Saturday, 31 January 2015

Big Bad Wolf is coming...

Assalamualaikum!
wah best kan cuti hujung minggu yang panjang... 
mesti ada yang pergi bercuti kan.
kami lepak kat rumah jer.
kalau tak pergi bercuti mana-mana bolehlah pergi BBW ni...

Apa yang menarik tentang BBW ni?


Ini BBW last December.
Kami pergi pepagi lagi... That was why yang
 ikut cuma Aiz...yang lain masih lagi berdengkur kat rumah.


Pepagi pun ramai juga orang...


Aiz  pun excited tengok banyak buku ...


Amboii shoppiiingg...semua masuk bakul, nasib baiklah murah buku-buku kat sini. Buku hardcopy Thomas tu around RM8 only.


Konon nak pergi sekejap... tapi hampir 3 jam juga kami spent time kat situ...ralit! Untuk semua buku tu... kami cuma berhabis lebih kurang RM150.


those were for Daneen... tapi buku princess ni tak menarik perhatian dia...


yang dia happy sangat dengan buku yang mama beli untuk kak Dhia ni. Mama ingat kak Dhia yang minat high school musical... ruper-rupernya..


Budak Daneen ni yang minat habis... huhu... ini 6 tahun ke 16 tahun ni... siap oh yes-oh yes lagi.

So jangan lupa BBW is coming this 2nd February...jom pergi borong buku.

Thursday, 29 January 2015

KidZania for Ayra 9th Birthday.

Opps Ayra showed us her birthday date?


was she really?
she wanted to go to Kidzania... so we planned to take her on her birthday... sambil-sambil mama mengelat buat party..hehehe.

Yes you can arrange a party and buy birthday package at KidZania... but it is not cheap, so we did not buy one... come on... bulan 12 banyak wang mau keluar weii... tambah this year semua kids in the house sudah sekolah kann...

So kita-kita je lah celebrate birthday Ayra...
 Ayra, being a good obedient sweet tempered girl... will always be grateful to us, just by taking her there. 

Abang Rizq tak nak ikut... dia rasa KidZania hanya untuk budak-budak... well, he is not budak-budak ..he is a handsome and charming young man kann... mama somehow cepat-cepat agreed to it...fuhhh jimat pitih. He think he is a young man... but Kidzania categorized him still as a kid... and the fee for kids is the highest.  


To be more jimat... we bought ticket via Groupon... masa tu ada promo untuk package 1 adult with 2 kids for RM200++. But ... if via Groupon, syaratnya you can only go for second session i.e the 4-9pm. We were there just before the counter was about to close for 1st session at 2pm. We needed to confirm our tickets... ala-ala flight check in gitu... counter pun depa buat macam AirAsia ticket counter...confuse jap mak..was I at the right place...Kidzania ka AirAsia nih?




After that we went to the next door mall, the Curve to have lunch. We were a bit rushing as the ticket lady informed us to que and come as early as 3pm for the 4pm session... really?

So when we saw Secret Recipe.. we just decided to go in... lagi pun boleh beli kek terus... that's was her chosen flavor... strawberry marshmallow ke apa...



But of course ada orang lain yang lebih sudu dari kuah ...hehehe. Ice cream pun tak nak share... tactic jilat terus dari gelas...bijak..bijak...


betul lah ramai orang... tengoklah que tu...berpusing-pusing.


Finally dapat wrist band ... ala-ala jam ultraman gitew...eh ultraman pakai jam ke?...hihi.


we were asked to proceed to the bank to cash the cheque... first thing first mestilah kena withdraw duit kann... (that's what papa did before we came here...hehehe). Kalo tak silap seorang dapat 50 hinggit duit kidzania.


picture from google.

They will earn more if they work...



like being a dentist...


Dapat duit dengar abang Dr bebel dan tunjuk cara berus gigi.


but ada tempat if you want to go in...you have to pay like this one.


Before you go in...you have to que for your session. Aiz really wanted to be Fireman Sam..sangguplah que sampai 20 over minutes.


