Saturday, 22 October 2016

20th Anniversary and Bangkok


Assalamualaikum ( tak jawab dosa :D)

If you think I celebrated Anniversary in Bangkok ... you  are wrong :)

Yes... yang ke 20 kot... mesti rasa nak mark with a romantic getaway ...only berdua with him gitew, but being me.. rasa bersalah nak tinggal yang berlima tu membuat cita-cita tertangguh-tangguh...dan akhirnya kecundang :( . Agaknya ada hikmahnya sebab kena pergi yearly brainstorming pulak ke Bangkok 2 days after the date... bila dapat tahu kena pergi Bangkok, konon berangan nak pergi earlier with him untuk celebrate... but then again tak buat anything, until one by one bad news appeared and we thought better sambut kat negara tercinta aja, dekat dengan keluarga.

So with a drastic change of plan... kepala ligatlah berputar... macamana nak mark anniversary nih... begitu kah atau begini? semua macam tak sesuai...last-last saya tak buat apa-apa pun :p ...hahaha. 




Somehow Mr H sent me 20 red roses ...ordinary yet masih membuat hati berbunga-bunga.


And after office, we rushed here to have a quick and very early dinner. It was obviously not a romantic candlelight dinner. 


Just a dinner that we could not afford to have everyday. Something to remember.


Very expensive piece of meat...Mr H enjoyed it very much... Me? I am a kampung girl who preferred daging goreng dengan bawang, makan dengan nasi putih dan sambal belacan :D.



Okaylah sebelum semua orang meluat baca cerita cinta... mari kita sambung dengan cerita Bangkok hehehe. Flight kami tengahari pukul 12, so kami gerak dari KL Sentral naik ERL. Breakfast ala kadar sebab nanti atas flight makan lagi. Flight mengambil masa lebih kurang 2 jam, jadi kami sampai dalam pukul dua petang, tetapi waktu di Bangkok kena tolak 1 jam, jadilah pukul 1 tengahari waktu ketibaan.


Atas kapal terbang kami dihidang nasi, so sangatlah kekenyangan. Tapi bila dioffer ice cream, perut yang kenyang itu tetiba ada ruang pulak :D...pelik bin ajaib!


Besar airport Suvarnabhumi Bangkok ni ...letih kaki bejalan nak ambik beg. Dah lah kaki gigil sebab had a rough landing. Bila Kapal terbang tu berhenti je memang rasa lega sangat. 
  

Selepas settle ambik beg dan berkumpul, kami pun naiklah bas untuk ke hotel di tengah bandar Bangkok. Dilayani seorang pemandu pelancong Thai yang fasih berbahasa Indonesia... confuse kejap...ini kat Bangkok ke kat Jakarta ni. 

Dari Airport ke Novotel Hotel lebih kurang dalam 27.3km, akan mengambil masa sepatutnya setengah jam tetapi bumi Bangkok ni masyaAllah jemnya ya amat... dah nampak bangunannya tapi berjam nak sampai. Dalam hati berdebar-debar, maklumlah zohor pun belum tapi waktu asar pun dah nak habis. Waktu solat sama macam kat Malaysia, tetapi sebab kita tolak satu jam, semua waktu macam awal sejam.

Bayangkan dalam bas dekat 3 jam... puaslah ambik gambar itu ini... tak juga sampai-sampai. Nasib baik pemandu bas kami seorang pelipurlara. Dia bercerita bagaimana kerajaan Ayutthaya diserang dan dibakar oleh Burma. Kerajaan Ayutthaya sebenarnya ditolong oleh raja-raja melayu yang mungkin datang dari Tanah Melayu. Setelah menewaskan Burma, raja-raja melayu tersebut menyusuri sungai yang bengkang bengkok dan setelah hari siang, mereka pun berlabuh dan membuat kota baru di situ. Menurut beliau lagi, nama Bangkok berasal dari perkataan melayu bengkok dan Siam dari siang sempena kejadian penempatan baru tersebut. Wallahualam ... sebagai bukti beliau menunjuk kepada kami beberapa buah rumah melayu berbumbung minangkabau yang ada di sepanjang jalan. 


