Tuesday, 30 September 2014

Ke Krabi sehelai sepinggang

Kisah benar yang ingin diceritakan berlaku pada cuti sekolah baru-baru ini. Cuti yang sudah lama dirancang diteruskan juga walaupun UPSR masih belum berakhir. Kononnya nak berehat dan enjoy lepas habis UPSR tetapi hanya Allah tahu caturan masa depan, kita hanya mampu merancang.
Serius mukadimmah kali ini...hehehe
Padahal nak cerita pasal pergi bercuti ke Krabi untuk 4 hari 3 malam. We managed to get 7 MAS tickets for RM2,657.Dah purchased lama dah ticket ni ... sebelum kejadian MH17. Lepas tu apa jadi?... sepanjang perjalanan ke Airport si Daneen dok jerit .....saya tak nak naik kapal terbang... saya tak nak mati... huhuhu... berulang-ulang dia cakap... agak terjejas ketenangan dan emosi perjalanan...aiseyyy.
aikk nak pergi berjalan tapi muka masing-masing moyok kenapa? apa lagi yang berlaku?
time ini baru ketahuan beg luggage si Daneen tertinggal kat rumah...omaigaddd.... cabaran betul!
Tak kan nak balik ambil... masa tinggal cukup-cukup untuk check in... Krabi flight tak boleh check in online ..
Tak apalah... nak marah tak guna, baik kita fikirkan nak solve macamana...
Apa lagi kalau tak kena shopping baju baru untuk 4 hari 3 malam... huhuhu nasib baik pegi Thailand aje.. untung ko Daneen...harap-harap barang murahlah kat sana.

okay lets proceed with check in... budak Daneen masih lagi dok cakap "mama, saya tak nak mati" berselang seli membebel kenapa tinggal beg dia...aduhhh!
habis check in... kita breakfast dulu.
first experience for them...


Daneen finally board the plane. Boleh pulak dia tanya apa nama kapten hari tu.  Err mama jawab, namanya Kapten Selamat... pasti selamatlah flight kita... ini namanya bohong sunat..hehehe.
Aiz sangat sporting ... dia dok depan with Kak Dhia and Ayra.
Flight to Krabi is about 1 hour 15 minutes... since its over an hour, MAS served food... this trip we had nasi with ayam sweet sour. Si Daneen takut-takut pun lalu jer makan...huhu. Papa dah pindah depan nak help Aiz with his lunch.


Dah habis makan dan dah dekat nak sampai... hujan lah pulak... haiyooo... quite rough lah kapal terbang gegar-gegar... dalam hati ku pun bergegar-gegar... Come on Kapten Selamat... you can do it... kakakah... now sape yang panic... terpaksa buat cool for Daneen's sake.
Safely landed akhirnya dan ditunggu oleh seseorang.
Wow banyaknya punat  atas bumbung... darakk ehh...

Okay we reached our destination, Krabi Beach Resort at Ao Nang. It was about 35 minutes from Airport.
Bila dah selamat landing, si Daneen ni sibuk pulak tanya... ada apa kat Thailand mama? so saya jawab.. ada gajah... terus dia jerit ..."tak nak gajah...tak nak gajah"... pulak dah!. Eshh tengok belakang tu Daneen... apa tu?
So first day sampai kami buat apa?
of course lah kena shopping baju untuk Daneen kannn...
After shopping baju, ada orang requested ice cream...
Ao Nang ni tempat tourist... so kalo beli kat sepanjang jalan tepi pantai tu... tak delah murah... harga lebih kurang Malaysia jer... contoh magnum yang kilang kat situ pun 5 hinggit lebih seketul... si Aiz ni pulak tak nak ice cream lain... I want magnum gold... pandai ye... magnum gold tak de... pun kena ganti magnum lain.
kami duk lah situ tunggu sunset... then perut pun start buat bunyi-bunyian.

Where to go Aiz?

tadi masa shopping baju...surveyed tempat makan and was informed kat dalam lorong ni ada few halal restaurants and we were recommended Chaba Restaurant.

Eiii mahalnya ikan...


may be it was the price for the ambiance as well... look  at the stunning view of sunset behind.


Tak pe, ikan mahal so kita tok sah order... kita order telur dadar okeh!
What else? we ordered tom yam campur, deep fried squids and chili soft crabs. Ko tengoklah presentation telur dadar tu... dan imaginelah yang lain cam ne ek... hikhik... 3 fruit juices, 2 hot teas  and we paid 1420 bath... lebih kurang RM145. 

Thats all for now folks, to be continued....taaa.

Saturday, 27 September 2014

Congo bars


Assalamualaikum...
Jom main masak-masak lagi.
Sebelum tu kita welcome mama ila...eh nama kita samalah  :-) ...and ndziana..working mum with 3 kids  eh...boleh tambah lagi tu hehehe.


Kali ni kita nak share resepi Congo bars...since ramai yang suka congo bars ni masa party Daneen ari tu...
resepi ni saya ambil dari internet tapi sudah dibegar- begar...

Congo Bars

125 gm salted butter 
300 gm flour
270gm brown sugar
3 eggs
1 teaspoon of baking powder
1 teaspoon of vanilla essence
Pinch of salt
270gm chocolate chips -semi sweet
15gm cashew and almond nibs 

First mix the chocolate chips with flour, set aside. Then beat the butter with sugar, add eggs. Add all other ingredients including the flour with choc chips. Pour into a baking tray.Lastly  drizzle on top a bit of chocolate chips and  nuts. Bakarlah jangan sampai hangus.. :-)

Adoiii penatnya kerja hujung tahun kan...macam-macam nak kejar. :-(


Baru habis arranged bowling friendly match for office...


