Monday, 27 June 2016

Biskut Mazola

Assalamualaikum...

Ok one more recipe for today. Biskut mazola... bahan tak banyak... buat pun senang tapi sedapnya ya Allah...tak terkata...hehe. 


Cuma guna 4 bahan ... minyak mazola, kacang kisar, tepung gandum dan gula icing.

Guna bekas yang sama untuk sukatan... ...kalau guna mangkuk atau cawan, make sure bekas tu the same size. 


Actually cabaran paling besar nak buat biskut mazola adalah nak gentel tu ... Huhu... lambat nau nak abis ... laen kali pakai mangkuk kecik jer laa ...haha.

Resepinya mudah ... Semuanya sukatan sama, semuanya 1 mangkuk/cawan, kecuali tepung gandum.... yang ni kena double. Yang membuat bertambah mudah sebab akak beli kacang yang siap goreng dan kisar kat NSK.. tapi yang lecehnya dia jual by 1kg or 500gm ...banyak tu... nak pakai satu cawan jer kot... itu yang akak sukat pakai mangkuk nak bagi cepat abis kacang tu ehehek. Pastu bila time gentel ... Nyosal!! Kaedahnya bila menggetel .. time tu lar rasa  nak garu belakang lar ... kepala gatal lar ..aiseyy.
 
Biskut Mazola 

1 cawan kacang kisar 
1 cawan minyak mazola 
1 cawan gula icing
2 cawan tepung gandum.

Gaul ler semua tu jadi doh dan start ler gentel... dan gentel... dan gentel ... Memang adunan macam tak cukup tepung dan berminyak ... but don't worry..bila bakar ok jer. 
 

Bila siap dibakar ... kenapa akak rasa macam kurang seri jer biskut ni ... Hehe rupanya lupa nak taruk kuning telur atasnya bagi nampak kilat dan cantik . Kalau suka rasa salty bolehlah tambah sedikit garam dalam adunan. Ok chow dulu ... nak singgah bazar Ramadhan. Selamat berbuka puasa. 




4 comments:

  1. wah! dah susun sekut dalam botol cantik dah...lama dah sy tak buat biskut mazola ni tau...last buat 5-6 taun sudah rasenye...buat sendiri mesti sedap...penuh dgn rase kacang..yum2 :)

    ReplyDelete
  2. Rajinnya dia ni!!!

    tahun ni sVs relax sbb anak yg ambik kursus bakery & pastry bawak balik kuih berbalang-balang... lalalala

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...