Saturday, 12 August 2017

Kenangan bersamamu di Arabian Bay Resort Gambang.

Assalamualaikum๐Ÿ˜Š

Cerita family day office bersama mantan CEO tersayang... kenangan yang sarat dengan perasaan sehigga terperap ceritanya sekian lama๐Ÿ˜….


Ini kali kedua kami ke sini.. waktu pertama kali tu Arabian Bay Resort ni tak siap lagi .. yang ada cuma waterpark dan Caribbien Bay Resort aje. Safari pun belum siap lagi.


Ini lobi Arabian Bay Resort.


Kami yang berkeluarga besar ni dapat apartment dua bilik...ini master bedroom. 


Testing tilam ..resort ni ratingnya 4 star.

 
Bilik air master bedrom.


First time gi hotel dapat toiletaries 3 in 1 ... ingat kopi je ada 3 in 1๐Ÿ˜.


Ini second room .. 


also with adjoining bathroom.


Selebihnya tidur kat lantai ruang tamu atas tilam.. dah kenapa model ni masam jer ☺️... bau selipar ke? ๐Ÿ˜›


Ada pantry...


Bolehlah nak buat teh ke kopi ke..


Ni main cik ku cak balik pintu ni .. dah bosanlah tu.


Banyak program disediakan, sepatutnya kita join the rest pegi Safari, tapi papa ada program reunion yang kebetulan dibuat pada tarikh yang sama di Swiss Garden Kuantan.. kita join papa jumpa kawan-kawan dia dulu ... ๐Ÿ˜Š. On the way to Kuantan nampak bangunan colourful ni .. so nice! 


Sepetang kita di Swiss Garden ...


Puas dah berbuai .. ajak papa balik Gambang.. 


Sementara Papa patah balik ke Swiss Garden untuk dinner .. kita berenam sempatlah pegi tengok last show tarzan seksi kat Safari ๐Ÿ˜›

 
The family day was for 3 days 2 nights, so the next day tu we had sort of mini sukantara at the water park.


Layan si kecik ni yang tak mo keluar pool ๐Ÿ˜…. lunch prepack provided but kita makan sikit .. tinggalkan space untuk tea time. Hajat di hati nak merasa manggo cheese cake kat Kula Cake yang famous tu..tapi bila tengok barisan panjang sampai ke kaki lima kedai sebelah ... padamkan ajalah hajat tu ๐Ÿ˜Œ.


And so kita proceed pegi Mc D yang nampak gah di tepi sungai. 


Kat sini pun best ... tapi kenapa mama rasa muffin tu ejek mama ye? ๐Ÿ˜…


Mr H sakit tekak ... before balik hotel beli mcflurry ... haihhh terkenang mcflurry D24 laa ... nampak mengancam sangat, bilalah nak merasa.


Acara kemuncak ... Arabian Night dinner.


Me and my bff.. we cried a lot that night๐Ÿ˜ช. It was a farewell dinner for our CEO.


Anak arab celup ni dah mengantuk... and so tak kisahlah kalau tengok mama bercucuran air mata melayan perasaan. ๐Ÿ˜…


The time was not enough for us to explore the pool ... but who cares when the water park was so near.


One photo with beloved CEO...๐Ÿ˜”


Before heading home, we had our lunch at Mama Nasi  Kukus .. the food was fulfilling... but the heart felt empty. 

Tuesday, 25 July 2017

Raya 2017

 
Assalamualaikum๐Ÿ˜Š

Dah habis raya kann.....
Dah cukup sebulan
Please move on ...๐Ÿ˜›

Masa memang pantas berlalu
bila sembang pasal cerita raya .. kita ingat itu cerita tahun lalu
rupanya dah 2-3 tahun punya cerita.. fikiran dah bercelaru
Atau otak sudah tidak cekap seperti dahulu?
Lalu kita scroll down cerita-cerita raya dulu-dulu...
mujur ada catatan boleh kita rujuk ke situ.
( and so I make a point to write this story ...)

