Saturday, 28 October 2017

Unicorn party di Raya Haji

Assalamualaikum😊.


31st Aug tahun ni cuti panjang, bergabung raya haji ...as usual ada orang tu minta birthday party .. and a unicorn cake 😱...

Mula tu malas nak layan ... pujuk tukaran dengan benda lain ... ermm she ok jer alhamdulillah πŸ€—

Then MIL decided to celebrate raya haji at our place .. so meaning mestilah ada makan-makan with family ... jadi on baliklah birhday party .. kira 2 in 1 terus 😁


For raya .. breakfast in the morning, we had supersedap nasi lemak bibik .. bergabung dengan rendang dendeng and rendang ayam .. diteman pula pulut kuning MIL... 


Pencuci mulut pagi tu adalah brownies ..terus buat 3 adunan.. satu makan pagi .. 2 untuk party 😬.



Rumah dah siap kemas sambil pesan aka bebel kat budak-budak, jangan sepah sampai petang .. make sure same condition naa .. hehehe.


Meja party pun dah set up dari semalam lagi..time management pentinglaa kalau buat party last minute ni ..πŸ˜“


Bahan-bahan untuk party ni dah beli lama kat Mr DIY Cheras Sentral .. banyak bahan2 party murah kat situ. Paling mahal pun rambu ramba tu harganya sepeket 8 ringgit lebih .. saya beli 2 paket dan belon sepeket tak sampai RM 10 .. so cost deko untuk party tak sampai pun 30 ringgit. Sebab harganya tak mahal mana, boleh beli simpan in case nak buat party.. tak lah terkecoh-kecoh.. maklumlah kita working mothers, cuma ada weekends jer utk shopping kann..dan macam-macam benda lain lagi nak buat.. semua kumpul time weekend .. maklum sejak tak berapa muda ni .. balik kerja je .. penat terus nak landing atas katil 😴



So sebaik balik dari masjid solat sunat, habis makan pagi dan bermaaf-maafan.. terus tukar uniform masuk dapur. Bersilat nak hias kek dengan littleladies.. kek dah bakar dari semalam .. tinggal nak deko jer. Nak buat unicorn tu yang baru terkial-kial google sana sini untuk buat fondant... saya tak pernah buat fondant sebenarnya. πŸ˜…


Akhirnya a week before party decided buat marsmallow fondant ajelah.. πŸ€”nampak macam boleh buat ... nampak macam mudah ...hermm

Marsmallow Fondant :

2 cups of marsmallows
4 cups of sugar icing
1 table spoon of water

Bahan pun sikit, boleh beli kat pasaraya je. Kebetulan, marsmallow yang saya beli tu ada yang warna putih dan pink... sebenarnya yang warna putih tu  boleh campur pewarna kalau nak warna lain.. tapi dah ada yang dah colour tu, senang taklah penat menguli.

Caranya adalah campurkan air ke dalam marshmallow dan microwave for 30 seconds, dia akan mencair dan campurlah dengan gula icing sikit demi sikit... pastikan gula icing diayak dan tidak berketul, nanti senang sikit nak uli...macamana saya tahu susah? sebab saya tak ayak ...huhuhu...berpeluh ketiak menguli 😭.

Sebenarnya saya tak letak pun icing sugar sebanyak tu... gila banyak kannn... adoiii nak kena kencing manis ke apa? saya taruk asal boleh uli jer.... tapi hakikatnya bila derhaka resepi ...unicorn saya tu taklah keras elok... saya letak dalam peti ais...barulah dia keras... 


Tengoklah telinga unicorn ni dah melepek by petang ... tapi sebab tak manis sangat...budak2 kata sedap dan boleh dimakan... kira telinga..tanduk habis licin semuanya...tak membazir hehehe.

Kind of menyesal letak sprinkle kat bawah kek, sebab tak matching colour but tak boleh buat apa sebab itu jer yang ada kat rumah...and the icing cream pun buat main agak-agak...cukup-cukup je untuk hias sebegitu.... it was indeed not well prepared. Sebab  I was so tight up with the cake.. I let littleladies to make pavlova... and pavlova ni kind of sensitive ... salah sukat bahan or terlebih putar .. jadilah ranap sebegitu... adalah sorang yang jadi judge masterchef comment kat littleladiea..well pekakkan telinga je lah... yang penting habis licin walau rupa tak semengah.

