Sunday, 2 August 2015

Cerita sebelum raya...

 
Raya dah tinggal separuh...sibuk nak cerita yang sebelum raya...giler basi..kehkeh...
 
 Tak pe lah kan...
 
Anyway welcome kawan-kawan baru...
tq for comments Hani..Malinda and sVs... hakak dapat rasakan sokongan padu kawan-kawan tu...timakasih...muahhh. ( hari ni mood 'hakakkk' ok... "makcik, saya, I, kita.. simpan tepi...hehehe)
 
 hakakk sebenarnya tak de niat apa pun...cuma nak ingatkan anak-anak muda dan hakakk juga, supaya jangan cepat melatah dan jangan lepaskan peluang untuk berkhidmat.. sebab berkhidmat tu ...ada ganjarannya di akhirat walaupun kat dunia kita penat...
hakak pun baru nak mengerti... dulu masa muda, masa bertenanga...tak grab peluang...bila dah tua nak berbakti...kederat pulak tinggal sipi-sipi.
 
Jadi Hani.. hakak faham tu...kekadang memang geram ... asyik kita dan kita jer kan... tapi sebenarnya kitalah yang untung..cuma perlu jaga keikhlasan... kalau penat boleh rosakkan ikhlas kita...berehatlah dulu... tak apalah kalau rumah kita tak perfect pun .... bak kata sVs...mana  terkejar nak buat semua...
 itulah seronok kalau semua faham konsep yang berat sama dipikul..yang ringan sama dijinjing...
tak pe lah kita doa moga-moga semua sedar sebelum tua...sebelum terlambat... selalunya orang-orang tua walaupun tak larat ...tapi mereka semangat...kalau muda-muda dah ada semangat berkhidmat... untunglah.
 
okay lari tajuk dah tu...hihi
 
Sebelum raya...
 
 
 
Orang sibuk beli baju..hakakk...beli lampu..
House of lighting kat Puchong ni tak kira musim...penuh jer kedainya...
 
 
 
Orang kemas rumah... hakakkk kerah budak sort toys... satu bakul simpan..satu bawa balik kampung...satu bakul bagi orang...satu bakul buang... haaa... barulah lega ..kalau tak, asyik terpijak menan jer... kaki sakit...hati pun sakit.
 
 
Orang sibuk cuci rumah.. hakakkk cuci juga...cuci rumah sewa... tak tahulah...mungkin rumah lama...asal orang keluar je..memang banyak yang kena cuci...kena repair...ulang alik tak siap-siap.
angkut rakyat jelata..
mama mop lantai..korang tolong prepare angpow.
 
 
Orang sibuk masak-masak... hakakk tutup dapur... haaa adalah sekali... buat ais krim homemade... tak payah masak kan.. putar cream ...taruk susu pekat...tabor oreo...masuk peti ais... dah siap ..boleh buat bukak puasa... tapi ais krim ni cepat muak... lepas raya pun dok ada lagi dalam peti ais.
 
 
Orang buat kuih raya... hakakk kuih tunjuk-tunjuk tahun ni...tapi budak-budak ni dok nak juga buat cookies... layanlah... panaskan coklat dalam microwave... taruk cornflake...siap!
 
Alhamdulillah... hari kita nak balik kampung... siaplah lebih kurang renovation rumah kita...
 
Maka pada hari Selasa ...time orang bukak puasa...kita pun meredah jalan raya....
 
Bukak puasa dalam kereta... bekal nasi lemak bibik masak simpan untuk sahur... maklumlah time raya ... tak boleh nak agak berapa jam perjalanan...
but sebab kita gerak odd hour.. berjayalah sampai rumah tok ma tok ki ..ngam-ngam untuk sahur.
 
 
 
 
sebab Aiz dan Daneen dah banyak rehat dalam kereta... kenalah pijak kaki driver yang banyak jasa.
 
 
 
 
Wow .. tok ma masak apa ...sampai sebakul kulit telur...
 
 
 
lesung batu sederet...rajin tok ma deco-deco untuk raya...
agak-agak tok ma nak buat  juice nenas ke bukak puasa nanti...
 
 
oihhh bukan aje jus nenas...jus mangga, air kelapa, air tuak.. teh O dan strawberry F&N pun ada... buncit perut minum macam-macam.
 
 
 
untuk anak-anak... tahu tak kuih apa ni?
this is nikbat ok...the very the manis...manis leting-leting.
 
 
Esoknya kita nak ke rumah mek pulak...
tu kereta lama tokki..dia nak jual
buyer datang ambil..time kita nak gerak balik rumah mek
kereta tu mama beli guna AP masa duk belajar dulu..
Tok Ki bagi upah ..upah tu lah pakai buat modal kawen.
itu yang sedih letting go the car... ambil gambar buat kenangan huhuhu
 
 
Balik rumah mek..seronok ada geng...keletup keletap bunyi lantai kayu kena hempap...
 
 
orang nak ambik gambar candid...depa sibuk nak posing...
 
 
bukak puasa rumah mek pun dengan yang manis-manis juga...the Bunga Tanjung and Jala Emas.
 
 
Mek buat untuk raya..but hakakk bantai dulu... tapai mek memang sedap sokmo...
 
hokeylah...hakakk chow dulu...nanti kita sambung dengan cerita semasa raya pula...

1 comment:

  1. cantiknye deco2 di rumah tok ma klasik sangat....wow! lauk dan kuih2 tu sume nampak memukau menyesal tak cuma kuih2 tu mase ke kelantan dulu

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...