Monday, 20 April 2015

Retreat at Bamboo Village Hulu Langat

Assalamualaikum kawan-kawan..
helloo...
Thank you for your nice comments Malinda and Nani.
Hani... Alhamdulillah.. ada juga rezeki 2 orang kann...ramai kawan kita yang masih menunggu rezeki...jom kita doakan mereka bahagia.
sVs... oklah tu pakai juga 3 patern... kita jahit straight jer... tetapi hasil dia zig zag ...hebatkan...2 in 1 gitew...hehehe.
Ni kita nak cerita tentang retreat our small unit baru-baru ni di Bamboo Village Hulu Langat
Started with Retreat at Awanmulan in 2014
This year pun nak retreat juga...hehehe.
Kejayaan 2014 lebih kepada berjaya mengharungi cabaran bersama...berbanding tahun 2013 yang meraikan achievement KPI.
manusia mana yang tidak akan diuji...
Firman Allah surah al-Baqorah ayat 286

Allah tidak membebani seseorang melainkan sesuai dengan kesanggupannya..
Alhamdulillah walaupun kita makin ramai ... Berjaya juga kita merelisasikan retreat kali ini...walaupun banyak ujian yang kita tempuh...


Ujian pertama ialah nak match harga percutian untuk setiap orang...makin ramai...kemampuan juga berbeza. Alhamdulillah, 
Bamboo village menawarkan harga yang reasonable... kami  seramai lebih 25 orang cuma menyumbang kurang RM100 setiap seorang untuk tempat tinggal, makan dan games.
Ujian kedua... mak aii... jalannya sebegini hampir 2km. Sila pakai kenderaan yang sesuai ya...
Ujian ketiga... kami disambut oleh Mek @ Amoi ...nickname seekor babi hutan sesat...hehe
Siapa sangka dalam hutan ada paradise...i.e istana bamboo... tapi memanglah dalam hutan ada babi hutan kan...huhu. 
Ujian keempat...bercuti di Malaysia...tapi kena cakap omputih..eh camne tu? Permandangan di sini sangat menarik  kan..kuikuikui


ujian ke lima... asyik tertinggal stok barang jer... kesian tuan Project Manager..muka penat buat groceries...hihi.
Manalah minyak masak ni?...nak goreng cekodok pun terbantut...
sementara tunggu minyak sampai.. kita tengok dulu apa ada kat bamboo village ni....
Kami sewa 3 rumah... maklum kami ramai... ada lelaki ada perempuan...
gegurl mostly duk sini...rumah ni paling besar.. boleh muat 12 orang dewasa... nama rumah ni ialah Bird of Paradise


Ini ruang paling penting kat rumah ni... ruang dapurlah ..apa lagi..
Rumah ni ada loteng...
kat loteng...adalah tempat pembaringan...budak kecik bahaya ni...kang depa main terjun-terjun...cari nahas je..hihihi


Kat tingkat bawah ada tiga bilik.. all with double beds.
Bilik air master bedroom.

another bathroom.
Syok lepak kat anjung...
tengok Mek a.k.a Amoi panic nampak orang ( padahal orang pun panic juga...hihi)
Ini pula rumah King Cobra... sesuai dengan namanya yang ganas... kita bagi sang pria duk sini.

Ada 2 kamar di King Cobra.
Rumah King Cobra...concept dapur dan livingnya open space... maka adalah yang tak diundang bertamu.


Ini Rumah ketiga...selesa untuk 5 orang.


Wallah minyak pun dah sampai... mommy tunjuk skill goreng cekodok...kehkeh.




Makan ramai-ramai..semua sedap...cekodok segera cap Adabi pun jadi luar biasa sedapnya...mungkin juga sebab sambal bilis hasil air tangan Hajar..(Hajar mana? Hajar yang femess tu ler)



Big boss sampai jer kita start prepare BBQ.. ler dah tu abam yang ada tak pass nak peridup api...tu kena tunggu VIP juga nyalakan ...hehehe.






adeh semua sedap-sedap...


Ini breakfast kita the next morning...



Nasi goreng campak apa yang ada pun sedap sampai tak cukup dibuatnya...




Bamboo village tak ada aircond..tak ada swimming pool..tapi senibina rumah buluh ini memang dikagumi...setiap perkakas sebolehnya berkonsepkan buluh...hatta penyakut baju sekali pun.



musim panas, hujan jarang-jarang sekarang ni... agak menjejaskan keindahan taman di sini...tapi tak sampai hati nak komen...penat abam-abam volunteers ni bekerja kat sini kann...hihi
Hebat tuan punya resort..Mr Ramadhan mendapatkan sumber volunteers from overseas untuk membantu beliau bangunkan tempat unik ini...




