Friday, 10 February 2017

Ayra's Tea Party


Assalamualaikum 😊

Kong kong .. batuk king kong masih lagi berbunyi-bunyi.

MIL cakap, tak kan lah nak sihat sokmo, sekali sekala Dia bagi kita sakit ... MIL suruh kita syukurlah tu dapat batuk king kong ... Allah sayang kita, bagi kita ujian.

Tapi orang sakit memang tak suka nak dengar nasihat macam tu kann .. hehehe. Orang sakit dia lebih suka orang simpati dengan dia .. kesiannya batuk .. cepatlah sembuh ...rehat ajalah, tak payah masak ... haa gitu kaedahnya hehehe. 

Dah bila tak sihat .. nak buat apa pun lemau jer .. sambil-sambil berlemau tu marilah update dan jamu mata dengan yang indah-indah .. manalah tahu .. tengok gambar-gambar lama, boleh memangkin cepat sembuh. 


Bulan December hari tu punya kisah .. birthday Ayra yang ke 11.


Since pada masa bulan 12 tu, kami masih lagi sibuk dengan urusan arwah Uda.. banyak masa ulang alik ke hospital, so kita buat small tea party je ...sebab hari jadi yang ke 11, you only invite 11 close friends saja, I told Ayra.. hehe 


and always the same rule applied ... cuma separuh aja yang biasanya akan dapat datang .. jadilah a really small party. 


Di kad jemputan, code baju adalah purple atau green dipadankan dengan tema.. selepas kad diedar baru saya perasan birthday girl pun tak ada baju nak pakai... hahaha. Untunglah birthday girl and kakaknya dapat baju baru sempena tea party ini.πŸ˜†

 
Kalau small... bolehlah kita setting meja betul- betul.


Daripada kek birthday sehinggalah main menu semua boleh usahakan sendiri .. cantik tak cantik tu belakang kira ...yang kita  dapat gurantee.. rasanya ikut citarasa anak tekak kita.


Ayra minta red velvet dan kak Dhia pula minta buatkan funfetti cake...kita buatlah dua-dua... birthday cake pastilah red velvet ... so funfetti jadi cuppieslah this time... nasib baik Aiz dengan Daneen tak minta apa-apa... jenuh kalau 4 macam jenis kek nak kena buat sepagi πŸ˜…. 


Pening juga fikir macam manalah nak buat red velvet tapi nak ikut tema colour lavenderlime πŸ€”.


Budak-budak ni memang tak suka kek yang pakai butter cream ... jadi saya selalunya akan putar whipping cream aja tanpa gula untuk creamnya. 


Bila diletak pewarna, texture jadi tak begitu smooth dan cantik macam butter cream, tapi tak pe lah ... janji kena dengan selera derang. 


Saya lapiskan the cake with cream cheese, then layer atasnya kita salut dengan whipping cream untuk mendapatkan kek berwarna purple dan hijau. 


Red velvet yang dah lama tak buat ... sekali dapat puas hati makan.


Marshmallow with white chocolate yang ditaruk pewarna hijau...


Zoom sikit...white chocolate letak perwarna serbuk .. letak banyak kang jadi pahit.. so dapatlah kaler yang sebegitu ... semuanya eksperimen di pagi hari .. semuanya main cuba-cuba aje hehehe. 


Untuk door gift, each of them got themselves a box of chocolate and sweets...takat buat 11 doorgifts , gagahlah buat handmade tq tags 😜.


Yang berderet dalam paper bag atas meja tu adalah bahan untuk aktiviti kita nanti. 


Sebelum kita beraktiviti ... kita makan lah dulu. So apa yang saya masak untuk main dish? 


Lala pasta.. saya share sikit cara buat pasta yang sedap dan mudah ni ...


Tumiskan bawang putih satu labu , bawang holland 2 biji bersama sos lada hitam dan sos tiram, masukkan lala ... tumis sampai masak lala tu.


