Saturday, 30 November 2013

Mek datang....bibik balik kg.


Selepas Tok Wan pergi... mek (MIL) keraplah datang KL... duduk kat kg sesorang mestilah sangat sunyi... kat KL ni ramai anak-anaknya....jadi dia berkunjung dari sebuah rumah kesebuah rumah.

Kebetulan mek datang, bibik pula nak balik bercuti...dah 4 tahun bibik bersama kita, sekali cuma dia bercuti ke kg, harap this time dia balik sini lagi seperti dijanji.

Mek nak ikut hantar bibik airport... so kami dinner dulu, agak awal, takut tak sempat, kalau ada elder people kena pasti time makan ikut waktu...bibik tak berapa lalu makan.... hati dan jiwa sudah berada di Lampung agaknya. Bibik dah makan ubat mabuk before left the house but still dia muntah dalam kereta ke airport. Sebab dia jenis mabuk jalan, dia pilih balik 2 tahun sekali.





Before mek datang, dah kemas bilik tamu, tukar cadar , tukar langsir, tukar sarung sofa. Sementara bibik ada .... 


Tapi bibik tak reti nak pasang ni.... dia buat separuh jalan, tinggalkan mama siapkan....rupanya dia pasang terbalik... patutlah tak masuk...


Apa pasal muka sedih Daneen.... ohhh mama guna buku princess Daneen kemaskan sarung sofa.... ehs ehs mama...mama.

So bermulalah episode kami sekeluarga tanpa bibik... the next day... semua orang macam semangat lain macam.... macam orang  dapat rumah baru... rajin luarbiasa... kemas mengemas... masak memasak... hehehe.


Cuci tangga...


Cuci lantai... herm menan merata....tak boleh jadi..




Bila sendiri kena kemas... kena creative utk menyelamatkan diri....hahaha... tetiba teringat kotak rotan ni... tu hadiah kawen kami... 17 tahunlah usianya...tak heranlah kalo tapak bawah dah hancur...Mr H simpan nak baiki... sayang sgt coz it was a present from a dear friend.  Tapi Mr H banyak urusannya... kesian dia kalo saya suruh-suruh. Jadi saya selongkar bilik bibik cari kain and jumpa comforter abg Rizq... dah lupa pun kewujudannya..



Lega tengok dah kemas macam ni... and the best thing is... bila derang nak main... boleh keluarkan all just by taking out the comforter .... and also easy to put all the toys back, just longgok balik all the toys atas comforter and masuk the whole things back.




Masak sempoi-sempoi.... lauk kampung... cicah budu ... perggh!


Mek bawa pisang tenggala ni and buat acar...sedap sangat.



Mr H pun sangat rajin, bersihkan laman dan tebang one of the tall pokok betik.


Inilah pencuci mulut kita hari ini... dan besok... dan lusa... dan tulat...dan tubing....hahaha.

Monday, 25 November 2013

Puzzle Tournament


One two three ...go!




Boys vs girls
Ultraman vs Disney Princess


Abg Rizq..... cepat kta nak menang...kita nak menang...!!

Ouchh kalah....




Ohhh... tukar partner... tukar partner....

Ouchh kalah juga!

Motivation talk from Daneen :-

Aiz...kalau menang...menanglah
Kalau kalah....kalahlah

(Meanings : kalau fikir kita menang...kita akan menang tapi kalau kita fikir kita kalah... kita akan kalah)

Ohh ok...tukar puzzle pulak now....
Disney Princess is easy ...Ultraman difficult.

Opps... Daneen cried, her team kalah
Gone all the motivation talk....huhuhu.



Friday, 22 November 2013

Eh eh...eh eh...



Eh eh what is that ?
It is siput babi
Why people call siput babi, it does not look like babi pun?
Errr guess pak tani kalau nampak ni,semua marah and said 
"Apa! Siput.... babi!!.."
So lekat nama siput babi.... huhuhu ( cerita rekaan semata hehe)


Eh eh what is that?


It's a cat
Meow meow
It's not a lion
So you can come closer


Eh eh can touch la
Eh eh so soft


Eh eh what are you cooking mama?


Something to eat with the roti burger...
Coz the kedai run out of  daging burger ramly


Eh eh what is that?
 why all the letters were in the bowl?

Oh oo leftover chicken  now became pasta cream soup.

Mama...mama..
Always recycle lah..