Apa pun kami happy.. sembang-sembang..masak-masak .. bergurau senda.....berebut makan... main sorok dan lari dengan Mek a.k.a Amoi...
Sebelum balik kami doa...agar kami kuat..saling hormat-menghormati, berkasih sayang dan tolong menolong... pohon Allah mudahkan dan berkati pekerjaan kami. Doa agar Allah tidak bebani dengan ujian di luar kemampuan kami..kerana surah Al Baqarah ayat 286 ada sambungannya yang perlu dihayati.
Allah tidak membebani seseorang melainkan sesuai dengan kesanggupannya. Ia mendapat pahala (dari kebajikan) yang diusahakannya dan ia mendapat siksa (dari kejahatan) yang dikerjakannya. (Mereka berdoa): "Ya Tuhan kami, janganlah Engkau hukum kami jika kami lupa atau kami tersalah. Ya Tuhan kami, janganlah Engkau bebankan kepada kami beban yang berat sebagaimana Engkau bebankan kepada orang-orang sebelum kami. Ya Tuhan kami, janganlah Engkau pikulkan kepada kami apa yang tak sanggup kami memikulnya. Beri ma'aflah kami; ampunilah kami; dan rahmatilah kami. Engkaulah Penolong kami, maka tolonglah kami terhadap kaum yang kafir."


Kami balik membawa memori bersama

bye kucing
bye ayam


bye Bamboo Village...


Wednesday, 15 April 2015

Aktiviti hari minggu...

Assalamualaikum...
Hi kawan-kawan..
welcome kawan-kawan baru...
sVs sure ke nak suruh kita handle party tu?
 kan porak peranda jadinya kita tak tahu...kihkih
Terima kasihlah kekawan, puji kita kreatif... wah perasanlah .. jadi melarat-larat pula ke post kali ini... hehehe...
ini cerita aktiviti kreatif...
Kita dah beli mesin jahit mahal tau...hihihik.... mahal sangat ... rupe pun macam menan jer.. tak pe menan pun menan lah.. janji ada hasil.

Itu gambar anak dara belajar jahit name tag kat tudung...wah tahun depan boleh handover jahit name tag lah... syabasss betti...boleh mummy goyang kaki...muahahaha.


mula-mula dapat barang...memanglah excited... terus selongkar almari bagai...jumpa tight koyak Ayra... beyond repair..
kita cut-cut... jahit ..buat lap-lap... jadilah hehehe.


 seronoklah... jahit name tag and lencana dah senang now ni...
Mr H suruh jahit kaki seluar baru dia... eh tak bolehlah... mesin menan ni tak lut kain tebal..( kalau lut pun...janganlah cari nahas nak jahit kain baju Mr Perfect tu kann... huhu)
Ini permandangan  memang sore sikit... so kita fikir..kena soroklah penyapu ni.. hermmm kat tingkat atas tak de stor.
tapi adalah satu lemari yang lacinya dah terkehel...
eh bolehlah sorok dalam ni... kita dok plan nak jahit kain buat curtain ( maklumlah ada mesin jahit kan), make curtain as pintu.. kasi tutup itu penyapu... 
tapi... Mr H nak buat pintu lah pulak... wow! pintu lagi menarik dari curtain kan..kita tunggu je lah result dia nanti ( tunggu... dan tunggu dan tunggu...hehehe)
sementara tunggu Mr H buat pintu... kita buatlah benda lain dulu..
ada balance wall paper ...kita nak balut itu tin...nanti boleh buat tempat simpan alatan menjahit ( macamlah banyak pekakasnya..kekekeh)


tarraaa!...
dua kita balut...satu tu Mr H balut...
kenapa?
mestilah sebab dia tak puas hati tengok hasil balutan kita
elehh dalam gambar nampak sama jer kann..
aiseyy... Mr H ni, pegi sambung itu pintulah... hihihik
now cerita masak-masak pula...
Bestlah masak semi-semi ni...
beli ready tart shell... buat filling jer..jimat masa!
lagi pun part yang nak buat kulit tart yang paling susah kan
Part lain tu senang jer...budak pun boleh buat ..hehe
nak kreatif...kita taruk bunga gak....
Just bought bundt pan from Mr DIY... kenalah buat kek...sedap sangat tu... tak dan tunggu kek masak..sedap sehingga menjilat mangkuk!

Memang bestlah bundt pan ni... hasilnya memuaskan! disamping syok tengok bibik tercengang tengok pan tak cair...hihi. Cantik tak plate cake kita?... Microwave kita rosak...tapi itu memang bukan plate microwave...no no no...ahakks

Ini pula nak test resepi dengan dill yang ditanam sendiri( eh sebenarnya bibik tanamkan..hihi)
senang je resepi... lemon, dill, honey, salt and pepper... sangat yummeh..
oklah oleh kerana uols dah tak larat nak baca sessi angkat bakul semua sedap...makanya... kita berundurlah dulu..
Mr H and I pun sudah penat...
kita mau pegi spa dan manjakan body..
tata...





























Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...