Saturday, 31 August 2013

Selamat Pengantin Baru....

Haris balik cuti dan nak kawen... macam dejavu pulak...hihi. Jadi walaupun sibuk amat... tambahan nak outstation ke Jakarta... mana boleh ku tolak permintaannya.

Dulu masa kecik-kecik, time cousin-cousin kawen...few cousins yang kawen tapi tak habis belajar... eh bukanlah sekolah menengah... tapi belum habis lagi degree. Jadi orang-orang tua dok mengata kat belakang... saya tumpang mendengar... tapi taklah menyampuk, nanti kantoi pulak kena marah kann...pasang telinga, punya hebat depa dok mengata sampai senyap-senyap dalam hati berazam nak habis belajar dulu baru kawen...

Mempertahankan prinsip habis belajar itu... sebaik habis degree waktu cuti, teruslah kami kawen... berala kadar sesangatnya.... maklum tak punya simpanan mahupun pekerjaan... mengharapkan ihsan orang tua. Kenapa tergesa? Kerana lepas tu sambung pula buat ACCA ... pada mata orang ... masih juga tak habis belajarlah kannn ...hahaha takde makna...

Fahamlah kenapa orang selalunya risau kalau jodohnya sampai terlalu awal.... mungkin takut masih belum matang nak melayari alam rumahtangga ...sehingga mereka terlupa rumahtanggalah yang sebenarnya mematangkan seseorang... ataupun dari segi sara hidup..bila dah pilih jalan itu ... harus tahu cari jalan untuk menyara keluarga dan tidak terlalu membebankan orang dengan pilihan jalan hidup kita... saya dibelai penuh  manja oleh keluarga... usahkan kerja luar...kerja rumah pun kadang dilarang...tapi bila kawen...saya kerja kilang di London... sanggup tu... hihi. Keluarga juga tidak dilupakan .... orang tua yang nak merasa hasil membesarkan anak... biarpun sedikit yang dihulurkan... keberkatan itu besar. 

ehhh macam tazkirah pulak bunyinya... hehe... kalau Haris terbaca... anggaplah pesanan penuh  kasih sayang dari mak lang... jomlah tgk gambar... banyak pula ceritanya.









7 dulang.... sirih junjung orang lain yang gubahkan.... 






Selamat pengantin baru Haris dan Iffah, semoga bahagia ..saling memahami, berkat kehidupan selamanya. 




Giler berangin Masjid Besi Putrajaya... habis terbang shawl glam makcik.... kenalah balik cepat... lagi pun ada majlis yang perlu diuruskan.

Friday, 30 August 2013

Preview for tommorow....





Lagi sorang... dok bertenggek kat pintu... nak kawen lateew.... yelah yelah .... mak lang gubahkan hantaran ... kalau tak jadi... mak lang tak tau... hihihi.

Thursday, 29 August 2013

Makan malam di Ancol

Malam itu ada suprise birthday dinner.... jadinya makan malam ini agak spesial.... di Taman Tema Ancol...nak masuk kena bayar fee... seorang 17 ribu lebih kalo tak silap.  

Posing gaya Daneen, menunggu berangkat ke Ancol
Perjalanan ke sana menaiki bas memakan masa satu jam lebih kurang.... Jakarta macek sih....


Sesampai di sana.... terus ke Bandar Djakarta... tempat makan yang begitu happening.... menjadikan perjalanan  yang lama berbaloi sekali. 


Sudah tentu makanan istimewanya adalah seafood... melangkah masuk... akuarium pelbagai spesis hidupan laut menyambut... pilih aje nak makan apa...


Apa yang gratis (percuma) itu?.....tapi saya memang makan gratis ....sebab company yang bayar.... hehehe


Kok kalo gratis... langsung makanannya semua enak-enak banget...harus dietnya dilupain....


Acara kemuncak bila pelayan bawa bunga api dan kek... serta menyanyikan lagu birthday gaya indon.... birthday boy yang terkejut.... agak tersipu ... malu dan terharu agaknya... birthday boy dan saya sebaya...


