Wednesday, 5 March 2014

Sekolah Menengah Teknik Bukit Piatu Melaka


N3 ini khas untuk parents yang nak antar anak ke sini...
Parents sekarang sedikit sebanyak akan mencari maklumat di tenet... macam saya... so saya harap dapat menyumbang sedikit info.


Haa dah sampai pun...pintu masuk ada satu aje...
Tentang direction ke sini... err silalah guna gps... saya ni follow jer... banyak melayan perasaan ... jalan tak perasannyer .....


Aiz happy jer dapat jalan-jalan.... paw chocolate..paw menan.
ada orang yang gundah gulana kat sebelah tu.


Maklumat yang pertama.
Every month ada 2 kali outing bermalam... satu yang wajib
Satu yang sunat... 


Tempat pertama yang pergi kat sini...nanti dia bagi list outing dan list dokumen yang kena submit ...macam surat berenti sekolah, keputusan PMR, slip gaji parents, buku kokurikulum, surat beranak etc .semua tu kena sahkan, lepas tu kena sediakan gambar passport 10 keping... dan list yuran yang kena bayar.


Then kita ke bilik guru, jumpa guru kelas dan bayar yuran PIBG RM250

Lepas tu pergi pulak koop beli keperluan macam baju uniform warna oren, cadar etc... cost lebih kurang  RM300 +.
Seluar hitam dan kasut sekolah hitam kena beli sendiri kat luar... koop tak jual.


Seterusnya pegi pulak office warden untuk bayar duit asrama... yuran asrama bergantung gaji parents... min 100+ to 600+...boleh bayar 2 kali setahun.


Jom check dorm...


Redho ajerlah dapat perabot macam mana... 


 risau pulak kalo tidur atas... kang jatuh... ehs ehs..hehehe



Belajar - belajarlah basuh baju sendiri...masuk duit 2 hinggit... jalan... mama papa dulu kena basuh tangan tau!


Ini kantin


Ini pulak dewan makan..

On top of kain baju...barang keperluan lain yang disyorkan bawa:
1. Baldi
2. Berus kasut
3. Hanger
4. Cebok
5. Sabun basuh baju
6. Penyepit ampaian
7. Ubat-ubatan
8. Ubat nyamuk!!!
9. Selipar... good to have extra
10. Toiletries and bakul kecil to keep them.
11. Botol air ... untuk taruk air kat water cooler

Kami pun 2 times keluar masuk hari tu beli barang... asyik termiss beli... its good to have a check list.


Okay...we balik dulu......


14 comments:

  1. Thank you bagi maklumat yg berguna. Keep it up! :)

    ReplyDelete
  2. sya pon hari tu daftar anak form 4 kat SMTM cari maklumat kat internet... terjumpa entry ni, sgt2 membantu.. T kasih daun keladi.

    ReplyDelete
  3. yang ni S.M Teknik ke Kolej Vokay ? maaf bertanya . Saya nak masuk S.M Teknik tahun depan . saya takut tersalah pilih sekolah

    ReplyDelete
  4. Waktu outing dua kali ? Satu sunat , satu wajib ? Macam mana tu saya tak faham and baju uniform kat sana ada berapa ye ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dalam sebulan, boleh keluar 2 kali... Yg sunat tu maknanya tak nak keluar pun tak apa... Yg wajib tu... Outing bermalam, semua kena balik.. X boleh stay kat hostel sebab dewan mkn pun tutup. Uniform utk ke kelas yg warna oren, kalau keluar pakai t shirt utk outing dan ada baju batik juga. Baju melayu utk hari jumaat.

      Delete
  5. Kalau kasut sekolah kaler apa? And kasut tu wajib jenis kain ke ataupun boleh pakai yg kulit ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kasut kain warna hitam. Saya dah beli kasut kulit hitam... end up anak x nak pakai sebab segan kawan lain pakai kasut kain ..

      Delete
    2. Tapi blh kan pki kasut kulit hitam?

      Delete
    3. Kasut kulit hitam untuk pengawas, murid biasa pakai kasut kain hitam.

      Delete
  6. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...