Thursday, 21 May 2015

A trip to IKEA with 5 kids...OMG!

 
Assalamualaikum...
 
 
Malinda...good luck with your Frozen birthday party...bab kata Hani...buat party, walaupun penat..tak apa ..demi orang yang kita sayang.
 
Zaila...betul lah tu, lemari putih tu beli kat Ikea..tapi lemari tu memang range yg harga murah..sebab tu agaknya lemari kita cepat rosak... walaupun lemari rosak..kita tak lah serik pergi Ikea kan..hihi. Sebab orang pergi Ikea bukan cuma  untuk beli perabot...its like entertainment shopping experience jugak.
 
 
Sebab nak bagi experience tulah...kita cekal angkut anak...bukan sorang tapi 5 orang....ada berani? hehe...... saya beranikan diri suggested the idea to
Mr H.... and ...
 
he agreed!... wahh terkezzuttt...
 
May be dia pikir.. labour day break 4 hari.. tak pi mana.... kalo penat sangat boleh bantai tidur berhari-hari lepas tu..hihi
 
Tapi...
 
Disaat nak sampai...I wondered whether I've made the right decision...
 
 
The moment nampak Ikea sayup-sayup ..jalan pun start jem sakan... guess what?..semua nak ke situ... sebab tu lah jem...betulkan I cakap... orang pergi Ikea untuk aktiviti berlibur juga... see, ada yang bawa elderly with wheelchair pun.
 
 
The Café was packed with people... we had to stand kat meja yang nampak orang about to complete their meal..mesti tak selesa..orang yang tengah makan tak selesa...kami yang tunggu pun tak selesa..but what to do...  ada juga yang buat dek je..walau dah habis makan..borak-borak kosong kat situ... kami terpaksa tukar cari port lain sebab mereka tak nak bangun...Alhamdulillah lepas 3 kali tukar port...dapatlah duduk...
 
 
puas hatilah tunggu...  Aiz suka meatball Ikea. Si Daneen tu muncung...tak puas hati apalah pulak ..ehs ehs..
 
 
yang sebenarnya tak delah susah mana...walaupun bawa 5 orang budak..abang Rizq dah besar panjang..memang dialah yang banyak jaga adik-adik...dah tak masuk category budak dah.
 
 
Kak Dhia pun dah boleh harap tengokkan adik...
 

 
Nak beli perabot kenalah test kan.. bukak tutup..bukak tutup tu biasalah kan...
 
 
kenalah test tilam empuk ke tidak...
 
 
Oh lembutnyeee....
 
 
Haa...kan betul kak Dhia pun dah besar panjang...
 
mama ketotnya...!!
eh tak acilah kak Dhia pakai heels!
iyolah kalo mama pakai heels... pun ketot jugak...huhu.
 
Ini posing before balik...
dah penat.. maklumlah
lepas test-test...banyak jugaklah kami borong...
 
 
beli sofa pink..kerusi kuning..rug jalur..lemari buku...coffee table, jam, cermin dan empat orang kenit...banyak kan?...hahaha. Inilah bahana kalo bawa budak.
 
 
Dari lunch sampai ke dinner ... gitulah kalau keluar reramai..sehari suntuk jadinya...tambah kalo ke Ikea...memang tak cukup masa nak explore...
 
 
So apa terjadi lepas balik from Ikea excursion? apa kami buat cuti 4 hari?...tidur?
 
 
Kalo tidur jer...tak siaplah project alih pokok masuk pasu beli kat Langat hari tu...
 
 
Cepat membiak pokok mint ni.. baru jer tanam dah menjalar-jalar.. I ni bukannya ada green hands ..so bila pokok mint ni subur..wah..nampak sangat pokok mint ni senang nak tanam... hihi.
 
 
Pokok limau purut  yang kena potong ni pun dah bertunas. Kami nak kena cari pasu besaaarrrr nak pindahkan pokok ni... sayang pulak nak buang...dah banyak daun buat tom yam...berjasa pokok ni tau!... pokok dill kat belakang pokok limau pun belum alih lagi...tak cukup pasu plak dah. Kami nak pasang tiles kawasan belakang ni... lebih senang nak jaga... semua pokok tanam dalam pasulah lepas ni...kalo ikutkan Mr H, dia nak tiles semua laman...Ooo nooo... I sayang rumput tu tau...dari satu species dah jadi berjenis-jenis species rumput  kat laman kita... hehehe ..adehhh...tu yang Mr H fed up tu..susah nak jaga rumput. But kalo pasang semua tiles.. rumah jadi panas.. rumput tu lah yang menyejukkan ... nasib baik contractor agreed with me...fuhhh!
 
 
last but not least... Mr H tak leh tidurla... sebab kena pasang rak kasut ni... itulah sebab kena pi Ikea.. nak beli rak kasut jer sebenarnye...hehehe.  
 
 
 
 
 
 
 


2 comments:

  1. nampak semua pon nampak sangat seronok di ikea....inshaa Allah esok pon sy mungkin ke ikea jugak...gerak pagi dari melaka sebab ada jemputan kawen dan lepas tu terus ke ikea.... =)

    ReplyDelete
  2. kalau pi ikea tak pernah makan sana sebab malas nak menunggu.
    Tapi sVs beli frozen meatball dia dan masak sendiri. Makan la budak2 ni sampai pengsan.


    karipap ikea dah kecik... nyampah

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...