Friday, 28 August 2015

Rumah Perlindungan dan Anak- Anak Yatim Raudhatul Jannah

 
Assalamualaikum...
Alhamdulillah seronok beropen house kan...
macam tak cukup hari...
di bulan Zulkaedah pun kita masih merai Syawal yang pergi
 
 
Pulut kuning...dari Pak Engku Kuzie... makan-makan di office menyambut Zulkaedah..:-)
 
 Untung sungguh badan... dah bulat-bulat dah...makan jer kerjanya...

Atas dasar tak nak seronok sesorang dan kita-kita jer...
bebaru ini diberi peluang dand kemudahan oleh Allah untuk uruskan open house bersama mereka yang kurang bernasib baik...

 
Sebenarnya kami buat kutipan derma untuk baiki atap bocor  rumah ni pada bulan puasa hari tu... mengambil kesempatan  kemuliaan bulan Ramadhan, yang mana pahalanya berganda-ganda... jadi ramai yang ingin bersedekah... kami sebagai pemudahcara sahaja.
 
Alhamdulillah banyak juga dapat sumbangan ...
untuk menyampaikan sumbangan terkumpul, kami adakan open house di rumah tersebut....
demi untuk berkongsi rasa gembira dan kemeriahan hari raya.
 
 
Sehari sebelum majlis... mereka dah bertungkus lumus siapkan tempat... tak dapat sumbang banyak duit...sumbang tenaga pun sedekah juga kan...:-)



uncle-uncle dan aunty-aunty ni dah naik seronok kerana dipanggil abang dan kakak..... pandai anak-anak bodek ye...hihi


semua dok berebut nak dokong si comel ni...


wah tak nak lepas tu...hihi

 
eh kata orang... kita pun sama...kihkih
 
 
tengah-tengah kemas...hujanlah pulak...air mencurah masuk dari syiling yang bocor..
terpaksalah kakak-kakak dan abang-abang kemas balik.
bahaya betul kalo sikecil bermain di lantai licin ni...
walaupun sumbangan banyak diterima, tapi masih belum mencukupi kos pembaikian :-(
 

Nasib baik di hari kejadian, cuaca elok...
 
 
Anak-anak Raudhatul Jannah...
 
 
 
Antara juadah yang dihidang...
 
 
 
Candy buffet untuk anak-anak...
 
 
si comel tetap menjadi pujaan... habislah... Mahdea tak nak balik daaa...bagi hint nak adiklah tu..hehehe
 
Majlis selesai dengan baik...tapi hati berat nak tinggalkan Raudhatul Jannah
Melangkah dengan harapan agar anak-anak Raudhatul Jannah bahagia..dan berjaya dunia akhirat..
 
Sesungguhnya kita haruslah lebih bersyukur.
 
sesiapa yang ingin menyumbang bolehlah menghubungi
Puan Zainab Othman 013 2021508.
Moga-moga mendapat manafaat.
 
 

 
selagi boleh tolong...apa yang kita mampu tolong...kita tolonglah..
ni tudung2u minta tolong tampal iklan kat blog...
kita tampallah...
walaupun blog tak fames mana...hahaha.
 
Last post, dapat 6 komen pun dah happy sungguh..senyum tak putus-putus...hahaha...
tqlah kekawan ye..
by the way...Zaila...wall paper tu macam sticker...dah ada gam kat belakang...tinggal tampal jer. Amboi sVs, komen siap point-point lagi...hehehe... nanti kena pegi lagilah Batu Pahat...pasai tak tahu ada mee racun. Aishah dan Intan...tq tinggal jejak..insyaAllah nanti singgah....
 
Last but not least...selamat bercuti and happy Merdeka day ... (ada orang duk menghitung hari tu...)
 
 
 


Wednesday, 19 August 2015

Lemari buruk..lemari baru...

 
Helloo...
Assalamualaikum...
 
alkisah cerita lemari...
 
Perlukah beli almari baru untuk Aiz...?
Almari lama kat rumah ni pun tak tahu nak letak mana..hehe
 
 
Di suatu petang...ada lori apek keliling taman..buat announcement
derma!..derma!..derma! ..( ehh...boleh sebut ka? ) hihi
derma barang-barang lama untuk anak-anak yatim...
 
 
Kita pun lambai lambai tangan tahan....
 
 
Apek..ini almari lu mahu ka?
 
ini almari saya talak mau......
ini almari aaa..kalau lu buang melata-lata nanti kena denda wooo....
pok pek pok pek..membebel pulak si apek ni...
tak nak sudahlah...
 
see...apek pun talak mau...buang kena denda pula...apa mau buat?
 
 
Pergi itu Mr DIY..beli itu wall paper...
satu gulung RM3.30...5 gulung baru RM16.50.
 
