Saturday, 21 May 2016

Dari Swiss Belinn Batam ke Puti Bungsu.

Salam friends...

Patutlah masuk negeri Johor.. rasa dekat jer di hati ... Kampung sVs dan Malinda rupanya  :-)


Kita sambung cerita kita pegi Batam. 
Sajer nak try naik ferry boat ke sana.
Aiz dan Daneen cuak tak boleh bayang macamanalah bentuk ferry boat tu... hihi


Kami ambil feri pukul 11 pagi ...tak beranilah nak gamble dengan budak-budak ni kalau nak siap pagi-pagi.
Tengok ke luar tingkap.. matahari dah tinggi, tapi kami belum lagi keluar rumah. 

Nampak tak bangunan tinggi-tinggi di Singapore tu? macam dekat sangat kan.. tapi this time kami tak nak pergi Singapore, kami nak gi makan nasi Padang di Batam.. hew hew :-)


Ambil tiket feri online awal-awal... pilih terminal Pasir Gudang sebab ada discount 30% kalo beli online... rupenya Terminal Pasir Gudang agak jauh berbanding Stulang ... hehe. Tapi alhamdulillah, menurut my cousin, tempatnya tak sesesak Stulang. My cousin, his wife and son dah sampai dulu di terminal.


Lepas bayar cukai pelabuhan dan ambil boading pass, kami pun beratur... lepas tu ada orang bagitahu, kalau orang Malaysia, tak payah beratur sebab ada speed lane, agaknya dia tak payah check banyak kot, itu yang cepat...


cop passport dan kami pun berjalanlah nak naik feri melalui jeti yang panjang ni. Apa pun group photo dulu.... Senyum!


Lebar ni senyum sebab lega ..  
macam ni feri rupenya...ada chairs macam dalam flight kata Aiz. 


Mula-mula excited budak ni...
Lepas tu belum setengah jam dah bosan..OMG what to do?...we have another 1 hour 10 minutes to reach Batam. 


Tv dalam feri pun duk main lagu dangdut jer... bosanlah kan. Udahnya yang bergoyang-goyang ikut rentak dangdut itu adalah ferinya... yahh cuaca nampak baik-baik aja sih, tapi adakala feri melambung dan goyang-goyang gitu... gimana ya? Huhu...mohon cepatin sampainya.. Hikhik.


Finally we reached Batam... then macam kat airport juga... kena que and scan itu ini kat immigration... first time ler juga kena bukak kasut dan sandal untuk discan... ehehe... macam pelik je pulak rasa jalan kaki ayam sekejap. 


Besar juga Terminal Batam Central ni kan. Baca kat blog katanya ramai tourist guide a.k.a pak supir yang bisa bawa kita jalan-jalan... tapi tak de sape pun yang approached tanya kami ... apa muka kami ngak seperti tourists? ... Ehehek.


Udahnya kami amik dua teksi ke hotel. Dhia dan ayra join group pertama yang sampai dulu, sebab tu depa sedap jer duk atas sofa. 


Kami amik apartment 2 bilik. Bilik ni kecik tapi ada ensuite bathroom.
 

Bilik kecik.. bilik air pun kecik la ... tapi cukuplah untuk little ladies.




Bilik ni pula besar ... siap ada tv.


Tapi bilik air kat luar....??


Bilik paling special dapat kat abang Rizq...ruang tamu lar apa lagi... Ehekhek.


Ini bilik dapur ...kena panggil bilik juga sebab ada pintu. Bila buka jer pintu... bau jamu ... huhu tutup je lah... jom kita keluar pi cari nasi padang.


Di hotel ada service teksi yang memang siap tunggu customer di situ. Dua kali dia ulang angkut kami ke Puti Bungsu (Puteri Bongsu)..nasib baik dekat. Terus deal untuk sewa Kijang (Innova) dengan dia untuk bawa kami jalan-jalan lepas lunch nanti. Muat ke satu innova untuk 10 orang penumpang? 


Pak supir kata bisa ... Ahh usah dipikirin, kita makan dulu..lapar ni. 


Sementara pak supir pegi tukar kereta, kita enjoy dulu alpukat yang super sedap ni... 


Banyak betul kami makan ... rasanya setiap kami dah mengembang seinci dua ni ... Err muat ke Kijang ni ? 

Mahu tahu jawapannya ... tunggukan sambungan cerita Batam part 2... :-)


1 comment:

  1. pembuka kata tu buat saya terharu... huhuhu

    waduh.. ribu riban harganya!! Terus terasa kaya kan...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...