Sunday, 30 November 2014

Gold Coast Morib Resort

 
Alhamdulillah dengan rezeki yang Allah beri. Sesungguhnya Dia yang Maha pemurah.
 
Ini cerita Family day office mama...
kalau ikut giliran aktiviti, kita sepatutnya tahun ini ada family day out jer dan tidak bermalam...sebab tahun lepas kita dah berfamily day di Legoland
 
Walaupun cuma 2 hari 1 malam... dapatlah kita merasa Gold Coast kat Malaysia...hehehe.
 

Gold Coast kat Morib...lebih kurang 1 setengah jam je dari rumah kita..
 

 
Walau cuma bermalam satu hari... banyaklah bekal nak bawa. Biasa mama buh dalam tupperware susu Aiz dan Daneen... but masuk plastic ni lagi senang dan jimat space.

 
Check in pukul 2 petang... kita terjah dulu sini untuk lunch. Tempat ini merupakan homestay ala-ala kem.. untuk yang datang in big group.
 

Abang Rizq tak dapat cuti... so dia tak ikut kali ni... pelik pulak mama rasa bila anak bujang tak join...huhu. Itu petanda anak sudah besar... maknya pun sudah tua besar juga!!

 
Ini yang diorder... asam pedas semangkuk dengan dua ketul ikan rebus  bakar yang cinonet.
 
 
 Tapi harganya agak besar berbanding size makanan.
 
 

Nasib baik makan sambil diteman permandangan deretan pokok kelapa yang melambai indah.


Around 2.30pm kita pun sampailah ke destinasi.
 
 
 Atucara pertama adalah bersukaneka...adoii... tunggulah sampai habis ke petang baru boleh masuk bilik. Tempat ini agak penuh... macam-macam company buat program... parking pun dapat hujung-hujung. Kita pasrah jer... company belanja...kita syukur jerlah.
 
 
Bila masuk bilik...
tengok bilik yang lapang...kita pun berlapang dada.
 
 
Since kita ramai... kita dapat dua bilik... tapi Aiz dan Dannen masih nak berkepit dengan mama papa...maka tidurlah di katil single berdua si besar dengan si kecil.
 
 
Budak-budak yang tadi merengek penat dah happy balik... main ku chak ku chak di balik tingkap.
 
 
inilah private jacuzzi yang dicanang-canang...
 
 
Aiz sekarang suka buat muka camni bila posing...


Bilik mama papa mengadap waterpark.
 


Bilik kak Dhia dan Ayra mengadap hutan bakau.

 
Tolak cermin ke kanan ada closet
 

Tolak cermin ke kiri ada ini...
 


Ok its time for bath kids... we have a dinner to go...
 
 
Anak dara pakai shawl belit-belit for dinner... mama malas nak melaram... bagilah can kat orang muda ... ( sajer lettew sedapkan hati..melaram pun confirm tak boleh menang best dress...hehehe)
 
 
Belum apa- apa dah gosok mata... Tan Sri chairman balik...kita pun lari masuk bilik..hihi
 

 
Sedap kot tidur ...pagi susah nak bangkit...bodek main pool barulah nak celik mata.
 
 
Aiz sekarang dah tak takut air sangat... he enjoyed the pool.
 

 
Ada orang tu enjoyed the private jacuzzi... amboii siap order teh lagi...iyolah bang...
 

Since lunch was not provided .. kita ambil kesempatan makan sotong bakar yang femes ni... Ok juga lunch tak de.. agak kurang puas hati dengan makanan di Gold Coast.. mungkin sebab terlampau ramai customers, makanya kualiti dan rasa sudah out. 
 


Sedaplah sotong bakar!.. saya suka.. saya suka.
 


 Then lepas makan kita singgah sini.
 
 
macam-macam ado..
 
 
mana lagi kita singgah... mesti mau singgah beli seafood..harga lebih kurang jer.. tapi lebih segar.



 
hermm... malam ni nak masak apa ye?..
 

Thursday, 27 November 2014

Parkroyal on Kitchener Road, Singapore


 
Assalam..
 
Meh makcik tayang cerita basi..
kisah kita berkursus 4 hari 3 malam di Singapura last month.
 
 
Empuk katil Parkroyal ni... tidur sesorang.. puas golek sana..golek sini... pelik pulak rasa tidur sesorang kalo dah biasa berhimpit 3-4 orang atas katil di rumah...pelik ke rindu?...huhuhu.
 
 
tinggi katil ni... tahap panjat dah makcik ni...kuikui
 

sukalah sabun..syampoo dia...wangiii... tiap hari dia replenished... suka suka.

 
dah dok sesorang... makcik iron jerlah semua baju on the first night...hihi
 

 
Bangun pagi sendal perut with a healthy breakfast... kuang kuang kuang...
Parkroyal ni tak serve halal food.
 
Tapi kita pilih hotel ni sebab belakang dia ada Mustapha centre and sekitarnya ada banyak halal restaurants.
 
Dok di Parkroyal tapi course kat Marina Mandarin hotel...kaedahnya. Every morning ambil taxi pi sana, tak jauh mana...dalam 15-20 minutes jer.
 

So makcik dalam taxi... snap-snap gambar... suka tengok the way they preserved the old buildings. Wah kopitiam... confirm tak halal...hehehe
 

Kat Mandarin Hotel... we made a special food arrangementlah... see.. no pork no lard and no alcohol...
 


So apa lagi ...makan dan makan..dan makan...
 

Terre makcik buat MBA ... 3 hari dah complete tau!...hihi
 
 
Tapi Aquamarine café di Marina Mandarin serve halal food. Kat situlah we had our lunch for 2 days.
 

 
One of the days, we had our lunch at the hotel Chinese Restaurant,  Peach Blossom. There were 8 of us plus the trainer... satu meja da cukup untuk semua.
 

Since we requested a halal arrangement, we had all the disposable cutleries, wet tissue instead of hot towel and paper cup... they took our requirement seriously.
 
 
somehow our starter was more tempting than our friend's non halal package...
 

our dessert pun lagi best... semua dok minta tukar...hahaha.

 
In front of Parkroyal ada City Square ...
 
 
Kat dalam City Square ada food court with few halal stalls. Again I love its old building design ...colourful and lovely.
 

Another nice place to visit is the the area of Kampung Glam. You can buy souvenir here.
 
 
 pray at the historic Masjid Sultan.
 
 
and have your dinner at the famous Zam Zam Restaurant.
 
 
So penat berjalan...balik bilik, made this delicious  peach tea... terus zzzz...that was the last night at Parkroyal.
 
 
wake up fresh the next morning to bye bye Parkroyal...
 
 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...