Wednesday, 21 January 2015

What we did last school holiday...a series of brownies


Last cuti...
Aiz sent a video to Danish

video

Because of that video... Mummy Ja sent Danish to spend a night at our home.
Then mama planned to have a picnic with mummy Ja on the next day.. sambil-sambil mummy nak pick up Danish.
Ayah Long joint sekali... Cik Su Nor cannot... she sudah balik kg to deliver baby.


kita pergi picnic kat Ulu Langat.

 that for your reference... nama tempat ni...erkk dah tak ingat...sorry!


this budak tak besa p sungai...dia sangat darak...duduk jer setempat.


this budak sangat mengada-ngada... she said I'm scared... bila dah nak balik baru happy and said..okay-okay I try- I try... cecah kaki ke sungai ... auw auw jer bunyi mulut dia:-)


best makan sambil bunyi air sungai menderu...


Ooo.. best lagi kalo makan dalam sungai.. the papa yang suap.


Mummy Ja bawa pulut pagi... dengan ikan rebus goreng..heavenly!

 then kita bakar ayam... pekena dengan nasi dan gulai kawah... perghhh!


Daneen came and minta izin nak main botol... dia tak habaq nak main pasir!...go ahead girls.. mama kecik-kecik dulu pun main masak-masak..pasirlah berasnya..hahaha.


guess what?...Danish tak nak balik...dari satu mlm jadi satu minggu.
Aiz pun dah jadi kamcing sangat dengan Danish..sikit-sikit Danish sikit-sikit Danish...Jealous Abg Rizq...hahaha.


one of the nights, kita bawa Danish tengok big hero 6...kata Daneen ...bila pulak nak tengok big hero 1? Hikhik


and then kita balik kampung...kesian si Aiz dah tak sabar nak balik...siap kemas baju sendiri.


masa kat kampung... banjir besar kuning berlaku... itu gambar kak Sarah  ... detik-detik budak UMK balik KL...


then Luth datang rumah... kita buat brownies


Before that kita ramai-ramai pi pekena udang galah kari madu yang super sedap kat Bangi.

Sedap  brownies yang kita buat... resepi pun mudah jer..itu yang kita buat lagi selang beberapa hari lepas tu...

Mummy Ja nak balik kampung jengok kampung mertuanya di Kuala Nal yang teruk kena banjir, so dia hantar Danish  dan kakak-kakaknya kat rumah kita...


So apa kita buat? ... kita buat brownies lagi... hehehe
Resepi ni dari internet juga.. tq to ourkizuna. blogspot, tapi saya adalah adjust sikit tang kemanisannya.

Resepi Brownies
bahan 1
170 gm coklat masakan
35gm serbuk koko
90gm butter

( masukkan semua dalam mangkuk dan panaskan di microwave selama 1.5 minit atau sampai semua cair)

bahan 2
2 biji telur
1 biji kuning telur
160 gm brown sugar

( pukul semua bahan sebati)


Bahan 3
100gm tepung gandum
1 sudu kecil vanila
1 sudu kecil serbuk penaik

Bahan 4
Sedikit Badam 

Cara-cara:

sediakan bahan 1, dan teruskan persediaan bahan 2, masukkan bahan 1 dalam bahan 2 dan seterusnya masukkan bahan 3. Masukkan adunan dalam loyang, tabur bahan 4. Akhirnya bakar sehingga masak. (sekitar15-20 minit dengan suhu 180c )
 
Other things that we did last school holiday deserve their own post... so nantikan ya!





No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...