Wednesday, 30 October 2013

Jalan-jalan Pantai Dalam...makan...makan dan makan.

Kalau kita makan sedap-sedap mesti kita teringat orang tersayang... especially kalau makanan yang kita jamah tu adalah kegemaran mereka. 

Mr H hari tu pegi makan nasi berlauk dengan biras dia... lepas tu balik ceritalah kat kita betapa sedapnya dan janji nak bawa kita lain kali... mesti masa makan dia teringat kat kita kannn... jadi kita pun tak jadilah nak marah dia tak ajak kita...sebab terasa seperti disayangi...hehe

Rupanya lain kali tu, hari ahad yang lepas... 
Ajak anak-anak yang bertiga... semuanya tak nak... yang berdua kecik tu masih tidur... 
Adalah can papa mama dating berdua
Baru nak berangan sambil bersiap, terbangun pula kecik berdua terus menangis macam tahu je nak kena tinggal...

Hok aloh... kenalah bawa..



Abang dan kakak nak sambung tidur .... minta tapau je...semua kepenatan dengan aktiviti hari sabtu... nanti kita cerita lepas ni ye .




Ooo rupanya kat Pantai Dalam ni ada pasar pagi ahad, my sis cakap kat sini ada jual delicacies from kelantan.... saya pun sangat seronok... mesti nak beli punye... ingat nak cari lepas makan nasi berlauk.


Inilah rupa nasi berlauk tu... original kelantan taste..


Apesal moyok ajer ni....tak syok la macam ni...


Bila nampak fire engine lalu... seronok sekejap dia... ingat itu fire engine fireman Sam.

Lepas tu moyok balik....


Rupanya member dok ternampak-nampak toys kat pasar pagi...food compared to toys, they normally choose the later.

Balik rumah then semua sibuk dengan kerja mengemas... barang dapur tak beli lagi... banyak yang dah habis... bawang putih, halia, serai semua yilek... tak sempat nak beli, mama masak jer dengan apa yang ada kat dapur... 



Because of tak cukup bahan, I created a new recipe.... and Mr H said ... if ikan bakar MPPD taste like my siakap... at least berbaloi nak bayar... that's how he complimented my cooking....hohoho.

Then mama and papa pegi buat groceries.... sorang satu troli.... itu pun dua jam lebih jadinya... rupanya ada tamu menunggu di rumah.

Mama bergegaslah pulak sediakan dinner.




Gulai timun tua dengan ikan masin,  kena pulak dengan ikan goreng garing. 




Ini pulak lauk budak-budak. 

Ok apa aktiviti penat hari sabtu tu?... sebenarnya kalau tak penat pun rasanya mereka tak nak ikut pun...lately ni memang susah nak ajak breakfast kat luar...mereka prefer mama masak... haiyooo.

So pagi sabtu mama masak segera segera



Diteman oleh budak kecik ni...




Lepas breakfast tolong mama cat .... bagus anak-anak....



And dinner mama cakap... kena reward budak-budak makan kepcilah papa.... and...bolehlah mama skip masuk dapur hehehe.

Monday, 28 October 2013

Lupa renew permit bibik.... mahalnya harga sebuah lupa.

Rupanya bahaya penyakit lupa... boleh menyebab kerugian yang banyak.

Banyak benda yang nak buat... itu ini... itu ini... akhirnya lupa buat benda yang penting.... 

MasyaAllah.... memang cepat setahun berlalu... rasa macam baru renew permitnya... rupanya sudah lebih 3 bulan expired.

Bayangkan sehari dendanya RM30... kalau lebih 3 bulan... berapalah tu...

Hendak menyesal tiada gunanya... sekarang ada masalah yang perlu diselesaikan... kita bukan boleh undur masa. 

