Thursday, 24 July 2014

Crunchy-Nest Cookies

 
Opss... seronok pulak main timbang-timbang.. hihi
meh kita kongsi satu lagi resepi
ni resepi nak perabih bahan namanya
tapi not bad, sedap juga...
crunchy-nest... crunchy of course sebab dia rangup and nest pula adalah nama manja nestum... ha gitew kaedahnya... memang tak commercial langsung namanya haha.. apa-apalah labu... janji sedap.
 

Crunchy-Nest Cookies
 
250gm butter
120gm brown sugar
200gm nestum
150 gm flour
2 T/s cocoa powder
2 T/s custard flour
1 egg
 
Method:
 
Beat butter with sugar, add egg... and add the rest of other ingredients.
Tekap dan hias ikut suka hati memasing...bakar pun ikut sesuka hati jugak.. hehehe
 
 
 
 

Wednesday, 23 July 2014

Choc Chip Oat Cookies


Assalamualaikum
Hari ni kita nak share resepi campak-campak yang berjaya ditimbang timbang.


Cookies ini sangatlah sedap..ranggup dan ish sangat sedaplah...pada tekak saya ler...kalo nak tahu betul ke tidak kenalah cuba..ai nak bagi sample pun tak boleh pasal dah abis....ye....belum raya dah abis!

CHOC CHIP OAT COOKIES

250gm Butter
150gm flour (I used faiza)
150gm semi sweet chocolate chips
100gm brown sugar
100gm oats
50gm almond nibs

Cara-caranya macam biasa...kacau butter dengan  gula...pas tu campurlah semua tu...bakar dlm oven jangan sampai hangus...muahaha

Sape kasi abis itu cookies?
Jawabnya...saya...ye saya. Lepas tu bila orang sibuk-sibuk cerita berat sudah turun 5kg....boleh pulak tanya...eh nape berat I tak turun haa?....lagi mau tanya...ishk ishk

Tuesday, 22 July 2014

Bekal untuk Abang Rizq

 
 
Abang Rizq sekarang balik setiap hujung minggu 
sempatlah buka puasa bersama setiap Jumaat dan Sabtu.
Petang Ahad , dia sudah balik asrama
jadi mama siapkan bekal untuk berbuka
 
 walau semalas selesu mana ibu
mesti kalah dengan anak
macam dah kena pukau
time dia ada, rajin pulak kita masak
 
 
 
So... Ahad yang pertama, masak nasi tomato dan kurma
 
 

 
 
buat acar letak epal hijau separuh
suruh pula bibik buat ayam masak merah...
 
 
Tapaukan juga popia nestum... suruh little ladies gulung
potong serong serong, goreng garing-garing,
terus gaul dengan nestum, gula icing, horlick dan susu tepung.
sukatannya ikut tekak memasing.
 
 
Ahad yang kedua...
kari kepala ikan, butter prawn dan
puff tuna.
 
Ahad yang ketiga ...
 berangan nak buat nasi hujan panas dengan kuzi.
Sekali dia cakap... mama, boleh tak hari ni nak buka kat McD
dengan kekawan ... dah janji
langsung mama tak jadi buat kuzi..hihi
betul lah masak jadi rajin sebab anak... kalo laki,
 masa baru kahwin... semangat rajin memang tinggi
lepas tu paham-paham sendiri...hihi.
 
 
Kita pun dah start buat kuih raya... ini pun sebab anak-anak yang minta. Kita mulakan dengan biskut dahlia sebab satu family pun suka. Biasa kita buat , resepi campak-campak..lepas tu cuit sikit rasa... tak boleh telan, so kena lari pegi kumur... hish tak senonoh kan... muahaha
 
Jadi kali ni kita nak jadi senonoh, kita buat ikut resepi... pilih-pilih resepi ,  kita termakan dengan tuan punya resepi yang cakap ... resepi dia yang terbaik... betul lah tu terbaik untuk tekak dia...citarasa berbeda kok...pada tekak saya dan anak-anak, resepi campak-campak tu lagi sedap. So rasanya kena belajar timbang-timbang ingredients la lepas ni...huhu. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


Sunday, 20 July 2014

Mission Shopp-ingpossible...


Sedih yang bertambah...
MH17 pula ditembak jatuh

Semua terjadi dengan izinNya
Seharusnya kita redha
Tetapi tidak boleh leka
Ini bukan yang pertama
Ini sudah kali kedua
Terjadi pada tahun yang sama.

