Wednesday, 22 July 2015

Pesan mama di hari raya...

 
Bismillahirahmanirahim...
 
Assalamualaikum ...
 
 Selamat Hari Raya...
 
Kami baru sampai dari kampung...badan pun masih terasa sengal berbisa..penat masih tersisa.
 
Balik ke rumah yang selesa... dari kampung yang serba kekurangan...tapi ada bahagia yang tertinggal...ada kenangan manis di situ...mana mungkin bisa tidur di hotel.
 

Cerita apa raya tahun ni...?
 
Cerita ketupat rendang...jalan jem...tangan melecur dan accident?
itu sudah cerita biasa...
 
Cerita Low Yat...cerita sepak terajang yang terhangat agaknya...
 
Masuk office...bertanya khabar... cerita apa yang dibawa kawan-kawan dari kampung?
 
rupanya ada banyak cerita tidak puas hati...
cuma tak masuk tv sebab pencerita bukan celebrity.
 
Saya pun nak bercerita...lebih kepada berpesan...
untuk diri dan anak-anak terutamanya...untuk masa depan.
 
Dulu orang bercerita dari mulut ke mulut sahaja... ada berniat baik untuk dijadikan teladan dan sempadan...
ada juga yang seronok bercerita dan  mengata benda yang tidak pasti hujung pangkalnya...cuma memberi pendapat mengikut andaian.
 
Sekarang zaman dah maju...kalau tak jadi artis pun..buah pendapat boleh letak dalam FB...untung-untung viral...benda baik dapat pahala..silap-silap dapat dosa.
 
bukan saya nak kondem FB...blog pun sama sahaja... yang membezakan...blog ada pintu...kalau tak suka.. tak payah lalu..
status FB selalunya pendek... selalu terbaca tak boleh nak elak.
 status biasanya bersifat teka teki... suruh difikir-fikirkan sendiri
kalau betul andaian tak apalah...
kita bimbang ada unsur tuduhan menjadi fitnah.
 
 blog ini, blog mak-mak...cerita anak-anak.. topik masak-masak..
hari ini  panjang celotehnya, tapi insyaAllah tak lari tajuk...
 
 
 
 

Mari kita belanja gambar raya sekeping... kan bosan pula baca panjang-panjang  :-)
wah tahun ni ramai tema kaler biru ye...ke perasaan saya sajer?
 
Biasa di pagi raya saya ajak satu family bergambar...sebagai bukti giliran ...tahun depan kalau buat-buat lupa kat mana nak beraya...bolehlah tunjuk bukti...hehehe.
 
Tapi tahun ini latar belakang gambar sama saja dengan tahun lepas...aikk ?
Kadang-kadang hidup tidak boleh terlalu rigid.. kena ikut kesesuaian keadaan...
 
Mr H ni...tetiba ada pula reunion kawan sekolah pada hari raya kedua ( raya kedua..patutnya kat rumah dia)... venue reunion dekat pula dengan rumah saya...
 berapa kali dia duk ulang statement logistic..
nak tukar giliranlah tew...
saya buat tak dengar saje...buat tak tahu...huhu
 
Saya pula berapa kali duk ulang tanya ipar dan biras...
sape balik beraya dengan Mek (MIL)?
sorang pun tak boleh bagi keputusan...
saya bimbang kalau-kalau Mek beraya sesorang...
jadi dengan sebab itu saya rasa lebih baik tukar giliran
 bagitahu tokma dan tokki...minta restu...
lagipun  Ayah Long dan Mummy Ja beraya di sana...
taklah sunyi Tok Ki dan Tok ma..
 
 Rumah Mek pula akhirnya, Uda dapat balik...Ateh pun balik...
Alhamdulillah...bertiga adalah lebih baik :-)
bolehlah berganding bahu... buat apa yang perlu.
teringat 3 tahun lepas...cuma kami yang balik raya pertama...
Mek dan Mr H pulak tak sihat... terpaksa gagahkan tulang empat kerat buat semua..tak boleh berehat... tulang empat kerat tu pun serasa nak tercabut... huhuhu
 
Kalau ada yang lain..bolehlah bergilir-gilir ...kalau penat boleh berhenti rehat sekejap...
bahaya kalau terlampau penat... nanti datang iblis dan syaitan mencucuk...kata dah kena ikat... rupanya diri bukan malaikat..
cuaca kat luar memang panas..tiba-tiba cuaca dalam juga panas menggelegak...keh keh keh
kalau diri reti nak rasa penat...samalah orang lain pun penat juga... jangan ambil kesempatan atas kerajinan orang lain...
 