Jangan disoal rezeki yang hendak pergi... sudah tersurat mungkin bukan hak kita... usah ditanya mengapa lupa... menjadi penyebab untuk satu mehnah*

(*- didikan terus daripada Allah)

Semalam dikejutkan satu berita duka... ada sahabat terkena serangan jantung.... orangnya kurus dan aktif... kalau dilihat tidak ada ciri orang yang boleh mendapat penyakit jantung. Bila melihat orang sakit... atau orang yang ditimpa musibah... kita selalulah suka nak menyoal apa silapnya... kenapa... dan kenapa... adakala kita boleh nampak ada sebab... kadangkala tidak... Allah saje yang tahu... baguslah kalau kita menyelidik sebab untuk jadikan pengajaran , untuk kita usahakan supaya terpelihara diri kita dan tersayang dengan izin Allah... tapi tak baguslah kalau sekadar mencari salah orang... untuk kita berkata... itulah engkau.... mungkin Allah nak hapuskan dosa engkau.... MasyaAllah sahabat dalam kedukaan... bertambah pulak sedih memikirkan diri banyak dosa... berkatalah yang positif agar memberi dorongan bukan menjatuh hukuman.

Maaflah... serius pulak... hehe... jom ceriakan diri... kerana ceria boleh menjemput rezeki...

Ath Thalaq 65: 2-3

Sesiapa bertakwa kepada Allah, nescaya Dia akan membukakan jalan keluar baginya dan Dia memberikannya rezeki dari arah yang tidak disangka-sangkanya. Dan sesiapa bertawakal kepada Allah, nescaya Allah akan mencukupkan(keperluan)nya.

Semoga Allah mempermudahkan saya dan menyembuhkan sahabat saya . 


Breakfast pagi ni adalah contoh rezeki yang tak disangka-sangka....

Pagi tadi saya lambat ke office... tak sempat beli breakfast...bisik hati .. selama ni pun kerjanya asyik makan ajer... pagi petang siang malam... apa salahnya sekali sekala tak dapat makan... lemak pun dah bertengket-tengket tu haa..

Sekali ada sahabat bagi karipap sedap rangup ... dan seorang lagi bagi kek butter marbeles ni... walaupun mereka tak dengar pun lagu keroncong perut saya...Allah je yang dengar dan datangkan rezeki saya melalui mereka


Dan saya juga dapat ini semalam.... ada orang cuba memujuk... walaupun saya tidak merajuk...

Itulah rezeki namanya...alhamdulillah. 







Saturday, 26 October 2013

Time flies fast.. let's go and eat at La Cucur.

Bila Isnin datang... kita kata, alaaa... lambatnya nak Jumaat.... 
bila Jumaat datang ... kita kata .. ehh dah Jumaat?
Cepatnya...
Begitulah masa meninggalkan kita.

Cuba recall apa yang berlaku dalam seminggu....

Monday...

Saya kena jadi bidan terjun bagi talk to a small group of  audiences... entrepreneurs and staff.

Hermmm entah apa yang saya bebel...


Tapi ada juga saya nampak yang salin nota... mungkin ada intipati yang make senses... hahaha

Tuesday... 

Tak ingat... kerja macam biasa kot...

Wednesday... 

Mr H shared with me his conversation with his son...


If he is now a man... what's make me?
... an old mummy...huhu

Why I had tears in my eyes reading that... are all old mummies like that? 

Thursday....

Budget presentation to CEO...

Friday...

Makan besar (lama) day...

Our company is concerned that all of us are getting besar.... the fact that we are also lama...
so we get our weekly fruit on Friday...


But we normally ordered something unhealthy also... on Friday...

Let's continue our makan besar with delicious food at La Cucur...

They have 'a set' menu that comes with dessert and ice lemon tea. A set will cost you RM12.90.


Super dupper yummy laksa utara


Secukup rasa...part of the set


Tapi tak cukup dengan bubur... saya order ini juga... because despite of being orang lama... I don't know this kueh... ubi kayu with nenas... 

While eating I asked my lunch mate...eh I makan set laksa utara ni 2 times already during this week kan?

I cannot remember.... am I getting nyanyok too... waaawaa

Because time flies fast.... frens... Let's live our life to the fullest ... happy weekend to all my lovely friends and readers.

Kak kasehredha... thank you for following.... sangat berbesar hati.

Thursday, 24 October 2013

Little Ladies' Giant Doll House

As Salam...

Kita dapat kawan barulah... hi Puteri Kayangan.. thanks for singgah.

By the way sVs, kita bukan tak nak tolong kemas rumah sVs.. tapi rumah kita pun tak habis kemas lagi tau... ni kita sambung cerita.