Semoga ada hikmah di sebalik
Diganti duka dengan yang lebih baik.

Puasa pun tinggal beberapa hari lagi
Tak kan mama nak melayan mood je
Jom kita shopping...a mission impossible...pasal angkut semua berlima...aiseyy...memasing ada citarasa...dah tak boleh beli ikut suka.


Mama.. I dun't wanna that poney...


I want this poney....


I guess they spell shopping...
 as P L A Y I N G...


OMG....it has taken hours...
We had to break our fast at the mall, we always prefer to have iftar at home...convenience and less havoc.


Abang Rizq nak makan burger...untuk mama, kalo burger...yang tepi jalan tu jugak yang paling sedap...ehs ehs...sungguh kampung mama ini hihi.



Ada orang merajuk....semua baju dia tak berkenan....




Terpaksalah kita yang mengalah...





Bila dah dapat toys...tetiba suka pulak yang tak berkenan tadi...fuhhh!




What can I say....one trip was not enough...guess next year's raya budget kena include toys juga ler...huhuk.




Wednesday, 16 July 2014

Allah bercakap dengan kita...


Puasa tahun ini saya tak de mood...sungguh!

Anak- anak dok tanya....
Mama bila nak buat kuih raya?
Saya angkat bahu
Lepas tu buat tak tahu

Mereka tanya lagi...


Mama bila nak gi shopping? 
Saya geleng- geleng
Malas... jawab aje kepala mama pening.

Sebetulnya puasa tahun ini saya sangat sedih
Di Gaza... malah di Sabah
Ada penjajah...
Penceroboh!
Israel seperti haiwan yang meratah
Tidak kira, mangsa itu kaum yang lemah
Mereka itu laknatullah!!

Saya sedih sebab tak tahu nak buat apa
Kalau di suruh ke Gaza
Saya tak berani...
Saya takut mati...
Walau jelas syahid itu balasnya syurga.
Memang jelas iman saya setipis selaput kurma.

Kalau tak boleh ke Gaza
Mungkin saya boleh doa...
Mungkin saya boleh derma...
Tapi doa saya mungkin tidak kemana
Yang imannya setipis selaput kurma
Dan derma saya tidak sebanyak mana
Takut lari budget untuk raya.

Pagi tadi saya tengok satu kisah 

Dia berkata...hatinya tertanya apakah tujuan hidup?

Saya jadi sebak...
 teringat satu waktu semasa darjah dua, sewaktu hidup cuma untuk main dan makan sahaja... suatu hari ketika asyik dengan rutin  bermain ... tetiba ada suara dari dalam hati yang bertanya... apakah tujuan hidup?... adakah kamu hendak bermain sahaja?.. saya terkejut dan tersentap... terus berlari balik rumah dalam keadaan yang sedih tiba-tiba.... saya murung selepas kejadian itu... bila ditanya saya tak boleh nak cerita apa yang saya rasa... kalau dicerita bimbang orang tua menyangka ada jin yang menggangu, maklum bermain tak ingat waktu kalau tak senja tak ingat nak balik...mujur juga murung itu tidak berlarutan... sendiri memujuk hati yang tidak tenang.

Bila saya sedikit dewasa dan juga sehingga saat ini... ada banyak persoalan... yang jawapannya tidak saya dapat serta merta...contohnya seperti kisah saudara atheist ini... merungkai persoalan saya tentang adilnya Allah.
Saya pernah terfikir betapa tidak adilnya sesetengah orang dilahirkan kafir, setengah lagi dilahirkan muslim. Tetapi kenapa saya seorang muslim terdetik juga persoalan tujuan hidup...mengapa hati saya tidak tenang walaupun saya muslim?... hakikatnya sama sahaja... saya yakin Allah memberi peluang yang sama...muslim atau tidak... kita sama-sama mencari. Malah sebagai muslim , lebih teruk lagi kerana jawapannya ada di depan mata, tapi kita tidak nampak.

Buku atau kitab yang mengandungi jawapan itu adalah Quran....yang cuma dilihat tapi tidak dibaca...yang dibaca tapi tidak difahami....yang difahami tapi tidak diamali...kerana itu saya sedih...kerana saya cuma melihat.

Walaupun sudah jelas jawapannya, saudara atheist itu masih ragu dan memerlukan "a sign" untuk dia mengucap 2 kalimah syahadah.. dia terkejut bila a sign yang dia tunggu itu terjawab di dalam al Quran seperti Allah direct menjawab persoalannya ... seperti juga saudari Neelofa yang cantik berkerudung berkata di dalam temubual beliau, Allah mejawab keraguannya secara direct... melalui quran.

