Saturday, 28 June 2014

Salam Ramadhan...ulam cicah budu, tempoyak, cencaluk sambal belacan.


Salam Ramadhan
Andai selama ini ada kekhilafan,
 mohon dimaafkan. 

Ramadhan ini kita cuba kurang mengeluh...
Bila kita susah
Ingat orang yang lebih susah.
kita lapar bukan sehari penuh
Azan magrib mula sudah, 
kita makan...sarat aneka juadah!

Bayangkan adik Firdaus...
lapar dan haus....
siksa dia, kita tidak tergalas...

Apa kena mengena ulam budu sambal belacan...
dengan ramadhan?

Sebenarnya ini cerita makan-makan sebelum ramadhan 

Adalah orang tak pernah makan budu...
teringin tapi tak reti...tahu tapi tak lalu,
terpaksalah makcik buat demo...hehehe.

Untuk memeriahkan acara
Kita jemput pencicah yang pro...
Untuk menunjuk cara
kepada si amatur...

Nak makan budu banyak syaratnya
Pertamanya...


Kena datang awal masak sama-sama.

Syarat kedua...


Ulam mesti fresh...

Syarat ketiga...


Budu kena taruk dalam pinggan bunga2 ala zaman dulu2...haa cuba tengok budu dalam pinggan mana lebih berseri?


Syarat keempat...


Lauk yang lain mestilah kena dengan tema....



Sape kata ayam percik tak kena dengan tema? Sape...sape?

Syarat kelima...



Makan budu hendaklah dididik sejak dari rebun lagi...



Madeeya: Elis...kita makan budu hari ni...peace yo!
Elis:...apa? Budu?...lettigo lettigo...

Syarat keenam....


Nak makan budu...kena duduk bersila...



Kalau tak bersila, yang nak makan sepinggan ...jadi dua pinggan....nak makan 2 pinggan, jadi 3 pinggan....akhirnya tak jumpa pinggang...bahaya tu...hikhik

Syarat ketujuh...





Mestilah disudahi dengan manis-manisan...untuk neutralkan balik lidah yang disinggah oleh rasa budu...kalau tak neutralkan ...nanti tak leh tidur, asyik teringat akan rasanya...muahaha.

Wednesday, 25 June 2014

Doa buat adik Muhammad Firdaus

 
Assalamualaikum...
 
Saya ada banyak cerita yang nak diceritakan...
 
Cerita syok sendiri tentang diri dan keluarga, cerita makan-makan...
 
tapi sekarang ini, serasa tidak tertulis oleh tangan
 
tidak sampai hati untuk diletak gambar makanan
 buat tatapan...
 
memikirkan ada anak yang kebuluran
 
tangisan yang tidak kedengaran
 
kasih sayang yang dikatakan,
 
tidak dirasakan.
 


Tidak dapat digambarkan peritmu
 
apa yang berlaku?
 
mengapa begitu nasibmu?
 
tiada siapa dapat menyelami hati ibu itu
 
masalah apa sehingga gamak membiarmu?
 
seorang yang waras tidak mungkin begitu
 
 
mereka berkata tiada penderaan
tapi...
 
kelaparan itu suatu kesakitan
 
kesakitan itu bukankah penyeksaan?
 
penyeksaan itu bukankan penderaan...?
 
Persoalan mungkin hanya tinggal persoalan
 
Mata merah menangis semalaman
 
cuma  dengan hanya menyelami penderitaan
 
Tapi apalah faedah yang saya lakukan?
 
bukanlah saya untuk memaki hamun,
 
hanya menyerlah sikap buruk, bukannya mendatangkan kebaikan
 
saya tidak mahu lagi menangis
 
sekurangnya bertekad untuk lebih prihatin
 
dan berdoa untukmu adik Firdaus...
 
agar dikau sihat dan bahagia di dunia yang penuh ujian.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 


Saturday, 21 June 2014

Prima Inland Sea Resort PD/Tiara Beach Resort @ D'Lia Riana Family Homestay


Cuti sekolah pegi PD...
Memang dah lama nak pergi Tiara Beach, sampai dah tukar nama baru kepada Prima Inland barulah berkesempatan..hihi


A friend owns a nice apartment there, itu yang nak pergi tu...my friend ni memang buat homestay rumahnya.

Jom tengok....


Master bedroom..


Second bedroom ada 2 super single beds and 2 models ...peaceeee!


Kitchenette has everything we need, and ada seorang model yang pemalu ...awww smile a little bit more girl...


Tak payah bawak apa dah....


Nak minum apa? ...nescaffee or tea?...hah milo??...kalo milo, bawak sendiri okay...hihik


Ini pulak living room....errr tadak model?