Dan kita lihat ...
Landskap hidup kita berubah sedikit demi sedikit
Tahun lepas antara kita ada beraya dalam sakit
Tahun ini tiada photo mereka untuk kita edit.
Raya kita sekarang seakan cacat.
Tapi itulah yang tersurat.

Al fatihah untuk  Mak Long Mah dan Pak Uda...

Ada yang kata... orang sekarang semua hendak dikongsi...semua hendak dicerita...

Tapi dari cerita ada pengajaran...
Dalam cerita ada ilmu disampaikan
Dalam cerita ada kenangan
Ambil yang baik ...yang jahat jangan...

Niat orang macam-macam ada..
ada yang menulis untuk meluahkan rasa
ada yang menulis untuk mengubat duka
ada yang menulis saja suka-suka
 jangan kita jatuh hukum tanpa periksa
sedap mulut kita berkata-kata
tengok-tengok  kita yang mendapat dosa.
biarlah orang mencari bahagia dengan caranya
asalkan tidak membawa bencana.

 
Tahun ini cuti sekolah awal Ramadhan... kita balik kampung... biarlah penat sikit sebab raya nanti balik lagi.. demi orang-orang penting dalam hidup kita.


Terpaksalah kita tinggalkan kejap orang penting di KL a.k.a MIL... katanya nak teman bibik di rumah... bila tanya bibik... katanya tak cuti sebab teman MIL yang nak stay kat rumah... hehehe tak kisahlah sape yang betul...asal semua orang happy. So Mr.H belikan nikbat kegemaran MIL sebagai oleh-oleh buka puasa untuknya.
 

 
Bulan puasa ni yang panjangnya minggu pertama... masuk minggu kedua ketiga...terkejar-kejar nak buat semua bagai tak cukup masa. Bukan saje persiapan raya yang di kejar... ada juga benda tak berkaitan yang tak siap-siap dibuat ... sabar ajelah... mudah-mudahan sabar itu sebahagian dari tangga kejayaan.
 
 
So dari beli baju raya sampailah kueh raya... banyaklah yang instant... asal berkenan... beli... tak kisahlah kalau matching langsir pun...๐Ÿ˜œ
 

Tapi kuih upin ipin kenalah buat...memenuhi permintaan...
 

Dan kuih baru ...tercipta sebab pakai apa aja yang hado di dapur...
cukuplah sekadar mengambil mood happykan anak-anak.
 

Congak-congak bila best timing balik kampung untuk raya agar dapat elak jem. Setiap tahun formula timing balik kampung ni lain-lain... tahun ni kita balik just before sahur... konon nak bersahur drive tru McD...makan dalam keta, jimat masa... siapa sangka McD pun tutup order sebaik kita masuk que.. akhirnya bersahur kita di kedai mamak. Alhamdulillah yang penting berjaya ke destinasi tanpa jem teruk.
 

Hari raya pertama di rumah saya... 3 dari 4 beradik berkumpul sama... maknanya 3/4 cucu Tokki Tokma terkumpul. Cuma Ayah Long and family yang tak ada, beraya di rumah mertua.

 
Tokki Tokma sporting ikut rentak anak muda...


Walau tinggal di Kota yang sama...jarang dapat menghabiskan masa bersama... tempat bermesra di kampung jua. Bila jarang bersua.. dan masing-masing dah besar....mula terasa janggal sesama sendiri. Kitalah yang kena mainkan peranan..merapatkan mereka. Nasib baik ada minat yang sama dikongsi ...selain dari bunga api yang best main ramai-ramai kann
 
Biarlah kisah raya kita ada terselit duka asal mereka dapat memori bahagia...ini waktu mereka .. waktu kita mungkin tidak sebegitu penting... tapi yang pasti bahagia itu datang bila melihat mereka gembira.

