Thursday, 26 March 2015

Retis datang rumah kita.

 
Assalamualaikum..
Salam Jumaat, penghulu segala hari...


Sempena hari Jumaat yang mulia ni... kita share ilmu dari buku yang tengah dibaca..satu bab satu hari pun jadi ..huhuhu.. buku ni cakap, penyakit rohani lagi besar kesan dari penyakit fizikal..sebab tu kalau hati kita sakit..kita perlu mengubatinya. Salah satu cara mengubatinya ialah dengan al-Quran..kerana al Quran merupakan mukjizat yang Allah kurniakan untuk kita... jadi kena rajin baca al Quran.. in sya Allah kita usahakan sama-sama ye kekawan.
 
Thank you ye kekawan yang komen nice-nice..
yang sudi singgah jengok kita...
kita jawab tau komen tu... tapi tak yakinlah kawan-kawan dapat ke tidak sebab lepas replied comment, asyik dapat remark delivery failure jer... maaflah ye..saya ni bukanlah reti sangat bab IT ni... maklumlah kita ni generasi X...( ada jer alasan..huhu)
 
Masa kita berumur 30an...kita sibuk membina keluarga... dan kerjaya. Bila kita dah mula stabil dan berada dalam lingkungan 40an..tetiba kita  mula miss kekawan kita... yang sama belajar ABC..yang sama tidur satu asrama...yang mendengar kisah cinta monyet kita... jadi kita berhubung dengan kekawan lama... contact tru FB..WA..WC..etc.. betul tak? ...eh tak jawab?... saya jer ke dah sampai angka depan 4 kat sini... hihi. 

 Rasanya bukan faktor umur semata...tapi kemudahan media..especially WA, yang muncul bila kita about to start our life... kata omputih... life start at 40... hakikatnya umur 40 adalah umur dewasa dalam islam...

Generasi Y masih berhubung rapat dengan teman-teman sekolah walaupun sibuk dengan keluarga dan kerjaya kan? Untunglah ye.. ada kemudahan...boleh sambung silaturrahim.

Nabi bersabda, ”barangsiapa ingin dipanjangkan umurnya dan diluaskan rizkinya, maka sambunglah tali silaturrahim.” HR Bukhori.
So alkisah kita ada kawan retis ...bebaru ni datang lunch kat rumah kita...siapakah dia?
 

kenal tak?
Kalau tanya generasi Z kat dalam rumah ni...pun geleng-geleng kepala...
Alaaa yang berlakon cerita Opah tu...
lagi geleng-geleng
Kakak sulung Ben ...Cicakman?
...uihh baru nak buka biji mata...hihi.
 
Liz dan Duan sama belajar A level dengan saya..lepas tu sesama pula buat ACCA di London....Liz tetaplah ayu jelita ... siapa sangka dah 40an... ada anak bujang sasa 4 orang pun masih kekal slim dan cantik macam anak dara. Duan pula kekal abang sado dari dulu sampai sekarang..hihik
 


Masak yang simple-simple ajelah... tapi bila makan sambil sembang..tak sedar pinggan dah licin ye...

 
Cantik kan Nur lembah Pangsun? tukar topic pula ye...hihi
 


Baru-baru ni...ada function kat sini... biasalah orang buat function team building..camping.etc kat tempat-tempat macam ni... convenient sebab dekat jer dengan KL ...
Kita pun tak expect yang mewah-mewah kan, setaralah dengan harga yang diquote...walaupun begitu, saya masih mengharapkan kebersihan dari segenap aspect especially bilik air ..sayang tempat dah cantik ... cuma kurang bersih...
nasib baik my project manager managing it dengan terbaik... it  was a good program that insyaAllah will benefit all participants.


Last Wednesday, I went to this product lauching
by Nubex Sdn Bhd.
Nubex ni usahawan melayu kita...yang jual barang kemas online..gold and silver ... product yang baru lauch ni adalah gold bar.. very small... 0.5g je ...untuk kita hadiahkan kepada tersayang di hari jadi ke...anniversary ke...sempena kelahiran cahayamata ke...atau saje-saje beli...best tau because it is a collection item yang mana gold bar ni diletak di card yang mempunyai koleksi lukisan ujang .. again generasi Y mungkin tak kenal siapa kartunis Ujang... lagi-lagilah generasi Z. Yang tengah bagi talk kat gambar atas ..itulah Ujang. Dulu Ujang mengeluarkan majalah kartun Ujang... yang mana jilid-jilidnya sekarang dijual sebagai collection item...kalau dulu berharga tak sampai 10 hinggit...sekarang boleh dijual sampai ribu ringgit...

