Saturday, 8 March 2014

Macaroni Mama : A Story behind a packet of macaroni


There were times when the kids tak nak makan nasi
They love spaghetti...
Tapi saya sudah boring masak spaghetti
Ada satu packet macaroni ...but only that,
No other things except Ramly minced meat  
So I boiled half a packet ... and campak anything I can found in the kitchen as the ingredients


Nampak plain but sangat sedap pada saya.

The other half packet, saya buat mac and cheese
Tapi budak-budak tak suka
Mr H kata it's fine with him
 Maybe it was too plain and the cheese buat cepat muak

So my mac and cheese tak habis.... tak habis banyak!!

So I decided to goreng balik macam the first half... but now of course with extra ingredients. 


The kids said they liked this one the most so I want to share the recipe here( Malangnya ada yang saya tak betul-betul sukat ...lebih kurang macam ni lah)

Macaroni Mama

1/2 paket macaroni
1/2 labu bawang holland
4 ulas bawang putih
1 paket daging cincang Ramly
2 biji tomato
2 s/b kicap manis
Tomato sos secukup rasa
Cili sos secukup rasa
Lada hitam dan putih berperisa
Mixed herb
6 keping cheese
Sedikit knor pasti sedap
Daun sup utk hiasan
Olive oil utk menggoreng

Cara:
1. Rebus macaroni dengan sedikit minyak dan garam, bila dah masak, toskan
2. Panaskan kuali dan masukkan daging cincang,bila daging dah masak barulah letak minyak untuk goreng
3. Masukkan bawang holland yang didadu dan bawang putih ketuk dan cincang
4. Bila bawang dah layu..masukkan kicap, lada hitam dan putih
5. Masukkan tomato yang dipotong dadu,  sos tomato,sos cili dan mixed herb
6. Last sekali, masukkan macaroni, knor pasti sedap dan cheese.
7. Sedia untuk dihidang.

Selamat mencuba... and remember to pray for MH370...semoga semuanya selamat.


1 comment:

  1. Hye, saya suka baca blog awak, baru-baru ni saya ada buat blog harap awk boleh singgah dan follow blog saya. awksweetgitu.blogspot.com :)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...