 
Alhamdulillah...tahun ini semuanya teratur... tidak kelam kabut... mungkin sebab ramai crew. Usai solat raya.. kita bersalam-salaman... minta maaf dan minta duit raya ๐Ÿ˜….
 
 
Yang ini tunggu turn nak salam Tokki Tokma
 
 
Yang ini dah tertidur....tapi kepenatan yang berbaloi-baloi๐Ÿ˜ƒ
.
 
 
One photo of us... all baju beli RTW .. cuma match colour aje.
 

 
and one photo with Tokki and Tokma๐Ÿ˜Š
 

Selesai sessi photo shoot.. kita pun ramai-ramai ziarah saudara mara...walaupun makcik dah tak de... sepupu sepapat dan pakcik masih ada. Silaturrahim harus dibajai.

 
Hari raya kedua kita masih di rumah saya kerana MIL beraya di KL dan cuma balik pada hari raya ke 3. Hermm like I said earlier.. landskap raya kami dah berubah.๐Ÿ˜”
 

Tapi hari raya kedua ada open house rumah anak buah Mr H ... kita bawa jajan etok salai as buah tangan. Raya kedua dah start meniaga dah tokey etok.

 
Beraya rumah anak buah dan Abang Rizq jumpa anak sepupunya yang juga ex juniornya di Melaka.
 
 
Me and the girls ... tunggu nak balik sambil ber"ootd"...mestilah ikut trend terkini... sikit-sikit posing ye... layan kan aje ehehehe
 

Raya ke 3 pun ada open house di rumah anak buah Mr H... untungkan adik beradik ramai...ramailah anak buah Mr H.  Seronok open house kat kampung sebab ada menu yang rare . Ini sate ikan atau orang Kelate panggil loching.

Dan hari ini kita ambil MIL di Airport . Maka bermulalah cabaran beraya di rumah tinggal ( MIL mostly kat KL)... walaupun dah upah orang bersihkan sebelum balik... banyaklah lagi kerja pembersihan yang perlu dibuat.. tambah parah bila rumah tak de air lah pulak... fuhh cabaran betul. Kesian Mr H tak duduk diam, betulkan itu ini untuk buat kita selesa. Tetiba teringat isu duk hotel time raya... bila keadaan jadi macam ni dengan anak dara dah besar-besar susah nak mandi, memang rasa nak cari hotel hahaha.... sehari tak pe lagi...masuk hari ketiga terpacul mulut suggest kat Mr H ..  tahun depan kita raya kat homestay ramai-ramai dengan MIL nak tak?... huhuhu.. walaupun Mr H pun saya tahu tidak selesa... manakan sama homestay dengan tempat kenangan...rumah tempat dia membesar. Tak apa lah ... tahun depanlah kita fikir...hahaha.
 
 
Anak dara dah besar.. boleh pakai dah kain batik mama.. mama pun dah makin besar ... dah tak muat nak pakai...huhuhu. Kira masa pakai kain batik tu mama dah beranak 2.. size badan macam budak darjah enam.. eh sekarang mama confuse... mungkin korang yang terlebih besar, tak ikut patern mama?
 
 
This time tak sempat melawat rusa di kampung... tapi kita melawat kuda di rumah kawan papa yang buat open house... bekeng juga kuda-kudanya...takut aii...
 
 
Since MIL banyak tinggalkan rumah kosong... orang pun tak ada yang datang beraya tahun ni... asyik kita jer berjalan pegi rumah orang... syukurlah juga sebab kat rumah tak ada air... susah juga nak jamu tetamu. cantikkan bunga orkid rumah jiran ni... kreatif tuan rumah.
 
 
mandi catu-catu pun tak pe... janji nampak hensem hehehe.
mimpi apa papa... semua baju dia  sedondong Aiz?
 
 
Tahun ni kita cuti lama sikit...sempatlah pergi jengok Pantai Senok...
 
 
time raya tak ramai orang sangat... senanglah nak posing anak beranak.. bajet gambar tourist gitu.
 
