Tuesday, 30 April 2013

The Power of a gift..

Assalamualaikum ..

Selamat hari buruh semua buruh-buruh .. Hehehe ( termasuk saya!)

Ada seorang buruh a.k.a bibik kat rumah ni tersangat rajin hari ni .. habis clear laman dan pokok2 dpt maintenance ..

Hihihi mungkin mendapat suntikan semangat selepas mendapat least expected gift from me .

The more u give the more u get ..
It applies in all areas .. Just sometimes it is indirect therefore you sometimes fail to see.

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Its My Birthday... Double Celebrations


Why double... what double... ?

the first double ... is my age... I am sweet 20... but you have to double that... hehehe

the second double...

Suprise birthday cake at midnight by Mr H.... Chocolate Indulgence...

eat your cake before you sleep... rahsia awet muda...calorie+cholesterol= collagen....hahaha
eat your cake while you sleep.... rahsia jugak.... rahsia dari Daneen dan Aiz ... pasal tak kejut derang...wakakaka
Suprise birthday celebration at the office.... also Chocolate indulgence...hehe sehati sejiwa depa dgn Mr H...


The third double....

Birthday lunch with Mr H at Panettone ...



Birthday lunch with BFF.... also at Panettone....





The fourth double...everything durian....

Its my birthday so I was allowed to have double of these... yahooo...yummy durian rolls.

A box of durian chocolate ... macam tahu tgh dok gila durian ni...

A gift from my boss...
The fifth double....  double happy... because I feel that I was loved by 
 my family and
 my friends...

Thank you Allah.

Sunday, 28 April 2013

Latest victim..

... of chicken pox. Paling kesian dan paling susah nak jaga. Tidur malam asyik terjaga .. menangis bila tak tahan gatal .. tangan semedang dok menggaru. Ade dia paham bila cakap jangan garu !

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Friday, 26 April 2013

Red and White Birthday Partayyy...

Birthday Party yang ke 11 for my anak dara... Dhia tak minta pun tapi mama yang beria-ia nak buat... dah terbayang-bayang nak buat tu... nak buat ni... hehehe. Allah tu tahu mak budak ni suka buat parti-parti jadi dia bagi anak ramai sikit... bolehlah mak budak melepas gian hehehe. Bila bagitahu Mr H nak buat parti... dia cakap.... rasanya baru jer buat party kann.... bila bagitahu Rizq... dia tanya " Mama , mama nak buat parti untuk semua anak ker?... itulah response jejaka berdua... hehehe almaklum nanti depa yang kena kerah tolong itu... ini.

Two weeks before the chosen date for party, I made invitation cards for her to invite her close friends... only about 10 of them... so it was only a small girlie pool party....

Then I made 10 goodie packs for 10 lucky girls...


can u see the card kawen craft that I have made earlier?

This time I malas nak buat food labels so I just made menu card like this ( also guna card lame... recycle card raya hehe)



So as early as 5am  that day, I woke up to make all the menus that I already committed ....



Pavlova as requested by the birthday girl... 3 layer this time woot...woot... hampir runtuh masa nak potong hahaha. Since it was red and white theme... you only see red fruits because other colour fruits were hidden under the layers. Dhia memang peminat tegar pavlova....


My 'nasib baik menjadi' strawberry apam polkadot...comel kann... 


And of course kena buat Red velvets ... masuk dengan tema lah kann...

The venue must be on the roof top where the pool was placed ( habis sakit pinggang dok turun naik tangga.. aduhhh sape suruh.. )



Tetamu yang datang pun sangat sporting... derang pakai sume baju kaler merah...makcik 'like'. Mereka di jamu dengan mihoon goreng dan spaghetti bolognese before naik roof top. 


