Tuesday, 30 December 2014

Musibah Musim bah...menjenguk orang tua di kampung.

Ada yang meramalkan tahun ini banjir besar... benar ia terjadi.
Ada perkara memang akan terjadi ... tetap terjadi,
bukan sekadar ramalan..
Ayat 14...menjanjikan kehadirannya... menggambarkan suasana...ayat 17 memberitahu kadang-kadang Allah tunjukkan sedikit suasana itu di dunia... supaya kita bersedia. Allahu Rabbi... selamatkanlah kami..ampunlah dosa kami.
Kami pulang ke kampung... tidak menjangkakan banjir besar menanti ..masih mengharapkan ramalan itu palsu... musim banjir biasanya meriah... masa inilah boleh makan ikan puyu cicah budu... ubi badak..ubi itik...ubi kayu.. rebus empuk cicah kelapa taruk garam gula... ikan jeruk goreng dengan telur...satu rumah berbau menusuk kalbu...musim inilah budak-budak dilaman bermain air melintas jalan ...airnya jernih paras buku lali.. tertawa riang bersama kawan. Antara sebab nak balik... konon nak bagi budak-budak pengalaman. Lagi pun kita bimbang keselamatan orang-orang tersayang di kampung...mereka pun sudah tua... kalau kita ada..mungkin boleh buat sesuatu.
24 Dec...Mr H dah tak sabar nak pulang... dia nak drive malam-malam... tapi makcik halang... musim hujan, mesti jalan banyak rintangan...nak halang orang lelaki macho bukan senang... jadi makcik lengahkan kemas barang...hihi.
 kami keluar rumah pukul 4.30 pagi, sekurang-kurangnya hari semakin siang... barulah terang nampak jalan berlubang. Kiri kanan nampak air... jalan dah macam jambatan.
See.. jalan dah pun terhalang... ini sebelum masuk LPT Bukit Besi.
terima kasihlah kereta depan... bagi laluan clear sikit untuk kami.
LPT pun tenggelam sikit di area Bukit Besi... suspen!! harap-harap di depan, jalan masih ok. Dengar cerita jalan Gua Musang Kuala Krai dah ditutup... tanah runtuh dan air semakin naik. Berzikir...berdoa...
Alhamdulillah selepas Bukit Besi jalan clear... sampai ke Penarik... dah dekat dah nak sampai rumah tokki tokma.. hati pun sedikit lega. Tengok lembu berbaring... rileks jer... bukan orang jer suka tidur musim banjir ye.. :-)
Si Aiz bertitanic... angin kuat... pepohon melambai-lambai meliut-liut... sejuk!
Sotong goreng kali ini rasa kurang sedap pulak... keras dan liat. Tapi kami tak mau cakap banyak.. musim macam ni... kedai ni bukak pun dah kira Alhamdulillah.
Walaupun rumah tokki tokma dah dekat... kita sampai lambat juga.. sebabkan jalan banyak yang rosak .. dekat pukul 2 tengahari barulah sampai.
Rumah tokki tokma tak banjir... sarapan pagi masih macam biasa...kuih muih masih ada orang berjualan. Rumah kami memang tak pernah banjir pun selama ini... tapi kali ini kami bimbang juga. Dapat berita tentang Kuala Krai...Manik Urai dan Kuala Nal... semuanya sudah tenggelam... ada yang lari naik bukit .. sehelai sepinggang...hubungan terputus terus.. letrik air semua tak ade... Ya Allah..Ya Allah...sedihnya.
Lepas lunch kami terus berangkat ke rumah mother in law pulak... selagi tak nampak orang tua ok depan mata... hati memang tak senang.
Singgah di Pantai Irama... konon nak check tingginya ombak... keadaan masih macam biasa... Ombak tak tinggi mana... masih ramai orang di sini sana.
Walaupun rumah mek juga tak banjir... kami tak harap, takut mek duduk sesorang dirumahnya... kami sudah dipesan-pesan oleh kakak dan abang untuk bawa mek ke KL.
Jadi gigihlah mengemas apa yang patut di rumah mek. Sepakatlah mana yang balik bercuti...ateh...pak su. Mek ikut Ateh... mereka gerak sehari sebelum kami... tapi sampai pada hari yang sama dengan kami kerana air dah naik di Temerloh... jadi mereka sangkut dan terpaksa menyambung perjalanan keesokkannya.
 Kami pula balik rumah tokki tokma semula... sesampai jer terus mengarah anak dara dan teruna kait buah kedondong... si Dhia suka buah kedondong...jadi atuknya belalah buah atas pokok tunggu cucu balik... cucu pulak harap semua terhidang depan mata..bebudak sekarang kann...kitalah kena ajar...kena bagi faham..itu yang kena kerah kait buah sendiri... tunjukkan kasih sayang atuk itu bersambut.
rezeki itu anugerah Allah... tengoklah di musim makanan dicatu.. tetiba ada pulak nasi tumpang.. biasanya tak ada di jual di sini... rare item nih...hihi.
Selepas bersarapan..pastikan tokki tokma cukup bekalan makanan... kedai-kedai berdekatan banyak yang sudah kehabisan makanan utama... nasib baik sempat beli... lega sikit hati nak tinggalkan mereka... Alhamdulillah letrik air tak putus di Pasir Puteh. Walaupun internetnya slow macam siput... masih lagi dapat berhubung untuk bertanya khabar.
Kita nak isi minyak nak balik kl... see...minyak pun dah habis...
Kerana Temerloh dah terputus... kami terpaksa lalu jalan luar biasa..ehh tapi tak lah ikut sungai... masih lagi guna jalan darat... kena ikut Muadzam...Keratong... Bahau ...Kuala Kelewang..Mantin dan akhirnya LEKAS... 15 jam tu..
Kami tak berani nak berhenti untuk makan pun...nasib baik tokma dah sediakan bekal. Kami cuma berhenti untuk solat di Petrol station...yang rata-ratanya penuh dengan orang berhenti untuk macam-macam tujuan. Hujan turun tidak berhenti... mengejar waktu, takut air naik pula di laluan kami... dah terdengar khabar angin.. air dah mula naik di Kuala Pilah... aiseyy...jalan pun jem teruk.. Ateh pun tak sampai-sampai lagi.
kereta bergerak amat perlahan... itulah satu-satu jalan yang masih boleh dilalui...sekali sekala terserempak dengan rombongan bantuan... Alhamdulillah..kita masih bersatu...
sekali sekala terdengar rungutan... bila nak sampai?... lama lagi ke?.. teruslah kena sound supaya bersabar... dan bersyukur... nun di atas bukit sana.. kesejukan ...kelaparan.. kita walaupun lesu dalam kereta...masih lagi boleh makan..boleh berhibur tengok movie...terus terdiam sajelah anak-anak.. huhuhu... akhirnya selamat sampai bila jam berdetik 12 malam... Ateh pun dah sampai sejam awal dari kita..walaupun dia bergerak dari Kuantan... sangkut jem di Kuala Pilah. Apa pun sekali lagi Alhamdulillah... Ya Allah murahkanlah rezeki  untuk memulihkan Negara kami yang tercinta ini... dan satukanlah jiwa kami dalam syariahmu ya Allah. Ameen ya Rabbal ya Alamin.


2 comments:

  1. Alhamdulillah.. Pasir Puteh xkena bah... adik n kak ipar org sana... adik ipar kat selinsing.. tapi majlis sambut menantu xdapat buat sebab laluan kesana dah kena banjir...

    ReplyDelete
  2. Alhamdulillah... yang penting selamat kann Hani... majlis bila-bila pun boleh :-)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...