Monday, 1 June 2015

A suprise or a must?

Assalamualaikum...
Kejap aje dah Jun...dah nak separuh tahun..
cerita bulan Mei pun tak habis lagi..macam mana ni?...hihi
 
Dalam bulan 5, ada hari ibu... kebetulan bulan 5 juga saya menjadi ibu buat pertama kalinya...dengan kelahiran Rizq. Masa tu saya sangat jahil...happynya saya menjadi ibu.....saya berterima kasih kepada Mr H...patutnya saya berterima kasih kepada Allah yang memberi saya rezeki anak dan suami yang baik... hahaha.
 
Ada yang bertanya... dapat apa hadiah hari ibu?... padahal pada ibu, anak-anak itulah hadiahnya...jadi tak dapat hadiah pun tak apa...
dapat ucapan dari suami dan anak-anak sudah memadai sebagai tanda mereka hargai kasih sayang kita.
 
Hari minggu sebelum hari jadi Rizq ...kami buat surprise visit..macam tahun lepas... jadi bila kami sampai... dia cakap ...dah tahu dah mama papa mesti visit minggu ni...hahaha (surprise yang tak surprise)
 
 
tapi bayangkan kalau kami tak visit...mesti dia kecewa kan..
Jadi that was not a surprise visit...but a must visit...
 
 
 
Tapi kali ini  lebih meriah sebab ada kawan...walaupun venue pun sama dengan tahun lepas...hihi.
 
 
 
 
Adik-adik pun mestilah ada... kasi kecoh satu kfc... :-))
 
 

 
 
Mama harap Abg Rizq really happy... tak ada yang lebih membahagiakan ibu bapa, melainkan melihat anak-anak bahagia...( dunia dan akhirat)
 
 
 
 
Papalah yang pilih hadiah untuk Abg Rizq...mengikut citarasa dia..supaya senang dia nak pinjam nanti...hahaha.
 
 
 
 
sorrylah Abg Rizq.. kami sambung celebrate your birthday without you at this Doll Tomyam Senawang...
 
 
 
 
Sebab ikan siakap stim dia sedap.. kenalah singgah and had early dinner.
 
 
 
 
ini pun menu wajib order...
 
 
 
Bulan 5 ada hari guru..tapi guru sangat rajin siapkan hadiah untuk hari ibu... Daneen harus minta duit lebih untuk beli...hihi.
 
 
 
 
Hari guru tahun ni cuma dirai oleh Aiz.. kakak-kakak sibuk dengan exam...tak sempat nak fikir hadiah untuk guru..Ibu pula tak serajin guru untuk siapkan..tak minta..maka tak dapatlah..( tapi jasa cikgu tetap kami kenang...huhu).
 
 
 
Okay cerita bulan 5 dah habis...kita sambung cerita bulan 4 pulak..
eh eh?...ngeee....


Cerita bulan 4 mestilah cerita birthday tuan tanah...ngeee...


I have a friend yang stay kat Zurich..kadang-kadang kalau dia nak balik bercuti... dia tanyalah kot sesape nak kirim barang-barang  yang kebetulan ada sales..


So Pandora ada sales in April and Mr H suruh beli as birthday gift for me and Dhia( her birthday also in April kan).. dia suruh jer...duit dia tak bagi hehehe..


Kami laki bini memang pool duit..dah terbiasa sebab kahwin muda...duit cukup-cukup jer masa tu..semua kena budget. Jadi kalau nak beli gift tu kekadang by approval je lah. Samalah juga kalau birthday dia..I beli present pakai  supplementary card...dia tahu jugalah bila sampai statement...cukup bulan dia yang bayar..hihi. 


So on the day of my birthday I received a bouquet of flowers from Mr H... this one ada element surprise sebab dia dah bagi Pandora. I remembered dulu masa baru-baru kahwin...bila time birthday or mother's day..or on our anniversary.. kadang-kadang tak mampu nak beli hadiah pun... but still, we have our ways of celebrating and remembering important days.


Once upon a time on mother's day he bought me a magazine, he knew I like to read majalah...emm tak ingatlah majalah apa..kind of majalah wanita atau keluarga..masa tu kat UK..saya tanya kenapa tak beli bunga macam orang lain..he said, bunga tak de manafaat...majalah ada ilmu yang kita boleh dapat...katanya. In my heart, I tahu the real reason...at that time, we had so many important things to spend on, rather than flowers. Sekarang as he is getting older and wiser ...he bought me flowers instead of books!..hehehe. A bouquet of flowers despite of the price we have to pay, give happiness to a woman ...katanya pulak, when I asked for its rational...at that time I believe he can afford to spend on flowers for me... itulah kisahnya... tak kiralah hadiah apa..yang penting ingatan..berilah hadiah mengikut kemampuan dan yang penting keikhlasan. Bunga pun bahagia...majalah pun bahagia.


As for that day I had double happiness because dapat dua bunga..plus a cute pink bear from anak-anak baru.



 Anak-anak lama pula...tengok mummy pakai Pandora togel ...belikan saya charms ni... I was so touched  especially bila dapat  mom's day heart charm...
 sebijik-sebijik derang hantar untuk surprisekan saya... bila dah dapat yang ke tiga...saya tanya ada lagi tak? ...terus tak dapat dah lepas tu... itulah bahana tamak haloba...hahaha.




Dapat banyak wishes dari kawan-kawan...pun cukup membahagia... bila ada yang hantar gambar kek tru wassap..saya bermanja-manja minta kek yang betul... tak sangka betul-betul dia bersusah payah membuat sebijik kek meraikan kita...




orang berbudi, kita berbahasa...kena tempahlah kek yang sedap itu untuk belanja anak-anak makan masa mesyuarat...jadi semua orang pun happy... kita pun lebih-lebihlah happy.




ini pula hadiah dari anak yang balik bercuti dari Langkawi..




dan ini pula yang balik dari London dan Paris... untung ya..ada anak-anak yang ada gaji..hehehe.


Bulan 4 dan bulan 5....tak putus-putus terima rezeki dan kasih sayang...
saya kira mungkinkah Allah membalas keikhlasan saya..
tetapi saya silap...





Saya tidak seharusnya berfikir semua yang saya dapat adalah hasil daripada usaha saya selama ini... sebenarnya apa yang saya dapat adalah dari Kemurahan Allah tehadap saya melalui mereka. Sesungguhnya keikhlasan itu adalah apabila kita tidak meminta balasan dari sesuatu yang kita lakukan.






2 comments:

  1. Bestnye banyak dapat hadiah...tak sabo nak tunggu anak2 saya beso...kikiki...gurau je...alhamdulillah atas limpah rezeki dari DIA tak kisah yg kecil atau besar meati hati rase sangat happy kan....

    ReplyDelete
  2. indahnya hidup dikelilingi yang tersayang. Moga ianya kekal dan diwarisi sampai bila2.. Amin

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...