Alhamdulillah sampai juga ke Novotel. lokasi yang strategik sebab berada di tengah-tengah Kota Bangkok, malah hotel ini bersambung dengan pusat membeli belah Platinum Pratunam. Sebaik sampai lobi, nampak area hi-tea yang sangatlah menarik ....ingatkan boleh makan semua....



rupanya dapat welcome drinks aje,,, jadilah sebab haus sangat, dalam bas 3 jam tak dak air. 


Masuk bilik, time ngam-ngam jer untuk jamak takhir.


Novotel memang terkenal dengan bilik air seksi... lalukah nak mandi?


Don't worry, tekan punat, keluarlah blind... boleh mandi dengan aman. This time, my bff pun join the program so I was super happy. Ada bff di sisi tak delah homesick sangat hehehe ;p


Sebaik saje selesai solat, terus kami keluar jalan-jalan cari makan... serius, saya lapar sangat dah waktu tu. Kami menyeberangi flyover dan berjalan menyusuri Pratunam night market menuju ke arah Baiyoke hotel untuk ke restoran halal Al-Sana,


Banyak menu sedap-sedap di restoran ni... tapi paling tak boleh lupa ...itu chicken tandoori... ehh roti nan lah... memang terbaik yang pernah saya makan.


Roti nan saje mana cukup kannn? Bila selesai dinner, barulah sel-sel otakku bersambung semula eheheh.


Masa makan owner resturant duk promote kedai jahit dia ni, so kami pun singgahlah... boleh buat suit RM300-400 dan siap dalam 24jam. 


Dari kedai berjalan balik ke hotel... naik flyover lagi...rupanya ada zebra cross kat depan sikit... tak payah nak mendaki anak tangga ke seberang jalan ;)


Di tepi-tepi jalan ada tuk-tuk tunggu customers... teringin nak nail, tapi kami tak berkesempatan nak merasa naik tuk-tuk sebab schedule agak pack.


Kalau tak nak seberang jalan, boleh cuba satu food truck kebab halal parking di tepi hotel jer.


Inilah entrance Novotel... lobinya di tingkat 6 sebenarnya.  First day always... I have a pen ....I have a nut.. PENAT...nak tidurrr.


The next day, we had our vegetarian breakfast at level 6... nasi dengan sayur....errrr


I would rather have cereals...:D


The breakfast spread was really big and awesome...if only we can eat everythinglah kan.


So tak boleh nak makan banyak,  sudahnya duk posing jer sana sini...kehkehkeh... ada geng posing ...sakanlah ye.. This sis is really awet muda... at the age of 50, she is really fit and pretty. 


Sementara tunggu meeting start, kita posing lagi... style sembang reflection gitew... okay guys, that's all for now, nanti kita sambung cerita Bangkok seterusnya ya...insyaAllah.

Nota kaki: Daneen said tqvm Aunty sVs for the birthday wish...muahhh sikit...

Saturday, 15 October 2016

Ice Cream Party for Merdeka girl.


Assalamualaikum,

Citer birthday Daneen. Saya nak buat party yang simple dan senang nak manage. With what was happening in the family at that time, arwah SIL was in ICU but stable and BIL battling with mysterious disease that later diagnosed as cancer. Future seems blank! every plan has to be reviewed considering their conditions and needs.

I had somehow promised a party for Daneen, it would not be fair for her to be sad on her birthday. 

 

Daneen of course sokmo asked about our plan for her birthday like a month before the day...siap pangkah kalendar bagai hihihi. So I thought a small party for her classmates would be nice and easy to handle. Ice cream party is like a DIY party where they can entertain themselves. 

How many classmates do you have? I asked her while preparing the invitation cards... I don't want to invite boys was her reaction... so only girls party of about 25 pax both from sekolah kafa and kebangsaan. 

