Wednesday, 22 July 2015

Pesan mama di hari raya...

 
Bismillahirahmanirahim...
 
Assalamualaikum ...
 
 Selamat Hari Raya...
 
Kami baru sampai dari kampung...badan pun masih terasa sengal berbisa..penat masih tersisa.
 
Balik ke rumah yang selesa... dari kampung yang serba kekurangan...tapi ada bahagia yang tertinggal...ada kenangan manis di situ...mana mungkin bisa tidur di hotel.
 

Cerita apa raya tahun ni...?
 
Cerita ketupat rendang...jalan jem...tangan melecur dan accident?
itu sudah cerita biasa...
 
Cerita Low Yat...cerita sepak terajang yang terhangat agaknya...
 
Masuk office...bertanya khabar... cerita apa yang dibawa kawan-kawan dari kampung?
 
rupanya ada banyak cerita tidak puas hati...
cuma tak masuk tv sebab pencerita bukan celebrity.
 
Saya pun nak bercerita...lebih kepada berpesan...
untuk diri dan anak-anak terutamanya...untuk masa depan.
 
Dulu orang bercerita dari mulut ke mulut sahaja... ada berniat baik untuk dijadikan teladan dan sempadan...
ada juga yang seronok bercerita dan  mengata benda yang tidak pasti hujung pangkalnya...cuma memberi pendapat mengikut andaian.
 
Sekarang zaman dah maju...kalau tak jadi artis pun..buah pendapat boleh letak dalam FB...untung-untung viral...benda baik dapat pahala..silap-silap dapat dosa.
 
bukan saya nak kondem FB...blog pun sama sahaja... yang membezakan...blog ada pintu...kalau tak suka.. tak payah lalu..
status FB selalunya pendek... selalu terbaca tak boleh nak elak.
 status biasanya bersifat teka teki... suruh difikir-fikirkan sendiri
kalau betul andaian tak apalah...
kita bimbang ada unsur tuduhan menjadi fitnah.
 
 blog ini, blog mak-mak...cerita anak-anak.. topik masak-masak..
hari ini  panjang celotehnya, tapi insyaAllah tak lari tajuk...
 
 
 
 

Mari kita belanja gambar raya sekeping... kan bosan pula baca panjang-panjang  :-)
wah tahun ni ramai tema kaler biru ye...ke perasaan saya sajer?
 
Biasa di pagi raya saya ajak satu family bergambar...sebagai bukti giliran ...tahun depan kalau buat-buat lupa kat mana nak beraya...bolehlah tunjuk bukti...hehehe.
 
Tapi tahun ini latar belakang gambar sama saja dengan tahun lepas...aikk ?
Kadang-kadang hidup tidak boleh terlalu rigid.. kena ikut kesesuaian keadaan...
 
Mr H ni...tetiba ada pula reunion kawan sekolah pada hari raya kedua ( raya kedua..patutnya kat rumah dia)... venue reunion dekat pula dengan rumah saya...
 berapa kali dia duk ulang statement logistic..
nak tukar giliranlah tew...
saya buat tak dengar saje...buat tak tahu...huhu
 
Saya pula berapa kali duk ulang tanya ipar dan biras...
sape balik beraya dengan Mek (MIL)?
sorang pun tak boleh bagi keputusan...
saya bimbang kalau-kalau Mek beraya sesorang...
jadi dengan sebab itu saya rasa lebih baik tukar giliran
 bagitahu tokma dan tokki...minta restu...
lagipun  Ayah Long dan Mummy Ja beraya di sana...
taklah sunyi Tok Ki dan Tok ma..
 