Memang mencabar kalau keluarga kita besar...bibik pun tak ada.. nak urus keluarga sendiri kat kampung...nak bantu-bantu juga di dapur...
 
tapi dulu mama pesan ...
 
Kalau di rumah mertua...
jangan asyik dengan anak sahaja...
biarlah anak tu merengek .... nak mamanya
manja mengada-ngada..
  mintalah suami yang bantu...atau sesiapa...
seeloknya awak di dapur..saling membantu ipar dan mertua.
 
masa dia pesan itu..barulah compute..dulu masa sebaya Dhia...
kena perli dengan makcik-makcik...asyik main kat luar...anak dara tak masuk dapur...padahal kita tolong jaga adik-adik..sepupu yang kecik-kecik.. pada mereka... di dapur itu kerja...di luar itu main.
sebab tulah Dhia...mama asyik terjerit-jerit panggil awak masuk dapur...sebab itulah..
 
 Orang cakap mak-mak hobinya membebel
saya rasa bukan hobi...tapi tanggungjawab
setiap kali mak membebel..hatinya mesti gundah gulana...
dia pun bukannya suka nak membebel..
tapi kalau tak ditegur, takut anaknya tak pick up
maklum setengah benda adalah common sense untuk sesetengah orang ..tapi untuk setengah yang lain ...kena dibagitahu.
 
Saya pun tak suka nak membebel...tambah pula membebel kat blog...kita sedar...diri pun bukan sempurna....
tapi terpanggil untuk meluahkan dan berpesan di sini kerana hati tersentuh or should I said tersentap!
 

Tok ki main dengan cucu sorang-sorang... Tok Ma di mana?
alkisah tok ma demam di pagi raya kedua...
tidur aje tak boleh nak bangun...
maka kisah sentap bermula di situ...
 
Bila mak sakit kita pun sedih... bukan sedih sebab tak ada orang nak siapkan juadah raya...sedih sebab petanda tua sudah datang,
mak kita sudah tidak sekuat dulu...
 
Kebetulan tinggal kita satu family jer kat rumah. Hal dalam rumah kita uruskan semampunya... maklum time raya ni memang banyak kerja ...atas dasar tanggungjawab dan kasih sayang... bila buat dengan kasih sayang...kerja berat tak terasa beban...seperti mak kita menjaga kita... penuh kasih sayangnya..dia tidak berkira..penat dan lelahnya dikira lumrah.
 
Raya ketiga saya...giliran ke rumah Mek dan dari situ akan terus balik KL keesokkannya
Pagi-pagilah lagi sibuk dah mengemas sambil-sambil tunggu adik a.k.a cik su Nor balik dari rumah mertuanya...turn  dia pulaklah uruskan hal di sini. 
 
Tiba-tiba....
 
Ada tamu datang...saat kita tidak bersedia untuk menerima tetamu...hehehe.  Saat kita kelam kelibut settle bag-bag..kain baju...( orang yang ada family besar yang outstation jer mungkin faham). Tapi tak apalah...kan raya...memang akan ada yang berkunjung...lagi pun bukan orang lain...anak beranak juga...
 
tinggalkan kerja kita sebentar...sekadar buat air teh kosong...dan hidang biskut kering...
lepas tu sambung balik kerja kita...
nak sembang panjang-panjang memang tak mampu...lagi pun topiknya seperti nak jual produk...kita tak minat...hehe.
 
Rupernya tetamu tak nak makan biskut kering...
dari rumah siapkan perut kosong..
biasa rumah Tok Ma Tok Ki...makanan sarat meja.
memang Tok Ki Tok Ma suka menjamu
sebab tu kat rumah ada 2 freezer...2 peti ais..hihi.
tapi nak buat camne... orang kolumpur ni tak reti nak terjah masak tak plan. So tamu pandai-pandai self service...buka freezer..bukak periuk...panaskan apa yang patut...kita pun Alhamdulillah...untunglah dapat tamu pandai berdikari
 
tetapi...
 
 
terbaca status FB tamu tu lah pulak....
tuju kat kita ker?
tak kot...
mungkin  hari tu kebetulan dia asyik bertamu rumah orang sakit jer...hikhik.
tapi kalau tak pun...terasa juga :-(
 
Sometimes when you see dengan hati yang bersangka buruk..you akan nampak cuma yang buruk-buruk sahaja.. kadang kita kena melihat dengan hati yang baik... kalau tak pasti... tanya dan selidik jer lah..jangan buat andaian...
 
