Tuesday, 30 December 2014

Musibah Musim bah...menjenguk orang tua di kampung.

Ada yang meramalkan tahun ini banjir besar... benar ia terjadi.
Ada perkara memang akan terjadi ... tetap terjadi,
bukan sekadar ramalan..
Ayat 14...menjanjikan kehadirannya... menggambarkan suasana...ayat 17 memberitahu kadang-kadang Allah tunjukkan sedikit suasana itu di dunia... supaya kita bersedia. Allahu Rabbi... selamatkanlah kami..ampunlah dosa kami.
Kami pulang ke kampung... tidak menjangkakan banjir besar menanti ..masih mengharapkan ramalan itu palsu... musim banjir biasanya meriah... masa inilah boleh makan ikan puyu cicah budu... ubi badak..ubi itik...ubi kayu.. rebus empuk cicah kelapa taruk garam gula... ikan jeruk goreng dengan telur...satu rumah berbau menusuk kalbu...musim inilah budak-budak dilaman bermain air melintas jalan ...airnya jernih paras buku lali.. tertawa riang bersama kawan. Antara sebab nak balik... konon nak bagi budak-budak pengalaman. Lagi pun kita bimbang keselamatan orang-orang tersayang di kampung...mereka pun sudah tua... kalau kita ada..mungkin boleh buat sesuatu.
24 Dec...Mr H dah tak sabar nak pulang... dia nak drive malam-malam... tapi makcik halang... musim hujan, mesti jalan banyak rintangan...nak halang orang lelaki macho bukan senang... jadi makcik lengahkan kemas barang...hihi.
 kami keluar rumah pukul 4.30 pagi, sekurang-kurangnya hari semakin siang... barulah terang nampak jalan berlubang. Kiri kanan nampak air... jalan dah macam jambatan.
See.. jalan dah pun terhalang... ini sebelum masuk LPT Bukit Besi.
terima kasihlah kereta depan... bagi laluan clear sikit untuk kami.
LPT pun tenggelam sikit di area Bukit Besi... suspen!! harap-harap di depan, jalan masih ok. Dengar cerita jalan Gua Musang Kuala Krai dah ditutup... tanah runtuh dan air semakin naik. Berzikir...berdoa...
Alhamdulillah selepas Bukit Besi jalan clear... sampai ke Penarik... dah dekat dah nak sampai rumah tokki tokma.. hati pun sedikit lega. Tengok lembu berbaring... rileks jer... bukan orang jer suka tidur musim banjir ye.. :-)
Si Aiz bertitanic... angin kuat... pepohon melambai-lambai meliut-liut... sejuk!
Sotong goreng kali ini rasa kurang sedap pulak... keras dan liat. Tapi kami tak mau cakap banyak.. musim macam ni... kedai ni bukak pun dah kira Alhamdulillah.
Walaupun rumah tokki tokma dah dekat... kita sampai lambat juga.. sebabkan jalan banyak yang rosak .. dekat pukul 2 tengahari barulah sampai.
Rumah tokki tokma tak banjir... sarapan pagi masih macam biasa...kuih muih masih ada orang berjualan. Rumah kami memang tak pernah banjir pun selama ini... tapi kali ini kami bimbang juga. Dapat berita tentang Kuala Krai...Manik Urai dan Kuala Nal... semuanya sudah tenggelam... ada yang lari naik bukit .. sehelai sepinggang...hubungan terputus terus.. letrik air semua tak ade... Ya Allah..Ya Allah...sedihnya.
Lepas lunch kami terus berangkat ke rumah mother in law pulak... selagi tak nampak orang tua ok depan mata... hati memang tak senang.