Sunday, 17 November 2013

Cyber Cafe@ home

GO GO AWAY MONDAY BLUES...
let happiness surrounding us no matter what day it is
A bright morning and my salam to everyone

Ingat tak pasal kids helped me painting the wall?
They did it all by themselves.... saya tak pegang berus pun!
cuma afterward I cleaned and mopped the floor.
Thank you darlings.


Lepas dah habis cat... I just deco sikit-sikit
I asked Mr H to bring up our white table kat anjung


Now ade chance nak beli proper outdoor dining table ... yeay!!
Tapi tak tahu bila... tak pe, keep on surveying and dreaming.

What's inside the box? Barang2 audio Mr H... herm entah elok lagi ke idak?... biasa zaman 90an pergi UK... semua pakat dok nak beli benda alah tu kan... hehe.



I moved this chest here... and framed Daneen's drawings...senget benget... malas nak tunggu Mr H buat...


And this pokok tak real ... menyerikan ruang, so hope can divert the sight from senget benget frames on the wall.


And leave this space lapang...


Untuk kita pray together...


Or do aerobic retro ultraman style...


These two are this cyber cafe regular customers....they eat snack at this cafe too.... so better make this space easy to clean one. Chow now... the ultraman saga is about to start and another barbie cake deco to watch.... never boredlah they all watch the same things everyday. 

Wednesday, 13 November 2013

Firefly oh firefly... bagaimana tawakal yang sebenar?


Assalamualaikum!
Lama saya tidak bercerita dan merepek...

Sebetulnya almost satu family terkena 
selsema dan batuk
Saya salah seorang mangsa
Yang paling teruk melepek

anak-anak yang kuat 
masih terhijut hinjut
sambil menyedut
yang terleleh sambil melompat-lompat
kita lihat terkulat-kulat
Herannn....sakit 
Ke sihat?

Bibik membebel...
Itulah ibu ( ERR... mum to 6?)
Kenapain di basuh atas sewaktu hujan?
Sekarang udah sakit

Ia udahlah malas saya nak melawan
Hujan berenti baru saya basuh rooftop tu...
tapi dah berjangkit dengan budak-budak
nak buat macam mana


Ada inspector kebersihan... tengah check kerja mama and papa


They did their part... cleaning sambil bermain air ...we brought the pool down...since Aiz penakut air... mungkin tak bahaya sangat letak pool kat garden bawah. Boleh kakak mandi manda ... cuti sekolah dah dekat ni.



Dah kosong lah kat atas ni... yang penuh cuma angan-angan
Nak buat kebun sayur dan bunga kat rooftop konon.


Walhal yang sekangkang kera kat bawah tu pun tak terjenguk.


Sedangkan  bila kemboja gugur daun tinggal batang ajer pun sudah panic ingat pokok nak mati...

Saya bukan pekebun yang hebat... cuma seorang yang hebat bila berangan....hehe

Eh... macam lari tajuk ni!
Mana cerita firefly? 

Cerita bermula dengan confession
saya suka travel...
tapi takut naik kapal terbang
habis tu camno ...

Kerja kita pun sesekali kena outstation... 
Setiap kali saya pastikan kapal tu at least kapal terbang besar
Nak naik firely kecik tu memang tidaklah
orang kata yang kecik kuat gegar gegar.... hiii tak sanggup!

Sekali kita tak sihat mc lah satu hari,
Walau masih tak berapa sihat gagah juga agree nak outstation semalam... kita tak nak lah selfish sakit sikit tak mo keluar.
Masa mc tu depa buat arrangement flight ticket... rupanya firefly... huhuhu nanges.

On the way pergi JB.... cuaca pagi elok ajer
dalam hati berkata... cuaca baik mesti tak gegar punya
Tapi MasyaAllah... gegar jugak, nak landing kena delayed pulak tu... berlegar-legar sampai kepala rasa berpusing -pusing
landing pun very dasyat... bagai terhentak ke bumi rasanya.

sudah!... balik karang pun firefly jugak... nanges!

Teruskanlah juga kerja dengan muka macho...
terubat hati bila advices kita orang pakai
kata-kata kita dulu rupanya inspired mereka hingga bila nak berpisah... salam peluk-peluk.... and terpacul dari mulutnya
I love you

Fuhhh...Mr H pun dah lama tak sebut ayat keramat ni...
bukan dia tak sayang...
kita tanya ... abang sayang kita tak?
Dia jawab... hemmm
u lap me?
heemm
 Shortform ajer hehehe

So dengan terharu kita pun cakap I love u too....