1. House smelly...memang smelly...tak dinafikan... sebab belakang rumah penuh dengan leftover food semalam..tok ma tempah nasi minyak raya kedua... ada tamu kaum kerabat datang...semalaman basuh periuk belanga... kemas dapur...rupanya ada balance nasi minyak 1/4 tong tak habis...dah masam...dah basi..saya tak perasan dan tak nampak... mungkin badan dah penat..mata pun dah layu kalo pukul 12 mlm..
Tapi saya tak boleh buang/kambus leftover food tu...sebab itu akan jadi makanan rusa kat kebun...cuma Tok Ki tak sempat nak hantar. Makanan yang kat atas meja cuma ada sambal belacan , budu dan ikan masin...yahh.. may be smelly tapi tak basi..mesti you tak tengok betul-betul.
 
2. No one responsible to clean... masa you datang...rumah I clean kan...satu mangkuk pun tak de dalam sink...agak-agak sapelah yang clean tu...
 
3. Guest come in and out..just self-service.... you duk luar...memang tak nampak I buat air kat dapur...I dah hidang apa yang ada..tapi you nak makan apa yang tak de... nak buat camne...
 
4. Cucus? all there playing around.. cucu ada dok main saje... dah mereka tu kecik lagi..kerjanya memang main jer lah...tapi rumah masih kemas, tak berkecah kan...Mungkin you tak perasan anak bujang I duk punggah beg masuk kereta... kerja juga tu...mungkin you tak perasan..I nak balik rumah mertua...ye lah you mana faham sebab you belum ada mertua.. belum ada 2 mak yang sama pentingnya.
 
5.  Beutify them self with all shawl lilit-lilit...anak duk melawa pakai tudung lilit-lilit... lawa ker? terima kasihlah..hihi
hermm tapi you mungkin tak tahu tudung lilit tu sebenarnya instant shawl...tak sampai 5 minit pun siap lilit..hehe...tapi I lama kat bilik bukan dok lilit tudung..tapi duk kemas bilik... sebab dulu mama pesan... kalau pergi tidur rumah mertua..masa nak balik...sila kemas katil..kain baju..tuala bagai yang dah pakai...kalau tak sempat basuh pun...masukkan siap-siap dalam washing machine... walaupun mama pesan untuk rumah mertua...tapi  kita patut apply di mana-mana sahaja...hatta kalau duk homestay sekalipun kerana ia mencerminkan diri kita sebenarnya... 
 
Tok Ma memang banyak berpesan..dia tak nak orang kata dia tak pandai jaga anak...walaupun hanya anak tiri...
 
besok kalau anak-anak mama tertakdir duduk dengan mertua atau sesiapa saje ...pandai-pandailah jaga peradaban... kadang-kadang apa yang keluar di mulut tak sama dengan yang ada di dalam hati.. fikirlah pakai akal...rasalah dengan hati... mama pun tak nak orang kata mama tak pandai jaga anak nanti...
 
Memang hari raya semua orang penat... tak tahulah formula apa yang sesuai dipakai untuk tidak penat... tak kan kita nak halang orang datang nak beraya...nak eratkan silaturahim... tapi yang datang beraya tu...betulkanlah niat...jangan datang nak mencari keburukan orang. Adat orang bertamu...jangan sampai susahkan tuan rumah...duduk lama-lama...nak macam-macam.
 
Rata-rata bila tanya...best ke raya...? rata-rata jawab penat...tapi biarlah jawab penat dengan muka senyum, jangan jawab dengan muka kelat...kalau jawab penat tapi masih tersenyum maknanya hari raya masih bahagia..masih bermakna... 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


Wednesday, 8 July 2015

Bunny Sock..aktiviti dengan anak dara...