Masukkan tomato ceri dan capsicum.


Last masukkan pasta spiral yang dah direbus sebanyak 2 paket ni and gaul rata. Budak- budak suka makan pasta ni .. saya pun suka sebab mudah jer nak buat. πŸ‘Œ


Kalau ikutkan banyak yang saya nak buat .. tapi walaupun party ni start at 3 pm ada juga benda yang nak buat tapi tak sempat😩.


Patut ada small pancake dicucuk bersama tapi nampaknya strawberry dengan pisang jelah yang tercucuk si situ πŸ˜›.


Ok dah settle makan pasta .. kita pun nak start buat aktiviti ...


Jom bukak goodies dalam paper bag...


Ada mug .. ada marker .. so lets get creative to memorise today's event on the mug...


Malu- malu pulak derang ni ... 


Aiz ni taksub betul dengan blog mumto5.. tapi dia tulis mum25.. hahaha... sometimes bila dia buat vlog.. he will address himself as mum25-aiz dan panggil kakaknya mum25-daneen and I think that's hilarious 🀣.


Hello .. I am mum25-daneen ...I think my mug is not nice .. thus this smile is fake πŸ™„ arrggh. 


Mak budak pun join sekali ..thanks to Qila... who came overnite and helped a lot with the party. 


Glad that the party went well .. hopefully everyone enjoyed themselves eventhough it was just a small party...


Indeed a small cute tea party that hopefully will be a big sweet memory to Ayra. Happy birthday darling.. we love you so much ... we love you to the moon and back. 

Friday, 27 January 2017

Littleladies' Nest.

 
Assalamualaikum 😊

Cepatnya masa berlalu..littleladies are not so little anymore😌.

So logically they wanted a room for  teens, no more a room full of toys..

A fair request ... so gigihlah redecorate bilik derang to a scandanavian look .. scandanavian means beli barang kat Ikea jer .. hahaha.. bukan pandai bebenor nak deko-deko.


Dan seharusnya tidak mahu banyak keluar modal dan kita pakailah apa yang masih elok. Tambah apa yang perlu sajalah. 


Tempeklah satu gambar sebelum....walaupun senak mata menengoknyaπŸ™ƒ..untuk memberi gambaran how the room really needed a makeover. 


Ini gambar selepas ... lapang sikit dada tengok .. ☺️. Setuju tak? huhu.


Proses mendeko .. started with ripping off the old wallpaper. Kak Dhia ler banyak membantu pasal dia dah sangat lebih tinggi dari mama. Then pasang the new wallpaper.. Mr H yang tolong lepas kesian tengok kami yang terkial-kial .. dan yang sebenarnya rasanya dia takut kami buat tak betul ..hehehe. We bought the new wallpaper at Mr DIY .. beli yang gulung tebal dan better quality sikit. 


To save money mean to save old rack. Repainted it white .. cat tu pun beli kat Mr DIY.


Ini err .. just buat art work with them .. pasal nak cover warna putih yang dah sangat lusuh .. stool lama lah katakan.


Nak bagi dinding nampak full sikit , kita letak kotak shawl kat dinding selepas di balut dengan wrapping paper. You can use tutup kotak kasut juga untuk buat artwork dinding... just balut dengan wrapping paper yang cantik.. there you go .. jimat duit πŸ˜„.


Almari kita nampak berseri lepas dicat.. blend in well.


Semua perabot kita tolak tepi ..rapat ke dinding supaya ada ruang kosong di tengah .. senang nak solat. 


And a space untuk golek-golek ...


Bought a round big mirror kat ikea to match the carpet. Maklumlah anak dara dah besar .. nak belit shawl tak payah masuk bilik mama tumpang cermin dah😝.


And the blue boxes on the wardrobe to hide all things yang menyerabutkan mata.


Walaupun kakak-kakaknya dah tak mo main toys .. Daneen still wants to play .. so we keep this doll house for her... kesian dia.


