Friday, 29 May 2015

Mini reunion with TKC friends...

 
After 25 years...thank you to technology...we met again!
selepas form 5..memasing dengan haluan hidup masing-masing...
Sesekali ternampak di FB... ada yang dapat dijejaki...ada yang terputus terus hubungan.
 
Gara-gara rindu... maka ada yang cuba eratkan dengan membuat program... tetiba pulak ada yang jual t-shirt batch...sempena 25 tahun... maka kami pun menggamit memori dengan membelinya.
 
Kebetulan pick up point untuk T shirt dekat dengan office saya...ramailah yang minta tolong ambilkan..
 
 
 
Sepakat untuk berjumpa...kita set waktunya... pot luck high tea katanya...tapi selaku tuan rumah rasa tak kena kalo tak prepare something...
 
 
Seafood olio oglio... masak yang ringkas-ringkas...
 
 
fresh fruits, cheese tart and ...
 
 
churros!
 
ada permintaan untuk churros ( sape suruh letak gambar kat ig kann..hihi).
 
 
kata high tea...kenalah serve tea... petik daun mint dalam pasu :-)
 
 
Lin with her daughters last sampai ..maka cukuplah 4 orang sahabat lama berkunjung...kita terima dengan besar hati
 

 
Mereka datang bawa KFC, donuts, grapes dan kasih sayang...
 
 
Sakanlah kami sembang...keluar cerita lama dan baru...
 
 
kalaulah lagi ramai..tentulah lagi meriah...tapi berempat ni pun terubat rindu...
 
 
Alhamdulillah...semuanya success dan bahagia... cantik berkerudung semua...(maksud saya mereka... ^_^ )
 
 
peringatan untuk diri sendiri...dan kawan-kawan juga... semoga kita semua berjaya dan bahagia di dunia dan di akhirat...
 

Wednesday, 27 May 2015

Ladies...let's make Churros...


Saya tak pernah makan churros...
Semua orang dok sebut-sebut...
kita pun teringin..

gappo bendo lah churroh ni...sedak sangat ko?( dalam hati kita kecek kelate..hehe)

nak beli tak terpergi kedainya...
Kat Ikea pun takde churros kan Malinda? yang ada pun karipap kecik.( sVs dah sukat size...dia kata kecik...hehe)

So teringin sangat ..pe kata kita buat sendiri...


pagi minggu...golek-golek atas katil...( nikmatnya ya Allah!).


Sambil belek-belek magazine... oh tapi magazine ni sangat boring..terlelap beberapa das.. hihi. Baca pun sebab rasa bersalah dah bersepah kat rumah..tak baca-baca..

and then..ada budak kacau somemore...cakap boring mama...jom masak ( masak tak boring ke? huhu)
I pun dengan lega tutup balik magazine boring tu... and gugel recipe churros...

Jom buat sama-sama...
don't worry...my first time also...


First, masukkan tepung gandum 250 gm bersama satu setengah sudu kecik baking powder...ayak.


Didihkan 250ml air dengan satu setengah sudu besar minyak atau butter. Masukkan juga sedikit garam.


lepas dah mendidih...cepat-cepat tuang dalam tepung tadi... kacau sampai jadi doh...


Doh dia agak likat.. berpeluh jugak nak tekan acuan... hahaha... so don't worry about calories... you have your exercise already.


Goreng sampai kekuningan, angkat and dust with icing sugar...


Now kita buat chocolate dip.. ada chocolate coin ni ...senang sikit kerjanya.


iklan jap...princess ni baru bangun...


masukkan dalam microwave untuk 30 saat,  keluarkan dan kacau.... tambah sedikit susu pekat dan air.


tarraaa... dah siap... rangup dan sedap...


panggil model tak mandi ni untuk demo...


eat with style...


have it with mint tea...ulala..


Thursday, 21 May 2015

A trip to IKEA with 5 kids...OMG!

 
Assalamualaikum...
 
 
Malinda...good luck with your Frozen birthday party...bab kata Hani...buat party, walaupun penat..tak apa ..demi orang yang kita sayang.
 
