Sunday, 21 February 2016

Boxing day in Perth

Teringat boxing day masa zaman-zaman uni dulu... 
Masa tu lah nak menyopping...sales giler-giler kan...
Kedai belum bukak... que dah macam ular kena ketuk kat pintu masuk. 
I always look forward to boxing day those days...sebab sales really really cheap ... 70%...80% ...90% okeh.
The business hour usually is extended to give more time for customers to empty their wallets...
Memang meriah ala-ala member day kat  Aeon or Sogo gitew...hihihi.


I had the same imagination about boxing day in Perth. 

Before headed to shopping malls... I made nasi lemak for breakfast... with chicken rendang .The rendang was delicious and so simple to make, only 3 main ingredients, chicken, Adabi rendang paste and Kara santan .. sugar and salt to taste. 
The heavy menu was to make sure the kids were full and leave us alone with our shopping mission.... Ko yakin boleh? Hahaha.

Ok so we were mentally and physically ready to que and searching for good bargains ... 
Only to find out that we did not have to que at all!!...eh mana semua orang ni? 

Rupenye boxing day here was boxing days ... the discount is the same for few days or the rest of the week or more than a week...not only for the day ... so what is the rush?


This was the itinerary for boxing day... 
Semua shopping areas ... no sightseeing for that day.

Apa mission kami? 


Corelle must be one of the list... 
The price sememangnya cheaper here..
Because it was a boxing day (and few more days) there were 30% discount for them at big W, Belmont Forum Shopping Centre.
 
What else... what else?


Selected charms were also at discount...50% if I have not mistaken. Too hard not to purchase some.

Other than these 2 things.. we did not know what we purhased there, were really a good bargain or not...with the same discounts we may get better price in Malaysia because of currency.


Of course the kids had their own mission too...yang ini memang mission impossible...cannot say no huhuhu.


Dekat Belmont, memang centre dia di Belmont Forum ni lah.. Coles, Woolworth, K Mart, Big W ...etc etc. They even have halal food at their foodcourt. 


Lepas lunch, we rushed home for solat and keluar lagi.
May be there were more happening places .... may be kami salah tempat shopping.
So we headed to the city centre...


It was difficult to get good and cheap parking...
We wasted time making few rounds looking for one... 
When we finally just parked and paid whatever available...


Majority of the shops already closed..huhuhu... 
There were bargains ...but we were late...5pm sudah tutup kedai lorrr...



London Court is a nice place to visit ... tak shopping pun tak pe... Just posing...:-)


Pose with christmas trees...


They were everywhere...


We decided to just go home... 
Takut kedai kat Habour Town pun dah tutup...
Balik masak tom yam untuk dinner... really recommend this paste... sangat sedap. 


That was the end of our boxing day... after dinner just watched tv and indulged sweet juicy fruits.











Saturday, 13 February 2016

Picnic at Mandurah Terrace...Lake Clifton and Cottesloe Beach.


Hari ni hari krismas... 
Si Aiz dan Daneen excited tunggu Santa... Santa tak mai pun hahaha.


Apa nak buat on Christmas day? ... Kedai banyak yang tutup... 
The locals biasanya akan picnic kat beach ... kita pun nak picnic macam the locals jugaklah...


Nak kena masak besar-besaran hari ni...kedai makan tak sure buka ke idak...but before that...


kena buat morning routine... washed all the dirty clothes...cita-cita nak balik M'sia bawa baju bersih semuanya...hahaha. Bukanlah rajin tapi kalau bawa balik baju kotor ... jenuh juga saya nak buat laundry since bibik still bercuti.


Then the cooking started ...hari ni nak masak special sikit... jauh kita nak berjalan ni...mission turun ke bawah Perth City pulak.


Sementara mama masak... Aiz ronda neighbourhood dengan papa...
Aiz tu pakai dan pilih baju sendiri... nak berdikari... baju baymax... seluar spiderman... hihik
 

masak kari kambing, ikan bilis goreng kicap dan nasi for breakfast... heavy duty pepagi.. :-)


Kita tak rush pun nak keluar... breakfast dan lepak-lepak kat luar.. cuaca pun sangat nice... about 26-27 degree sahaja.


Ada big bbq set kat luar rumah... it would be nice to have one bbq night but it seemed that 6 nights stay was a really short stay...


untuk picnic kita masak spaghetti  bolognese and brownies.. 
Aiz dah mandi and we were ready to go...


The traffic to Mandurah... was ok at first but then, we encountered unexpected traffic jam .. Mr H almost wanted to turn back to Belmont... may be heavy traffic because semua orang balik raya... hihihi... nasib baik tak lama mana.


Akhirnya sampai juga di Mandurah Terrace... 
Initially we wanted to have a picnic at the Cottesloe beach, tapi takut panas since kita keluar agak lambat .. 


It was very windy that day.. freezing cold pulak tu...nak makan pun susah.. kena control tudung nak terbang... 


See... the locals were having their good time together... somehow the locals looked more like the internationals to me...haha.


So lepas habis makan, keriau budak- budak suruh stop playing at the playground... sebab kita nak make a move to Clifton Lake. But before that kita nak solat..