Singgah di Pantai Irama... konon nak check tingginya ombak... keadaan masih macam biasa... Ombak tak tinggi mana... masih ramai orang di sini sana.
Walaupun rumah mek juga tak banjir... kami tak harap, takut mek duduk sesorang dirumahnya... kami sudah dipesan-pesan oleh kakak dan abang untuk bawa mek ke KL.
Jadi gigihlah mengemas apa yang patut di rumah mek. Sepakatlah mana yang balik bercuti...ateh...pak su. Mek ikut Ateh... mereka gerak sehari sebelum kami... tapi sampai pada hari yang sama dengan kami kerana air dah naik di Temerloh... jadi mereka sangkut dan terpaksa menyambung perjalanan keesokkannya.
 Kami pula balik rumah tokki tokma semula... sesampai jer terus mengarah anak dara dan teruna kait buah kedondong... si Dhia suka buah kedondong...jadi atuknya belalah buah atas pokok tunggu cucu balik... cucu pulak harap semua terhidang depan mata..bebudak sekarang kann...kitalah kena ajar...kena bagi faham..itu yang kena kerah kait buah sendiri... tunjukkan kasih sayang atuk itu bersambut.
rezeki itu anugerah Allah... tengoklah di musim makanan dicatu.. tetiba ada pulak nasi tumpang.. biasanya tak ada di jual di sini... rare item nih...hihi.
Selepas bersarapan..pastikan tokki tokma cukup bekalan makanan... kedai-kedai berdekatan banyak yang sudah kehabisan makanan utama... nasib baik sempat beli... lega sikit hati nak tinggalkan mereka... Alhamdulillah letrik air tak putus di Pasir Puteh. Walaupun internetnya slow macam siput... masih lagi dapat berhubung untuk bertanya khabar.
Kita nak isi minyak nak balik kl... see...minyak pun dah habis...
Kerana Temerloh dah terputus... kami terpaksa lalu jalan luar biasa..ehh tapi tak lah ikut sungai... masih lagi guna jalan darat... kena ikut Muadzam...Keratong... Bahau ...Kuala Kelewang..Mantin dan akhirnya LEKAS... 15 jam tu..
Kami tak berani nak berhenti untuk makan pun...nasib baik tokma dah sediakan bekal. Kami cuma berhenti untuk solat di Petrol station...yang rata-ratanya penuh dengan orang berhenti untuk macam-macam tujuan. Hujan turun tidak berhenti... mengejar waktu, takut air naik pula di laluan kami... dah terdengar khabar angin.. air dah mula naik di Kuala Pilah... aiseyy...jalan pun jem teruk.. Ateh pun tak sampai-sampai lagi.
kereta bergerak amat perlahan... itulah satu-satu jalan yang masih boleh dilalui...sekali sekala terserempak dengan rombongan bantuan... Alhamdulillah..kita masih bersatu...
sekali sekala terdengar rungutan... bila nak sampai?... lama lagi ke?.. teruslah kena sound supaya bersabar... dan bersyukur... nun di atas bukit sana.. kesejukan ...kelaparan.. kita walaupun lesu dalam kereta...masih lagi boleh makan..boleh berhibur tengok movie...terus terdiam sajelah anak-anak.. huhuhu... akhirnya selamat sampai bila jam berdetik 12 malam... Ateh pun dah sampai sejam awal dari kita..walaupun dia bergerak dari Kuantan... sangkut jem di Kuala Pilah. Apa pun sekali lagi Alhamdulillah... Ya Allah murahkanlah rezeki  untuk memulihkan Negara kami yang tercinta ini... dan satukanlah jiwa kami dalam syariahmu ya Allah. Ameen ya Rabbal ya Alamin.


