Saturday, 21 May 2016

Dari Swiss Belinn Batam ke Puti Bungsu.

Salam friends...

Patutlah masuk negeri Johor.. rasa dekat jer di hati ... Kampung sVs dan Malinda rupanya  :-)


Kita sambung cerita kita pegi Batam. 
Sajer nak try naik ferry boat ke sana.
Aiz dan Daneen cuak tak boleh bayang macamanalah bentuk ferry boat tu... hihi


Kami ambil feri pukul 11 pagi ...tak beranilah nak gamble dengan budak-budak ni kalau nak siap pagi-pagi.
Tengok ke luar tingkap.. matahari dah tinggi, tapi kami belum lagi keluar rumah. 

Nampak tak bangunan tinggi-tinggi di Singapore tu? macam dekat sangat kan.. tapi this time kami tak nak pergi Singapore, kami nak gi makan nasi Padang di Batam.. hew hew :-)


Ambil tiket feri online awal-awal... pilih terminal Pasir Gudang sebab ada discount 30% kalo beli online... rupenya Terminal Pasir Gudang agak jauh berbanding Stulang ... hehe. Tapi alhamdulillah, menurut my cousin, tempatnya tak sesesak Stulang. My cousin, his wife and son dah sampai dulu di terminal.


Lepas bayar cukai pelabuhan dan ambil boading pass, kami pun beratur... lepas tu ada orang bagitahu, kalau orang Malaysia, tak payah beratur sebab ada speed lane, agaknya dia tak payah check banyak kot, itu yang cepat...


cop passport dan kami pun berjalanlah nak naik feri melalui jeti yang panjang ni. Apa pun group photo dulu.... Senyum!


Lebar ni senyum sebab lega ..  
macam ni feri rupenya...ada chairs macam dalam flight kata Aiz. 


Mula-mula excited budak ni...
Lepas tu belum setengah jam dah bosan..OMG what to do?...we have another 1 hour 10 minutes to reach Batam. 


Tv dalam feri pun duk main lagu dangdut jer... bosanlah kan. Udahnya yang bergoyang-goyang ikut rentak dangdut itu adalah ferinya... yahh cuaca nampak baik-baik aja sih, tapi adakala feri melambung dan goyang-goyang gitu... gimana ya? Huhu...mohon cepatin sampainya.. Hikhik.


Finally we reached Batam... then macam kat airport juga... kena que and scan itu ini kat immigration... first time ler juga kena bukak kasut dan sandal untuk discan... ehehe... macam pelik je pulak rasa jalan kaki ayam sekejap. 


Besar juga Terminal Batam Central ni kan. Baca kat blog katanya ramai tourist guide a.k.a pak supir yang bisa bawa kita jalan-jalan... tapi tak de sape pun yang approached tanya kami ... apa muka kami ngak seperti tourists? ... Ehehek.


Udahnya kami amik dua teksi ke hotel. Dhia dan ayra join group pertama yang sampai dulu, sebab tu depa sedap jer duk atas sofa. 


Kami amik apartment 2 bilik. Bilik ni kecik tapi ada ensuite bathroom.
 

Bilik kecik.. bilik air pun kecik la ... tapi cukuplah untuk little ladies.




Bilik ni pula besar ... siap ada tv.


Tapi bilik air kat luar....??


Bilik paling special dapat kat abang Rizq...ruang tamu lar apa lagi... Ehekhek.


Ini bilik dapur ...kena panggil bilik juga sebab ada pintu. Bila buka jer pintu... bau jamu ... huhu tutup je lah... jom kita keluar pi cari nasi padang.


Di hotel ada service teksi yang memang siap tunggu customer di situ. Dua kali dia ulang angkut kami ke Puti Bungsu (Puteri Bongsu)..nasib baik dekat. Terus deal untuk sewa Kijang (Innova) dengan dia untuk bawa kami jalan-jalan lepas lunch nanti. Muat ke satu innova untuk 10 orang penumpang? 


Pak supir kata bisa ... Ahh usah dipikirin, kita makan dulu..lapar ni. 


Sementara pak supir pegi tukar kereta, kita enjoy dulu alpukat yang super sedap ni... 