Suruh Mr H buang pintu...
maka hasilnya....jeng jejeng....
 
 
meh kita zoom...
 
 
uihh tak jadi buanglah...kekehkeh.
 
 
okeh... one more...one more...
kasi buang itu pintu juga...
 
 
taraaa.....
 
 
yang ini pakai dua gulung saja... sebab both of the corak was the last piece...tawakkal jerlah masa beli tu..harap-harap cukup.
 
 
really like this grey wood type... material tebal sikit..harga segulung RM3.90... so total cost only RM7.20.
 
 
ini gambar Wak Doyok pegi corporate raya office mama...tahun ni venue kat Sime Darby Convention Centre... ample and comfortable...
 
 
Anak-anak.....mama nak ambik gambar dengan papa je .....don't come here.
 
 
Aiz..boleh tak Aiz pegi sana...mama nak ambik gambar dengan papa ni...
 
 
ok..ok mama give up...hahaha...
 

 
susah nau nak ambik gambar couple gitew... sekali dapat...
 terus uploadlah...
inilah satu-satu gambar yang 'like' dia keluar nombor...biasa keluar nama aje...hehehe
 
Berbeza dengan Abang Rizq...letak gambar kaki jer pun...like sampai 100 lebih?..hish tak faham lah...hehehe
 
 
Lepas balik raya dari SDCC... kawan-kawan abang Rizq datang beraya... gigih naik motor jauh-jauh datang...seronok melayan anak-anak bujang... ajak overnite tak nak pulak :-)
 
 
Nak buat tiramisu... habis pulak ladyfingers tu kat Sam Groceria... mama ganti dengan bahulu...hahaha ...sedap jugak...
 
 
More of kawan abang Rizq datang malam tu... patutlah banyak like... hihi...panik si Rizq...dia cakap 5 orang jer yang datang...sekali 15...hihi...don't worry abang Rizq...insyaAllah adalah rezeki tu... nugget pun nuggetlah kita goreng ...hahaha.
 
 
kebetulan Ateh dan Mummy Ja pun datang... meriahlah...
 
 
paling seronok si kecik-kecik ni...ada jugalah kawan berlari...
 
 
 
Sekali sekali jumpa kawan sekolah lama ..layan borak sampai midnight pun tak sedar...
itulah...open house yang tak dirancang... bemula dengan kawan abang Rizq nak datang beraya...papa pun ambil kesempatan jemput kawan sekolah lama dia yang kebetulan tinggal berdekatan rumah.
 
 
herm sebulan bulan Syawal...sibuk kita dengan open houses ye... ini open house BRO ( Bumiputra Retailers Organisation )..bertempat di Quizinn Nu Sentral... Quizinn adalah Foodcourt under a bumi management...kalau ke Nu sentral singgahlah...banyak food yang best-best kat situ.
 
  
ini pulak open house kat rumah kawan papa di Denai Alam...cantik sungguh rumah dia...tumpang posing skett...hihihi
 
 
Last day of Syawal kita pergi Batu Pahat... kenduri rumah Mak Su...  Alhamdulillah walaupun penat tunggu gaji lambat masuk ...Allah bagi rezeki makan sedap-sedap...
so penimbang kilo kita sorok bawah katil dulu...hehehe.
 


Monday, 10 August 2015

Beraya di kampung halaman nan permai

 
Assalamualaikum...
hi Ida, Eny and Amanda
hi semua...
 
 
 
Beraya di kampung ...dekat jer surau dengan rumah mek... walaupun sunat ikut jalan lain pergi dan balik jalan lain...tapi itu je lah jalan ke situ... pergi dan balik sama sahaja...:-)...rationalnya untuk berjumpa lebih ramai jiran tetangga... tapi kat kampung mek...rumah lebih kurang berbaris mengikut sungai... pegi dan balik lalu rumah yang sama saje...ye kat belakang rumah mek ada sungai... dulu-dulu kata papa ada banyak udang galah besar-besar..sekarang tak de dah...don't know why katanya...padahal dia duk angkut makan...tu yang abis tu...hehehe
 

 
Biasanya sebelum solat sunat rayalah yang kelam kelibut sikit..nak ambil yang sunat- sunat...yang kecik-kecik pun nak mandi sunat juga... kecoh berebut bilik air... air kat tangki pun kering bila dah ramai-ramai...
 
mak-mak pulak tak sempat nak tempek bedak gincu...ke hulu ke hilir pastikan semua settle sebelum ke surau...nak siapkan juadah pagi, sunat makan sebelum sembahyang...
 
selepas solat ...barulah aman... bolehlah berselfie..berwefie..
 
 
Barulah kita salam-salam bagi duit raya...
apa yang kelakar sangat tu? ...sakan gelak.....tengok pun rasa nak ketawa balik..
 Daneen lepas dapat duit raya...bukan nak cakap terima kasih... tapi cakap selamat hari raya pulak..dah kena tegur dengan mama.. terus dia ketawa besar..kami pun tergelak sama...hihi
 
Daneen sangat ramah sebenarnya... tak boleh imagine dulu-dulu dia tak bercakap dan kuat mengamok...
Sekarang kat sekolah...dia boleh jer volunteer naik pentas...cerita pasal keluarga... bila mama terlupa bagi duit belanja...selamba jer jumpa ustazah minta duit...mama tak bagi katanya...aduyaii...mama pula yang malu...hihi.
 
