potong rambutttt...aahhhh wheres my curly boy? Pelik pulak tengok dia without his curls.


Birthday boy with new hairstyle...hencem tak?

Nampak meriah tak? ... semasa majlis meriah...sebelum majlis pun meriah...meriah citer pasal kek Thomas yang diorder tak sampai-sampai... huhuhu

Mr H : Pukul berapa u suruh dia deliver? ( suara tinggi tapi dia tak perasan)

Saya : Pukul 3 lah  ( suara tinggi gak ... reflect suara Mr H)

Mr H : Kenapa tak suruh hantar pukul 12 ... awal sikit.

Saya : Ehh kan u yang suruh hantar pukul 3, initially pukul 4

Mr H : Yang u tinggi-tinggi suara ni kenapa? ( see... dia tak perasan suara dia tinggi... dia perasan suara I jer... sabar-sabar)

Saya : I stress lah ... spoil mood nak tema thomas... tapi jadi cam ni...nah you tgk message I dengan dia (hulur hp canggih saya kat dia)... dia cakap semua boleh... padahal before this pernah order dengan dia... hari tu pun dia buat silap minnie jadi mickey... tapi I tak kesah sebab still dapat kek...( I kan pemaaf ...I maafkan lah juga u anggap I tak reti buat order arrangement... nasib baik ada bukti...jangan u anggap I derhaka kat u sudahlah...hehehe)

Mr H : Haa.. u message kat dia balik,  tak yah hantar... kita beli kek lain jerr kat kedai ( nak pujuk leteww)

Saya : Ye lah kita cuma tak dapat kek jer... entah ... entah ada musibah menimpa dia...

Mr H : Ha ah... mati kot (  amboiii mulut tak de insuran dia ni... hehehe)

Sudahnya sampai lambat sikit  kat A&W sebab pi beli kek lain... kek biasalah, coklat velvet dan fruity vanilla.. beli kat bakery  Aeon je... tapi sedap... licin sekelip mata...

Acara memotong kek... acara last sekali...

Majlis bermula dengan makan-makan .....masa yang diperuntukkan cuma 1 setengah jam sahaja.

Food package B
Enjoy!
Tengah-tengah dok ngap tiba-tiba keluar benda alah ni....


Yang tengah makan terbantut.... budak-budak kecik termasuk birthday boy berkeliaran lari menangis takutkan bear besar ni... hok aloh... kesian...

apa lagi sibuk mak budak bercamwhoring dengan Mr Bear lah pulak... Aiz nangis pun I buat tak tahu...kekekeh

Eh eh .... awat Dhia nampak lagi tinggi dari saya ni...

Daneen  okay je ... tak takut pun...
Seterusnya bermulalah games utk budak-budak... pihak A &W ada menyediakan hadiah untuk games tersebut, hadiah untuk birthday boy pun ada juga ... games diakhiri dengan tarian chicky dance.... nampak semua kanak-kanak ribena riang sekali...


Thank you aunties and uncles for the birthday gift...


Aiz loves them all... will play with them the whole week ... dah pesan dengan mama dan bibik, seminggu ni tak payah kemas rumah... nanti susah nak cari menan... keta remote hitam tu selalu hilang... itu lah asyik abang Rizq dan papa je yang main...

Friday, 8 March 2013

Siapa dia...

Pakai baju saya..
Tudung saya..
Sandal saya ..

Tapi itu bukan saya..

4 tahun lepas ..
Saya macam dia..
Sekarang..
Dia macam saya..
Semestinya dia membesar ..
Harus saya juga membesarlah .. Hikhik..

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Thursday, 7 March 2013

Ikan Bakar Simpang Ampat Melaka


Sebelum balik KL mestilah nak pekena asam pedas dulu... Melaka kan famaous dengan asam pedasnya.
Kedai ni dekat je dengan A famosa... bersebelahan dengan petrol station Petronas.


Tajuk kedai ni ikan bakar tapi waktu lunch tak de ikan bakar... malam baru depa bakar-membakar. Untuk lunch depa jual asam pedas... macam-macam jenis ikan ada... asam pedas tenggiri, asam pedas ikan pari dan lain-lain ( sebenarnya dah lupa lar ikan ape lagi ada... hehehe).



Ini ikan apa ntah... apalah teruk mak budak nih... nama ikan pun tak tahu... yang tahu makan ajerrr...
Tapi sedap ahh asam pedas ni... ada orang tu siap hirup lagi kuahnya... sapelah tu agaknya ye.. hihi



Kedai ni memang specialised kat asam pedas kot... so lauk pauknya tak lah berapa banyak sangat...
Jadi itu jer yang kami ambil untuk match dengan asam pedas... lupalah berapa set ambil...paling sikit pun mesti tiga set untuk kami tiga keluarga... plus nasi putih plus air minum ( sirap limau dan seangkatan dengannya ) semua sekali kosnya RM71.

Wednesday, 6 March 2013

BBQ and Big Breakfast

Oh sorila citer Melaka lagi..

Mestilah nak tunjuk aktiviti kat Melaka kann... seronok kumpul adik beradik, sambil borak sambil ngap-ngap..

Acara pada petang hari tu adalah mandi manda...


5 bidadara seksi mandi-mandian

Lepas mandi manda kita berbbq pula...


bestnya ramai tukang bakar....

View entrance A Famosa at night


Pada malam sabtu, lepas balik opis tu ... saya singgah kedai  beli ayam untuk diperap. Kali ni saya pakai resepi main hentam sajerr... sebab masa nak perap ayam 4 ekor tu... ada pulak yang mengekor saya kat setiap penjuru dapur... haiii rimas-rimas. Jadi saya taruk je apa yang saya nampak kat depan mata... kuantiti pun main hentam aje.

Nak ke resepi ? Tak pe lah kalau uols tak nak pun saya letak juga untuk peringatan diri sendiri... pasal apa nak ingat? pasal dengan tak disangka-sangka resepi  tu menjadik,  ayam tu juicy dan sedap.

BBQ Hentam ( ape ke nama resepi ni ... hihi)

4 ekor ayam
3 labu bawang holland
1 labu bawang putih
2 inci halia
sos cili
sos bbq
kicap manis
sos lada hitam
Perasa Pasti sedap
garam dan sedikit gula

kicap tu letak sikit jer tapi lebihkan sos cili dan sos bbq.

Ayam bbq tu berbaki ... alahai semua tak suka part yang banyak daging... pakat dok makan wing dan drumstick aje... boleh buat breakfast keesokkan paginya. Daging ayam part dada tu dihiris nipis-nipis utk di buat sandwich.

mee segera sedap yang sedap...

smoked chicken breast and smoked mee?

Sandwich Mr H
Sebelum makan kita camwhoring dulu...




Sebelum...


Selepas...


Dan sebelum balik... semua orang mencemar duli ke dalam kolam ...



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...