Bila littleladies mengadu pasal judge masterchef tu... kita ambil kesempatan untuk bagi real life lesson. It's okay, don't bother benda remeh temeh... yang penting niat kita nak kumpul dan erat silatulrahim... bukan semua orang sanggup nak bersusah hosting makan-makan... duit keluar... rumah kecah.. kena kemas.. kena layan tamu etc... tapi ganjaran biarlah Allah yang tentukan... dengan syarat kita ikhlas... so buat apa pun mesti happy-happy... barulah ikhlas. Sebab tu lah dear littleladies.. kalau kita nak komen apa-apa kat orang...walaupun ikhlas... tapi kalau memyakitkan hati orang... baik diam aja... sebab bila terguris hati walau pun benar... mungkin kita akan berdosa. Actually, I glad that it happened, because it gave me the opportunity to have a small talk with my girls... harap mereka computelah apa yang saya nak sampaikan.


Straw kaler-kaler comel ni beli kat Ikea...


Main menu saya tempah nasi dagang dari kawan yang kebetulan buat makan-makan... cuba imagine... rumah kita buat makan-makan..kita sempat gi makan makan kat rumah orang di hari kejadian...haha.



Yang penting... ada orang happy...


happy 9th birthday dear Daneen... we love you.


Kek ni saya pakai resepi butter cake biasa.... sedap rasanya, ada yang tanya tempah kat mana... kann bagus ada juga judge masterchef yang puji-puji ni walaupun dia tahu rupa macam gitu tak kan lah tempah hihihi... hilang lenguh sendi putar cream tau 😁.


Rainbow tak cukup colour...


Happy bila dapat kumpulkan generasi muda dalam keluarga.. seeing their happy faces worth all the hardworks.


What a birthday without a gift....doakan mama papa murah rezeki, insyaAllah boleh tunaikan permintaan princess ...




Okaylah tu yang besar tu... beli yang lagi besar kang susah nak bawak balik... okay jom cepat balikkkk.....😜

Thursday, 12 October 2017

Oreo compound cake

Assalamualaikum 😊


Yesterday was Mr H's birthday. I was in Philippine attending a conference so can't celebrate with him and bake him something. Luckily we are living in an era where odering cake can be done at the fingertips...so managed to arrange a suprise cake with helium balloons delivery to his office. 




He texted thanking me but somehow said my cake taste better .... saje nak ambik hati ke? Ehehe. ☺️

Dah dia cakap macam tu ... teringatlah pasal kek  compound oreo ni.. kek ni simple senang aje tapi sedap dan moist.. 


Kalau ada kat rumah, paling malas pun boleh bake kek ni for his birthday.. puas hati makan.



Oreo Compound Cake

250 gm butter ( I used normal salted buttercup)
1 cup sugar
2 cups flour
4 large eggs
3 Tablespoon condense milk
1 teaspoon vanilla
1/2 teaspoon baking powder
1 packet of oreo 
Nuttela

Beat butter and sugar, add eggs one by one. Then, add flour bit by bit and followed by other ingredients. Leave some oreo for deco, the rest put it in the batter. Bake the cake at 170 degree until golden and crispy outside. When its cool, pipe some nutella on top of the cake, put the broken oreos and pipe nutella somemore. 


Senang kann... the kids like anything with oreo..so it will finish very fast 😁.



Can't wait to go home and bake something... 😊

Wednesday, 27 September 2017

Reunion gathering.


Assalamualaikum 😊

Tahun ni kita punya turn jadi host untuk reunion A level class...
Kita cuma nak share satu dua resepi dan kongsi gambar... untuk kenangan....
dan mana tahu boleh cetus idea untuk kawan-kawan yang plan nak buat makan2 tu ( ehem jangan lupa jemput kita tau..)
 

Ketupat frozen tu TokMa bekal masa balik raya hari tu... kira masa kita buat makan-makan tu , masih ada aura raya... khas untuk kawan kita yang duk Switzerland tu.



Main menu bihun tomyam... kita pakai paste Thai Boy yang sedap tu... ada dijual di NSK.. tempat lain tak pernah nampak pulak brand ni.


 

Terajin sikit ... semua masak sendiri kecuali kueh Koci (beli kat gerai) dan Cheese tart yang di order dari Zuraini Mamat kuih talam dan tartlets (refer ig zurainimamat).
 

Ini adalah sago gula Melaka yang di combine dengan cendol... sedap dan mewah 😬.
 

Tetamu dah mula sampai... ada yang tak berjumpa lebih 20 tahun...
 

makan dan sembang....
 

dan amik gambar... selfie.. wefie.. semua ada.
 
 
one two three...cheese..
 

Acara kemuncak... ada orang celebrate birthdaylah... dulu masa rumaja.. tak dak duit nak beli kek celebrate πŸ˜….


haippp gossip ... gossip ... kehkeh.
 
 
the ladies...
 

Gents...
 

Sago cendol yang meriah...

saya nak kongsi resepi kuah santannya

Sago Gula Melaka

200ml Santan KARA ( 1 kotak kecil)
300ml air (boleh suai ikut citarasa pekat atau cair)
2 sudu besar tepung susu
1 helai daun pandan
sedikit garam

Masukkan semua bahan dan kacau  sampai pekat dan mendidih sedikit. Padamkan api dan biarkan sejuk.