Ohh yess!!!
 Excuse lah gambar memang tak nice, fail mamarazzi..sebab parents cuma boleh ambil gambar dari luar je.


Seronoklah dapat naik fire engine ni.


Sesi berangan jadi Wan Zaleha Radzi


Si Daneen jadi wartawan..terkedek-kedek dia cuba membaca... she still cakap pelat ..but has improved a lot. We hantar dia private tuition to ensure she can read before masuk sekolah. So far she can read simple words. Dia ni pun sangat suka tengok youtube... sometimes she asked the meaning of words untuk dia fahamkan cerita tu ... macam hari tu  dia tanya satu perkataan... saya ingat dia sebut waterfall... kita pun bagitaulah... waterfall tu air terjun...but she tak terima... terus dia on cerita youtube tu..dan suruh saya pula dengar elok-elok... hahaha... actually dia tanya the meaning of wonderful bukan waterfall... ini kes pelat punya pasal.


cameraman ni pulak tak boleh dok diam..habis button dia tekan... itu yg kejap-kejap the crew datang adjust volume etc-etc..hihi


At the end of the day... banyak juga duit kidzos yang derang dapat... tapi barang-barang kat souvenir shop yang boleh shopping pakai duit kidzos pun tak murah. They have two shops and the cheapest item you can buy starts at 70 kidzos... so derang sempatlah rembat those 2 items. Parents/adults  are not allowed to shop there,  budak-budak manalah reti nak budget nak beli apa to finish off their kidzos...tambah pula kalo yang tukang pilih barang tu si Aiz kann... So the balance of the kidzos you can bank in balik in the bank for your next visit...or bawa balik rumah... buat main shopping-shoppinglaa..


 The kids enjoyed themselves ...mak pak yang flat...me gilir- gilirlah dengan Mr H betulkan urat kat sini.


As a present...birthday girl boleh beli gambar cameraman pro dgn harga RM35 sekeping..but she was so sweet to choose a photo with her sister in it...so they both ada gambar.

Happy 9th birthday sweet girl...stay sweet forever...we love you so much!

Wednesday, 21 January 2015

What we did last school holiday...a series of brownies


Last cuti...
Aiz sent a video to Danish


Because of that video... Mummy Ja sent Danish to spend a night at our home.
Then mama planned to have a picnic with mummy Ja on the next day.. sambil-sambil mummy nak pick up Danish.
Ayah Long joint sekali... Cik Su Nor cannot... she sudah balik kg to deliver baby.


kita pergi picnic kat Ulu Langat.

 that for your reference... nama tempat ni...erkk dah tak ingat...sorry!


this budak tak besa p sungai...dia sangat darak...duduk jer setempat.


this budak sangat mengada-ngada... she said I'm scared... bila dah nak balik baru happy and said..okay-okay I try- I try... cecah kaki ke sungai ... auw auw jer bunyi mulut dia:-)


best makan sambil bunyi air sungai menderu...


Ooo.. best lagi kalo makan dalam sungai.. the papa yang suap.


Mummy Ja bawa pulut pagi... dengan ikan rebus goreng..heavenly!

 then kita bakar ayam... pekena dengan nasi dan gulai kawah... perghhh!


Daneen came and minta izin nak main botol... dia tak habaq nak main pasir!...go ahead girls.. mama kecik-kecik dulu pun main masak-masak..pasirlah berasnya..hahaha.


guess what?...Danish tak nak balik...dari satu mlm jadi satu minggu.
Aiz pun dah jadi kamcing sangat dengan Danish..sikit-sikit Danish sikit-sikit Danish...Jealous Abg Rizq...hahaha.


one of the nights, kita bawa Danish tengok big hero 6...kata Daneen ...bila pulak nak tengok big hero 1? Hikhik


and then kita balik kampung...kesian si Aiz dah tak sabar nak balik...siap kemas baju sendiri.


masa kat kampung... banjir besar kuning berlaku... itu gambar kak Sarah  ... detik-detik budak UMK balik KL...


then Luth datang rumah... kita buat brownies


Before that kita ramai-ramai pi pekena udang galah kari madu yang super sedap kat Bangi.