Assalamualaikum..
pejam-celik, pejam celik
Now dah nak habis Ramadhan
terasa tak puas...
apakan daya masa tidak menunggu kita...
mungkin di bulan puasa ...banyak aktiviti... masa pun terasa begitu laju.

aktiviti dengan anak-anak... yang ini hasil keras tangan mama.
yang ini pulak kerja seni kak dhia...
bolehlah buat tempat cucuk pin tudung...hehehe.


 terkejar-kejar shopping baju raya....
berbelanja untuk keluarga juga dikira sedekah
kita disuruh berbaju elok dan cantik  meraikan Aidilfitri
Tapi tidaklah perlu berlebih-lebihan...
barang pun banyak yang naik harga...
Tapi kalau kita langsung tidak berbelanja ...
ekonomi boleh lumpuh...
rezeki peniaga-peniaga kita bagaimana?


lat talilat..lat talilat
balik raya mana dulu tahun ni...? ;-)

Aiz nyanyi cam ni

"light LED laili tamplon..."

mana datang pula light LED...hehehe

mungkin dok dengar mama papa sibuk cakap pasal lampu kitchen.



mama papa besarkan dapur sikit... fikirkan anak dara dah besar...
banyak aktiviti nak buat kat dapur.


itulah yang terkejar shopping...weekends seterusnya sibuk dengan appointments... wall paper...alarm...lighting...cctv... bla bla bla..
Jadi tak payahlah tanya...mama bila nak buat biskut raya...

Zaila, Malinda...Desa Kaloi memang best untuk berkumpul adik beradik ramai-ramai...harga untuk weekdays adalah RM390 ..utk time weekend, peak and school holidays ..RM500 semalam...sila booking awal-awal...selalu kalau weekend penuh...boleh refer ke blog Desa Kaloi Farmhouse.




























Wednesday, 1 July 2015

Desa Kaloi Farmhouse - Family gathering before Puasa

 
Assalamualaikum...
 
Dah nak separuh Ramadhan kita berpuasa... esok dah masuk hari ke 14 kan... kejap jer...
 
 
Bulan puasa malas nak cerita panjang-panjang...layan gambar jer lah ye...
 
 
Pegi Desa Kaloi masa cuti sekolah hari tu... nak sangat bawa tok ki
datang sini pasal ada rusa... tok ki kan minat sangat kat rusa. Rusa sini jinaklah tak macam rusa tok ki... nampak orang lari lintang pukang.
 
 
Tu dia...rombongan pengantin dah sampai... masing-masing bawa hantaran dalam Tupperware...elok jer beratur...
 
 
tak macam angsa ni... jalan berterabur...
alamak!...jangan datang dekat...I is takut...



As usual lah baru sampai, mood tak bagus..
 

 
tapi kejap jer...
 
 
biarkan mereka di sini... jom kita explore rumah ni...
 
 
Master bedroom
 
 
2nd room...
 
 
third bedroom..
 
 
2 huge bathrooms plus1 smaller bathroom in the kitchen.


 
cukup segala...
 


betullah sVs...lenggang kangkung pun tak pe...
 
 
elegant dining hall
 
 
mewah...
 

 
kerah anak dara buat brownies...
 
 

 
laku...
 
 
sorry bunnies...brownies da abis...
 
 
yang dalam Tupperware hantaran tu...
 
 
lepas solat magrib dan tazkirah tok ki...
 
 
kita pun start grilling...heeyy...itu ayamlah bukan arnab...hihik
 
 
rezeki...ikan kelah percuma ...tokey ikan kasi try...masak stim apa yg ado dalam peti...
 
 
terlampau kenyang ...tak tahu bila masa tertidur semalam...sedar-sedar, kena kerah masak nasi kerabu gotong royong ...
 
 
Nasi kerabu tok ma memang terbaik...
 
 
lepas breakfast... apa lagi... berendamlah...
 
 
 
 
 
agak-agak ...saya menyelam tak...
 
 
keh keh keh rendam-rendam kaki jer lah... selebihnya jadi tukang ambik gambar
 
 
mama...mama... ambil gambar Aiz... Aiz posing baik punya...
 
 
Aminah kena paksa posing...
 
 
ini posing buat-buat tak tau (posing natural konon)...hihi
 
 
mama pun teringin nak posing...ini nama dia, posing dua dalam satu....( nak ambik gambar dalam oven ke... luar oven?)
 
 
lepas mandi lapar balik...
 
 
main lah puas-puas ...kita dah nak balik...
 
 
Ada rezeki kita datang lagi...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...