Banyak betul kami makan ... rasanya setiap kami dah mengembang seinci dua ni ... Err muat ke Kijang ni ? 

Mahu tahu jawapannya ... tunggukan sambungan cerita Batam part 2... :-)


Friday, 13 May 2016

Legoland Waterpark


 Assalamualaikum...


I posted this picture in fb, and the comment was "Legoland lagi??"

Haha ...yup our third time to Legoland but actually was first time to Legoland Waterpark. Last time we came, the waterpark was still under construction.


Before gerak ke Legoland... We had our breakfast at toast 'n' toast cafe. Located at the shoplot area near Tropez Residences. 


There are so many varieties ... Can you believe that?


Making decision was really hard kan Fahim


These two however knew exactly what they wanted.


Kalo kami duk dekat dengan cafe ni ... memang boleh addicted... saya memang suka toast.


Ok Aidan , hurry up... Legoland waterpark is waiting!! Geram jer nak cubit pipi dia...putih dan gebu gitew.


Dah nak sampai dah ni... dekat jer Legoland dengan Tropez. 


From the parking, we have to cross road to the park. 


Macam jauh juga nak jalan ... but along the way, there were so many things to WOW already.


The drawings on the wall ... agaknya sapelah yang lukis ye?


Dan agaknya apalah yang Fahim bagitahu Aidan tu..


Another group photo and then only we reached the  main gate... If you do not buy the ticket just yet.. you have to buy it here, they have combo package for the entire park but we chose to go to waterpark only.


Yup waterpark only... because I thought the waterpark was huge like the main park... so nanti takut penat. Rupanya tak de lah besar mana :-) Should i say yeahaa!... hehe.


First thing first ... Sewa locker to put our belongings and change into our sexy swimsuit...haha. Sewa satu locker kalo tak silap dalam 40 ringgit.


This is the beach... 





Boleh tahan juga ombaknya...
Apa? Macamana saya tahu? 
Cer teka ... :-)


now dah kena tinggal abang Rizq ... Supervising Aiz. Kak Dhia and Kak Ayra dah pujuk papa naik the red slide behind.


Aiz and Daneen pulak nak explore kat sini tapi both tak nak guna pelampung.. kesian abang rizq  pening nak jaga.


Rupenya Aiz tak nak pelampung sebab nak buat pelampung sendiri..


Aduii satu hal pulak duk tangkap giant lego ni ... Hihik


Daneen dah naik boring tunggu Aiz siapkan pelampung tak juga siap-siap...hehe.
Dia nak pegi main water playground ni.


Kejap jer main ..laparlah pulok.


Dah hitam dah budak ni... 


Ada satu restoren jer kat dalam ni...menu pun limited to easy to eat things like burger dan yang seangkatan dengannya.

Lepas lunch ..langit pun mendung, guruh berdentum, the beach was closed so we decided to end the exploration ...


Pipi putih gebu si Aidan pun dah burnt jadi merah ...maklum sekarang ni panas el nino kan...walau tak terasa keperitannya sebab duk berendam dalam air... kenalah sapu juga sunblock.

Kak Dhia dan Kak Ayra dah explore semua tempat dah pun sebab the park tak lah besar mana. 


Next to tempat locker tu ... adalah kedai souvenir... kedai tu pun tak besar mana tapi...


Susah nau nak ajak keluar ... selagi tak beli... selagi tu dia duk tenung...huhu.


That night...bebudak tak mo keluar.. dah penat and depa nak makan maggie .. Hihi

So papa and mama jer dating... Sebab nak try roti nan kat 7 spices ... Kedai ni pun area toast 'n' toast ... dekat jer dengan Tropez.


Makan dengan tandoori ni and we were recommended ...


Butter cheese prawn ... memang teramat sedap.


Tapi tengoklah harganya untuk seketul udang .. hehe. Nasib baik datang berdua jer... eh bertiga dengan cousin mama... 

Cousin mama dah lama jadi orang Johor... lama juga dah tak jumpa dia, so macam-macamlah sembang sambil merancang nak gi Batam esoknya. 

So nantikan cerita Batam pulak ye... :-)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...