Friday, 20 November 2015

Mekong River, Ben Thanh, Pasar Malam, makan dan makan dan makan...

 
Okeh ..ni kira final entry utk HCM... huhu..
banyak kerjo..so kita ringkas-ringkaskan je lah
please bear with me...a lot of photos in this posting.
 
 
Good morning Vietnam day 2
Kat Vietnam tak de jerebu...but their people, bila naik motor memang pakai mask
mask derang comel-comel... jadi ada kawan-kawan yang kirim untuk dipakai bergaya di musim jerebu huhu
 
 

 Pagi tu kami nak ke Mekong River,
 perjalanan dari hotel dengan bas pelancung mengambil masa selama 2 setengah jam..
Tourist guide awal-awal lagi bagi warning sila settle isu kamar kecil awal-awal,
sebab bas tak berenti otw , tak de R&R.
 
 

 
Yang ada ...
kubur nenek moyang di tengah-tengah sawah...
mulalah terbayang kesedapan nasi semalam...hikhik
 

 
 
Kononya eksyen...
setakat 2 setengah jam tak gi jamban...no hal mehhh...
OBS hari tu pun lebih 8 jam kan..
Tapi bila sampai jeti...berlari...
pegi jamban...hahaha
 
Keciknya dunia, kat jeti tu saya jumpa sahabat lama...
kawan sekolah menegah...shahdu sekejap.
 
 
 
 
banyak perhentian sepanjang Mekong River..hujan renyai dari pagi tak berhenti-henti.
 
  
 
 
First  perhentian adalah tempat jual madu lebah ni...dia bagi testing minum madu dengan lemon...
biji-biji macam halba tu adalah propolis... lepas minum dia suruh beli..tapi tak paksa.
 
 
 
 
Then naik bot lagi...
 servis tip top sebab dapat air kelapa manis percuma.
 
 

 
Second stop adalah kilang coconut candy...
 
 
 
kat situ juga ada deretan kedai souvenir...
kebanyakan hasil kraftangan penduduk tempatan.
Seterusnya kami dihiburkan oleh penyanyai-penyanyi lagu melayu telor ni...sangat terhibur dengan telornya...
tapi gigih menyanyi dengan penuh yakin...
wajarlah kita sedekah sedikit bila bakul (untuk isi duit) dilalukan sebagai penghargaan.
 
 
 
 
Sambil dengar lagu...sambil makan buah-buahan.. manis dan fresh.
ada pencicah ...garam campur serbuk cili...style orang sini...kat hotel pun ada juga dihidang pencicah yang sama.
 
 
 
 
Satu-satunya restoran halal di Sungai Mekong...wajib singgah untuk lunch dan solat.
 
 


 
mewah hidangan...ikan berdiri...ikan terbaring...semua ada..
 
 


ini pula cara-cara makan popia Vietnam yang fames tu...
 
 
 
 
dah taruk isi, gulung dan cicah...
Allah..blur pulak gambar curik ni...kuangkuangkuang
 

 
 
Lepas makan, kami gerak balik ke Bandar HCM...
aktiviti bersampan di Sungai Mekong terpaksa dibatalkan atas faktor keselamatan sebab hujan..
singgah kat Tina Textile otw balik...
Vietnam is famous for its cotton and lace...
apa lagi, borong settle baju raya tahun depan..hehe.
Hakak dalam gambar tu penat sangat shopping agaknya...kena sandar kat kain tu takut rebah ...hihihi
 
 
 
 
Sampai hotel dah malam...
 
 
 
 
Kalau sampai Vietnam, kenalah merasa kopinya..nightlife at their coffee shop.
 
 


feel how it was like to sit on the small chair di kaki jalan...
But the coffee was too strong for me..itu pun dah ambik yang paling mild...
kopi kampung jugalah menjadi pilihanku. :-)
 
ishh... I don't like that grey shirt...it made me look big...and the small chair made anyone sat on it look like giant...hahaha iyolah tuu... dah kalo hari-hari makan nasi 3 kali sehari...faham-faham yo lah...
 
 
 
 
tapi inilah rupe breakfast kami kat hotel...
makan yang halal-halal aje...baik untuk kesihatan gitew huhuhu.
 
 


Hahaha...janganlah percaya ...
 lepas pekena buah and nuts kat hotel...
mesti pegi restoran pula untuk nasi lemak dan teh tarik,
 kan dah kata!
esoknya mihun goreng...esok lagi kuay teow goreng...esok lagi nasi goreng...roti canai jer tak dapat...pasal sekeping 8 hinggit...lagi mahal dari yang goreng-goreng tu...

 
 
makanannya memang menarik...tapi kalau hari-hari makan nasi, serupa jer dekat Malaysia boringlah kan... mesti nak juga rasa local cuisine.
 
 
So kami requested Vietnamese Noddle soup...uihhh I like...  sedap!
 
 
 
Dan setiap kali lunch and dinner, mesti ada starter popia Vietnam...sangat berseni buatannya. Kalau tak cukup lagi makanannya...bolehlah beli buah-buahan di kaki lima..
 