Zaila...betul lah tu, lemari putih tu beli kat Ikea..tapi lemari tu memang range yg harga murah..sebab tu agaknya lemari kita cepat rosak... walaupun lemari rosak..kita tak lah serik pergi Ikea kan..hihi. Sebab orang pergi Ikea bukan cuma  untuk beli perabot...its like entertainment shopping experience jugak.
 
 
Sebab nak bagi experience tulah...kita cekal angkut anak...bukan sorang tapi 5 orang....ada berani? hehe...... saya beranikan diri suggested the idea to
Mr H.... and ...
 
he agreed!... wahh terkezzuttt...
 
May be dia pikir.. labour day break 4 hari.. tak pi mana.... kalo penat sangat boleh bantai tidur berhari-hari lepas tu..hihi
 
Tapi...
 
Disaat nak sampai...I wondered whether I've made the right decision...
 
 
The moment nampak Ikea sayup-sayup ..jalan pun start jem sakan... guess what?..semua nak ke situ... sebab tu lah jem...betulkan I cakap... orang pergi Ikea untuk aktiviti berlibur juga... see, ada yang bawa elderly with wheelchair pun.
 
 
The Café was packed with people... we had to stand kat meja yang nampak orang about to complete their meal..mesti tak selesa..orang yang tengah makan tak selesa...kami yang tunggu pun tak selesa..but what to do...  ada juga yang buat dek je..walau dah habis makan..borak-borak kosong kat situ... kami terpaksa tukar cari port lain sebab mereka tak nak bangun...Alhamdulillah lepas 3 kali tukar port...dapatlah duduk...
 
 
puas hatilah tunggu...  Aiz suka meatball Ikea. Si Daneen tu muncung...tak puas hati apalah pulak ..ehs ehs..
 
 
yang sebenarnya tak delah susah mana...walaupun bawa 5 orang budak..abang Rizq dah besar panjang..memang dialah yang banyak jaga adik-adik...dah tak masuk category budak dah.
 
 
Kak Dhia pun dah boleh harap tengokkan adik...
 

 
Nak beli perabot kenalah test kan.. bukak tutup..bukak tutup tu biasalah kan...
 
 
kenalah test tilam empuk ke tidak...
 
 
Oh lembutnyeee....
 
 
Haa...kan betul kak Dhia pun dah besar panjang...
 
mama ketotnya...!!
eh tak acilah kak Dhia pakai heels!
iyolah kalo mama pakai heels... pun ketot jugak...huhu.
 
Ini posing before balik...
dah penat.. maklumlah
lepas test-test...banyak jugaklah kami borong...
 
 
beli sofa pink..kerusi kuning..rug jalur..lemari buku...coffee table, jam, cermin dan empat orang kenit...banyak kan?...hahaha. Inilah bahana kalo bawa budak.
 
 
Dari lunch sampai ke dinner ... gitulah kalau keluar reramai..sehari suntuk jadinya...tambah kalo ke Ikea...memang tak cukup masa nak explore...
 
 
So apa terjadi lepas balik from Ikea excursion? apa kami buat cuti 4 hari?...tidur?
 
 
Kalo tidur jer...tak siaplah project alih pokok masuk pasu beli kat Langat hari tu...
 
 
Cepat membiak pokok mint ni.. baru jer tanam dah menjalar-jalar.. I ni bukannya ada green hands ..so bila pokok mint ni subur..wah..nampak sangat pokok mint ni senang nak tanam... hihi.
 