Monday, 29 December 2014

Guangzhou story cut short

 
Ini bukan cerita negeri...ini cerita negara
cuaca yang buruk limpahkan bencana
sang kapal lalu bercerita
di udara ia hilang... di darat ia karam... hilang saudara
hilang harta benda...

Bila alam hujani petanda
manusia sibuk berkata-kata
adakah gunanya?
atau sekadar sia-sia

 otak cerdik seolah buntu..
diam membatu
sangat pilu 
perkara lain diutama...hari pun berlalu
 
Memang tidak terfikir tragedi berlaku
maka kita terus terpaku.. buat-buat tak tahu.
ketika ini... duit tidak laku
tak boleh nak lalu
tak boleh nak bantu
 
Walau manusia sentiasa diingat
kita tidak beringat.
walhal di dalam kitab banyak ayat
tentang langit
yang digulung-gulung...bumi yang dilipat-lipat.
 
Langit tak sentiasa cerah
Bumi tak sentiasa ramah
lagi parah bila kita tidak pasrah
semua nak marah-marah
bolehkan itu mengubah?
dari menuduh
baiklah kita muhasabah.
 
adoiii...kang dah keluar sajak puisi! mendendangkan lagu hati hihi... dah tak reti nak sambung cerita Guangzhou..rasa serba tak kena... cuma satu lah nak berpesan-pesan...kita tengok ramai yang buat ulasan ... sampai tidak perasan kekadang ulasan kita mengguris perasaan. Cepat benar kita nak melatah  menjatuhkan hukuman... bila musibah melanda, kita kaitkan dengan balasan kejahatan... jahat atau baik bukan kita yang menentukan. Bukan ke orang yang baik dan sabar diuji untuk dinaikkan pangkat dan diganjarkan pahala...
 
Semoga mereka yang diuji beroleh kebaikan
 dan mendapat ganti yang lebih baik dari apa yang telah hilang.

Tapi...
tapi kita dah janji nak sambung cerita Guangzhou .. maka kita ringkaskanlah penamatnya agar tidak mungkir.
 
Sebenarnya hari ke3 dan ke4... kita tak buat banyak pun sebab brainstorming was the main agenda. Hari ke 5 ... agendanya cari kotak muat barang..kita mahu pulang...ternyata beg sedan tidak muat...heee.
 
 
Malam ketiga... kita ke Beijing Lu ( Beijing Road)... kerna wholesale centres yang ala-ala GM  Klang nun... semua tutup pukul 5 ke 6 petang, time kita baru habis berbrainstorm!. Nasib baik Beijing Lu  buka sampai ke malam.  Apa pun kita posing dulu sebelum naik tren... hiii.
 
 
sama.. pakai coin plastic ni jugak
 
 
Memanglah sama sebab kita beli tren dan systemnya... dari China.
 

Sesampai Beijing Lu.. kita dinner dulu.
 
 
Mesti ramai orang kita ke sini... siap ada menu bangsa kita...hihi
 
 
Tapi kita tak makan nasi...kita makan murtabak nipis ni...
 
 
Penuh orang bershopping di Beijing Road..
 
 
Day 4... semua orang agak panic sebab souvenir tak cukup..ada yang tak beli lagi... huhuhu...
demi souvenir kita pulun perabih brainstorming awal... sempatlah ke Onelink Wholesale Centre untuk cari souvenir seperti key chain, FM dan seangkatan dengannya... sampai skip lunch demi sahabat di Malaysia...habis shopping baru sempat cari makan...
 
 
ini adalah satay kambing... yang serius sangat sedap.
 
 
and malam tu kami dinner lagi sekali kat kedai muslim yang dekat dengan hotel..makan puas-puas. Kedai ni dah jadi macam kantin untuk kami... banyak kenangan kat sini... nak minta telur mata...kita siap menari chicky dance... pun tak faham juga...hihi... walaupun tidak berkata, senyuman tuan kedai buat kita tersenyum juga.
 
Lenguh mengejar waktu... malam itu kita pergi lagi ke tingkat 6.. mahu urut satu badan... siap tunjuk menu... kerana urut kaki pun harga sama.. takut salah faham...puas si pengurut mengangguk tanda faham. 
 tapi pelik... urut badan sama macam urut kaki hari tu??... erkkk... yang mana satu yang betul ni?... itulah penutup cerita di Gungzhou... kita redho dan enjoyed...hihi.
 
   
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Monday, 15 December 2014

Canton Fair and Canton Tower...

Day 2
We started our morning by visiting Canton Fair
A very large retail fair...
 
 
We wanted to see where most entrepreneurs sourcing their products. Where transactions took place just by exchanging emails and punching calculators.
 

Nak masuk Canton Fair perlu scan tahap kesihatan visitors... macam kat airport juga...maklumlah ramai orang datang dari seluruh pelusuk dunia..tambah lagi dengan wabak Ebola sekarang..menambahkan lagi keperluan security. Berbanding di airport, kat sini kelihatan lagi dasyat tahap pemeriksaannya ... guard kat entrance dah macam nak gi bulan pulak gayanya.
 
Selesai ambil gambar(for tag), buat permit...pemeriksaan kesihatan... barulah boleh masuk... permit ini laku seumur hidup... kalau next time datang Canton Fair, tag ni kena bawa or else kena buat tag( permit) baru dan bayar penalty.
 
 
Banyak barang yang menarik diperagakan ... harga pun menarik tapi malang sekali tiada jual beli berlaku disini... Kalau nak beli kena buat deal kemudian...so duit tak laku kat sini... yang laku adalah business card.. jadi kalau nak ke sini kena bawa business card banyak-banyak.
 
