Thursday, 31 March 2016

Chocolate rice butter cake

Salam semua...

Terima kasih ye semua, sudi comment... appreciate it... ada juga orang nak baca ye. Kalau saya tak jawab tu ... Sebenarnya nak suruh comment banyak-banyak lagi ( huhu sorry ... lupalah tu...)

sVs ... bekas cup cake tu beli kat MPH .. haha kedai buku bukan kedai kek.


Cerita pasal kek ni ... jom buat kek.


250 gm butter
2 Cups of flour
1 cup icing sugar
4 eggs size A
1/2 cup chocolate rice
3 Tsp condensed milk
1tsp baking powder
1tsp vanilla essence

1.Beat butter with icing sugar.
2. Add eggs one by one
3. Add condensed milk, vanilla essense and baking powder.
4. Add flour
5. Last add chocolate rice..

then bake macam biasa... bila dah semerbak bau harum ...masaklah tu... jangan sampai bau hangus pulak :-)


Kadang-kadang saya ni terlebih rajin... Kadang-kadang malasnya ya ampun...


Kek ni saya buat untuk breakfast percaya tak? tak cukup lagi pasta, nugget and 
chips tu... besar sungguh selera haihh.


Kalau keluarga besar ... masak apa pun habis kan ... 

Happy weekend semua... bye.

Friday, 25 March 2016

Broga Bliss ... 2016 retreat

The second weekend after coming back from Perth, I went to Broga for a retreat with my colleague.


This was the entrance to the place... 

You just have to trust your waze... 
You will reach here eventually, even though you might think it was a wrong road.


Once entering the gate, we passed a small field of pokok limau ...errr ke pokok jambu?... ntahlah ...lupa sudah ( lupa ke.. tak kenal pokok...ekekeh)


The resort was situated further up, on a higher ground than the field... overlooked the hills. 

The big door lead to a big room, each room can accomodate 7 pax, we took 2 rooms for the ladies and 1 room for the gentlemen...they charged RM68 per pax...jom tengok bilik.



A simple room with aircond and 7 comfortable single matresses. They provided the bed sheet but no towel nor blanket. 


The room has en-suite bathroom with hot shower.


The concept here is that, the room only meant for sleeping ... Aktiviti lain semua kat luar...


Even dapur pun kat luar...

Oh by the way, you don't have to worry on the utensil and pekakas memasak, they carefully asingkan for muslim use... Sebaik kami sampai, terus dibagi kotak besar berisi periuk belanga untuk kita guna.


Best kan sambil masak sambil tengok bukit bukau...


Sambil tengok bukit bukau...sambil gosip hehehe


Angin sangat kuat kat Broga ni... as if ada pantai kat depan bila dengar deruan angin tu. 

Apa nak buat petang petang kat Broga?


Boleh mandi air bukit kat kolam renang...



Atau test balik skill berbasikal...wahhh sebelah tangan tu...


Atau posing posing dengan geng... 

Aiseyy ini yang saya tak suka posing sebaris.. ketot sangat nihh...hehehe nasib baiklah yang tinggi-tinggi ni nak juga dengar cakap siketot... I am indeed grateful to have them with me.


Aktiviti minum petang semua orang boleh participate .. apa lagi...baca doa dan ngaplah :-)


At the same time... preparation untuk dinner sedang rancak juga berjalan.


Lepas magrib bolehlah kita terus makan ( makan lagiii...)



Dan malam pun menyapa...


Selesai solat terus kumpul untuk bbq... Semua dah ready... tunggu masuk perut jer..:-)


Bila bersembang tak sedar malam pun dah larut. Kena tidur awal juga ni... kata nak pegi mendaki subuh hari, nak tengok sunrise.


Bila bangun pagi.. tengok-tengok sorang pun tak pergi... hahaha... hampehh.


Tengok sunrise kat Broga Bliss je lah..hikhik...sambil masak-masak untuk breakfast pulak.


Masing- masing tunjuk skill memasak ... jadi banyaklah menu..


tapi yang paling istimewa adalah steamboat maggi mee ( wehh ginilah perangai sebenar mak pak yang terlepas dari pandangan anak-anak... hehe).


Selepas kali ketiga duduk dan makan...


Abam-abam sado ni tak boleh bangun daaa...


Tapi akak-akak tetap aktif dan riang gembira... 


Before balik... one group photo untuk kenangan... sayangnya ini cuma 2/3 from our group... may be next time lebih ramai lagi yang boleh join ... bak kata orang... the more the merrier...




Aiseyy too small lah information brochure ni... if you are interested with the place, just go to their website okeh... where the latest info is updated.

Saturday, 19 March 2016

Blueberry nestum muffin.

Alooo...
Howdy?
A quick post today...
Banyak story duk que ni ..hakak tak dan nak post huhuhu.


Muffin ni buat sebab nak perabih blueberry bawak balik dari Perth hari tu... Obviously ni cerita lama ... hahaha.


Beli blueberry sebekas kecil saje... tapi tak habis-habis.. padahal dah guna untuk  bread butter puding.  

resepi muffin ni tercipta sebab godek-godek resepi kat tenet ... ada jer bahan yang tak cukup ... last-last hakak pakai jer bahan yang ada.


Tok sah banyak cerita .. ni resepinya...

2 cups of flour
1 cup of sugar
1/2 cup of nestum
1/3 cup of corotina oil
2 eggs
5ml milk
1 tspn blueberry emalco
1 tspn baking soda
1 tspn baking powder
Blueberries.

Beat eggs with sugar, add oil, milk and the rest of ingredients.. Last masuk blueberries and bake.


Tak manis sangat muffin ni ... just nice ...hakak pun main try jer... resultnya pun main pasrah je lah... tapi Abang Rizq dan Ayra suka, so hakak sharelah resepinya...

Selamat bergumbira di hari minggu... esok dah kerja balik... aahhh malasnya :-)
 

Friday, 11 March 2016

Home sweet home...


It was good to be back...


The unpacking process was easier...because yes ohh yes...I brought back all clean clothes...hakak berjaya!


Tetapi... masa sampai rumah ada satu bau misteri...datang dari bilik tamu ni.

Satu hari pulun cuci.. 
tak tahan lobang hidung ni dok bau...
nasib baik sambung cuti sampai tahun baru ... 
adalah masa nak buat spring cleaning.
rupanya ada crab stick bawah sofa ... ntah zaman gathering yang mana jatuh kesitu...yang pasti udah lama kok
hermm ... tetiba terfikir bibik sapu lantai macam mana ye?


Alhamdulillah bibik balik...
Bibik bukanlah sempurna... sama je mama ...papa..pun bukan sempurna... 
We just need each other... 

Menantu bibik buatkan kek untuk kita sebagai buah tangan. Usahanya bibik mengangkut dua bijik kek besar untuk kita.


Kalo bibik tak ada, mama akan sibuk dengan routine harian yang sama.
Kalo bibik ada... adalah masa mama untuk..buat benda-benda yang mama suka.

Macam... cuba cipta taman succulent... Sambil mengenang Cervantes :-)



Main masak masak dengan little ladies.




Exploring new recipes...


Tolong papa tampal wall paper...


Tolong tengok jer lah.. hehe

Okey guys have a nice weekend and school break

Nota kaki : beg purple and pink tu beg kiplings... saya beli kat Ho Chi Ming. Harga original beg tu boleh beli tiket kapal terbang pegi HCM beli beg Kiplings murah :-)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...