Saturday, 19 December 2015

Kulat sisir goreng telur dan cinta sejati



Hello.. Hello ...Assalamualaikum 
Dah sarapan ke? atau terus sarapan + lunch? 
biasa tu kalo hari minggu... boleh bah kalo ko :-)
Makan nasi dengan lauk kampung... sedap sampai bertambah-tambah...betul tak? haa itu lah hari ni, kito belanjo satu resepi masakan kampung... tapi sebelum bagi resepi ..kita membebellah dulu... boleh?





 Ini ajelah yang hakak masak masa kat kampung hari tu... ngeee




selain dari sup ketam untuk tok ki... 
tapi tok ki jamah sesuap jer...itu yang hakkak frust tu...langsung mogok masak...huhu

iyolah tu..ko percayalah hakak ko ni... heheh
time ni lah nak explore makanan kedai sedap di kampung...huhuhu. Tapi bukan banyak kedai pun yang kami pergi, sebab duk ulang alik kedai yang sama...hahaha...salah satu contohnya adalah restoran pulut ikan bakar tu lah...kepada yang bertanya lokasi...nanti kita cerita di hujung post ye ( tactic nak suh baca habis :-))


ini pun masak kulat tu sebab dah terbeli kat R&R Gua Musang otw balik hari tu...



ada satu van kat R&R tu jual macam-macam barang exotic yang lama dah kita tak jumpa...tu yang beli macam-macam tu.

Apa pun meh lah kita bagi resepi kulat sisir goreng telur ...mudah kemesek jah ore kelate kata...

Masa nak masak tu ... si Mr H pegi story pulak cerita drama kak Ogy Mat Daud tu... alahh yang citer satu keluarga miskin yang mati satu family sebab makan kulat sisir beracun tu... lupa dah tajuk dramanya...tapi masa tengok dulu tu, memang banjir air mata jugaklah... sedih tau!

Time-time kita nak masak, dia pi story lagu tu...tak ke ngeri nak makan? apalahh Mr H ni...

Atas faktor-faktor menjaga kesihatan dan keselamatan...kulat sisir tu kita basuh dulu dengan sesudu garam ye... bagi hilang kuman-kuman... err racun...ehhss tak nak sebutlah...ramas-ramas kulat tu bagi keluar semua kekotoran... biar bersih dan suci giteww...

Kulat Sisir Goreng telur

2 cawan kulat sisir ( lebih kuranglah)
1 labu bawang holland 
4 ulas bawang putih
2 biji cili padi
1 biji telur
garam gula dan perisa. 
minyak untuk menumis

Tuang sikit minyak dalam kuali dan goreng hirisan bawang putih, bila naik bau, masukkan hirisan bawang besar/holland dan cili, seterusnya masukkan kulat, garam gula dan perisa...dah agak nak masak... pecahkan telur sebiji di dalam kuali... gaul dan siap.




Apalah kaitan kulat sisir dan cinta sejati?
Ni nak habaq hang...
tok ma.. orang suh balik tidur... biar orang pulak jaga tok ki kat spital
dia tak mauuuu....ketegakk sungguhhhh...
kita risau kot dia pulak rebah ...tapi tak mau jugakk
itulah cinta sejati...nak buat camne... 
kita tolong jaga rumah lah kaedahnya.. bagi ayam dia makan...basuh baju...jemur baju...angkat baju... lipat baju... haiiih banyak betul kerja kain baju noo...heheh...




bila nak masuk baju dalam lemari...eh eh...apa tu?
laaa... jumpa crochet zaman anak dara yang tak siap-siap
lagenda sangat dah crochet ni...tok ma simpan nak tunjuk kerja mama  time cuti sekolah kat cucu-cucu...oohhh terharu..

Bila Abg Rizq tengok ... dia cakap pe?
kita punya bangga kembang kempis hidung tunjuk...
sekali dia cakap...
argggh pity you mum..what a boring life!




anak oiii...
inilah yang kita panggil hobi ok...
walaupun boring...tetap menarik ok...ko ado? hehehe

Alhamdulillah tok ki pun dah sihat... tq for the doa. 




Btw abg Rizq tak ikut pun kita balik kg...dia kan nak SPM...
So cuti sekolah, kita pegi Melaka ulang alik... bagi dia moral support...graduation day dia dan sebagainya.... harapan kita besar kat dia...semoga Abg Rizq berjaya... dan dipermudahkan Allah dalam setiap usaha.



Banyak tempat menarik kat Melaka...tapi dalam bayak-banyak tempat...kita terjebak dengan kedai sweets ni...


dan dalam banyak-banyak tempat...kita pegi imigresen buat passport... 


Kepada yang nak pegi ke Restoran Pulut Ikan bakar , untuk direction detail ...boleh guna Foursquare 



dan search macam kat atas tu...
kedainya kat Tok Bali tapi ianya terletak di simpang nak ke Cherang Ruku.

Okay chow for now... happy weekend folks.

1 comment:

  1. Nampak je kulat sisir tu, terus teringat buku cerita 'Nasinya Tumpah' karya Khadijah Hashim. Berpuluh kali khatam dulu, tak pernah jemu sambil nangis2. Tak pernah pulak tengok dlm tv.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...