Jom layan more pictures... rela makcik berpanas nak ambil gambar ni semua... jadi kenalah tayang... hehehe













Every time buat Party, Daneen mesti claim itu birthday dia... iye kan ajelah... hehehe..tak kose nak layan


Opps this was not the birthday girl...
The real birthday girl  sudah besar...

 haha mama pakaikan rambut palsu ler... dah kena tutup aurat ehh

Nampak tak kawan-kawan Dhia dah tukar baju... nape ye?




 Seronok mereka mandi agaknya...tak sedar masa berlalu... riuh dengan suara mereka.


Menjelang senja baru semua berangkat pulang... ade parents yang dua tiga kali datang... anaknya tak settle lagi... hehehe... hopefully mereka semua had  fun... and hopefully menjadi kenangan indah untuk Dhia... Happy birthday dear daughter...  mama doakan semua yang terbaik buatmu. 

Wednesday, 24 April 2013

Melang inn Kuala Pilah


Wah semua hotel kat Seremban penuh... macam tak percaya... tengah- tengah minggu pun boleh penuh. Jadi kami berlabuh di sini. A nice budget hotel, since kami bertiga,  pilih bilik with double queen beds. The price is very reasonable , RM 179 and the bed is very comfy... tgk makcik tidur bersepah ... hehe ..and free wi fi some more


Sent from Yahoo! Mail on Android

Tuesday, 23 April 2013

Nasi Ayam Gemas Mustaffa

Kalau outstation waktu makan sangatlah ditunggu... Terutama kalo tak sempat nak breakfast ..

Memang sedap nasi ayam Gemas ni .. Harga one plate RM5.

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Thursday, 18 April 2013

Si Badang...

Saya bukan Si Badang tu... mama paksa saya jadi model sofa ni sat...

Si Badang sebenar dia ni haaa....

gambar sebelum...
Tak padan dengan kecik.... tengoklah gambar selepas ni haaa


Nak tolong mama deco pun... agak-agaklah ye...

Dia tolak sofa tu sorang je tau... mak aiii...!

Tak pe lah Aiz  jadi Si Badang, nanti leh tolong mama angkat barang... jangan jadi si Tanggang dah la...

Tuesday, 16 April 2013

Weekend Cooking Trick...

Kalau nak buat ikan cencaru sumbat... cer tengok bahan-bahan ni...

abaikan rempah kurma tu.. ganti dengan pes cili giling

Nak jadikan bahan mentah kepada sambal cam dalam mangkuk tu.... dari status rajin boleh terus tukar status malaslah kannn

Tapi uols jangan risau... tricknya macam ni...

Pagi minggu tu korang bangun dengan rileksnya...tenang-tenang, tarik napas ... lepas perlahan-lahan

Tanya seisi rumah ... haa hari ni nak bekfas ape?... sebelum derang jawab ... cepat-cepat bagi seggestion... kita makan nasi lemak ye... cepat cepat start enjin keta pi beli nasi lemak yang sambalnya terbaikkkk kat area rumah uols

Dah sampai kat gerai... mintalah nasi lemak... pas tu pesan kat acik tu , sambal bungkus asing ye kak/adik( jangan panggil acik... atau nenek lak, kang dia malas nak layan).. kasi sambal lebih sikit boleh kak?

Lepas tu masa nak makan nasi lemak tu... pesan kat anak-anak... ambil sikit je sambal tu... pedas kang kalo terlebih... padahal memang nak make sure sambal tu berbelen ye...

Nanti kang senang nak buat ikan sumbat pakai belen sambal tu.. tak yah susah-susah... hehehe


Sedap tau... dah sah-sah sambal acik tu sedap... confirm ikan bakar ni pun sedap...

Lepas tu kalo hari minggu mesti nak masak special sikit kann... lepas balun nasi... nak pulak pencuci mulut... jangan risau jom kita semak trick kedua...

Dhia memang suka makan bubur jagung... memang sedap bubur jagung... tapi memang remehlah nak masak bubur jagung... nak kena buang kulit berserta bulu-bulu tu... nak hiris lah pula biji jagung dari batangnya... pas tu nak merebus bagi empuk bukanlah sekejap.

