Labels

Saturday 28 June 2014

Salam Ramadhan...ulam cicah budu, tempoyak, cencaluk sambal belacan.


Salam Ramadhan
Andai selama ini ada kekhilafan,
 mohon dimaafkan. 

Ramadhan ini kita cuba kurang mengeluh...
Bila kita susah
Ingat orang yang lebih susah.
kita lapar bukan sehari penuh
Azan magrib mula sudah, 
kita makan...sarat aneka juadah!

Bayangkan adik Firdaus...
lapar dan haus....
siksa dia, kita tidak tergalas...

Apa kena mengena ulam budu sambal belacan...
dengan ramadhan?

Sebenarnya ini cerita makan-makan sebelum ramadhan 

Adalah orang tak pernah makan budu...
teringin tapi tak reti...tahu tapi tak lalu,
terpaksalah makcik buat demo...hehehe.

Untuk memeriahkan acara
Kita jemput pencicah yang pro...
Untuk menunjuk cara
kepada si amatur...

Nak makan budu banyak syaratnya
Pertamanya...


Kena datang awal masak sama-sama.

Syarat kedua...


Ulam mesti fresh...

Syarat ketiga...


Budu kena taruk dalam pinggan bunga2 ala zaman dulu2...haa cuba tengok budu dalam pinggan mana lebih berseri?


Syarat keempat...


Lauk yang lain mestilah kena dengan tema....



Sape kata ayam percik tak kena dengan tema? Sape...sape?

Syarat kelima...



Makan budu hendaklah dididik sejak dari rebun lagi...



Madeeya: Elis...kita makan budu hari ni...peace yo!
Elis:...apa? Budu?...lettigo lettigo...

Syarat keenam....


Nak makan budu...kena duduk bersila...



Kalau tak bersila, yang nak makan sepinggan ...jadi dua pinggan....nak makan 2 pinggan, jadi 3 pinggan....akhirnya tak jumpa pinggang...bahaya tu...hikhik

Syarat ketujuh...





Mestilah disudahi dengan manis-manisan...untuk neutralkan balik lidah yang disinggah oleh rasa budu...kalau tak neutralkan ...nanti tak leh tidur, asyik teringat akan rasanya...muahaha.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...