The most yang kita spent adalah untuk dua bijik meja ni .. purpose is to have a comfortable place for them to study .. maklumlah sorang will be sitting for UPSR and another one for PT3.. aduh sebut jer dah debar-debar jantung ni πŸ˜–.


I hope the new nest will make them happy and inspire them to study hard for their exam. 

Have a wonderful happy long weekend everyone! Bye.

Thursday, 19 January 2017

Bold Colours

Assalamualaikum 😊

Hakak suka betul tengok deco ala-ala scandanavian .. yang pakai colour lembut-lembut tu ...comel dan sangat menyejukkan mata. 

Tapi kalau nak redecorate tukar tema.. banyak tu belanja nak kena keluar πŸ€‘.. adehh .. harus pikirin beribu lemon πŸ‹πŸ‹πŸ‹πŸ‹πŸ‹πŸ‹πŸ‹πŸ‹πŸ‹πŸ‹πŸ‹πŸ‹πŸ‹πŸ‹πŸ˜…

Jadi hakak ambil keputusan untuk membuat perbelanjaan berhemah a.k.a tambah jer sikit-sikit pada yang sedia ada. Ye lah bosan juga kalau asyik tengok pattern sama je hari-hari ... aww... macam ada berjangkit penyakit Tok Ma di situ hehehe.


Tukar sofa kat dalam bilik bawa keluar... yang di luar bawa ke dalam... alih-alih posisi.. nampak kelainan dan terus ubah mood. 



Bak kata designer tu ... meh hakak translate dan ringkaskan

" gasakler nak letak hapa pun ... tak perlu nak sesuaikan tema sangat... janji sedap mata memandang.. jangan tekejut pulak tengok kaler terang tang-tang berpinau-pinau bijik mata tetiba cantik pulak" 

hehehe ...gitu kaedahnya.😬



Dah alang-alang cerita bab rumah ni... meh lah akak cerita sikit pasal renovation dapur hakak ni...

Dapur ni asalnya dah dibuat kabinet masa baru berpindah sini... elok dah rasa masa tu. Lepas tu Allah bagi rezeki sikit untuk kami renovate rumah ... kami  tambah bilik.. tambah anjung...dapur kami tak usik...tetiba jadi kecik pula dapur tu bila renovation belah lain dah siap. Tambah pulak anak-anak pun dah besar... asyik berlaga vontot jer rasa bila masuk dapur. 

So kami decided kalau ada rejeki, nak baiki sikit luaskan dapur.. walaupun masa selesai renovate yang bahagian luar tu dulu...dah tobat tak nak renovate sebab letih sungguh renovate rumah ni hehehe... kira bukan tobat nasuhalah.πŸ˜…

Sebab apa letih sangat? sebab hakak renovate pakai modal kecik... kalau modal besar lain cer. Kalau modal kecik, banyak sikit kena buat kerja dik non ye...

Hakak kongsi tips sikit ye..

1. Kena dapatkan beberapa qoutations... pilih contractor yang berbagai peringkat A, B dan C untuk bandingkan harganya. Jangan terkejut tengok harga yang di tawarkan oleh contractor A a.k.a professional berkali ganda mahal dari contractor C a.k.a tukang kampung. Dan janganlah expect harga yang murah tu boleh buat semua yang kita minta macam kelas hotel 5 bintang. Bila dah dapat sebutharga... tengoklah modal kita layak untuk contractor yang mana... hakak pilih contractor B yang harganya sederhana ... sesederhana kepakarannya. Jangan ingat kalau qoutation tu banyak tu.. kita habis banyak tu jer... mesti kena allocate berlebih sikit untuk cater variation.


Sebab kedua kami nak renovate, sebab nak alih toilet.. toilet lama posisinya nampak dari ruang tamu, hakak tak suka. So sekarang toilet baru dah tersorok di sini ... nampak tak? macam mana nak nampak .. kan tersorok tu ...hehehe. Samalah konsep renovation ni... kadang-kadang ada benda tersorok yang menyebabkan harga bertambah.