Now semua tu tak payah buat... beli je cornel corn dalam tin tu... tarra...

wahhh sekejap aje dah nak masak..
haaa... jangan risau gerenti orang tak tahu ( kalo tak cakaplah kan)... sedap macam ori...


bertambah-tambah  makan... setin confirm tak cukup.... .

bagus kann mak budak?... bila masak cepat, ade lebih masa... barulah boleh  layan hindustan se'das...hihihi.

Monday, 15 April 2013

DIY Food Label

Assalamualaikum Uols... harap semua sihat hendaknya...

Ayra dah makin baik dari chicken pox... kaedahnya Ayra kena cacar air... bukan campak.

Daun laksmana rupanya sama dengan daun semambu dan kalau kena cacar air... ubatnya buah anggur... hemmm Ayra tak makan buah la pulak...

Eh nak citer pasal Ayra ke , nak citer pasal food label ekk?

Okay jom buat food lable untuk party candy buffet...

bahan-bahannya...

gam, kertas warna, gunting, lidi satay dan tape...

lipat kertas warna ikut saiz yang dikehendaki... 


lepas tu letak lidi satay kat tengah-tengah... tapekan supaya kuat



Gunting label dan lekatkan...



Bila kering boleh gunting cam ni... tadaaa...dah siap

Atau boleh juga lekat terus pada balang macam ni...


Atau cam ni...


Atau pun buat cam ni...


Jimat dan murah!... makcik rasa cantik gaklah ni walaupun buatan sendiri... ape? tak cantik!!

Itu sebab gambar ambil kat project room yang gelap... project room tu bilik  rahsia ( Aiz panggil tu bilik gula-gula) jadi tak leh pasang lampu terang-terang nanti ada orang tau dan datang rembat gula-gula yang nak letak dalam goodie bag tu ( alasan no 1).... and somemore gambar ambil pakai hp canggih tu... (alasan no 2)... hemm tadak ka sesapa nak bagi hp ke, camera ke... tab ke.... birthday makcik dah nak doket ni ha... hehehe.





Thursday, 11 April 2013

Daun laksmana .. Ubat demam campak

Haa inilah daun laksmana .. My MIL pesan kat my sis in law suruh hantar kat rumah semalam. Bila bagitau kat dia Ayra kena demam campak , terus dia suruh letak daun laksmana campur beras dan sedikit kunyit ... Mr H pun tak kenal daun laksmana tu , apa lagi saya .. Hehehe . Ingat MIL dah give up ... rupanya dia suh SIL carik dan bagi kat kami . Agak-agak kalo dah sebegitu usahanya.. berani saya nak malas- malas blend ramuan tu .. nanti kena audit dgn MIL kang .. naiyaa... hahaha.

So semalam .. Sebelum tidur saya sapu ubat daun laksmana tu .. Saya pujuk dia jom main spa. Ayra yang tak mkn buah dan sayur memang tak tahan bau dedaaun... Pagi tadi saya tengok campak tu macam dah mengering .. Positive sign .. Alhamdulillah.

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Wednesday, 10 April 2013

At the office today...

Haiyoo network down dari pagi .. Menjelang lunch baru ok for other people but mine still not working . Aiseyy camne ni, saya patutnya ada data yg nak sort today tapi tak boleh masuklah pulak .. Kerja lain yg tak melibatkan network sume dah settle. In tray, out tray sume kosong.

Merayau cari staff , nak bring fwd tmrw scheduled discussion .. tapi saya ready .. dia tak ready ..

At last saya buat filling document yg lama dah terperap dalam clear folder .. Hemm kira mini 5S lah today ..

Dalam dok mengemas jumpa lak kad kawen, kad raya lama .. ermmm bukan boleh tgk benda cam ni .. Jom recycle project jap .. hehehe.


Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...