Asked around, there was no mosque near Mandurah... so we decided to solat outside this information centre... ambik wudhuk di restroom.. nasib baik terre ambik wudhuk kat sink... lepas selesai basuh sebelah kaki... tetiba kat belakang ada anjing sorang makcik ni duk perhati ... so very near to me!!...seriously i felt like jumping into the sink... kalo tak fikir boleh runtuh sink tu... memang aku lompat...huhuhu. Terpaksa buat cool sebab my littleladies were also watching...

Lesson to my kids... kita boleh solat di mana sahaja... bersyukur hidup di negara kita, kemudahan solat banyak tersedia...kami solat beralaskan cardigan Dhia sebab tak bawa sejadah... lepas tu kita tinggalkan cardigan tu kat situ buat macam public sejadah ..huhuhu.


Kat Lake Cliffton kita nak tengok thrombolites...
Agak sukar nak cari tempat ni, there was only this small signage that direct you there.


Apa itu thrombolites?


Bukan batu...


Mama ni asyik bawa kita tengok batu jer... commented the kids... ayayaya hihih.


kuat giler angin....


Tengok tu si Daneen, orang belum habis posing-posing... dia dah nak balik...jomlah kita gerak ke Cottesloe Beach pulak .... kita tengok sunset.


Approaching the place... banyak beach banglows...mewah.


Ramai juga orang tunggu sunset ni...


Jom pekena gelato...


Too many flovours to choose... 



Dah sunset ... jom balik... wait for my next story ok...

Wednesday, 10 February 2016

Caversham Wildlife and Kings Parks

Assalamualaikum...
Jom sambung citer Perth day 3


Day 3 kita nak pergi parks...
Jap ... tempek itinerary..


Mr H cakap ... itinerary yg saya buat ni tak pack... rugi sewa kereta for the whole week but did not fully use it... 

Hahh... tak pack ye?
Yang ini pun terkejar-kejar nak cover... hahaha.


We had a simple breakfast that morning because nak gerak really pagi.. they love cereals so tak jadi hal... they did not even touch the food that I was busy preparing for our picnic at the park.

Dah keluar pagi pun, tunggang terbalik juga mengejar ... konon lunch kat Kings Park tapi ... nak malam baru sampai sana.

And Swan River? 

Lalu jer...tengok blue boat house from afar


Sama juga dengan Swan Valley... lalu jer... ladang anggur melambai-lambai tapi tak sempatlah...


Jom masuk jumpa kanggaru...


Mana dulu nak pegi ni?


Tengok yang tak de kat Malaysia lah...the sleepy beauty koala.


The sexy wombat...


And of course the kangaroo...


Hop hop kangaroo hop... Where is your pocket? Why I can't see any?


First timer... they were so brave! ... me? Nay nay...


Ada few other shows ... but kami pegi mana yang sempat jer...


Takat tengok ayam macam ni... mereka tak minatlah sebab kat rumah Tok Ki pun ada....heheh.


Tengok tu dia dah bosan ... tarik muka masam...


Actually the park was so big, di luar entrance to the wildlife park , ada tempat picnic... put a dollar coin and you have a stove in the park! So kami decided to have a picnic here instead.


There... my chef was working hard...


to reheat my nasi goreng...


Our spread... siap bawak kopok... hehehe


Then after that ... budak 2 orang ni nak pegi main kat playground... 

Cepatnya buat kawan...nasib baik boleh cakap omputih sikit-sikit.. hihi

Aiz ni dia lebih cenderung cakap omputih... kami perasan masa dia almost two... bila cakap dengan dia... selalu dia ulang balik apa yg kami cakap in english ... macam nak confirm apa yang kami nak cakap... Contoh ...bila saya cakap "jom Aiz .. kita pegi pantai" ... dia akan tanya  "kita pegi beach?" Ini semua pengaruh gadget... sebab suka sangat tengok review toys kat youtube...sekarang ni siap translate pula untuk kami...english to malay...maklum kami tak cakap omputih kat rumah...hahaha. 

Sebab kami cakap melayu jer... it's quite amazing for us that he can speaking London....with slang somemore...and the words yang dia pakai quite impressive juga..like the other day, he was saying skeleton apa tah... kakaknya tak paham... siap explained...skeleton tu adalah bones...translate english to english pulak tu ...haha.  Now sebab nak cope dengan dia...kami pun dah terjebak cakap omputih jugalah sikit-sikit... hehehe.


He can speak but obviously cannot read... kuangkuangkuang.


Ada free pool jugak kat sini...si Aiz dan Daneen dok keriau nak mandi... apakan daya ... manalah mama tahu ada pool...tak bawa baju mandi lorr.

Lepas settle lunch, kami bergegas balik rumah untuk solat... maklum tak boleh jamak sebab stayed more than 4 days kat Belmont ni.


Matahari dah nak terbenam barulah terkocoh- kocoh nak ke Kings Park... maklumlah kalau dah sampai rumah, malas betul nak keluar balik.


But the scenery at the Kings Park...


worth the trouble...


But the night of christmas eve nih sangatlah sejukkkk... tak tahan kami nak berlama-lama.


Next, kami ke Perth Mosque untuk solat magrib..


Claimed to be the oldest mosque in Perth. Kata orang bila pergi ke suatu tempat... carilah masjid untuk solat ... kerana masjid itu kelak jadi saksi untuk solat kita.

Sebelum balik, kami singgah tapau kebab di kedai sebaris masjid tu.. Sedapnya kebab kat kedai tu... teringat- ingat sampai hari ni, menyesal pulak tak ambil details untuk kongsi di sini.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...