2. Kalau renovate pakai plan sendiri-sendiri kat dalam kepala kita... jangan terkejut kalau hasilnya tak jadi sama macam yang kita duk plan tu... contohnya kita nak tingkap labuh sampai ke bawah supaya banyak cahaya boleh masuk... tukang cakap tak boleh buat.... reason dia hapa ..hakak pun dah lupa. Tapi ingat tau, jangan main ikut jer apa yang tukang kata tak boleh tu... sebenarnya dia tak pandai buat atau malas buat atau budget dia lari kalau buat... kena banyak nego dengan tukang. Selain dari tingkap ni, banyak benda lain yang tetiba tak boleh buat, tapi hasil reasoning dan keras hati kita, ada juga keberhasilan  seperti impian. Bersedia untuk jadi supervisor kerja-kerja derang... jangan lepas tangan ( itu hakak serah kat Mr H.. tak reti hakak nak marah-marah hehehe).


3. Kena kretif sikit untuk blend in kabinet lama dengan pengubahsuaian yang baru...kalau duit banyak, kita boleh tukar semua... tapi kalau tak berapa banyak... kita kena juga main matchy matchy. Limitkan penggunaan warna agar nampak sekata dan padan... gabungkan warna baru dengan warna yang sedia ada. Pengunaan terlalu banyak warna akan membuat kepala pening... cuba guna tiga warna utama sahaja.


Contoh matchy-matchy yang terpaksa dibuat.. tiles dinding ... sebelah petak ( dinding lama)... sebelah lagi jalur ( tambahan dinding baru)... corak lain tapi warna sama.



4. Kalau inginkan sesuatu jangan cepat mengalah. Kami teringin sangat nak table top industrial look yang guna plain cement... tapi guess what... tokey kata boleh tapi end up pekerjanya yang separuh mahir tak reti buatπŸ˜’... so sudahnya... kami yang buat research dan ajar tukang-tukang tu buat untuk merealisasikan impian... selepas siap hasilnya.. tukang pulak yang sangat berpuas hati... dia pun fikir nak buat jugak kat rumah dia..hahaha.


5. Kadang-kadang, kita nampak sesuatu itu sangat simple... lepas tu kita heran, kenapa tidak boleh buat... macam hakak nak laci besar ni... 2-3 kedai hakak riki, derang cakap tak boleh buat... tapi hakak tengok kat dalam majalah-majalah, banyak jer laci besar untuk kabinet dapur... cuma seorang jer yang explain ... laci besar yang hakak tengok tu.. itu semua based dia steel supaya boleh menampung berat  ... dan harganya pun mahal tak sesuai dengan budget kita... haa barulah kita ngerti. Bila sudah ngerti, barulah senang nak runding benda alternative yang kita boleh dapat... oleh yang demikian hakak insist juga nak laci besar... dan hakak pastikan hakak tak letak barang-barang yang berat dalam tu... nanti laci hakak menlendut pulak.


Laci baru warna hitam.. match dengan kaler peti ais.. sebab nak cari material yang sama dengan kabinet lama memang tak dapatlah.


Okay berbalik kepada tajuk post... pasal kaler terang-terang tu...melalut pulak cerita pasal dapur hehehe. Lapik kerusi makan pun kita beli yang terang-terang juga di MR DIY .. always low prices.. so don't worry.


Mungkin bila ada rezeki lebih lagi, kita boleh tukar this space to a scandinavian look.... talking about it.. in fact bilik little ladies kita dah redecorate ala-ala tu.. insya Allah kita kongsi nanti.


Last but not least... kita kongsi stor Mr H ni... alat-alat tukang dia comel jer berlindung dalam bekas-bekas terang ni... ok cukuplah dulu perkongsian hakak yang tak professional ni... just for fun okey..keep smiling.😊
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...