 Rumah Mek pula akhirnya, Uda dapat balik...Ateh pun balik...
Alhamdulillah...bertiga adalah lebih baik :-)
bolehlah berganding bahu... buat apa yang perlu.
teringat 3 tahun lepas...cuma kami yang balik raya pertama...
Mek dan Mr H pulak tak sihat... terpaksa gagahkan tulang empat kerat buat semua..tak boleh berehat... tulang empat kerat tu pun serasa nak tercabut... huhuhu
 
Kalau ada yang lain..bolehlah bergilir-gilir ...kalau penat boleh berhenti rehat sekejap...
bahaya kalau terlampau penat... nanti datang iblis dan syaitan mencucuk...kata dah kena ikat... rupanya diri bukan malaikat..
cuaca kat luar memang panas..tiba-tiba cuaca dalam juga panas menggelegak...keh keh keh
kalau diri reti nak rasa penat...samalah orang lain pun penat juga... jangan ambil kesempatan atas kerajinan orang lain...
 
Memang mencabar kalau keluarga kita besar...bibik pun tak ada.. nak urus keluarga sendiri kat kampung...nak bantu-bantu juga di dapur...
 
tapi dulu mama pesan ...
 
Kalau di rumah mertua...
jangan asyik dengan anak sahaja...
biarlah anak tu merengek .... nak mamanya
manja mengada-ngada..
  mintalah suami yang bantu...atau sesiapa...
seeloknya awak di dapur..saling membantu ipar dan mertua.
 
masa dia pesan itu..barulah compute..dulu masa sebaya Dhia...
kena perli dengan makcik-makcik...asyik main kat luar...anak dara tak masuk dapur...padahal kita tolong jaga adik-adik..sepupu yang kecik-kecik.. pada mereka... di dapur itu kerja...di luar itu main.
sebab tulah Dhia...mama asyik terjerit-jerit panggil awak masuk dapur...sebab itulah..
 
 Orang cakap mak-mak hobinya membebel
saya rasa bukan hobi...tapi tanggungjawab
setiap kali mak membebel..hatinya mesti gundah gulana...
dia pun bukannya suka nak membebel..
tapi kalau tak ditegur, takut anaknya tak pick up
maklum setengah benda adalah common sense untuk sesetengah orang ..tapi untuk setengah yang lain ...kena dibagitahu.
 
Saya pun tak suka nak membebel...tambah pula membebel kat blog...kita sedar...diri pun bukan sempurna....
tapi terpanggil untuk meluahkan dan berpesan di sini kerana hati tersentuh or should I said tersentap!
 

Tok ki main dengan cucu sorang-sorang... Tok Ma di mana?
alkisah tok ma demam di pagi raya kedua...
tidur aje tak boleh nak bangun...
maka kisah sentap bermula di situ...
 
Bila mak sakit kita pun sedih... bukan sedih sebab tak ada orang nak siapkan juadah raya...sedih sebab petanda tua sudah datang,
mak kita sudah tidak sekuat dulu...
 
Kebetulan tinggal kita satu family jer kat rumah. Hal dalam rumah kita uruskan semampunya... maklum time raya ni memang banyak kerja ...atas dasar tanggungjawab dan kasih sayang... bila buat dengan kasih sayang...kerja berat tak terasa beban...seperti mak kita menjaga kita... penuh kasih sayangnya..dia tidak berkira..penat dan lelahnya dikira lumrah.
 
Raya ketiga saya...giliran ke rumah Mek dan dari situ akan terus balik KL keesokkannya
Pagi-pagilah lagi sibuk dah mengemas sambil-sambil tunggu adik a.k.a cik su Nor balik dari rumah mertuanya...turn  dia pulaklah uruskan hal di sini. 
 
Tiba-tiba....
 
Ada tamu datang...saat kita tidak bersedia untuk menerima tetamu...hehehe.  Saat kita kelam kelibut settle bag-bag..kain baju...( orang yang ada family besar yang outstation jer mungkin faham). Tapi tak apalah...kan raya...memang akan ada yang berkunjung...lagi pun bukan orang lain...anak beranak juga...
 
tinggalkan kerja kita sebentar...sekadar buat air teh kosong...dan hidang biskut kering...
lepas tu sambung balik kerja kita...
nak sembang panjang-panjang memang tak mampu...lagi pun topiknya seperti nak jual produk...kita tak minat...hehe.
 