Alhamdulillah all went well.

The kids were busy as well...



Daneen  baru habis sukan. Daneen sure better than mama in sport...mama baling bowling semedang dalam longkang ...hihi




Kak Dhia...dah ambil UPSR first time...now kena ambil second time...ehs ehs...kesian all the efforts... The teachers siap bagi minum air zam zam...kismis ...solat hajat dan macam - macam ... usaha dah berbulan-bulan tapi spoilt sekelip mata.



Aiz pulak sibuk bertranformasi...itu aiz jadi kura-kura...habislah saji mama...hermmm


Sibuk pun mama dan papa cari masa untuk 'us time'...anniversary ke 18 tahun...cukuplah dapat  having late dinner together.


Tak ramai orang ...may be sebab dah half past 9 masa tu...banyaklah makanan tak termakan ...there was a nice fellow waiter yang layan kami jer...buatkan special ais kacang...ambilkan apa saja yang dihajati...rasa macam raja ...hehehe.


Variety of desserts... rasa macam nak makan semua...


Yang paling tersedap sangat sangat adalah pumpkin soup ni....sape pandai buat tolonglah share resepi....

I guess I like so much pumpkin nowadays... Padahal masa kecik tak fancy pun buah labu...betul lah  tok ki cakap ...bila kita tua, selera kita berubah...erkkk petanda tua tu...hihi.





Thursday, 18 September 2014

Mushroom with bread crumbs.


Assalamualaikum.. 
Hello frens..welcome e_da.
Jom main masak-masak hari ni...

Al kisah beli cendawan nak taruk dalam tom yam birthday Daneen ari tu...sekali makcik lupa...ihss ihss...dah soggy sikit cendawan ni.


Tapi jangan risau...kita buat cendawan bread crumbs ...bahan-bahannya seperti di atas...tepung beras, bread crumbs, lada putih, lada Hitam, telur, cendawan tiram, dan secubit garam.


Campur jer semua macam ni...quantity agak agak gitew...


Pastu..pecah telur.. Celup cam gini...dan goreng...


Wallah dah siap!...surprisingly sangat sedap...Mr H cakap rasa cam soft crab..biar betikkk....haaa kalo teringin nak makan soft crab time-time wallet sempuk tu...bolehlah buat cam ni...hehe.

Saturday, 13 September 2014

Frozen Birthday Party...


As salam...

Terima kasih untuk komen yang baik-baik... glad to hear that you like maggi ketam Ummi... saya pun dah lama tak buat..ermmm kena pegi cari ketam ni ...hihi. Betul Mamabeauty... anak-anaklah penawar... walaupun perangai depa macam-macam jugak kan..hahaha.

As promised...
hari ni kita cer sikit cerita tertangguh birthday party....

This time saya cuma masak bihun tom yam dan baked congo bar jer (itu pun kerana ada permintaan). Selebihnya saya minta abang ipar yang juga ada business caterer yang sediakan.



Jadi pagi tu  sempatlah siapkan candy buffet table yang serba ringkas ini... saya cuma tampal wrapping paper dan belon kat dinding... selebihnya pakai apa yang ada kat rumah. Warna kuning itu masuk pulak dengan warna biru Frozen ... sebenarnya alas meja tu pun cadar cot Aiz yang terperap kat lemari bilik bibik hehehe..opps pecah rahsia!



Si Ana ni memang tak reti dok diam... tengok dia selit kaki dia kat mug pulak..ngeee



Siapkan tempat nak potong kek... alaa..penyapu tu memang suka interframe lah..


Meja makan pun dah ready... sediakan maruku untuk kudap-kudapan sambil menyembang...



Letak siap-siap doorgift untuk guests atas buffet table... harus ada bunga warna kuning untuk match tema :-)



Then fetched the cake and kawan bibik untuk tolong-tolong bibik kat dapur. Cake tu saya tempah dari Idazddapoq di Bandar Tun Hussein Onn. 0132518370.



Birthday gal pun dah ready... kebetulan pulak gown raya warna kuning... haa masuk dah tu kaedahnya biru dan kuning warna tema.



Okay... candy buffet siap!


Tom yam siap!



Lauk pauk dah sedia...sape nak contact number caterer a.k.a abang ipar bolehlah pm saya.


Budu mestilah ada...



Kuih muih pun dah ready... agar-agar pun atas permintaan jadik kaler biru tau!..harus..harus !.. hahaha. 



Ateh bawa pumpkin pie yang sangatlah sedap... ihsss sampai teringat-ingatlah. Nasib baik Ateh sampai awal...tolong mama itu ini... bila dah dekat nak mula majlis macam-macam pula nak buat. Thank you Ateh! Seri muka itu pula Mak long yang bawa... 



So apa lagi... jom baca doa...



 Cik Dah dan Aqila..baru sampai.



Cik Dah sampai jer ... kita solat hajat untuk Dhia, Aqila dan Dina yang akan menduduki UPSR... masa tu tak doalah pula jangan ada soalan bocor dan periksa jangan postpone... unexpected kan. Pak Teh kena paksa jadi imam...sebab Uda tetiba ada emergency... haha tq lah Pak Teh.



tetamu dah mula sampai...



kawan mama...



kawan papa...



kawan little ladies...

Alhamdulillah majlis berjalan lancar...



Aiz pun pandai layan tamu...



Mummy Ja senyum lebar tu hopefully dia balik dengan puas hati ... atau...



 dia tertawa lihat si Aiz ni golek vontot!



Apa pun kita harapkan dari majlis ini kita dapat all of the above ingredients....


and to make this little princess happy.... thank you all for coming...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...