Rupanya kami yang termuda dalam rombongan.... patulah topic utama masa dinner tu adalah menopause.... sampai ikan bakar kurang fresh pun dibilang ikan menopause.....hahaha lawak depa ni...

Berakhirnya makan malam di Ancol.... maka bermulalah brainstorming. 

Walaupun brainstorming berakhir pukul 5 petang setiap hari.... apa maknanya kalau Mangga Dua dan juga Tanah Abang juga tutup pada waktu yang sama... huhuhu.

Malam-malam kami seterusnya dipenuhi dengan acara makan nasi padang.... dari Garuda,  Sederhana ke Natrabu. Sampai tak larat nak telan... rindu nasi, budu dan ulam.

Di Garuda


Berusaha menyiapkan kerja sebaiknya sepantas mungkin... target untuk ke Tanah Abang sebelum berangkat pulang....


Tika kebutuan ide.... mendapat suntikan semangat dari message sweet from these sweets.... ohh so sweet...

Wednesday, 28 August 2013

Jalan jalan Jakarta

Eh kata kerja.... tajuk n3 confusing betul....hehehe

Kaedah jalan jalan itu sebahagian dari kerja... itu yang best tu.... sebab tu terperuk je kat company ni... tak reti reti nak update resume... hihihi

First day... eye opener on the property investment in Indonesia, the condotel phenomenon....


Tak pernah mimpi nak pakai topi pegi visit site.... rasa  macam puan architect pulak....hehe


Square meter cuma puluhan tapi harganya ratusan jutaan... ko mampu?... hehe... kalau mampu pun kena ada local partner baru bisa.... fuhhh dengar aje... para pria terus hilang penat long hour travelling.... semua tersenyum -senyum... ada berani?... hihi.

After site visit completed.... masih ada ruang untuk melihat ritel industry di Mangga Dua......


Kononnye lah... pas tu yang juling biji matanya menengok tas-tas .... cantik- cantik semuanya... yang tak cantiknya timing datang sini.... awatlah lepas raya... tas saya kempis dong....



Tuesday, 27 August 2013

Millennium Hotel Sirih Jakarta.

Assalamualaikum....

Bersiaran dari Malaysia.... cerita dari Indonesia

Pokoknya wi fi nya nggak gratis... makanya nggak bisa bersiaran dari Jakarta... lebih baik belanja untuk tas deh..hehe.

Lagi pun datangnya atas urusan kantor... jadualnya padat sih... brainstorming... waduh cape sih... nasib baik bilik hotelnya cantik bangat...


Tv di kamar tidur

Living room

Kamar kecil yang tidak kecil

Katil empuk.... waduh susah sekali bangkit...

Tv lagi satu...

Botol yang harus dibawa balik....hihi

View from our room. 
Hotel ini popular sebab dekat dengan Tanah Abang....walau pun dekat.... rasa begitu jauh kalau datang sebab berkerja... ye dak?

Monday, 19 August 2013

Beza penimbang murah dan yang mahal....



Penimbang mahal start at 0gm, penimbang murah start at 300gm...

keburukan penimbang murah, ko kena pandai metamatik ..




kebaikan penimbang murah , ko boleh cakap kuih ko tak jadi sebab penimbang..... walaupun secara volunteer ko mengaku yg ko tak pandai metamatik.....muahahaha.



Saturday, 17 August 2013

Raya kat KL....jom kemas rumah dulu

Bagus juga orang nak datang..... baru semangat nak kemas rumah..hehe
Balik dari kampung terus ada tamu nak bekunjung... mama fatma and family nak datang beraya....
Jadi pagi lagi kerah Mr H pegi beli barang dapur...hajat dihati nak buat nasi arab yang version ayam bakar kat oven bukan masak  taruk sekali bersama nasi.