Tapi....sebelum baca citer ni... sape nak makan... pegi lah makan dulu ye... kang tak lalu nak makan lak lepas baca ni.

Ni cerita hari Ahad lepaslah... hari yang kita sambung kemas bilik kecik tu..

Petang sabtu tu kita pegi beli cat... before PMR,  dah janji nak deco-deco bilik Abg Rizq, lagi pun ruang kat computer area tu pun... mak aii... dah teruk segala meja, lunyai segala kerusi... so kita ingat nak cat and kemas balik area tu. Lepas beli cat, singgah pasar mini beli mee untuk bibik goreng for breakfast. 

Semangat bangun pagi nak mulakan project... tapi si hero kecik tu pun bangun awal juga. Allah.. pe hal pulak rumah bau macam ada tikus mati... cari punya cari tak jumpa pulak.

Siap bibik masak, breakfastlah dulu... semua pun dah bangun ... boleh breakfast sekeluarga. 

Bau tikus mati tak hilang-hilang... makin kuat adelah... cari lagi... tak jumpa juga... tapi jumpa benda lain... OMG!!huhuhu

Rupanya hero kecik berak dah terbocor...heran.. masa breakfast, dok sebelah tak bau apa pun...fail lah sensor hidung mak budak huhuhu

Jadi project cat mengecat sudah terencat...


Jadilah project cuci mencuci satu rumah
Keluar segala rainbow... mop... penyapu
Basuh segala cadar...


Yang bersalah kena dera... duduk setempat... jangan berak bergerak!
Masa mandikan dia... saya tanya... nape Aiz tak bagitau mama tadi?.... boleh dia jawab.... sori tadi nak makan.... hok aloh... vontot ko penuh... boleh pulak ngap-ngap!? Oh my goodness (ayat terkezut Aiz)...

Aiz selalu buat mama geram... geram sebab you said and do cute things yang buat mama tak leh marah


Macam pada suatu petang... ajak mama masuk bilik tunjuk ini...mama cakap Aizzz noooo... janganlah conteng...tengok dah tak cantik dinding ni.... unexpectedly dia pulak marah mama ...dia cakap.... nooo.... mama macam ni lah cantik.... WHAT?
Ko ingat ko buat mural corak abstract kat dinding... mama terpaksa setuju cantik sebab Aiz menangis kecik hati mama cakap drawings dia tak cantik...

Ohh plizzz jadi tak payahlah nak berangan pasang wallpaper yg cantik tu. Nanti beli corak lain... sat lagi jadi corak lain pula.

Tapi kalo pasang wall paper kat lemari , buat doll house boleh kan?

Lepas mencuci, mengemas... adalah selingan kan...jom tampal wallpaper a.k.a wrapping paper



Ini gambar sebelum....


Ini selepas berhempas pulas...Cantik tak? Cantik tak? ( eh macam Aiz jugak....hihi)


Can you see the kotak tissue?.... itu bathtub tau... derang buat siap letak tiles colour hijau biru...

Tengok new catalogue ikea... ada dollhouse living room furniture.... haaa..nak! nak!... mesti cute... wallah perabot dari ikea tu... ( tengok sape yang terlebih budak ...)


kita mengemas nampak beg sandang ni, kita pakai kat uni dulu, now Dhia pulak yang pakai...kira beg ni dah umur 17 tahun... masih elok lagi...

Tapi ada barang tak sampai 3 tahun dah robek....


Ada lubang kat meja!!....nak buang sayang pulak , except for the lubang yang lain eloklah sangat lagi... tunggu Mr H beli plywood.... tak tau bila terjadi.... jadi kita beger beger  lah dulu ... letak wrapping paper gak.


Kita tampal kat lobang tu lampshade merah, lampholder nye dah jahanam..  ini untuk mengelak wrapping  paprer terkoyak kat tang lobang tu...


Wallah siap... nampak comel jugak kannn.... kerusi tu asal seketul seketul... now dah jadi bench... Mr H ganti board kerusi yang tembus tu dengan papan wall shelf...ngam ngam jer.


Macamana lah tak rosak barang... orang dok atas kerusi. ?. Kita dok atas meja...