Sebab tak boleh shopping... jadi menjelang lunch semua pun requested nak balik... hehehe. Err bukan nak balik... nak berjalan tempat lain...hihi.


Sebelum tu kita lunch dulu di restoran Abdullah. Sangat terkenal di sini.
 
 
Ini adalah restoran Chinese muslim...dari namanya pun kita dah tahu. Pakai kopiah abam-abam kat sini...errr jeling pulak abam kat belakang tu, macam tahu jer nak ambil gambar dia... pura-pura ambil gambar sendiri because ai is malu...hihik. 

 
Menunya sedap-sedap belaka... walaupun nampak macam masakan melayu.. tapi rasanya lain..macam udang goreng ni, ada gajus dan cili kering besar yang tak pedas tapi ranggup.
 

 
lepas lunch kami singgah tengok Masjid Huaisheng
 

Antara masjid yang tertua di China. Khabarnya dibina oleh sahabat Nabi (s.a.w) bernama Sa'ad Abi Waqas semasa beliau datang ke China di Abad ke 7.
 

 menurut Conan ( the cute tour guide), masjid ini dahulu terletak di tepi laut... sebab itu ada rumah api di kawasan masjid ini. Walau bagaimanapun dan entah bagaimana... sekarang ini masjid ini dah jauh dari laut tersebut.
 
 
Bercerita tentang rumah api dan laut... malam tu kami ke Pearl River, naik cruise bukan nak tengok rumah api.. 

 
tapi nak tengok Canton Tower yang berwarna warni ni...
cantik kan... I managed to snap half moon next to it... so kita bagi tajuk gambar ni... the rainbow and the moon.
 
 
Ini view from the top floor of the ferry...
Semasa nak landing Guangzhou, kita akan nampak town besar ini seolah hutan batu.
 
Menurut Conan... semua rumah di Guangzhou adalah apartments and tall buildings... cuma di Pearl River sahaja ada bunglow orang-orang kaya termasuklah rumah Jackie Chan. Banglows ini  dibina di atas manmade island, siap dengan semua kemudahan... kira ni kawasan orang elitelah.
 
 
Untuk dinner kita ke Saba Restaurant...yes Saba Restaurant... bukan kat CyberJaya... tapi dekat Guangzhou.
 
 
Nasi arabnya memang terbaik... kalau tak sama sedap..mungkin lebih lagi...
 
 
Balik hotel kita nak urut... tak berani nak urut satu badan... kita test kaki dulu...seronok juga merasa urut ramai-ramai dengan kekawan... kita berlima, tukang urut pun ada 5 orang dalam satu bilik... memasing mengumpat masing-masing agaknya... satu group cakap melayu...satu group lagi cakap cina... lantaklah labu...janji lega kakiku ini ...hehehe.  
 

Friday, 12 December 2014

tudung2u.com... tawaran 10% diskaun.

Assalamualaikum...
nope... ini bukan sambungan cerita Guangzhou.
cerita Guangzhou tu banyak episode... cerita kalau berepisode mestilah ada iklan... so ni nak iklan lah ni..kekehkeh.


Ni nak ajak kekawan shopping tudung kat sini.... tudung2u.com.my. Antara kedai tudung online yang terbesar di Malaysia. Macam-macam ada... tudung bawal ada shawl pun ada.


Saya suka semua jenis tudung tapi yang paling suka adalah shawl... ada yang tanya macamana nak pakai shawl... susahlah nak belit.. kekadang ada yang suruh tunjukkan cara.. adalah kita buat tutorial kat surau kadang-kadang hehehe.
Sebenarnya alah tegal kerana biasa... tak perlu terlampau takut tak jadi ke apa... kekadang main letak jer atas kepala lepas tu pinlah... tak bagi jatuh... membentuk shawl seolah menganggap shawl itu rambut kita... kalau rambut panjang macam-macam belitan boleh buat.. satu lilit, dua lilit... 3 lilit pun boleh hahaha... kalau shawl pendek macam orang berambut pendeklah... tak banyaklah gayanya.