Sementara tunggu Mr H balik, ajak anak-anak deco-deco rumah... ada hati nak tukar perabot, hantar proposal kat Mr H


Tapi sendiri tahu moto raya tahun ini beraya ala kadar ... hehe so banyaklah tukar perabot!!, cuma beli sedikit soft furnishing... campur dgn yang sedia ada kat rumah.... perabot lama posisi baru .. pun boleh bagi rumah nampak berseri .


Ini gambar sebelum, memang sofa tu letaknya depan almari ... rupanya lorong belakang sofa dah jadi office kecil budak-budak kecil... tempat mereka part beg sekolah bagai.... hush penat suruh letak kat bilik mereka tapi itu juga yg jadi port favourite nak letak barang. Jadi harus dialih sofa itu...


Sementara abang Rizq tolong mama rearranged furniture, kak Dhia tolong mama gubah ( la sangat!) bunga dalam pasu.


Bolehlah tu..... hehe. Sofa coklat saya memang dah tak relevant dengan style colour block sekarang ni. Kalau banyak pitih, boleh tukar sofa kaler merah ke hijau ke... yang terang-terang gituew ...tapi buat pe nak membazir kan ... sofa coklat tu elok lagi walaupun kejap jadi sofa, kejap jadi gelungsur dan kadang-kadang jadi  trampoline...




Kat luar juga saya alih sofa mengadap ke dalam... bila dibuka pintu lipat, ia kelihatan seperti ruang tamu yang besar.


Saya juga tukar posisi meja makan... dan hias dgn bunga hidup kat laman... bunga hidup memang sangat istimewa... tak perlu berpeluh ketiak menyusun... letak ajer dalam vase... elok ajer.



Bila Mr H dah balik.... suruh letak gambar nukilan pelukis Muhammad Nor kat sini....


Dah siap kemas rumah barulah boleh masuk dapur dan masak nasi arab.

Nasi arab dan kari kambing
Dan layan tetamu....


Daneen dan abg Mie

Daneen dan kak Sarah
Daneen yang paling rajin layan tetamu......orang lain dah penat kena kerah dari pagi... hehehe.

Thursday, 15 August 2013

Suasana raya di kampung... sweet memories

Lets the pictures do the talk....


Raya pertama tempah satay... mama masak nasi goreng kunyit... kek chocolate cheese SIL bawa all the way from KL. This time raya saya dan seorang adik beraya, abang dan adik sorang lagi beraya kat rumah in laws memasing.


Kalau raya mesti nak bertema-tema.... harus diikut juga...baju peplum , tudung belit.... hehehe.  Dah cun- cun gitu terus bersiap ke rumah nenek di kg... mesti pergi kubur arwah ma dulu ( alfatihah). Bawa cucu yang sorang pun dia tak sempat kenal... nanges.



Lepas tu pergi rumah mok ( nenek) , masih sihat dia alhamdulillah walau umur mencecah seabad.






Songkok double...

From left :Dhia, Danish, Ayra, Aiz, Rania...kat belakang tu Nurin dan seorang makcik penyibuk...
Aiz with the only cousin boy frm my side...
Raya ke 2...


Mama masak lontong...saya masak spaghetti....



Gambar curi.....sysss



lepas bfast beraya pula ke rumah hubby... tapi MIL tak de... dia raya kat Kl. Pergi rumah abg din dan mok cik yah... sedar-sedar hari dah malam

With cousin Dina
Rumah ayah din with isya
Ayra tolong Daneen pakai kasut kat rumah mek

Kat rumah jiran mek ... mok cik yah


Raya ke 3...dah nak balik KL


Sebelum balik kl... tok ki tok ma bergambar dgn cucu-cucu...semua cucu tok ki ada except 2 org yg masih tidur.... tok ki bagi pesanan... tazkirah pagi... tapi makcik tak de masa ni...sibuk belit tudung... ngehngeh.... pasal nak singgah raya kat kuantan.


Rumah  pok su

Okeh... udahlah tu... tak larat da...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...