Saya ini berfikir jer yang lebih, beramalnya tidak... saya mencuba dengan berdikit-dikit ... seperti membaca al quran semuka surat bersama terjemahan on the way to office...I have the leisure of having a husband to drive me to office... alhamdulillah...( tq Mr H).... it seems like,  that is the only time I can spare for quran... waktu lain saya disibuk-sibuk dengan urusan duniawi. 

Memang luar biasa entry saya kali ini... kerana saya nak kongsi sesuatu yang luar biasa yang terjadi kepada saya... orang yang biasa-biasa sahaja.

Semalam saya diganggu oleh rasa hati yang tidak senang dengan sedekah saya yang sedikit untuk Gaza.
Dulu-dulu sedekah saya lagi sedikit tetapi 
saya rasa banyak.
Sekarang saya bersedekah lebih dari dahulu,
 tetapi saya rasa sedikit...pelik..
hati tidak tenang lagi...aduhhh!
Kalau begitu... tambah ajelah... tapi iman saya setipis selaput kurma.... setipis itu juga derma saya :-(.

Pagi tadi saya baca quran...seperti biasa... mengikut urutan di mana mukasurat yang saya berhenti semalam,
heran ....
ayat yang saya baca tadi... menyentuh bab sedekah... seperti Allah menjawab direct kepada saya... hermmm.






Sunday, 13 July 2014

Felda Residence Hot Springs


Jom cuci mata ...gambar bukan makanan.
Maklum bulan puasa...gambar makanan memang menarik dan tertarik...hehe

Hari ini kita nak tunjuk tempat yang tenang...
Kebetulan before puasa....ada kerja sikit kat sini...


Senget benget dah tulisannya....


Behind it...is this beautiful pond.


Jom kita check bilik... awat ler bagi makcik bilik atas ... kena naik tangga ...aduhhh!... mungkinkah makcik kelihatan muda?... hihik


The room is big!


It is actually a connecting room


The bathroom is comfortable.


Permandangan luar adalah pokok kelapa sawit ye...ini kan Felda... I guess kelapa sawit is their identity.


Jom jalan-jalan ke hot springnya...kat sini kena banyak berjalan ... but jalan is good for health kann...

Ini adalah pool air panas yang pertama menyambut kita... lepas mandi air panas boleh siram badan dengan air sejuk dingin dari tempayan tu... resfreshing!


boleh juga jalan atas batu kecil ni... atasnya ada air panas..oh oo...makcik bukan jalan...makcik melompat-lompat adalah...hihohiho...panas weiii.


Experiment rebus telur...



This is a very big cool pool...cool ekk?


Damai... dengan hanya menikmati kecantikan bunga ini.



Eh kata tak nak letak gambar makanan...??#tak tahan tengok, mesti kasi orang lain terliur juga...muahaha. 


 

Thursday, 10 July 2014

Renew Passport bibik...


Pejam celik pejam celik
Dah 13 hari puasa
Cepatnye masa...
Macam tu juga pejam celik pejam celik
Bibik dah 5 tahun dengan kita

Maknanya passport bibik 
dah nak expire
Kena pegi renew sebelum renew permit ni
Kang jadi macam hari tu...

Tepon agent...dia cakap kalo suruh saya, saya charge RM450 
Baik buat sendiri katanya lagi...
Hihi bagus! ada agent tak nak duit.

Jadi kami laki bini kenalah cuti
Sorang jaga anak
Sorang urus bibik

Sebelum pergi kedutaan Indonesia
Siapkan insurance dulu,
Mr H beli kat pejabat pos dengan harga RM60

Pepagi sesudah subuh mereka berdua dah berangkat
Majikannya yang baik hati...ehem!
Bangun pagi goreng cekodok buatkan bekal, takut bibik lapar nanti...
Anak pergi sekolah tak de pulak maknya sibuk buat bekal ekk...
Tak pelah...renew passport bukan hari-hari pun...muahaha.


Haa...tu dia..dah turun pepagi pun...que masyaAllah...panjangnya!
Kedutaan belum bukak lagi ni...

Harga untuk passport baru cuma RM18 je. Gambar passport percuma di sana.


Menjelang tengahari barulah selesai urusan.. 

"macamana urusannya bik?"
Tanya saya sesampai dia di rumah.

