Friday, 7 April 2017

Buzz Lightyear Party and Special Pandan Gula Melaka Cake for Aiz


Assalamualaikum 😊


Birthday Aiz yang ke 7
Cepatnya masa berlalu
Dah masuk darjah satu
Rambut dah pendek, kulit dah kelabu 😬

Kita jer yang tak tua-tua kannn😜


Really miss the time when his pipi macam pau gebu dengan rambut kerinting tutup telinga.😊

This was the first time after awhile buat makan-makan ajak semua adik beradik kumpul.
Birthday party cuma jadi syarat aje, yang penting silaturahim get together with siblings.
Maklum duduk di ibu kota ni, banyak urusan itu ini, walau hati nak ziarah menziarahi tapi selalu tak jadi-jadi.

So the party was a simple one... even the doorgift pun kita beli things at random dan campak semua dalam bakul... nanti pilih aja berkenan yang mana...sebab cousins Aiz ada macam-macam umur... dari yang bertatih sampai yang berjanggut...hehehe.


The party was set at night... bukan sebab nak ber BBQ.. tapi sebab siang hari minggu memang sibuk dengan tuition, aktiviti budak sekolah etc-etc.

Biasa kalau buat birthday party, kami tak cakap pun it was a birthday party sebab takut susahkan orang nak bawa hadiah bagai... kita kan cuma nak get together.
Tapi for budak-budak, birthday party definitely associate with hadiah.πŸ™„.. aarghh ...so bila tak de hadiah ...dia punya moyok macam tak makan sebulan.🀦🏻♀️
This time sebab mengajak cuma keluarga, memanglah bagitahu tajuk perjumpaan adalah sambutan hari jadi... hahaha... nasiblah kann sekali sekala. 
Sebagai back up... kalau tak de juga hadiah... mama papa dah usaha beli hadiah, balut bagi banyak ketul sikit...tak daya  nak jawab soalan ... kenapa tak de hadiah ditanya berulang kali. Hatta sebab tu lah sepesen jer wrappingnya πŸ˜›



So pada siang harinya sempatlah buat birthday cake. Hujung minggu sebelumnya dah test buat kek pandan ni dan luluslah untuk dibuat birthday cake.πŸ€—


Simple dessert table... cuma ada funfetti monster cuppies, brownies dan marshmallow.


Buat all these with the help of littleladies.


Main menu adalah nasi kerabu... nasi kerabu kosong kita tempah, lauk pauk kita masak sendiri... ada ayam bakar, daging bakar dan ikan goreng celup tepung.


Alhamdulillah semua adik beradik dapat datang kecuali Mami Ja.


This is the sight that you want to remember and cherish... because we cannot take for granted that beloved family will always be there.


Aiz was really happy his best friend came to the party. Ni duk sembang pasal budak pompuan kat sekolah ni..πŸ˜…


Settle main dish... semua tak sabar nak ghasa pemanis mulut. Jom lah potong kek cepat-cepat.


I was really happy jumpa lilin bentuk bintang kat Mr DIY.. maklum .. mak bukan reti sangat nak hias-hias kek nih... takat pacak-pacak bolehlah.


Kalau jaman dulu-dulu... gambar birthday... mesti penuh budak-budak keliling nak potong kek... jaman sekarang... serak tekak mak keriau suruh berdiri kat belakang nak amik gambar... depa buat deq jer...hahaha.


Nak potong sendiri pulak... aduhh suspen takut hancur.


Sedapnya kek... lapar pulak tengok huhuhu..
nak resepi tak?


Kek Pandan Gula Melaka

Bahan A
300gm tepung gandum
1 sudu kecil serbuk penaik
1/2 sudu kecil soda bicarbonate
( ayak bahan di atas)

Bahan B
190gm butter
230gm gula kastor
3 biji kuning telur
( di putar)

Bahan C
1/2 cawan santan KARA
1/3 cawan susu full cream
3 Sudu besar susu pekat
1 sudu kecil esen vanila
2 sudu kecil perisa pandan
(campur ke bahan B)

Bahan D
3 biji putih telur
( putar sampai gebu)

Cara-caranya:-
Putar bahan B, masukkan bahan C dan A. Lastly masukkan bahan D dan  kaup sebati. Bakar kek pada suhu 170'c sehingga masak dan harum semerbak satu rumah..hehehe.

Untuk dalam krimnya, saya buat cream cheese macam filling red velvet, dan cream luar cuma whipping cream putar diletak pewarna hijau. Taburkan gula melaka yang diricik di atas setiap lapisan cream. Keliling kek kita letak choclate putih cair campur santan sikit.


Selesai potong kek...tibalah masa yang sangat ditunggu-tunggu...acara bukak hadiahlah...apa lagi😝


For me .. it was enough seeing him excited... puji mama decorate cantik sangat... sibuk nak ambil gambar sampai tak sempat nak pakai seluar.πŸ˜‚... kalau pun cuma bodek...mama puas hati.☺️

My dearest baby son... semua doa yang baik-baik adalah sebaik-baik hadiah dari mama buatmu... semoga makbul ...aamiin. 

2 comments:

  1. Hellooooo mommy yang cantik dan kreatif :)

    Hani pun suka part to get together, makan-makan sambil sembang. seronok ramai datang ke rumah walo hanya small party kan?

    Even rasa penat buat semua tapi bila anak2 appreciate kita rasa happy sangat, rasa berbaloi buat kan :)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...