 
 
 
Dimana-mana sahaja ada yang berjualan ... walau berhujan dan bersusah membawa anak-anak kecil..mereka berusaha demi sesuap rezeki. Tapi kalau makanan dan minuman jalanan dinasihatkan jangan beli, takut perut tak sesuai dengan tahap kebersihan buatannya...
 
Apa pun makanan halal mudah didapati kerana banyak restoran halal di sekitar Ben Thanh.
 
HCM day 3 and day 4...brainstorming pun start dari pagi ke petang.
sVs... so sorry, setakat ni tak de lagi kerja kosong pasal saya tak jadi-jadi nak berhenti..hehehe.
hakikatnya, walaupun berbrainstorming kat luar Malaysia... Management company ni tak de lah nak mewahkan sangat staff... bilik berkongsi..tambang bayar sendiri...kiranya dipastikan kos buat kat luar dgn Malaysia...lebih kurang jer... perbelanjaan berhemah gitu... apa pun kita syukurlah...dapat juga peluang kenal tempat orang... ceduk sikit ilmu meniaga tempat orang kan.


 
Inilah rupa Ben Thanh Market yang tersohor tu...
kebanyakkan barang ada dijual di sini...in fact dengan harga yang lebih bagus sekiranya pandai tawar menawar...
kalau tak pandai pun kena buat-buat pandai juga...
rugi kalau tak tawar, sebab harga yang diletak memang tinggi, kadang-kadang sampai 3 kali ganda... maknanya kalau dia kata harga 15...anda kena tawar jadi 5 hinggit... dia mungkin tak setuju mulanya, tapi pura-puralah nak chow...dia mesti panggil balik... kalau dia tak panggil pun tak apa...sebab kebanyakkan kedai jual barang yang sama... pegi test kedai lain pulaklah ye...hihi. 
 
 
Satu lagi ...kat sini duit Malaysia laku...malah ratenya lebih tinggi  ( applicable during my visit, masa tu duit kita weakening..do check!). Saya siap tukar balik duit Dong ke MYRinggit kat sana sebab rate sana lagi tinggi.. and lagi senang nak shopping sebab derang asyik quote dlm MYRinggit , kalau minta nak bayar pakai Dong, barang jadi lagi mahal.
 
 
Special beli kain kat sini sebab boleh tempah buat baju dan siap dalam 24 jam...harga pun berpatutan... jahitan pun memuaskan.
And beg kipling...sangatlah murah pasal kilang kat sini... imitation but tahan lama dan berkualiti.. boleh bagi anak-anak pakai bawa buku menimbun tu ke sekolah.. berbaloi-baloi.
 
Tudung Neelofa cantik-cantik dan murah...sape tak nak beli?...sorry Neelofa...I can't help it.




Perhiasan rumah pun sangat menarik...yang penting tawar jangan tak tawar...
 
Walaupun Ben Thanh ditutup lebih kurang pukul 6 petang... bila malam  ada pasar malam disitu...barang-barang tak kurang menariknya... konsepnya sama...kena pandai tawar.
 
Kalau pegi pasar malam dan nak beli jeans... pegi cari stall Lina ...minah ni cukup terrer tengok size orang...dia pandang kita atas bawah..atas bawah...bagi cuba..first try terus ngam...tak yah susah-susah nak try banyak kali.
 

 
 
Pastinya ramai orang kita ke sini... bahasa kat pasar pun pakai bahasa kita.. singnage pun bahasa kita.. :-)
 
 
 
 
Day 5...it's time to go home... flight kita petang...so pagi tu sempatlah lagi ke Ben Thanh..:-)
 
 
Tapi flight balik kali ni memang terpahat dalam sejarah kehidupan saya... masa boarding... hujan start renyai-renyai... bulan September memang musim hujan kat sini...in fact masa on our first night here, Bandar HCM banjir...
Sebab hujan, kepten buat announcement untuk tunggu hujan reda... tapi dah sejam, tak reda-reda...dia pun redah...
MasyaAllah..rasa tak macam naik kapal terbang tapi kapal laut yang dipukul badai ( walaupun tak pernah lah pulak naik kapal laut dan dipukul badai...huhu) ... bila kami lepas jer dari turbulence tu...yang bukan islam terus tepuk tangan..kita of courselah ucap Alhamdulillah...diberi Allah peluang untuk hidup lagi...huhu..
tak boleh nak cerita macam mana perasaan masa tu.
 



 Alhamdulillah selamat sampai rumah....bolehlah bagi orang Malaysia rasa kopi Vietnam.

2 comments:

  1. Giler sedap... boleh gemuk kalau mcm tu...makan makan makan

    ReplyDelete
  2. Beli kain ela tak masa kat sana? Dulu time cik boss pegi(urusan keje)kan mahen dia memborong kain ela sebab murah katenye...sampai koyak beg di sumbatnye byk2...kikiki...tahun tu raya dua famili melaram baju kurung kain dari sana...hehehe...eh alas meja sulam2 pon murah kan ^_^

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...