Rupernya tetamu tak nak makan biskut kering...
dari rumah siapkan perut kosong..
biasa rumah Tok Ma Tok Ki...makanan sarat meja.
memang Tok Ki Tok Ma suka menjamu
sebab tu kat rumah ada 2 freezer...2 peti ais..hihi.
tapi nak buat camne... orang kolumpur ni tak reti nak terjah masak tak plan. So tamu pandai-pandai self service...buka freezer..bukak periuk...panaskan apa yang patut...kita pun Alhamdulillah...untunglah dapat tamu pandai berdikari
 
tetapi...
 
 
terbaca status FB tamu tu lah pulak....
tuju kat kita ker?
tak kot...
mungkin  hari tu kebetulan dia asyik bertamu rumah orang sakit jer...hikhik.
tapi kalau tak pun...terasa juga :-(
 
Sometimes when you see dengan hati yang bersangka buruk..you akan nampak cuma yang buruk-buruk sahaja.. kadang kita kena melihat dengan hati yang baik... kalau tak pasti... tanya dan selidik jer lah..jangan buat andaian...
 
1. House smelly...memang smelly...tak dinafikan... sebab belakang rumah penuh dengan leftover food semalam..tok ma tempah nasi minyak raya kedua... ada tamu kaum kerabat datang...semalaman basuh periuk belanga... kemas dapur...rupanya ada balance nasi minyak 1/4 tong tak habis...dah masam...dah basi..saya tak perasan dan tak nampak... mungkin badan dah penat..mata pun dah layu kalo pukul 12 mlm..
Tapi saya tak boleh buang/kambus leftover food tu...sebab itu akan jadi makanan rusa kat kebun...cuma Tok Ki tak sempat nak hantar. Makanan yang kat atas meja cuma ada sambal belacan , budu dan ikan masin...yahh.. may be smelly tapi tak basi..mesti you tak tengok betul-betul.
 
2. No one responsible to clean... masa you datang...rumah I clean kan...satu mangkuk pun tak de dalam sink...agak-agak sapelah yang clean tu...
 
3. Guest come in and out..just self-service.... you duk luar...memang tak nampak I buat air kat dapur...I dah hidang apa yang ada..tapi you nak makan apa yang tak de... nak buat camne...
 
4. Cucus? all there playing around.. cucu ada dok main saje... dah mereka tu kecik lagi..kerjanya memang main jer lah...tapi rumah masih kemas, tak berkecah kan...Mungkin you tak perasan anak bujang I duk punggah beg masuk kereta... kerja juga tu...mungkin you tak perasan..I nak balik rumah mertua...ye lah you mana faham sebab you belum ada mertua.. belum ada 2 mak yang sama pentingnya.
 
5.  Beutify them self with all shawl lilit-lilit...anak duk melawa pakai tudung lilit-lilit... lawa ker? terima kasihlah..hihi
hermm tapi you mungkin tak tahu tudung lilit tu sebenarnya instant shawl...tak sampai 5 minit pun siap lilit..hehe...tapi I lama kat bilik bukan dok lilit tudung..tapi duk kemas bilik... sebab dulu mama pesan... kalau pergi tidur rumah mertua..masa nak balik...sila kemas katil..kain baju..tuala bagai yang dah pakai...kalau tak sempat basuh pun...masukkan siap-siap dalam washing machine... walaupun mama pesan untuk rumah mertua...tapi  kita patut apply di mana-mana sahaja...hatta kalau duk homestay sekalipun kerana ia mencerminkan diri kita sebenarnya... 
 
