Tuesday, 16 May 2017

Our 2017 retreat at Saujana Janda Baik


Assalamualaikum😊

Sekarang ni hujan jer petang-petang
Pagi pun hujan juga kadang-kadang
Jalan pun jem memanjang 😅
Tapi tak pe.. hujan itu tanda Allah sayang.


Hujan pun hujan ... misi kita teruskan jua.


Misi balik kampung Saujana Janda Baik..


Tu dia .. tunggu kawan-kawan yang sampai berperingkat peringkat
Ada yang solat Jumaat
Ada yang sesat 😅


Di Saujana Janda Baik ni ada dua Chalet.
Yang ini namanya Meranti Chalet
Kecik sikit boleh muat dalam dalam 10 pax
Di sinilah jejaka-jejaka Malaya kita sumbat.
 

Champeroh Chalet ini lebih besar dan terletak di depan Meranti
boleh muat dalam 20 orang dan berkonsep open space dengan 2 bilik air
Jadi kita letaklah puteri-puteri rupawan di sini 😊
 

Di Chemperoh ( Meranti tidaklah kami masuk) ada satu katil pengantin...
 

Seketul katil sofa kecik comel.


Ada katil double decker kayu di tepi dinding
 

Dan tilam-tilam untuk bentang tidur ramai-ramai depan tv.
 

Beberapa tapak kaki jer dah boleh terjun sungai
Mari kita explore kat luar pulak...apa yang derang tengah buat tu?
 

Ooo ... sedang menjamu selera rupanya.
 

Lunch kami tempah dengan caterer yang direkomen pihak resort.
 

Wahh sakan hangpa berendam ye... mentang-mentang pak lebai semua pi masjid solat Jemaat...
 

hakak walaupun tak de pak lebai... malas betul nak masuk dalam air...kuikuikui
 

So hakak jalan-jalan jer lah di sekitar sambil petik hp.
Itu jelah yang boleh dibuat kalau line tenet slow macam siput.
 

 

Memang betul-betul pergi rehatkan minda...
masa berjalan macam slow juga bila tenet slow... pelik kan...hehehe
tengok jam tadi pukul 3 lebih.. tengok lagi sekali pukul 3 lebih lagi 🤔
 

Udahnya hakak join depa tengok tv... layan citer korea zaman bila tah... 
Syoklah pulak.....
Tengah-tengah syok... tetiba riuh dengar kat luar
 

 
Rupanya ada orang datang jual madu lebah asli... fresh from the tree.
Tengok tu ...ada lebah 'terkorban' sekali dalam tu.
Betul laa kot asli
 

 
Siap bawa sample yang asli dengan yang tak asli.... cer teka yang mana satu yang palsu?
Pandai pulak kalau beli 2 botol ada diskaun... maka hakak pun terjebaklah juga 😅.
Sampai la ni tak buka lagi... tak pe madu boleh simpan lama... banyak kegunaan.
 


After magrib... kami pun ready berderet untuk BBQ dinner...
Semua makanan caterer yang siapkan .. hantar yang dah masak untuk kami ngap.


Sempat depa pi beli kek sebelum ke sini... ada peti ais, so tak lah cair simpan untuk dinner.
 
 
Sebelum makan... kita mulakan dengan acara wajib setiap tahun...
tukar-tukar hadiah sesame geng.
Acara cam gini time baru lepas dapat bonus memang syoklaa..😝
 
 
Tu diaa... happy sangat tu...😆
 

okaylah... jomlah makan sebelum semua sejuk.
 

Dah kenyang ... kita halau jejaka semua balik Meranti..
sebab kita nak tidurrr 😜
Haa tengoklah keadaan ruang bila semua dah bentang tilam..
memang macam balik kampung sungguh. 😬

 
 
Breakfast nasi lemak pun caterer hantar pepagi lagi...
makan kenyang-kenyang sebelum kita main game.
tapi kita tak main badminton.. 

 

Kita main indoor game jer .. sebab hujan renyai.. memasing nak maintain cun malas nak turun.
Tapi we really had fun main indoor game yang cukup hilarious.
aduh bayangkan mulut kena sumbat penuh marshmallow... nak kena sebut pulak  nama haiwan liar...yang tunggu nak meneka tu pun tersembur-sembur air liur duk gelak.


 
Indoor game pun ada hadiah juga... berbaloilah ...hehehe
 
 
Tak de sape dah nak mandi sungai on second day...
lepas main game.. masing-masing pun balik dengan senyum terukir di bibir
Sebab duk teringat-ingat game lucu yang mencuit hati.
 
 

 
Sesape yang nak mandi sungai dan berpicnic ala-ala balik kampung bolehlah datang ke sini.. check out Saujana Janda Baik's website for latest details here.

3 comments:

  1. walaupun dah 2x pergi, tetap nak pergi lagi...


    (comment dlm entry lepas tak keluar jugak... sob sob sob)

    sudipVSsenduk

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kena pegi lagi tu sis ☺️

      Delete
    2. Letih scroll down ... tak jumpa pun coment😔

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...