Friday, 10 February 2017

Ayra's Tea Party


Assalamualaikum 😊

Kong kong .. batuk king kong masih lagi berbunyi-bunyi.

MIL cakap, tak kan lah nak sihat sokmo, sekali sekala Dia bagi kita sakit ... MIL suruh kita syukurlah tu dapat batuk king kong ... Allah sayang kita, bagi kita ujian.

Tapi orang sakit memang tak suka nak dengar nasihat macam tu kann .. hehehe. Orang sakit dia lebih suka orang simpati dengan dia .. kesiannya batuk .. cepatlah sembuh ...rehat ajalah, tak payah masak ... haa gitu kaedahnya hehehe. 

Dah bila tak sihat .. nak buat apa pun lemau jer .. sambil-sambil berlemau tu marilah update dan jamu mata dengan yang indah-indah .. manalah tahu .. tengok gambar-gambar lama, boleh memangkin cepat sembuh. 


Bulan December hari tu punya kisah .. birthday Ayra yang ke 11.


Since pada masa bulan 12 tu, kami masih lagi sibuk dengan urusan arwah Uda.. banyak masa ulang alik ke hospital, so kita buat small tea party je ...sebab hari jadi yang ke 11, you only invite 11 close friends saja, I told Ayra.. hehe 


and always the same rule applied ... cuma separuh aja yang biasanya akan dapat datang .. jadilah a really small party. 


Di kad jemputan, code baju adalah purple atau green dipadankan dengan tema.. selepas kad diedar baru saya perasan birthday girl pun tak ada baju nak pakai... hahaha. Untunglah birthday girl and kakaknya dapat baju baru sempena tea party ini.πŸ˜†

 
Kalau small... bolehlah kita setting meja betul- betul.


Daripada kek birthday sehinggalah main menu semua boleh usahakan sendiri .. cantik tak cantik tu belakang kira ...yang kita  dapat gurantee.. rasanya ikut citarasa anak tekak kita.


Ayra minta red velvet dan kak Dhia pula minta buatkan funfetti cake...kita buatlah dua-dua... birthday cake pastilah red velvet ... so funfetti jadi cuppieslah this time... nasib baik Aiz dengan Daneen tak minta apa-apa... jenuh kalau 4 macam jenis kek nak kena buat sepagi πŸ˜…. 


Pening juga fikir macam manalah nak buat red velvet tapi nak ikut tema colour lavenderlime πŸ€”.


Budak-budak ni memang tak suka kek yang pakai butter cream ... jadi saya selalunya akan putar whipping cream aja tanpa gula untuk creamnya. 


Bila diletak pewarna, texture jadi tak begitu smooth dan cantik macam butter cream, tapi tak pe lah ... janji kena dengan selera derang. 


Saya lapiskan the cake with cream cheese, then layer atasnya kita salut dengan whipping cream untuk mendapatkan kek berwarna purple dan hijau. 


Red velvet yang dah lama tak buat ... sekali dapat puas hati makan.


Marshmallow with white chocolate yang ditaruk pewarna hijau...


Zoom sikit...white chocolate letak perwarna serbuk .. letak banyak kang jadi pahit.. so dapatlah kaler yang sebegitu ... semuanya eksperimen di pagi hari .. semuanya main cuba-cuba aje hehehe. 


Untuk door gift, each of them got themselves a box of chocolate and sweets...takat buat 11 doorgifts , gagahlah buat handmade tq tags 😜.


Yang berderet dalam paper bag atas meja tu adalah bahan untuk aktiviti kita nanti. 


Sebelum kita beraktiviti ... kita makan lah dulu. So apa yang saya masak untuk main dish? 


Lala pasta.. saya share sikit cara buat pasta yang sedap dan mudah ni ...


Tumiskan bawang putih satu labu , bawang holland 2 biji bersama sos lada hitam dan sos tiram, masukkan lala ... tumis sampai masak lala tu.


Masukkan tomato ceri dan capsicum.


Last masukkan pasta spiral yang dah direbus sebanyak 2 paket ni and gaul rata. Budak- budak suka makan pasta ni .. saya pun suka sebab mudah jer nak buat. πŸ‘Œ


Kalau ikutkan banyak yang saya nak buat .. tapi walaupun party ni start at 3 pm ada juga benda yang nak buat tapi tak sempat😩.


Patut ada small pancake dicucuk bersama tapi nampaknya strawberry dengan pisang jelah yang tercucuk si situ πŸ˜›.


Ok dah settle makan pasta .. kita pun nak start buat aktiviti ...


Jom bukak goodies dalam paper bag...


Ada mug .. ada marker .. so lets get creative to memorise today's event on the mug...


Malu- malu pulak derang ni ... 


Aiz ni taksub betul dengan blog mumto5.. tapi dia tulis mum25.. hahaha... sometimes bila dia buat vlog.. he will address himself as mum25-aiz dan panggil kakaknya mum25-daneen and I think that's hilarious 🀣.


Hello .. I am mum25-daneen ...I think my mug is not nice .. thus this smile is fake πŸ™„ arrggh. 


Mak budak pun join sekali ..thanks to Qila... who came overnite and helped a lot with the party. 


Glad that the party went well .. hopefully everyone enjoyed themselves eventhough it was just a small party...


Indeed a small cute tea party that hopefully will be a big sweet memory to Ayra. Happy birthday darling.. we love you so much ... we love you to the moon and back. 

2 comments:

  1. You're not a regular mom ila.. you're Supermom!!
    Ko makan tongkat ali ke? (refer last entry)


    sudipVSsenduk.blogspot.com
    seperti biasa... 1st comment mesti tak keluar.. huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. You always bright up my day .. muahhh 😘❤️

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...