 
Pantai Senok memang cantik... kalau dibangunkan dan dijaga ada potensi besar.
 

Wahhh jumpa etok lagi....
 

Saya tak reti dan tak suka sangat makan etok sebenarnya... tapi sebab kak Dhia suka makan... kita borong banyak-banyak bawa gi makan kat open house rumah abang ipar... ntah macamana kali ini saya rasa sedap sungguh etok ni. Makan ramai-ramai memang syok ..sampai mulut muncung-muncung pun tak sedar hehehe.
 

One photo with MIL di rumah Abang Sin dan Kak Yah.Abang MR H ni kami bahasakan Ayah Sin pada anak-anak sebab namanya Hassin... isterinya pula panggil Che Yah... habis confuse Aiz dengan Daneen ...kenapa panggil Che Yah dan bukan Mak Sin? ...depa ingat Sin tu macam gelaran Long,Ngah,Lang etc. Kat Kelantan ni tak ada specific gelaran... ikut suka jer gelarannya... macam Tokki.. anak-anak buah panggil Pak Teh... sebab arwah ma derang panggil Mak Teh...Teh tu pula gelaran ma sebab dia putih melepak padahal dia anak tengah... patut jadi Mak Ngah lah kan...ha gitulah ceritanya. Tokki pula bila dapat first cucu, dia suruh panggil Tokki, macam orang Terengganu, sebab dulu dia pernah mengajar di sana dan dia suka dengar cucu panggil atuk Tokki.
 
 
Kita singgah kejap rumah Tokki Tokma before balik KL sebab dah otw. Sampai kat rumah Tokma Tokki sibuk di laman.. Tokma suruh ambil gambar... dia cakap ni first time pokok ni berbunga.
 
 
Ini pun sama... first time berbunga... dia suruh ambil gambar juga...dalam hati saya senyum sendiri...kalau tokma ada IG mesti penuh dengan gambar pokok... tak pelah... saya tempek kat IG saya... suka dia bila kita tunjuk ada like...buat itu untuk dia pun boleh buat dia happy... mudah je buat orang happy.. like gambar pun boleh make people happy kann... so mudah.
 
 
Teruskan lagi perjalanan dan singgah di pasar.. beli apa yang patut untuk bekal... nampak tak orang jual loching a.k.a sate ikan yang pulun makan kat open house tu...
 
 
kali ni balik ikut LPT laa
 

sebab nak pekena seafood...
 
 
Sampai jer rumah...first thing first bukak kotak pinggan mangkuk hadiah dari Tokki dan Tokma... wah this was so meaningful...we were grateful.. seronoklah breakfast dengan plate baru.
 
 
As usual... kemas rumah sendirilah pulak... alih perabot sedia ada... pusing sana pusing sini... ambil mood dan suasana baru untuk raya.
 
 
Abang Rizq ajak kawannya overnite kat rumah beraya...rasanya ni first time dia bawa kawan tidur rumah... mama pula yang excited.
 
 
So masak special sikit malam tu...
 

Siap dessert bagai... walau cuma ice cream beli kat kedai... hihi
Siapa sangka esoknya mama kena vertigo.. berminggu-minggu pusing on and off tak hilang..
bila kita sakit... banyaklah yang kita tak boleh nikmati seperti kita sihat... banyak benda yang kita tak boleh nak buat.. jadi dalam banyak-banyak rezeki yang Allah kurnikan kita... rezeki sihat itu sangat-sangatlah mahal...cuma kita jer yang tak sedar.
 

Sesungguhnya banyak nikmat Allah kurniakan kepada kita... sehingga tidak terkira semuanya... tetapi kita selalunya suka mengira apa yang kita tak dapat dari mensyukuri apa yang sudah tergenggam...dan kita juga selalu lupa yang kita genggam itu pun cuma pinjaman. Astaghfirullahaladzim Lailahaillallah huwal hayyul qayyum wa atubu ilaih.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...