Untuk sago ... rendam sago lebih kurang 1/2 jam dan masak dengan air... agak-agak air tu banyak mana... kena kasi tenggelamlah sago tu .. kalau agak nak kering, boleh tambah air lagi... masak sampai sago dah jernih... toskan dan siram dengan air untuk buang kanji berlebihan, toskan dan taruk dalam bekas, sejukkan dalam peti ais. Lebih kuranglah sebab main agak-agak, tak sukat pulak bahannya.

Untuk gula Melaka tu pulak, masak satu ketul gula Melaka dan 1/2 cawan gula pasir, dua helai daun pandan dan air. Masak dengan api perlahan mengikut kepekatan idaman.

Lepas tu apa lagi? Bolehlah makan bersama cendol, kacang kidney, jagung, cincau dan apa2 aja yang seangkatan dengannya 😊.
 
 
 
Inti Popia Goreng
 
1 labu bawang Holland
2 ulas bawang putih
2 biji kecil sengkuang
1 batang lobak merah 
2 sudu kecil sos tiram.
200gm udang kecil tanpa kulit
Sepeket kecil jejari ketam, potong
sedikit garam 
 
Tumis bawang dengan sedikit minyak, masukkan semua bahan ...goreng sampai semua masak sebati. Sejukkan dan gulung dengan kulit popia dan goreng dengan api perlahan.
 

Okay that's all for now... have a nice day everyone!😊

Saturday, 12 August 2017

Kenangan bersamamu di Arabian Bay Resort Gambang.

Assalamualaikum😊

Cerita family day office bersama mantan CEO tersayang... kenangan yang sarat dengan perasaan sehigga terperap ceritanya sekian lamaπŸ˜….


Ini kali kedua kami ke sini.. waktu pertama kali tu Arabian Bay Resort ni tak siap lagi .. yang ada cuma waterpark dan Caribbien Bay Resort aje. Safari pun belum siap lagi.


Ini lobi Arabian Bay Resort.


Kami yang berkeluarga besar ni dapat apartment dua bilik...ini master bedroom. 


Testing tilam ..resort ni ratingnya 4 star.

 
Bilik air master bedrom.


First time gi hotel dapat toiletaries 3 in 1 ... ingat kopi je ada 3 in 1😁.


Ini second room .. 


also with adjoining bathroom.


Selebihnya tidur kat lantai ruang tamu atas tilam.. dah kenapa model ni masam jer ☺️... bau selipar ke? πŸ˜›


Ada pantry...


Bolehlah nak buat teh ke kopi ke..


Ni main cik ku cak balik pintu ni .. dah bosanlah tu.


Banyak program disediakan, sepatutnya kita join the rest pegi Safari, tapi papa ada program reunion yang kebetulan dibuat pada tarikh yang sama di Swiss Garden Kuantan.. kita join papa jumpa kawan-kawan dia dulu ... 😊. On the way to Kuantan nampak bangunan colourful ni .. so nice! 


Sepetang kita di Swiss Garden ...


Puas dah berbuai .. ajak papa balik Gambang.. 


Sementara Papa patah balik ke Swiss Garden untuk dinner .. kita berenam sempatlah pegi tengok last show tarzan seksi kat Safari πŸ˜›

 
The family day was for 3 days 2 nights, so the next day tu we had sort of mini sukantara at the water park.


Layan si kecik ni yang tak mo keluar pool πŸ˜…. lunch prepack provided but kita makan sikit .. tinggalkan space untuk tea time. Hajat di hati nak merasa manggo cheese cake kat Kula Cake yang famous tu..tapi bila tengok barisan panjang sampai ke kaki lima kedai sebelah ... padamkan ajalah hajat tu 😌.


And so kita proceed pegi Mc D yang nampak gah di tepi sungai. 


Kat sini pun best ... tapi kenapa mama rasa muffin tu ejek mama ye? πŸ˜…


Mr H sakit tekak ... before balik hotel beli mcflurry ... haihhh terkenang mcflurry D24 laa ... nampak mengancam sangat, bilalah nak merasa.


Acara kemuncak ... Arabian Night dinner.


Me and my bff.. we cried a lot that nightπŸ˜ͺ. It was a farewell dinner for our CEO.


Anak arab celup ni dah mengantuk... and so tak kisahlah kalau tengok mama bercucuran air mata melayan perasaan. πŸ˜…


The time was not enough for us to explore the pool ... but who cares when the water park was so near.


One photo with beloved CEO...πŸ˜”


Before heading home, we had our lunch at Mama Nasi  Kukus .. the food was fulfilling... but the heart felt empty. 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...