Thursday, 13 March 2014

Little Ladies at Toy Muzium Melaka



Sudah enam hari
tapi MH370 masih belum dijumpai
Semua rakyat Malaysia bersedih hati
Perkara lain seolah tidak penting lagi

Pagi tadi ke office jerebu teruk sungguh
lalu saya jadi guru besar tak bagi anak pergi sekolah
takut batuk selsemanya makin parah


Kemarau menyebabkan kebakaran hutan
memburukkan lagi jerebu
lima kali ganda teruknya kebakaran
berbanding tahun-tahun dahulu.

Di kawasan saya air masih lagi dicatu
Mujur malam air masuk tangki yang cuma satu
Air itu satu keperluan,kalau tak ada memang haru

Apa pun hidup perlu diteruskan
ujian memberi kita banyak pengajaran
belajar menghargai nikmat yang dikurniakan


Jom kita ke Muzium ... belajar menyusun mainan

Cuma ladies jer yang nak masuk
Aiz diajak tak nak, takut kat Mr Hulk 
saya pun tak de lah nak pujuk
nanti dia suruh beli,  kang susah kalau  dia tak nak balik

Toy Muzium ni letaknya di Bukit Piatu
On the way ke sekolah Abg Rizq tu



Kecik jer muzium ni.. bajet boleh habis pusing kurang dari sejam
bayaran masuk dewasa RM6
kanak-kanak RM4
Operation hours:
TUE-FRI, 3PM-6PM
SUN 2PM-6PM
SAT 11AM-6PM
(Note: Last entry is 5.30PM)
Closed on MON except school holidays.





Kan bagus kalo susun mainan macam ni... barulah rumah kemas.


This doll memang ancientlah... my cousin once had one giant doll like this, but yang ini kecik..hers besar...  sebesar Aiz kot ... her mum is a taylor... so she jahit  banyak baju untuk doll ni...masa tu mana ada barbie doll... yang konsep tukar-tukar baju. Kira hebat sangatlah dia ada doll tu...boleh tukar-tukar baju.
Somehow my aunt cuma displayed jer my cousin's toys ... she had  few cooking play sets, dolls etc ... tapi toys tu digantung je kat dinding masih berbungkus macam kat kedai... bila kami pergi rumah dia, cuma dapat  tengok ajerlah sambil menglap-lap air liur yang meleleh... my aunt cakap... my cousin cuma suka tengok toys ... dia tak suka main...ada juga species cam tu ... hihihi. 


Rugilah Aiz tak tengok ni...


tapi confirm saya akan susah kalo dia nampak ini...


Apalah reaksi dia kalo tengok catwoman yang sangatlah womanly ni..



Apa pulak reaksi little ladies...?


Mereka teruja dengan frame ini...




dan mesin taip lama ini...

( hermm...I wonder where did tok ki simpan mesin taip lama dia... tak kan lah dia sorok dari saya lagi?)

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...