 

Lucky her that the whole Malaysian will be on holiday celebrating Merdeka Day...so always her birthday celebrated on the day itself. The night before the party, back from work, littleladies and I only managed to make-up the cones... konon nak bake the cake etc-etc...but too tired...nampak bantal dok lambai-lambai hehehe.

The afternoon before the party day, BIL requested all family to gather at his house for a solat hajat...a sudden request that left me numb for a second... nasib baik the gathering was in the morning and Daneen's party was afternoon tea time party. But it has turned the party from a classmate affair to a family affair because during the gathering of course Mr H invited everyone. I did not panic when Mr H told me we will have more guests, as usual I always takut makanan tak cukup but always end up makanan lebih, so this time makanan isyaAllah cukup-cukup : )

 

Even with a hectic schedule, I wanted to bake the birthday cake on my own. I browsed through Pinterest and attracted to ice cream theme cake which nampak macam "boleh buat ni". And so the morning before the party, I had a shortage of one crew because Mr H had to attend the solat hajat, but thankfully the only big thing to prepare was the cake. The cake itself was a begar-begar recipe and due to time constraint, when altering this and that, I did not have much time to really measure the ingredients and regret it now as I'm writing this for not be able to share with you.

 

I am really grateful that I have 3 anak dara yang sporting and ringan tulang kalau tolong bab-bab party ni. Dhia and Ayra helped me to decorate the cake and later the party set-up... Daneen, since it was her birthday...cuma siapkan diri jer lah hehehe. Abang Rizq was back to Uni, so gone another potential crew. Little Aiz also wanted to participate... berjujuran air mata bila dilarang...hehehe. 

 

Alhamdulillah menjadi kek ... it was a chocolate cake with cheese and oreo fillings, decorated dengan ais krim terjatuh terus tertumpah :D

 

sebab menjadik... kenalah ambil gambar banyak sikit..

 

lagi satu ye.... ;D

 

The doorgift was the ice cream in the cup ...hehehe... the Peipeile? ... "alaaa this is not original Play Doh Mama" Aiz told me... sengih jer lah... as long as the little guests happy, that would do.



The party started at 3.30pm and we actually ready everything at about 2pm ... lepas tu rasa lamanya nak sampai tamu-tamu kecil ni...nasib baik ada family yang datang... bolehlah start makan ice cream sambil menyembang.



Really love the DIY concept where they can lavish  with whatever things they like to top the ice cream...it really occupied them and let us adults to have fun on our own.



We bought 6 tubs of ice cream but only 4 finished that day.
 
 

we made simple kids menu, all my kid's favorite menu, spaghetti Bolognese is the main dish ... kuah bolognese tu multipurpose, they put on top on hot dog to make it coney dog.

 

and eat with doritos as nachos... this one really win.
 
 

Kak Dhia was glad that Aqila came...adalah kawan sebaya...

 

The besar-besar enjoyed the ice creams...



The kecik-kecik lagilah... tak cukup mulut...sedut guna hidung hahaha.



we also on a cartoon movie at the guest room, so the kids can watch movie while eating... so syokkk sampai susah panggil nak suruh tiup lilin.



Awatlah susah nak padam lilin tu kakak?



Mari saya tolong ...hahaha padam terus!



This time I managed to make a pinata.



Because I found this big balloon at Mr DIY.



Supposed belon tu jadi big ice cream, but .. tak sempat nak fikir cara nak letak belon atas cone tu... hehehe.



Saya lupa nak tutup mata birthday girl... tapi tak de maknanya kalau bapak birthday girl yang tolong cubit belon bagi pecah...:p



They really had fun collecting candies...and I had fun watching them.



Apalah yang di gosip tu?



Sambil tunggu parents datang ambil... depa main Peipeile a.k.a play doh.



Begitulah berakhir cerita birthday Daneen yang ke 8.



Mama dan Papa harap Daneen happy... sihat dan ceria selalu... membesar menjadi anak solehah yang sentiasa dilindungi dan dirahmati Allah, berjaya di dunia dan di akhirat.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...