Monday, 10 August 2015

Beraya di kampung halaman nan permai

 
Assalamualaikum...
hi Ida, Eny and Amanda
hi semua...
 
 
 
Beraya di kampung ...dekat jer surau dengan rumah mek... walaupun sunat ikut jalan lain pergi dan balik jalan lain...tapi itu je lah jalan ke situ... pergi dan balik sama sahaja...:-)...rationalnya untuk berjumpa lebih ramai jiran tetangga... tapi kat kampung mek...rumah lebih kurang berbaris mengikut sungai... pegi dan balik lalu rumah yang sama saje...ye kat belakang rumah mek ada sungai... dulu-dulu kata papa ada banyak udang galah besar-besar..sekarang tak de dah...don't know why katanya...padahal dia duk angkut makan...tu yang abis tu...hehehe
 

 
Biasanya sebelum solat sunat rayalah yang kelam kelibut sikit..nak ambil yang sunat- sunat...yang kecik-kecik pun nak mandi sunat juga... kecoh berebut bilik air... air kat tangki pun kering bila dah ramai-ramai...
 
mak-mak pulak tak sempat nak tempek bedak gincu...ke hulu ke hilir pastikan semua settle sebelum ke surau...nak siapkan juadah pagi, sunat makan sebelum sembahyang...
 
selepas solat ...barulah aman... bolehlah berselfie..berwefie..
 
 
Barulah kita salam-salam bagi duit raya...
apa yang kelakar sangat tu? ...sakan gelak.....tengok pun rasa nak ketawa balik..
 Daneen lepas dapat duit raya...bukan nak cakap terima kasih... tapi cakap selamat hari raya pulak..dah kena tegur dengan mama.. terus dia ketawa besar..kami pun tergelak sama...hihi
 
Daneen sangat ramah sebenarnya... tak boleh imagine dulu-dulu dia tak bercakap dan kuat mengamok...
Sekarang kat sekolah...dia boleh jer volunteer naik pentas...cerita pasal keluarga... bila mama terlupa bagi duit belanja...selamba jer jumpa ustazah minta duit...mama tak bagi katanya...aduyaii...mama pula yang malu...hihi.
 
 
Rumah wajib ziarah...jiran mek yang terdekat...dan kat sini adalah port wajib ambil gambar ..klasik sangat :-) 
 
 
Raya pertama, separuh hari di rumah mek...separuh hari lagi balik ke rumah Tok Ma Tok Ki...
malam tu kita ber BBQ.
 
 
 
Tok Ma goreng nasi ringkas-ringkas pun sangat sedap...sementara tunggu yang di bakar..nasi goreng habis dulu...:-)


 
Kerang besar besar dan berbulu?
 
 

 
 
ikan bakar ..ikan fresh...manis jer isinya.
 
 


 
Kalau yang ringan sama dijinjing...yang berat sama dipikul...best lagi makan-makan kat rumah dari kat kedai...
jimat dan tak payah nak make-up make-up...
ruang perut pun selesa nak muat banyak kalau pakai kain sarung..kain pelikat...duduk gaya bebas...makanlah puas-puas...hehehe
 


 
Raya kedua..selepas majlis reunion papa...kita pun jengah mok di kampung...mok je lah nenek mama yang tinggal...yang lain semua sudah pergi... papa pun dah tak ada nenek atau tok.
setiap kali balik kampung...moklah antara orang penting yang mesti kita jumpa...sementara dia masih ada... ...tapi mok lebih ingatkan kita untuk ziarah kubur arwah Ma... orang yang telah tiada... Alhamdulillah tahun ini  isu ziarah kubur dipersoalkan dan diperbetulkan...tak perlu ziarah kubur pada hari raya... sebaiknya bersedekah dan berdoalah setiap hari untuk ibubapa kita.. walaupun tidak dapat ziarah kuburnya...insyaAllah doa kita sampai kepadanya.
 
 Mok ni walaupun dah berusia 101 tahun...masih lagi kuat...tak boleh duk diam..halaman rumah dia sentiasa bersih...dari kecik sampai dah beranak pinak... mama selalu tengok mok jemur asam keping... Alhamdulillah stok asam keping kita tak pernah putus...homemade with love. Untunglah anak-anak sempat bermanja dengan moyang...setengah orang tak sempat kenal pun moyang mereka...sedang mok sempat kenal cucu cicit dan ciak..kita doakan mok panjang umur dan sihat sepanjang hayat.
 
 


 
anak-anak...inilah rupe buah asam keping...
ramuan penting untuk gulai dan singgang ikan..
kalau nak buat ikan rebus pun kena taruk asam keping..
banyak lagilah kegunaan...
 rendam dalam air panas dan minum airnya untuk ubat darah tinggi.
 
 


 
dulu-dulu masa kecik sempat tengok mok masak pakai dapur kayu... mama pun pernah test tiup guna batang buluh untuk hidupkan api dapur ...berebut-rebut dengan mummy Ja nak buat...hehehe...sekarang bersih jer tempat dapur kayu dulu... mok dah reti pakai dapur gas...:-) jenuh juga nak suruh dia pakai dapur gas instead of dapur kayu dulu-dulu...
 

 
 
Rumah Mok agak besar...untuk dia tinggal seorang...tapi rumahnya bersih dan rapi..kena contohi sikap rajin dan pembersih mok ni... kalau anak-anak nak tahu...sebab sikap mok yang pembersih itu...dia tak makan ayam...sebab ayam pengotor ...makan macam-macam...so dia tak lalu nak makan katanya.


 
Lepas pergi rumah mok..kita ziarah rumah makcik pakcik ...sepupu sepapat... in between balik jengok Tok Ma..pastikan dia makan ubat segala. Sebab tu tahun ni kita rushing-rushing jer ziarah... ada yang mama papa just singgah untuk salam dan mohon maaf... patutnya anak-anak tunggu dalam kereta...tapi bila pegi rumah cousin mama yang ini...ada yang bolos keluar... you know why lah kan ...hehe
Dalam kereta terus minta mama promise belikan....
this time bukan minta beli toys...tapi lemari...hahahaha
 


 
Raya ketiga kita terpaksa tinggalkan rumah Tok Ma Tok Ki dan  gerak ke rumah Mek
 
 
 
Keesokkannya kita gerak balik ke rumah kita...
singgah makan colek kat Penarik Terengganu
tapi rasa macam kurang sedap pulak... 
 
 
 
Mungkin dikalahkan oleh ketupat tapai... hermmm tak puas rasanya beraya di kampung
 
 
Alhamdulillah kita selamat sampai... 
sampai rumah jer..si Aiz sibuk kemas lemari buruk dia...hehehe kesian dia...
 
 
 
 
 
 
 
 
 


2 comments:

  1. Comelnye si aiz berbaju melayu...part tenun2 mainan kat rak tu yg tak tahan...kikiki....kalau raya kumpul ramai2 camni sambil makan2 adalah yg paling best...betol tak?

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...