Wednesday, 24 August 2016

Chocolate Chips Pancake

Assalamualaikum...

Apa khabar semua? 
sVs are you ok? 
lama tak sembang dgn sVs...
Malinda pun ...hopefully uols sihat.


Dah breakfast ke belum?
Kalau belum jom cuba buat pancake choc chip yang mudah ni. Kak Dhia's friend happened to wassap her and asked " eh ko makan apa breakfast?" ... bila dia jawab pancake... kawan dia kata..." sudah-sudahlah tu.. ko makan lempeng kan"... Hahaha ... lawaklah derang ni. Samalah tu speciesnya nak oiii. 


Actually at this very moment, I am at the office, waiting for a meeting to start.. but bolehlah share resepi dulu ... seminggu kerja duk buat pancake jer... sebab si Aiz requested... resepi dah hafal dan dah improvise jadinya :-)


Chocolate Chips Pancake

1 cwn tepung gandum
1 cwn susu (saya bancuh susu tpg)
1 biji telur
1 sudu besar ( flat ) gula
1 sudu kecil ( membukit ) bkg powder
2 sudu besar butter ( dicairkan)
Secubit garam
Semi sweet choc chip secukupnya.

Caranya pukul telur dengan gula, secubit garam dan baking powder. Masukkan tepung dan susu. Last masukkan butter cair .... kacau sebati .. done!


That was my first batch ... Ugly!


Salahnya because I waited batter tu almost masak then tabur choc chip then tuang batter some more on top... meleleh batter yg baru tuang tu... tu jadi x bulat. 


So my second batch I taruk choc chip immediately, before the batter start naik gelembung. 


Then just cover the choc chip with little batter and since batter tu tak masak lagi , dia blend in. 


Wallah ... dah comel dah. 


Our breakfast corner ... finally berjaya display my old vege cross stitch on the wall. Punya lama hybernate, buat zaman ada anak sorang... hahaha. 


Budak- budak dah lari dari breakfast corner masuk bilik tengok movie... being a very nice sekali sekala mum, I served them with my lovely second batch pancake yang habis sekelip mata.


While budak-budak  layan movie ... saya melayan perasaan yang lara melihat pokok junjung langit rebah menyembah bumi... huhuhu. 

Have a barakah Friday everyone!

2 comments:

  1. Assalam.
    Cantiknya breakfast corner. Kalo tak baca memang ingat real cafe :)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...