Ada...tapi sowryy...model sibuk main paper doll...


Both bathrooms have hot showers, bath and hand  soaps are provided. Ehh...bathroom mana boleh ada model...bahaya!!


Bawalah tilam a.k.a totto...boleh bentang buat macam rumah sendiri ahakks, baring2 tengok tv astro Njoy...selimut dan manjakan diri...penyaman udara ada di living room and both bedrooms.



Sambil-sambil pekena kopi dan makan roti..di petang hari....



Dah lepak-lepak pun jangan pula lupa solat , telekung dan 2 sejadah ada disediakan.



Malam tu kami reronda PD waterfront...



Wahh ramai orang main giant bubble...kami tumpang sekaki...semangkuk air sabun harganya 5 hinggit.



Since tahu ada rice cooker,saya bawa beras, nak masak nasi lemak...sambal, telur rebus siapkan dari rumah lagi.



Ayra cakap hobi dia adalah tolong mama...apa lagi...hihik



Habis breakfast bolehlah kita mandi manda...



Lets jom...



Opss...beli ticket dulu ye....






Susah nak suruh Aiz mandi....





Berkat kesungguhan papa mama, akhirnya berjaya juga ...





Dah agak kecut-kecut jari dan biru bibir, bolehlah kita check out.

Saturday, 14 June 2014

Suprise birthday visit to Melaka...with congo bars!


Assalamualaikum...
Oh lama tak jengah blog...then tengok2 ada frens baru...weh happy2...welcome2...eh tapi yg gambar hot air baloon tu macam selalu kulihat....hehehe. Ada orang meroyan tengok sizzling brownies ye...come come I belanja...

 

The reason I menyepi was because of the CCP-i exam that I have to take...aduhh dah lama tak study..memang boleh rasa karat karat otak yang bergeseran...huhuhu
Tengah study ..one of my girls kat office bawa me kopi o pekat likat dan sedap..wah semangat sikit nak belajar...tq tq



Sibuk2 pun still they remembered to celebrate my birthday...belated one ler...saje nak test I ye...belated tu ok... but why must put Kak on the cake huh...that old ka?..hihi 

My cerita ini sangatlah basi...tapi nak citer juga...hiiii






Sekarang  cuti sekolah dah habis...tapi yg I nak cerita ni adalah cerita sebelum cuti sekolah...hah hambik...muahaha

Itu gambar hadiah untuk cikgu cikgi...



And this was for me for hari ibu...inside ada nota from Ayra...she said ...sorry mama, Ayra tipu mama...Ayra suruh mama beli untuk cikgu, tapi bagi kat mama sebenarnya...huh buat suspen jer...tapi dia kecik hati I tak pakai gelang riben yang dia buat tu...mama pakai kat rumah jer lah Ayra ...kalau pakai luar rumah, mama takut orang ingat  mama lari dari hospital tak bayar bil...hehe.




Last week of the school days, these little ladies ada sport day...papa ada program kat opis so mamalah yg menghantar dan menyeport...



Ooo but mama ngelat...lari balik rumah jap coz mama nak bake something for Abg Rizq...for his birthday...and mama nak buat suprise visit to his school after habis little ladies' event...hihi...mesti syok tgk muka dia terkejut kan...



First time nak buat congo bar...tapi bahan tak cukup ( my tag line tu...ngeee)
Itu pasal gigih mencincang coklat bar tu...ada sikit jer coklat chips...cukuplah buat tabur kat atas tu.
Congo bar ni sangat sedap dan mudah nak buat....saya memanglah sangat suka benda mudah2 ni....



Nasib baiklah bawa congo bar ni...boleh bagi half buat bodek warden benarkan bawa Abg Rizq keluar...that weekend was not an outing weekend benornye.




So kita bawa abg Rizq makan kepci.



Happy birthday son...keep on smiling...wish all your good dreams come true...be happy, healthy and jadilah hamba Allah yang taat dan soleh...sebagai tanda kita bersyukur atas segala nikmat yang dikurniaNya.


Sunday, 1 June 2014

Finally the sizzling brownies at The Fish Manhattan


Brave ourselves to que...


And while queuing...


Dengan selamba snapped ...and snapped.

Memang full house...



Inilah sizzling brownies yang diidam-idamkan...when the waiter tuang caramel...siap berasap dan berbunyi sezzz...meleleh air liur...hehehe


Lastly letak peanuts...yummy.


Our main order was this one..hevatt...


Menjilat jari...sehingga ke titisan cheese  yang terakhir....alhamdulillah kenyang.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...