Ada yang tak suka pakai shawl sebab kena pin banyak... bak kata kawan... kalau pakai shawl, kita ni mengalahkan pontianak... pontianak pakai satu paku jer... kita berpaku-paku(pin)...hahaha.. saya rasa perumpamaan tu lucu sangat. Sebenarnya tidak semestinya banyak pin... bergantung kepada material kain dan gaya, ada masa saya cuma guna satu pin sahaja.

kalau susah sangat nak belit... sekarang ni dah ada instant shawl...sarung aje.. macam yang kawan saya pakai, shawl warna pink tu adalah instant shawl ... eh kawan pulak... sebenarnya pangkat adik tu ... beza umur dekat 10 tahun daaa.... hihi itu satu lagi sebab saya suka shawl... boleh nampakkan kita lebih muda(wink wink).


Ini ada berita baik untuk kawan-kawan semua... pihak tudung2u.com.my menawarkan 10% diskaun untuk kita.  Cuma  masukkan kod baucer ABW2014. Tawaran sah sehingga 10 Januari 2015...so apa lagi ... jangan lepaskan peluang ini. Happy shopping!

Tuesday, 9 December 2014

Euro Asia Hotel Guangzhou... tidur nyenyak macam kena jet lag.

Al kisah...eh bagi salam dulu...
Assalamualaikum....
Last year the brainstorming was held in Jakarta... this year in Guangzhou... next year?.. haha berangan tak sudah.
Isu pertama... nak bawa beg besar atau beg sedan? beg kecik tidak sekali-kali hehehe.
kekawan dok suruh bawak beg besar..
hello..hello ..ini nak gi kerja... sempat ker nak shopping? ( kena sempatkan jugaklah kan...kuikuikui)
tapi kita bawa beg sedan tu lah... beg besar kang susah orang pendek cam saya nak handle... lagipun kalo CEO jeling-jeling karang...ai is tak kuasa.


Dalam flite kita layan movielah kan... concentrate abis.. sebenarnya malas nak sembang dengan deputy CEO yang dok sebelah...hihi... tapi silap pulak pi layan cerita the fault with our stars... sedih citer nih uoals... iols ni kan sensitive jiwanya... mestilah meleleh air mata... haramakk itu yang jap-jap tengok window... pura-pura snap gambar sayaplah...gambar awanlah... actually nak cover tak bagi deputy CEO tu nampak air mataku ini...huhuhu.


Alhamdulillah sampai ke Guangzhou dengan selamat... (mungkinkah kepten Selamat yang bawa flite?..hihi). Ini atas bas nak ke hotel... tengah di brief oleh tour guide yang comel ini... nama dia Conan...huihh teruja semua makcik-makcik rombongan kak kiah atas bas... hehehe.


bertengket-tengket jalan kat sini...perasan tak tak de motorsikal kat jalan?... rupenya motosikal memang tak leh masuk town dan lebuhraya... kerajaan ban untuk mengelak kemalangan dan ragut.. baguslah makcik rasa buat macam ni...uihss marah abam motor...hikhik



tinggi dia punya highway... betul-betul high... nak sama tinggi dengan bumbung apartment tu...


Okeh dalam 40 minit sampai lah kat hotel...


receptionist memang tak reti cakap omputih...maka bermulalah bahasa ayam dengan itik...


cer teka beg sape yang besau tu?... beg abang-abang okeh... kuat soping kaum adam nih...tak ngaku jer...


Lega dapat masuk bilik...


pasai cheq tak sabaq nak pi toilet huhu...


eh ni Guangzhou ke Paris? Kami nak pi cari makan...Conan habaq ada restoran halal dalam few hundreds meters from hotel...



haa jumpa pun... ni kerumun dinding ni benarnya tengah buat order... haa lah, dah tak reti nak cakap...kita tunjuk-tunjuk gambar udahnya...hihi


This was what I ordered... mee tarik yang lazat dan asli.


yang ini pulak dim sum... dalam dia isi ayam.. sangatlah sedap...


habis dinner around 7.30 pm... ada kakak-kakak dan abang-abang yang kuat semangat... larat pulak pergi ronda-ronda Beijing Lu... my roommate nak balik bilik.. makcik ikut jer lah...habis solat.. landing atas katil... bukak tv... semua cerita kung fu... maka tepat pukul 8.30 malam... makcik pun tidur... sampai ke pagi... huhuhu... letih sangat kot... ngantuk macam kena jet lag... padahal waktu sama jer kat Malaysia... tak payah nak pusing jam pun...hahaha.

Nanti kita sambung cerita selanjutnya ya... tata titi tutu...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...