Saturday, 13 February 2016

Picnic at Mandurah Terrace...Lake Clifton and Cottesloe Beach.


Hari ni hari krismas... 
Si Aiz dan Daneen excited tunggu Santa... Santa tak mai pun hahaha.


Apa nak buat on Christmas day? ... Kedai banyak yang tutup... 
The locals biasanya akan picnic kat beach ... kita pun nak picnic macam the locals jugaklah...


Nak kena masak besar-besaran hari ni...kedai makan tak sure buka ke idak...but before that...


kena buat morning routine... washed all the dirty clothes...cita-cita nak balik M'sia bawa baju bersih semuanya...hahaha. Bukanlah rajin tapi kalau bawa balik baju kotor ... jenuh juga saya nak buat laundry since bibik still bercuti.


Then the cooking started ...hari ni nak masak special sikit... jauh kita nak berjalan ni...mission turun ke bawah Perth City pulak.


Sementara mama masak... Aiz ronda neighbourhood dengan papa...
Aiz tu pakai dan pilih baju sendiri... nak berdikari... baju baymax... seluar spiderman... hihik
 

masak kari kambing, ikan bilis goreng kicap dan nasi for breakfast... heavy duty pepagi.. :-)


Kita tak rush pun nak keluar... breakfast dan lepak-lepak kat luar.. cuaca pun sangat nice... about 26-27 degree sahaja.


Ada big bbq set kat luar rumah... it would be nice to have one bbq night but it seemed that 6 nights stay was a really short stay...


untuk picnic kita masak spaghetti  bolognese and brownies.. 
Aiz dah mandi and we were ready to go...


The traffic to Mandurah... was ok at first but then, we encountered unexpected traffic jam .. Mr H almost wanted to turn back to Belmont... may be heavy traffic because semua orang balik raya... hihihi... nasib baik tak lama mana.


Akhirnya sampai juga di Mandurah Terrace... 
Initially we wanted to have a picnic at the Cottesloe beach, tapi takut panas since kita keluar agak lambat .. 


It was very windy that day.. freezing cold pulak tu...nak makan pun susah.. kena control tudung nak terbang... 


See... the locals were having their good time together... somehow the locals looked more like the internationals to me...haha.


So lepas habis makan, keriau budak- budak suruh stop playing at the playground... sebab kita nak make a move to Clifton Lake. But before that kita nak solat..


Asked around, there was no mosque near Mandurah... so we decided to solat outside this information centre... ambik wudhuk di restroom.. nasib baik terre ambik wudhuk kat sink... lepas selesai basuh sebelah kaki... tetiba kat belakang ada anjing sorang makcik ni duk perhati ... so very near to me!!...seriously i felt like jumping into the sink... kalo tak fikir boleh runtuh sink tu... memang aku lompat...huhuhu. Terpaksa buat cool sebab my littleladies were also watching...

Lesson to my kids... kita boleh solat di mana sahaja... bersyukur hidup di negara kita, kemudahan solat banyak tersedia...kami solat beralaskan cardigan Dhia sebab tak bawa sejadah... lepas tu kita tinggalkan cardigan tu kat situ buat macam public sejadah ..huhuhu.


Kat Lake Cliffton kita nak tengok thrombolites...
Agak sukar nak cari tempat ni, there was only this small signage that direct you there.


Apa itu thrombolites?


Bukan batu...


Mama ni asyik bawa kita tengok batu jer... commented the kids... ayayaya hihih.


kuat giler angin....


Tengok tu si Daneen, orang belum habis posing-posing... dia dah nak balik...jomlah kita gerak ke Cottesloe Beach pulak .... kita tengok sunset.


Approaching the place... banyak beach banglows...mewah.


Ramai juga orang tunggu sunset ni...


Jom pekena gelato...


Too many flovours to choose... 



Dah sunset ... jom balik... wait for my next story ok...

1 comment:

  1. thrombolites tu tak bawak balik seketul ke?

    brownies pun ko sempat buat dik!! Rajin tahap dewa la ko ni..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...