 
Rumah wajib ziarah...jiran mek yang terdekat...dan kat sini adalah port wajib ambil gambar ..klasik sangat :-) 
 
 
Raya pertama, separuh hari di rumah mek...separuh hari lagi balik ke rumah Tok Ma Tok Ki...
malam tu kita ber BBQ.
 
 
 
Tok Ma goreng nasi ringkas-ringkas pun sangat sedap...sementara tunggu yang di bakar..nasi goreng habis dulu...:-)


 
Kerang besar besar dan berbulu?
 
 

 
 
ikan bakar ..ikan fresh...manis jer isinya.
 
 


 
Kalau yang ringan sama dijinjing...yang berat sama dipikul...best lagi makan-makan kat rumah dari kat kedai...
jimat dan tak payah nak make-up make-up...
ruang perut pun selesa nak muat banyak kalau pakai kain sarung..kain pelikat...duduk gaya bebas...makanlah puas-puas...hehehe
 


 
Raya kedua..selepas majlis reunion papa...kita pun jengah mok di kampung...mok je lah nenek mama yang tinggal...yang lain semua sudah pergi... papa pun dah tak ada nenek atau tok.
setiap kali balik kampung...moklah antara orang penting yang mesti kita jumpa...sementara dia masih ada... ...tapi mok lebih ingatkan kita untuk ziarah kubur arwah Ma... orang yang telah tiada... Alhamdulillah tahun ini  isu ziarah kubur dipersoalkan dan diperbetulkan...tak perlu ziarah kubur pada hari raya... sebaiknya bersedekah dan berdoalah setiap hari untuk ibubapa kita.. walaupun tidak dapat ziarah kuburnya...insyaAllah doa kita sampai kepadanya.
 
 Mok ni walaupun dah berusia 101 tahun...masih lagi kuat...tak boleh duk diam..halaman rumah dia sentiasa bersih...dari kecik sampai dah beranak pinak... mama selalu tengok mok jemur asam keping... Alhamdulillah stok asam keping kita tak pernah putus...homemade with love. Untunglah anak-anak sempat bermanja dengan moyang...setengah orang tak sempat kenal pun moyang mereka...sedang mok sempat kenal cucu cicit dan ciak..kita doakan mok panjang umur dan sihat sepanjang hayat.
 
 


 
anak-anak...inilah rupe buah asam keping...
ramuan penting untuk gulai dan singgang ikan..
kalau nak buat ikan rebus pun kena taruk asam keping..
banyak lagilah kegunaan...
 rendam dalam air panas dan minum airnya untuk ubat darah tinggi.
 
 


 
dulu-dulu masa kecik sempat tengok mok masak pakai dapur kayu... mama pun pernah test tiup guna batang buluh untuk hidupkan api dapur ...berebut-rebut dengan mummy Ja nak buat...hehehe...sekarang bersih jer tempat dapur kayu dulu... mok dah reti pakai dapur gas...:-) jenuh juga nak suruh dia pakai dapur gas instead of dapur kayu dulu-dulu...
 

 
 
Rumah Mok agak besar...untuk dia tinggal seorang...tapi rumahnya bersih dan rapi..kena contohi sikap rajin dan pembersih mok ni... kalau anak-anak nak tahu...sebab sikap mok yang pembersih itu...dia tak makan ayam...sebab ayam pengotor ...makan macam-macam...so dia tak lalu nak makan katanya.


 
Lepas pergi rumah mok..kita ziarah rumah makcik pakcik ...sepupu sepapat... in between balik jengok Tok Ma..pastikan dia makan ubat segala. Sebab tu tahun ni kita rushing-rushing jer ziarah... ada yang mama papa just singgah untuk salam dan mohon maaf... patutnya anak-anak tunggu dalam kereta...tapi bila pegi rumah cousin mama yang ini...ada yang bolos keluar... you know why lah kan ...hehe
Dalam kereta terus minta mama promise belikan....
this time bukan minta beli toys...tapi lemari...hahahaha
 


 
Raya ketiga kita terpaksa tinggalkan rumah Tok Ma Tok Ki dan  gerak ke rumah Mek
 
 
 
Keesokkannya kita gerak balik ke rumah kita...
singgah makan colek kat Penarik Terengganu
tapi rasa macam kurang sedap pulak... 
 
 
 
Mungkin dikalahkan oleh ketupat tapai... hermmm tak puas rasanya beraya di kampung
 
 
Alhamdulillah kita selamat sampai... 
sampai rumah jer..si Aiz sibuk kemas lemari buruk dia...hehehe kesian dia...
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...