So bolehlah beli gold bar ni... yang sekarang harganya cuma RM100 lebih... harga pasti akan naik lagi... selain dari gold bar... barang emas lain juga dijual dengan harga emas yang berpatutan... so jangan lupa layari website nubex ye...


Function ni dibuat kat Royal Chulan Damansara... buffet hi tea dia sangat superb... adoii ikut nafsu...semua nak ngap.

 
Tak bolehlah dok lama-lama kat meja makan... so kita  suruh Lemburock lukis gambar kita
 

Haa...sama tak? sesapa yang nak khidmat Karikaturis untuk majlis-majlis, bolehlah contact nombor tu.
 

 
Ok topic seterusnya adalah...
Tok ma dan Tok Ki datang...yeay!!
 

 
Suka tok ma tok ki..kita belanja makan kat Shahrin Low Kota Damansara...sedap sangatt...sape yang tak suka?


 Ini breakfast kita kat rumah... cuba teka...kuih melayu  si jemput-jemput pisang habis dulu ke...atau kuih mat saleh si scone yang habis dulu?
 
 
excitedlah si Aiz sebab dah janji nak buat birthday party untuk dia bila tok ma dan tok ki datang...
 so tunggukan post seterusnya ya...
tajuk post...is something to do with big hero 6.  


Monday, 23 March 2015

Palm Seremban Hotel

Dah lama tak pergi outstation...
la ni kerjanya meeting memanjang...mana dan nak keluar.
Lagi pun sekarang my company dah ada branches.
tak bolehlah perlu nak keliling Malaya macam dulo-dulo :-(
Bebaru ni I managed to cari masa for outstation ...
satu malam di Seromban...satu malam je pun...
Seromban je pun ..tapi excited giler...kihkih.
Outstation bukan time cuti sekolah...we all overconfidence pulak hotel kat Seremban boleh walk in-walk in gitew...
sekali...pergi satu penuh..pegi dua penuh...
terus  ngelabah buat booking tru Booking..
Nasib baik Palm Seremban... still available..rate pun ok sangat.
Mungkin sebab hotel baru...tak ramai yang tahu.

Besar bilik...double double...:-)


complete with slippers and iron with ironing board.


bilik air pun spacious...shower pun laju..best!

dekat sangat outstation...jamak pun tak lepas... so kenalah keluar dinner after solat magrib
I pulak dah lama tak outstation...eksyen bawa baju ngam-ngam je..sebab biasa lepas dinner baru check in hotel... so biasa terus sarung baju tidur and zzZZzz.

Al kisah now nak keluar makan malam..baju pula tarakk...
but not to worry because Palm Seremban adjoining with a shopping Mall... so apa lagi.. baju esok pakai malam ni... baju esok...beli baru laa...hihi


baju untuk esok..dan esok..dan esok :-)


breakfast spread at Palm Seremban...


ehh...siap ada nasi dagang tuuu...


But I as usual will choose bubur nasi...yum yum...


Ini pula a treat after a guilty trip...


comel kan scooter ni... teringat dolu-dolu...naik vespa tok ki.. me berdiri depan with my brother.... my sister dok tengah-tengah in between my father and my mum.. giler hebat kan..vespa boleh muat 5 orang...hikhik


Thursday, 19 March 2015

Jalan-jalan...makan-makan...

 
Cuti sekolah ni, itulah acara utama...
jalan-jalan...makan-makan..
spending quality time together kan
 
 
Semalam dapat surat...Alhamdulillah rezeki.
Nampak semua orang pun happy... semua orang pun terbaik!
bolehlah buat modal untuk jalan-jalan dan makan-makan.