Sedap  brownies yang kita buat... resepi pun mudah jer..itu yang kita buat lagi selang beberapa hari lepas tu...

Mummy Ja nak balik kampung jengok kampung mertuanya di Kuala Nal yang teruk kena banjir, so dia hantar Danish  dan kakak-kakaknya kat rumah kita...


So apa kita buat? ... kita buat brownies lagi... hehehe
Resepi ni dari internet juga.. tq to ourkizuna. blogspot, tapi saya adalah adjust sikit tang kemanisannya.

Resepi Brownies
bahan 1
170 gm coklat masakan
35gm serbuk koko
90gm butter

( masukkan semua dalam mangkuk dan panaskan di microwave selama 1.5 minit atau sampai semua cair)

bahan 2
2 biji telur
1 biji kuning telur
160 gm brown sugar

( pukul semua bahan sebati)


Bahan 3
100gm tepung gandum
1 sudu kecil vanila
1 sudu kecil serbuk penaik

Bahan 4
Sedikit Badam 

Cara-cara:

sediakan bahan 1, dan teruskan persediaan bahan 2, masukkan bahan 1 dalam bahan 2 dan seterusnya masukkan bahan 3. Masukkan adunan dalam loyang, tabur bahan 4. Akhirnya bakar sehingga masak. (sekitar15-20 minit dengan suhu 180c )

Other things that we did last school holiday deserve their own post... so nantikan ya!





Friday, 16 January 2015

Lets get organised...

 
In the year 2015...
of course I ada banyaklah azam ... nak jadi lebih baik.. nak buat lebih baik... etc etc. Tiap-tiap tahun pun macam tu.. hehehe...sikit-sikit kita improvelah... tak perlu nak banding dengan orang... banding dengan diri sendiri aje... setiap hari lebih baik dari semalam...insyaAllah.
 
But to be specific... this year I want to be more organized.
 
 
organized means, I have to bring office work home :-(
 
 
but bila kita nak nak buat baik... mesti ada cabaran kan...huhuhu
so tangguh jap kerja opis...kita tulis blog dulu...hehehe.
 
2015..saya nak lebih rajin masak...
 
 
walaupun memasak dengan ciri-ciri kemalasan...ada ke orang masak french toast dalam actifry?
 
 
bolehlah ni... breakfast with no laki at home ( Mr H pi team building)...hehehe.
 
 
Tahun ini semua budak dalam rumah ni dah sekolah...itu kasut-kasut sekolah little ladies...banyak kan?
 
 
Nak buat apa dengan kotak-kotak kasut tu? Jeng je jeng...
Saya nak organise tudung dalam ni...but before letak tudung... bersihkanlah kotak tu.. sapu debu-debu.. kalau rajin wrap dengan nice wrapping paper... then semburlah febreze sikit kasi hilang bau getah tapak kasut.
 
 
ini gambar sebelum... bukan tak lipat dan susun elok-elok...tapi cara mungkin tak kena.. bila nak cari tak jumpa... ku baling-baling semua... itu yang jadi sangat berseni susunannya...hehehe.

 
Ini gambar selepas..... senang nak cari lagu ni ... insyaAllah akan terus tersusun selamanya...hihi.
 

 
if you are wondering why we cut his hair botak... because tak muat kopiah..huhuhu.
He was fine on his first day... tak nangis pun ... fuhh lega sangat. Dia pun redha jer rambut dia kena cut untuk school... cuma sesekali dengar dia merungut rambut dia dah tak sama dengan Stampycat( Minescraft youtuber).

 
Daneen sekelas dengan best friend dia...so she was also fine. Alhamdulillah. 

psst: Cik Anom Wie... kuih makcik bawah je ker? :-)
 
 
 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...