 
Pokok limau purut  yang kena potong ni pun dah bertunas. Kami nak kena cari pasu besaaarrrr nak pindahkan pokok ni... sayang pulak nak buang...dah banyak daun buat tom yam...berjasa pokok ni tau!... pokok dill kat belakang pokok limau pun belum alih lagi...tak cukup pasu plak dah. Kami nak pasang tiles kawasan belakang ni... lebih senang nak jaga... semua pokok tanam dalam pasulah lepas ni...kalo ikutkan Mr H, dia nak tiles semua laman...Ooo nooo... I sayang rumput tu tau...dari satu species dah jadi berjenis-jenis species rumput  kat laman kita... hehehe ..adehhh...tu yang Mr H fed up tu..susah nak jaga rumput. But kalo pasang semua tiles.. rumah jadi panas.. rumput tu lah yang menyejukkan ... nasib baik contractor agreed with me...fuhhh!
 
 
last but not least... Mr H tak leh tidurla... sebab kena pasang rak kasut ni... itulah sebab kena pi Ikea.. nak beli rak kasut jer sebenarnye...hehehe.  
 
 
 
 
 
 
 


Friday, 15 May 2015

A party for a lady...


Assalamualaikum...

Birthday story... asyik berulang-ulang...jangan boring ye.

maklum ada ramai orang istimewa di sini.. yang kelahirannya sangat disyukuri, maka setiap tahun kita ingati seadanya. 
 
 



when Dhia requested a party for her birthday... I was like.. eh budak ni... dah sekolah menengah pun nak party lagi?... but in my heart I was relieved.. bolehlah makcik pakai all the purple and turquoise party items bought online 'don't know for who' few months ago.
 

 
It was supposed to be a garden party.. where I can gantung those pom pom flowers. Yeahh you are right...that was the lemari yg Mr H nak boh pintu tu... I pinjam dululah.. hehehe ... sysss!
The moment I wanted to put a table for the cake... it rained... huhu.
 
 
Maka dengan sedih hati... kenalah pindah everthing under the roof.
 
 
 so the pom-pom and the lantern tak tahu nak sangkut mana..longgok je lah atas meja... kunun perhiasan untuk meja tu..
 
 

 She wanted to invite her classmates.. boys and girls..so it was just a small party. I didn't know what doorgift to buy for a 13 yo boys ... and didn't have much time to really look for it..at last I only bought  doorgift for girls. I found a cute pen that matched the theme colours.Boys..uols makan jer lah ye....sorry! The lavender potpourri dolly was also a matched deco...apa sajerlah asal kaler masuk.. kita taruk jadi prop...heee.
 
 
 
 the party started at 4.30 pm.. so I thought I have ample time to prepare a lot of things...
 
and so I pursued... the things that I wanted to do
 
 
The birthday girl loves pavlova.. so I must make them.
I made the mini one with chocolate chips topping and the not so mini one with fruits..that was because the birthday girl has a sister who does not eat fruits!
 
 
I also made fudgy chocolate brownies and cheese tart ... this time we had a purple rose on top of the cheese tart.. of course kena ikut tema ...hihik
 
 
and guess what...I wanted to make a birthday cake on my own...but
that was not the deco I planned in my mind!... I wanted to make icing flowers on top.. besar sungguh cita-cita... of course tak menjadi..tengok kat youtube macam senang je kan..hahahha.
nasib baik standby siap-siap bunga beli kat kedai... adalah juga rupe kek... it was a purple and turquoise marble cake...
 
 
I managed to masak fusilli with lala as the main dish... one of Dhia's friends was being nice...asking me the recipe... sedap betul kot...hihihi.
 
 
The mini burger was a hit...hilang sekelip mata.
 
 
Dhia helped me to prepare her party and while doing that.. she said.. no more party for her after this one... I  thought she was tired ...haa serik ker kena tolong mama kat dapur, I asked her, penat ker?...nope... she said..I just felt awkward inviting my friends to come over... ohh she just realized she is in teen phase... and I suddenly rasa sayu...Ooo my girl sudah besar...
 
 
She even did not want to cut the cake.. she malu.. but itu tak jadi masalah...ada jer orang eager nak take over..huhu thank you Daneen..hihi.
 
 
But I hope she had a wonderful time with her best friend Aisya...
 
 
and the rest of her friends...
 
happy 13th birthday dear daughter...
for mama...you are always be my baby..
 
 
 
 
 
 
 
 









 
 
 
 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...