First thing first ...belanja diri sendiri dulu :-)
 


 
Fish Manhattan, different menus...
 
asal nak reward jer..kita makan...lepas tu bila nak ambil gambar..pusing kiri...pusing kanan...cari angle tak jumpa-jumpa..sebab tu kita ambil gambar makanan jer...lebih mengancam dari kita...hihihi... Nampak sedap kan...memang sedap pun.
 
kalau sedap seharusnya mahal...
bila nak bayar...kenapa terkulat-kulat juga... entahlah... makan sedap sorang-sorang..rasa macam tak best... kalau untuk diri sendiri semua rasa macam mahal. Kalau untuk anak-anak kita tak berkira ... eh ye ke?..kalau tanya anak-anak...mungkin gini jawapannya..."mana ada mama tak berkira...Aiz minta transformer original ...mama beli made in China..."...hahaha. Berbelanja ikut kemampuan dan keperluan...betul tak? ada yang perlu ...ada yang tak perlu....ada yang penting..ada yang kurang penting.
tapi perut perlu makan...makan perlu sedap kan... hihihi ( apa aku merepek ni?...)
 
 
So semalam balik from office... belanja budak-budak makan popcorn...little ladies nak tengok Cinderella.. tapi Abang Rizq mana nak layan cerita princess-princess ni...
 
 
So the boys layan cicakman... nasib baik time show sama.
Aiz punya posing lagi feel la Zizan... cicak kan suka jelir-jelir...
 

 
Last week Mek datang...kita bawa dia breakfast kat Bidor Station... bukan di Perak...tapi kat Cheras Utama.
 

 
suka breakfast kat situ.. sebab order kopi dapat free biskut :-)
 
 
suka deko kedai yang klasik..
 
 
suka menu dia yang lain dari yang lain..pepagi makan petai mek?
 
 
bau apa tu mama...terus lari dok luar...hahaha.
 
 
yang kurang suka sikit cuma...kenapalah jual ice cream cake .. masalah nii...
 
 
sebelum cuti sekolah ...hari minggu...kita turun KL...
 
 
Tukang jahit dah hello-hello tanya.. sila hantar kain untuk raya...saya dah nak tutup order...haiyooo
tu lah pasal turun KL... pergi Jakel...
fuhhh...meroyan tengok kain lawa-lawa.
uols dah tempah baju raya ke? baik tempah cepat...
 
 
Shopping kain sampai ke malam... kenalah dinner kat luar.
 
 
Mee kari udang galah for papa
 
 
Anak pulak...pantang nampak burger.
 

 kalau tak kemana-mana...dok rumah pun seronok...boleh main sepah-sepah masak-masak..
 
 
improvement...colouring the book...not the dinding.
 
 
kalau tak makan kat luar...makan kat rumah pun sedap juga kan..kan..
 
ingredients : sos tiram, sos lada hitam, 5 ulas bawang putih, satu labu bawang Holland, ayam ,lala.. tumis the bawang... add the sauce..taruk lauk..last masuk pasta...done!
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 


Tuesday, 17 March 2015

Thistle Port Dickson

 
Look at my February post...satu je.. ahakkss
the reason was because, la ni makin sibuk di opis...
Last February... tetiba bos bagi task yang agak di luar bidang... sangat occupied last February.
 
 
 
kena arrange a brainstorming session for a group of people.
Alhamdulillah... after some ujian here and there... request itu dan ini... we were quite satisfied with our achievement... walaupun lumrah bukan senang nak puaskan hati semua orang... the majority of feedbacks were good. One of its success factor was the location chosen. Thistle is a 5 star hotel with the largest compound in Port Dickson...therefore the swimming pool also sangat besar. Walaupun tak sempat nak merendam kaki pun... puas mata memandang.
 
 
it was a very windy morning... sambil melayan guest... sibuk menahan tudung yang melayang-layang. Luckily the peratus kehadiran was more than 90%..fuhh lega satu babak.
 
 
this is a deluxe room
 
 
Besar biliknya...siap ada daybed lagi.
 
 
Tak sempat tengok tv pun ...program sampai ke malam.
 
 
mandi pun laju-laju...
 

view from veranda... cuma keluar untuk snap gambar nan satu...
 
 
Tapi sempatlah keluar belanja  askar ( yang 3 kerat) makan goreng pisang ...
 
 
Sambil tengok sunset...hilang stress!
 
 
this was my breakfast plate... weii ada ubi kayu rebus... marbeles ...hihi.
 
 
Finally time to go home... tamatlah sudah...legaaa...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...