Woo wooo..... zone bahaya...

Dah siap bilik little ladies.... sambung kemas bilik kecik pula...petang tu udahnya tergolek atas katil kepenatan... buat milo panas makan balance birthday cake papa.


Then  sampai ke malam malas masuk dapur... papa order pizza..


Always this kind... the kids' favourite...

Then mama checked the doll house...


Ooo dah malam uolls... sorang jer boleh tidur atas katil... the rest bentang totto jer la... herm nite nite uolls.... sweet dreams.

Tuesday, 22 October 2013

My Little Hiding Room

Hi...Buat apa tu?... eh menyorok pulak dia... don't be shy... saya tak makan orang punye.... hihihi.

Sape yang menyorok sebenarnya?  Saya ... saya! Menyorok dari anaklah selalunya sebab ada projek nak buat... macam buat goodie bags ke apa... derang pantang nampak saya... mesti nak suruh dok dekat mereka aje.. memanjai dan dimanjai... herm memanglah best dok main tak buat apa- apa kan ... layan mereka aje. Tetapi  kadang ada kerja yang perlu dibuat.... kalau nak masak aje pun kekadang seksa, Daneen jerit-jerit berebut barang dengan kakaknya, Aiz dok tarik kaki saya suruh naik atas teman dia tengok computer... yang penting nak saya selalu depan mata dia. Ada waktu kita boleh tarik perhatian mereka, get them involve in our activities.... but sometimes memang menguji kesabaran betul.


Kalau nak buat projek.... a aak bukan projek tu lah...hish uolls nih... projek kerastangan lah...saya selalu hiding kat bilik kecil ni... bilik ni kosong tak berpenghuni... jadi tempat tengok vcd atau main games. 

Dah lama tak jengah bilik... sekali bukak pintu ... hambik ko!


Adoiii...senak perut tengok... rupanya ada peminat juga bilik ni ye.


Makanya sabtu lepas concentrate kemas ni jer lah... yang lain serah kat bibik lah ye... nasib baik bibik tak balik cuti lagi... bibik pun tak lalu nak kemas bilik ni ... kenalah mama yang buat.


But before sinsing lengan kena siap breakfastlah... ada orang nak datang. Pepagi ajak Mr H cari kedai breakfast best... tapau jer lah...laksam, nasi kerabu,nasi berlauk, nasi dagang semua ada...




Sia-sia je letak bendera, kalo tak ade menu tersebut kann... wah brader semua pakai baju kemenangan ye...ker pakai dari semalam tu...hihi

Bila tamu dah balik, baru boleh pasang gear...



Dah siap phase 1, perut pun berkeroncong... tambah pula bau rendang ayam bibik wangi sampai ke atas...


Mr H pula nak makan daging goreng garing... daging korban... jadi saya kena stop dulu at phase 1 mengemas.



Memang seleralah makan nasi sekelurga... tambah pula cuaca sejuk nak hujan kat luar sana. Kat dapur, ada sup kaki tengah direneh untuk dinner malam nanti... rebus lama-lama... biar empuk  dan lembut.


Malam itu nak mengimbau kenangan sup cicah roti... tapi tak sedap cicah roti potato tu ... manis sangat... pakai roti sandwich empat segi tu barulah sedap.

Besoknya barulah saya dapat sambung balik kemas bilik kecil tu


Akhirnya berjaya mengemaskannya


Barulah seronok nak bertapa...hehehe


Tengoklah apa saya letak atas meja... patut kat dapur ni... tapi comel sangat saya letak je kat meja ni... jadi bahan angan-angan. Rasa macam nak beli mesin jahitlah pulak... bolehlah saya berkerastangan pakai fabric pula macam sarung bantal petak atas katil tu, saya jahit tangan masa kat London dulu...Waktu tu baru kawen, Mr H jadi cam Aiz la masa tu, perlukan sepenuh perhatian. Jadi Mr H tak bagi saya menjahit... nanti ralit tak peduli dia... hahaha apalah Mr H ni...


Baru nak layan angan-angan... dah masuk intruder kecik nih... herm nampaknya kena tunggu few years baru boleh beli mesin jahit gamaknya...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...