Wednesday, 22 March 2017

Elegant Penthouse Paddy View @ Sekinchan


Assalamualaikum 😊

Lamanya tak bersiaran.
Entahlah macam lemau jer nak update😡

Ni dah cuti sekolah.. tetiba teringat percutian ke Sekinchan hari tu... manalah tahu ada yang nak ke Sekinchan, bolehlah stay kat Penthouse ni.
 


Penthouse ni ditempah melalui Airbnb.
Kami ke sana, time cuti raya cina... it was a last minute decision.
Tujuan utama nak berkumpul adik beradik untuk hiburkan MIL yang masih berduka kehilangan Uda.
 
Last minute kerana bila bukan hanya keluarga kita yang bercuti, banyak kena tunggu greenlight sana sini.. begitu begini... orang ni dapat cuti atau tidak... budget itu, budget ini etc-etc.
Alhamdulillah finally dapat juga kesepakatan😊.
 
Kenapa Sekinchan?
kenapa tidak?
 
Bila semua last minute, time pulak peak season... memang pilihan tidak banyak yang ada. Sana sini jem sudah tentu, dan bila kita bawa orang tua... kena fikir keselesaan beliau, jangan terlalu jauh... kalau dekat sangat takut tak excited pula.
 
So Sekinchan is just nice...
 

Boleh singgah makan mee udang on the way ...πŸ˜‹
 

Tak susah cari location ini kerana di Sekinchan cuma ada one high rise condo.. yeap only One Residence.
 

Sebab last minute, peak season CNY pula tu.. harganya pun faham-faham sendiri...we paid RM1200++ for a night... tapi bila kongsi sikit sorang... it was really worth the value because penthouse ni boleh muat ramai. Jom explore penthouse ni...
 

The living room is elegant with a modern concept...I guess that is why it is named Elegant Penthouse Paddy View.
 

Dapur pulak macam open concept sebab berdindingkan glass.. terus boleh nampak dining and living room.


Dapur ni serba lengkap..


Tapi sebab last minute.. we were not really thinking of it... so tak prepare apa pun untuk utilise the kitchen.


Jom tengok beranda...


Too bad padi baru disemai time ni so tidaklah hijau saujana memandang.


This is the master bedroom ... 


Besar dan cantik.



The attached bathroom.

 
The second room has 2 double beds and a sofa bed.


The third room has 2 double beds. Both rooms shared one attached bathroom, but ada satu bilik air di living room just next to the third room.


Ini adalah bilik rebutan ramai ..


Walaupun kecik .. tengoklah berapa pax boleh muat... banyak woo 😜.


Next to that room , ada another small room with a single bed .. which MIL dah book awal awal lagi 😁. There is also another bathroom here. So the house has 5 bedrooms and 4 bathrooms, comfortably fit 15 adults. Ada 4 parking lots untuk guests .. 4 uols 4 😍.


Penthouse ni boleh access ke rooftop, where you can see the sea meet the paddy field .. can you spot the sea on my left and the paddy field on my right. 


 Aydan teropong apa tu?


Mesti tengah intip swimming pool ramai orang ke tak kann...



While they were having fun time at the pool,  me and mr H pegi melawat kawasan untuk usha tempat dinner for us malam nanti.


Ronda- ronda and jumpa tempat ikan naik... mesti nak singgah before balik esok.


Terus ke Pantai dekat sini, mana tahu ada port makan best.

Pantai Redang ni boleh nampak from the penthouse .. suprisingly ramai sungguh orang kat sini, but kami tak jumpa pulak kedai makan yang sesuai.




Senja sudah .. time to get the kids ready for dinner.


Akhirnya kami decided ke Restoran The Bird River .. banyak pilihan menu... dari local sampai ke western.


Berkonsepkan kontena..ample space .. boleh makan kat luar atau pun kat dalam.


Kami sampai awal, tadak orang lagi time ni, ini di ruang bawah.


Kami pilih makan kat atas sebab...


Ada tempat lepak and play station for kids. Memang kami conquer area atas tu πŸ˜…


Ini antara menu yang di order..


Kalau Daniel yang tak berapa gemar seafood ni boleh makan, maka boleh buat kesimpulan makanan kat sini sedap .. sesuai dengan harga yang sangat berpatutan. 


Sedap ko dop Mek? πŸ˜‹ kusyuknya mek makan.


Activity after dinner be like πŸ™„.. yang akan menjadi kenangan manis mereka kelak 😊 


Good morning.. woke up to this view from the master bedroom. So sarapan apa kita? 


Kita buat rombongan ke Restoran Sri Sekinchan .. sebab boleh makan macam- macam jenis lempeng .. pilih je yang mana suka .. jangan pilih yang tengah berdiri tu .. kang kena lempang pula πŸ˜‚


Mine was delicious lempeng kelapa .. cicah sambal sardin awesome.


After breakfast, balik penthouse and get ready for check out. Semua berat hati nak balik so kita plan mesti get together for lunch dulu .. this time we wanted to explore exotic food at Restoran Lembah Bernam. Restoran ni kat kawasan sawah padi.


Budak ni muncung dah restless tunggu food tak sampai- sampai .. dua jam lebih menunggu bukan takat budak .. orang tua pun rasa nak naik atas meja dah πŸ˜…
Lagi rasa nak naik meja sebab tengok orang datang lambat tapi dapat dulu order...rupanya mereka tempah before datang 😞


Antara yang kami order adalah gulai ikan baung, rendang landak, keli berlado, puyu goreng dan rusa masak kicap .. ayam goreng pun order untuk yang kurang adventurous ...pun masyaAllah sedap sungguh... eh memang saya kurang adventurous hehehe. 

Lambat tu sebab, bila order baru chef masak .. fresh gitu ...and mungkin kami pun order banyak sebab kami ramai .. so lambatlah dapat ...πŸ˜”

tips nya tempahlah order awal- awal kalau nak pergi ... ada phone number kat gambar tu . Makanannya memang sedap .. nasib baiklah kan .. kalau tak mahu terbalik meja hari tu πŸ˜…


Singgah dulu port fresh seafood before balik.


Borong ikan bawal .. masa kami sampai , banyak dah habis .. ikan bawal jer yang baru sampai masa tu. Harga ikan fresh ni actually mahalnya lebih sikit dari beli kat pasaraya .. tapi rasanya berbeza .. manis and fresh.


Masak simple walau sekadar  goreng pun boleh buat makan nasi bertambah- tambah πŸ˜…

Kepada yang berminat untuk booking penthouse, saya sertakan link di sini . Happy holiday to all😊.
http://abnb.me/EVmg/CnvbCl64HB

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...