Berbaloilah naik yang gegar gegar ... tapi bila nak balik tetap cuak... guruh pula berdentam-dentum...
bertambah-tambah cuak

Sesampai Airport memang hujan gerimis... kita lihat airport crew pakai baju hujan... meliut-liut bajunya ditiup angin.

Tepat waktu penumpang di panggil... hujan masih belum berhenti.... macam mana nih... dalam hati ada panic...

Saya memohon... Ya Allah... memang ikut lumrah dan aturan sepatutnya penerbangan ini akan lebih dasyat dari pagi tadi yang cuaca elok itu... tapi ya Allah sesungguhnya engkau maha berkuasa atas segalanya.. jadikanlah ya Allah penerbangan ini lancar dan tenang... 

sesungguhnya itulah penerbangan yang paling tenang pernah saya naiki.... maha besar Allah.

Al Tawbah ayat 129

Kemudian jika mereka berpaling ingkar, maka katakanlah ( wahai Muhammad) : " cukuplah bagiku Allah (yang menolong dan memeliharaku) tiada Tuhan ( yang berhak disembah) melainkan Dia, kepadaNya aku berserah diri, dan Dialah yang mempunyai Arasy yang besar.

Itu ayat yang saya baca  dalam flite from my Samsung note..




Melihat indah senja... terdetik di minda... terkesan di hati... pagi tadi saya terlampau yakin dengan lumrah alam... mengikut pandangan akal... petang ini saya mencapai titik tawakal yang sebenar... cukuplah dengan Allah untuk kita berserah...saya harap pandangan hati saya mampu melangkau jauh sedikit selepas ini... dengan izin mu ya Allah.


So firefly is not so bad after all....

Hari ini 10 muharam
Saya sahur bersama Mr H.

Pinggan cerca merba... hadiah darlie... hadiah colgate...

Puasa wajib ke sunat ke... sahur tetap heavy duty... hehe... betul ke macam tu sambal sardin kering kak Azu?... nih saya terliur tengok kak Azu masak... nak komen blog kak Azu tak boleh pulak ... tak lepas... tak tau nape...Masa mula baca blog mamatiamia, saya ingat saya jauh lebih berusia... tapi bila congak umur uwan... mungkin saya lebih muda kot... awet muda betul kak Azu ni ... apa rahsianya ye..wink wink

Ade ke sesapa buat asyura kelantan besok?
sedapnya makan panas-panas... masih cair
Masuk dalm tempurung beralas daun pisang
Ceduk dengan sudu batang pelepah pisang
Makan beramai-ramai.... bercerita sambil bertepuk tampar
Haiii... gitulah kalo puasa... ingat nak makan ajer... pastu ada hati minta rahsia awet muda... hihihi.

Friday, 8 November 2013

Taman Rama-Rama Kuala Lumpur


Menerima undangan perkahwinan di Dataran Merdeka...
Meraikan hari bahagia adinda Pn Mazleen , yang mengusahakan Bella Zarra Katering..


Hidangan makanan yang sungguh enak... nasi berani gam kambing.. fuhh terbaik...boleh rujuk kat fb Bella Zarra Katering untuk tempahan.

Cuti begini memang ramai yang buat kerja kahwin.... kalau boleh nak ke majlis kahwin Kimi di Kota Tinggi... apa kan daya cuti dah tak banyak...


Wahh! segak kimi berkeris bagai...Selamat pengantin baru... bahagia dan berkat sehingga ke hujung waktu.

Alang-alang dah berada di tengah kota... pusing-pusing KL dan singgah di Taman Rama-rama.


Taman rama-rama ini terletak di Lake Garden.

Kissing butterfly

Bayaran masuk dewasa adalah RM10 dan kanak-kanak RM5, ada pakej untuk family  for 2 adults and 3 kids, cuma perlu bayar RM30 sahaja.



Kaedah makcik dari kenduri kahwin... memang sesuai benor baju  yang dipakai... hehehe.


Mereka yang beria nak singgah ... papa baik ajer melayan kehendak...



Melihat real proses rama-rama keluar dari kepompong.


Ambil gambar apa tu?







But not only butterflies.... we also enjoyed the garden


Beautiful flowers...



Aquariums with many type of water species...


They watched ducks....



Facinated with weird animal...



You sure learned at lot ...right kiddo?

Runaway little bride..
Then...it's time to go home kids... 
Bye for now lovely readers..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...