Tok Ma memang banyak berpesan..dia tak nak orang kata dia tak pandai jaga anak...walaupun hanya anak tiri...
 
besok kalau anak-anak mama tertakdir duduk dengan mertua atau sesiapa saje ...pandai-pandailah jaga peradaban... kadang-kadang apa yang keluar di mulut tak sama dengan yang ada di dalam hati.. fikirlah pakai akal...rasalah dengan hati... mama pun tak nak orang kata mama tak pandai jaga anak nanti...
 
Memang hari raya semua orang penat... tak tahulah formula apa yang sesuai dipakai untuk tidak penat... tak kan kita nak halang orang datang nak beraya...nak eratkan silaturahim... tapi yang datang beraya tu...betulkanlah niat...jangan datang nak mencari keburukan orang. Adat orang bertamu...jangan sampai susahkan tuan rumah...duduk lama-lama...nak macam-macam.
 
Rata-rata bila tanya...best ke raya...? rata-rata jawab penat...tapi biarlah jawab penat dengan muka senyum, jangan jawab dengan muka kelat...kalau jawab penat tapi masih tersenyum maknanya hari raya masih bahagia..masih bermakna... 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


3 comments:

  1. Selamat hari raya kak. Itulah keburukan fb, kenapa perlu dicanang perkara yang tidak pasti hanya kerana terasa diri tidak mendapat layanan istimewa? Alahai, raya untuk meraikan tanpa perlu menyakitkan hati sesiapa.
    Saya pulak, setiap tahun memang penat. Penat kat dapur memang takyah citer, semua orang penat. Tambah memenatkan jika hanya kita yang berkhidmat. Lepas kita, kita, pastu kita lagi pastu kita lagi - repeated.

    Pastu penat jammed berjam-jam dari Kuala Pilah ke Kuala Krai pulak hehe :)
    Cuma tahun ni hanya beraya di Kuala Pilah sebab suami accident. Hanya kesabaran yang cuba ditebalkan dalam diri buat masa ini, ujian bulan Ramadhan buat saya untuk menjadi lebih kuat dan lebih baik.

    Jemput datang ke rumah ye!

    ReplyDelete
  2. Biasa la manusia sentiasa mahukan yg sempurna yg bagos yg terbaik untuk diri mereka....tapi sempurna ke mereka tu? Adat bertandang pon kekadang takde tapi masih berani nak komlen mcm2...Menyindir di dinding fb begitu perbuatan yg jijik....pernah gak kene tapi konon nye kami anak beranak dah sombong bola dah makin senang ni...Allahuakbar...ntah mana dtg sombong pon tak tahu layan tetap sama mcm dulu2 dah la menyindir siap mengunkit lagi....dari suka terus timbul menyampah dgn dia.....selamat hari raya maaf zahir batin pada ila dan seluruh keluarga

    ReplyDelete
  3. Selamat Hari Raya awak...
    Akak sVs suka raya walaupun tersangat penat bermula dari malam raya... terutama bila datang tetamu sampai 30 orang sekali gus dari datuk nenek anak ipar duai sampai ke cucu cicit. Penat letih huru hara tak yah cerita. buat air berbalang2 pun belum tentu cukup kan. Sofa tunggang langgang dengan chair back entah ke mana adalah perkara biasa bila dah ramai2 macam tu. Mereka yg ada family besar je akan faham situasi macam ni. Memang dari arwah mak ada, kalau tetamu datang beraya mesti diajak makan berat... merungut la jugak sekali-sekala tapi akhirnya puas hati dapat menjamu tetamu dan balik dengan perut kenyang. Kekadang terasa nak tutup pintu rapat2 dan duduk diam2 dalam rumah.. hihihi.
    Kalau balik kampung ada 5 orang gaji yang setiap sorang ada tugas masing2, mungkin rumah tu akan sentiasa dalam keadaan kemas wangi dan teratur... mungkin! Tapi kalau kita yang buat semuanya (all ni 1), jangan la mengharap yang bukan2.

    Eh.. panjang pulak membebel. Maaf Zahir Batin Ila

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...