Saturday, 28 October 2017

Unicorn party di Raya Haji

Assalamualaikum😊.


31st Aug tahun ni cuti panjang, bergabung raya haji ...as usual ada orang tu minta birthday party .. and a unicorn cake 😱...

Mula tu malas nak layan ... pujuk tukaran dengan benda lain ... ermm she ok jer alhamdulillah 🤗

Then MIL decided to celebrate raya haji at our place .. so meaning mestilah ada makan-makan with family ... jadi on baliklah birhday party .. kira 2 in 1 terus 😁


For raya .. breakfast in the morning, we had supersedap nasi lemak bibik .. bergabung dengan rendang dendeng and rendang ayam .. diteman pula pulut kuning MIL... 


Pencuci mulut pagi tu adalah brownies ..terus buat 3 adunan.. satu makan pagi .. 2 untuk party 😬.



Rumah dah siap kemas sambil pesan aka bebel kat budak-budak, jangan sepah sampai petang .. make sure same condition naa .. hehehe.


Meja party pun dah set up dari semalam lagi..time management pentinglaa kalau buat party last minute ni ..😓


Bahan-bahan untuk party ni dah beli lama kat Mr DIY Cheras Sentral .. banyak bahan2 party murah kat situ. Paling mahal pun rambu ramba tu harganya sepeket 8 ringgit lebih .. saya beli 2 paket dan belon sepeket tak sampai RM 10 .. so cost deko untuk party tak sampai pun 30 ringgit. Sebab harganya tak mahal mana, boleh beli simpan in case nak buat party.. tak lah terkecoh-kecoh.. maklumlah kita working mothers, cuma ada weekends jer utk shopping kann..dan macam-macam benda lain lagi nak buat.. semua kumpul time weekend .. maklum sejak tak berapa muda ni .. balik kerja je .. penat terus nak landing atas katil 😴



So sebaik balik dari masjid solat sunat, habis makan pagi dan bermaaf-maafan.. terus tukar uniform masuk dapur. Bersilat nak hias kek dengan littleladies.. kek dah bakar dari semalam .. tinggal nak deko jer. Nak buat unicorn tu yang baru terkial-kial google sana sini untuk buat fondant... saya tak pernah buat fondant sebenarnya. 😅


Akhirnya a week before party decided buat marsmallow fondant ajelah.. 🤔nampak macam boleh buat ... nampak macam mudah ...hermm

Marsmallow Fondant :

2 cups of marsmallows
4 cups of sugar icing
1 table spoon of water

Bahan pun sikit, boleh beli kat pasaraya je. Kebetulan, marsmallow yang saya beli tu ada yang warna putih dan pink... sebenarnya yang warna putih tu  boleh campur pewarna kalau nak warna lain.. tapi dah ada yang dah colour tu, senang taklah penat menguli.

Caranya adalah campurkan air ke dalam marshmallow dan microwave for 30 seconds, dia akan mencair dan campurlah dengan gula icing sikit demi sikit... pastikan gula icing diayak dan tidak berketul, nanti senang sikit nak uli...macamana saya tahu susah? sebab saya tak ayak ...huhuhu...berpeluh ketiak menguli 😭.

Sebenarnya saya tak letak pun icing sugar sebanyak tu... gila banyak kannn... adoiii nak kena kencing manis ke apa? saya taruk asal boleh uli jer.... tapi hakikatnya bila derhaka resepi ...unicorn saya tu taklah keras elok... saya letak dalam peti ais...barulah dia keras... 


Tengoklah telinga unicorn ni dah melepek by petang ... tapi sebab tak manis sangat...budak2 kata sedap dan boleh dimakan... kira telinga..tanduk habis licin semuanya...tak membazir hehehe.

Kind of menyesal letak sprinkle kat bawah kek, sebab tak matching colour but tak boleh buat apa sebab itu jer yang ada kat rumah...and the icing cream pun buat main agak-agak...cukup-cukup je untuk hias sebegitu.... it was indeed not well prepared. Sebab  I was so tight up with the cake.. I let littleladies to make pavlova... and pavlova ni kind of sensitive ... salah sukat bahan or terlebih putar .. jadilah ranap sebegitu... adalah sorang yang jadi judge masterchef comment kat littleladiea..well pekakkan telinga je lah... yang penting habis licin walau rupa tak semengah.

Bila littleladies mengadu pasal judge masterchef tu... kita ambil kesempatan untuk bagi real life lesson. It's okay, don't bother benda remeh temeh... yang penting niat kita nak kumpul dan erat silatulrahim... bukan semua orang sanggup nak bersusah hosting makan-makan... duit keluar... rumah kecah.. kena kemas.. kena layan tamu etc... tapi ganjaran biarlah Allah yang tentukan... dengan syarat kita ikhlas... so buat apa pun mesti happy-happy... barulah ikhlas. Sebab tu lah dear littleladies.. kalau kita nak komen apa-apa kat orang...walaupun ikhlas... tapi kalau memyakitkan hati orang... baik diam aja... sebab bila terguris hati walau pun benar... mungkin kita akan berdosa. Actually, I glad that it happened, because it gave me the opportunity to have a small talk with my girls... harap mereka computelah apa yang saya nak sampaikan.


Straw kaler-kaler comel ni beli kat Ikea...


Main menu saya tempah nasi dagang dari kawan yang kebetulan buat makan-makan... cuba imagine... rumah kita buat makan-makan..kita sempat gi makan makan kat rumah orang di hari kejadian...haha.



Yang penting... ada orang happy...


happy 9th birthday dear Daneen... we love you.


Kek ni saya pakai resepi butter cake biasa.... sedap rasanya, ada yang tanya tempah kat mana... kann bagus ada juga judge masterchef yang puji-puji ni walaupun dia tahu rupa macam gitu tak kan lah tempah hihihi... hilang lenguh sendi putar cream tau 😁.


Rainbow tak cukup colour...


Happy bila dapat kumpulkan generasi muda dalam keluarga.. seeing their happy faces worth all the hardworks.


What a birthday without a gift....doakan mama papa murah rezeki, insyaAllah boleh tunaikan permintaan princess ...




Okaylah tu yang besar tu... beli yang lagi besar kang susah nak bawak balik... okay jom cepat balikkkk.....😜

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...