Saturday, 22 February 2014

Ziarah dan Tahlil


Mr H cakap saya ni asyik berpantun je
Boleh masuk categori pantun ker? Hehehe
So today saya tunjuk gambar je ye..
Boleh caya ke?

First kita pergi tengok unta...


Depa kata unta ni pemalu
Saya rasa saya lagi pemalu
Sebab saya yang lari bila dia nak dekat,
Hehehe.
MIL excited sangat 
Beli 4 botol susu unta nak buat ubat


Lepas tu kita pergi muzium..refresh sikit yang belajar dulu-dulu
Ini quran tulis tangan... wah hebat tu!


Mr H ni buat2 tak tahu ...
Dia kata wah ramainya adik-beradik Siti Khadijah..
Ehs ehs... sajer lah tu...
 nak cari ai marah.


Mc D....


Nasi Padang ka?


Lepas tu bermiqat di Jamranah
Untuk sekali lagi umrah


Gambar pintu kaabah...di penjuru sebelum pintu  itulah letaknya Hajaratul Aswad... batu dari syurga


Inilah tempat permulaan tawaf.. di penjuru 
Hajaratul Aswad, 
ditanda dengan lampu hijau
Di sini kita istilam, lambai tangan dan isyarat kucup
Hajaratul Aswad


Ini pula lampu hijau kat tempat saei
Sepanjangnya, lelaki disunatkan berlari anak


Inilah dia corong emas...untuk tadahan air hujan
Antara tempat doa mustajab


Hotel Zam Zam... dan pusat membeli belah yang mewah..


Kat situlah ada restoran D'Saji ...sekeping roti canai harganya 6 rial.


Setiap kali masuk waktu sembahyang... kedai akan ditutup.


Dan semua orang akan berjalan ke Masjidil Haram untul berjemaah.


Ini dalam Masjidil Haram.... kalau lambat
Penuhlah ruang... alamat
Sembahyanglah di perkarangan
Atau lebih teruk sembahyanglah atas jalan.


One of the nights ada program di Jabal Nur... di bukit inilah terletak Gua Hirak ....itu gambar senja on the way ke situ.


Kita ada tahlil... dan ada juga yang nak buat aqiqah...


Wah kita dinner speciallah malam tu..


Ada kambing mandy, ada baklava yang sangat sedap... dan macam-macam buah.


Pada ziarah yang berikutnya... kita dibawa ke Jabal Tsur...
Tempat Rasulullah dan sahabatnya Abu Bakar berlindung dari ancaman bunuh.
Tinggi kan Jabar Tsur....
Bagaimanalah Asma yang sarat mengandung ulang alik bawa makanan untuk Rasulullah dan ayahandanya?


Ini pulak Jabal al Rahmah... tempat pertemuan Nabi Adam dengan Hawa setelah sekian lama terpisah....
Kat sini orang doa minta jodoh.... aiiik!... my MIL tu senyum jer.... minta jodoh baru ker?  Hehehe


Kita juga dibawa ke Muzdalifah, tempat jemaah bermalam setelah sampai dari wukuf di Arafat


Ini pula di Mina dimana Jemaah haji akan melakukan ibadat melontar.

Ya Allah panjangkan usia kami dan berikan kesihatan yang baik serta murahkan rezeki untuk kami mengerjakan haji pula...amin ya Rabal alamin...

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...