"saya jumpa ramai orang Indonesia di sana" jawab bibik excited.

Lol namanya pun kedutaan Indonesia...ramailah Indonesian...hihi

Ok itu cerita bibik buat passport before puasa hari tu...ini cerita saya buat cream cracker cheese pulak untuk buka puasa.


Bulan puasa pun saya berani-berani tak ikut resepi....agak-agak je, tak boleh nak rasa pun tak pe...saya kan terrer...

Biasa kalo buat cream cheese ...utk red velvet saya tak letak gula pun....kek tu dah manis kann...

Cream cracker ni orang kelantan panggil sekut tawar...pastinya sebab dia tawarlah kan...hihi.


Saya pun tambah 2 sb susu pekat manis kat cream tu....bajet nak tabur milo...mesti manis.


Pastu letak snickers ... ada 2 ketul sebenarnya, seketul tu saya potong-potong tabur...seketul lagi hilang tak dapat dikesan...ehs ehs!

Nampak macam sedap kan...kan

Bila buka puasa....makcik yang rasa dulu....tang chocolate tu manislah...tang lain tawar hebear....hiii buat malu jer jadi orang kelantan, tak reti bajet manis...

Apa lagi...makcik simpan balik dalam peti ais....nasib baik semua orang kenyang makan texas chicken...so depa tak mintak.


Esoknya pi beli strawberry....


Taruk pulak chocolate sauce....haaa barulah  laju.

Friday, 4 July 2014

Kemas rumah untuk Ramadhan


Hari ini hari keenam Ramadhan, Alhamdulillah...

MIL was at my house last day of Syaaban
She came to fast here...anaknya 7 orang di sini, di Kelantan cuma 2.

Since ramai yang datang jenguk dia, kita pun apa lagi... makan dan makan...esok kan puasa...hihi


Nasi kerabu....


Ayam percik...otak-otak
(Jangan tengok penyapu tu...tak lalu)


SIL bawa kuah durian..roti jala dan pulut.


BIL baru balik Turki and bawa apple tea

Before makan-makan...

Kemas rumah sat.


Alih sofa kat sini...


Nak lapangkan ruang ini...
 bercita-cita nak jemaah magrib di sini...
Jamah kuih lepas tu jemaah
Sebelum ni, makan tahap bangun tak boleh  lepas tu...
 magrib tentu hujung waktu.

Ramadhan yang pertama...

Apa saje topping la labu...daging burger and nugget ...


Ini seafood pizza...buat sendiri boleh letak udang banyak mana suka...


Sekarang kan senang nak buat groceries...order jer online...beli tepung pizza dan cheese dari tesco online ni laa.

NSK pun boleh sampai jalan kaki jer dari rumah ( jangan haraplah makcik nak jalan kaki...sayang lemak!)

SAM Grocery pun dah bukak dekat opis..
Sekarang ni...malas atau rajin jer nak masak....selalunya tak seberapa rajinlah...huhu.


Tapi hari pertama puasa kira rajinlah...lepas uli pizza( pakai tangan tau!)...buat pulak congo bars...ehs ehs rajinnye dia( Mode angkat bakul sendiri)


Opss yang ini bibik yang masak...


Alhamdulillah seperti dirancang kita jemaah magrib...baru satu rakaat blackout lah pulak...


Ujian sungguh....solat dalam kepanasan...kita haus nak minum air, cari jug tak jumpa...rupenya Mr H cacak lilin atas tu ...critical nak makan nasi lah tu ...candle holder tah di mana...hihihik.


Satu hari Aiz cakap ...I wanna go to the castle...mamat ni sorang kadang cakap omputih...hasil pembelajaran tru minescraft games and youtube...
Manalah ada castle kat sini nak oii...lepas tu dia tunjuk menara masjid kat rumah...laaa..itu ler kalo cikgu tu youtube...masjid pun jadi castle.


Maka one day... papa pun bawalah Aiz ke masjid...tak sangkalah Aiz jadi idola pula kat masjid tu.... jap hilang ikut kawan...makanya Ramadhan tahun ini mama solat kat rumah jer lah dulu...teman Aiz .



"Doh mung ni bakpo dok cerito hal semaye nih..mung nok tunjuk mung baik ko ?"

"Maah lah tok ime...manolah tahu ado hok nok tiru....kea bulih jugok saham pahalo sket..hehe"

Jom solat jemaah magrib ...ya Allah kurniakanlah istiqamah pada kami....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...